Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. április 18. 09:56 Világ

Egy Wizz Air-méretű légitársaság omlik éppen össze

Hetek óta tartó haláltusa után felfüggesztette összes járatának közlekedését az indiai Jet Airways. A társaság vezetői az utolsó pillanatig bíztak abban, hogy sikerül sürgősségi mentőhitelről megállapodni a hitelezőkkel, de ez nem jött össze.

A légitársaság problémáiról már lehetett tudni egy ideje, a pilóták, légiutas-kísérők, szerelők és földi kiszolgálók hónapok óta nem kaptak fizetést. A cég múlt hét pénteken törölte a nemzetközi járatait, azóta a hírek szerint mindössze öt géppel repült Indián belül. Pedig a társaság flottája elvileg 123 repülőből áll, ezzel a Jet Airways volt az ország legnagyobb magántulajdonú légitársasága. Összehasonlításként, a magyar alapítású Wizz Air jelenleg 112 géppel repül.

A több mint negyedszázada alapított vállalat adóssága 1,2 milliárd dollár, és a hitelezők konzorciuma tegnap késő este döntött úgy, hogy nem biztosít további finanszírozást a társaság számára. Ezek után pedig nem maradt más, mint a működés felfüggesztése. Elméletileg elképzelhető a tevékenység újraindítása, például az emírségekbeli Etihad Airways nagyobb részvételével, amely a Jet Airways 24 százalékos tulajdonosa.

Ugyanakkor egy légitársaság értéke hatalmasat zuhan a leállás pillanatában,

a versenytársak azonnal elkezdik betölteni a piaci réseket, ahogy láthattuk ezt idehaza a Malév 2012. februári csődjét követően. Ami pedig az Etihadot illeti, a társaság rengeteg pénz elégetése után végül elengedte a forrásaira utalt Air Berlint, amely 2017 őszén állt le. Az Abu Dzabi központtal működő társaság ugyanígy a sorsára hagyta a szintén masszívan veszteséges Alitaliát, amely csak az olasz kormányzati beavatkozásnak köszönhetően működik még mindig.

A nemrég még 600 belföldi és 380 nemzetközi járatot üzemeltető Jet Airwaysre visszatérve, a társaság hanyatlását leginkább az olyan fapados versenytársak előretörése okozta, mint az IndiGo és a SpiceJet. A BBC tudósítása szerint az utolsó, Amritsarból felszálló járat indulására sokan már el sem mentek, mert arra számítottak, hogy sok másikhoz hasonlóan azt is törlik. Voltak viszont olyanok is, akik direkt azért vettek jegyet erre a járatra, hogy részesei lehessenek a légitársaság utolsó útjának.

Igaz, a személyzet tagjai még nem adták fel a reményt, hogy megmentik munkaadójukat. Mivel a cég 23 ezer embert foglalkoztat, a családtagokkal együtt elég sok embert érint a leállás (bár a több mint 1,3 milliárdos Indiában nyilván mást jelentenek ezek a számok, mint egy átlagos európai országban). A kormány sem örül a fejleménynek, különösen most, hogy éppen választások zajlanak az országban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÓvatosan a jegyvásárlással, több légitársaság is a bedőlés ellen harcolTavaly hat európai légitársaság ment csődbe, és bár nem volt köztük fajsúlyos szereplő, érdemes meggondolni, hol veszünk jegyet.

Világ adósság india Jet Airways légitársaság Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Kasnyik Márton
2019. július 14. 07:28 Világ

Az igazi rejtély a legmagasabb körökben mozgó szexkereskedő álmilliárdos mögött

Nem kizárt, hogy Jeffrey Epstein a legprofibb hivatásos zsarolóként szerezte bevételeit. Most összeomolhat a kártyavár.

Fabók Bálint
2019. július 13. 11:59 Világ

A Földközi-tenger annyira szennyezett, hogy megfeketedett halakat fognak ki belőle

Ez a világon az egyik legszennyezettebb tenger, Korzikánál egy több tucat kilométer hosszú egybefüggő szemétsziget is összeállt.

Váczi István
2019. július 11. 17:56 Világ

Salátaszedő robotot építettek, már csak fel kell gyorsítani

Egy robot számára nagyon komplikált a salátaszüret, de a nehezét már megoldották a fejlesztők.

Fontos

Jandó Zoltán
2019. július 10. 15:24 Vállalat

Kirakták Andy Vajna embereit a vezetésből, és költözik is a TV2 anyacége

Átvette a TV2 vezetését, és megvásárolta a Lánchíd Rádiót és a Heti Választ is Alcsútdoboz fideszes alpolgármestere. Utóbbi két cég a Mészáros-birodalom egyik központjába költözött.

Jandó Zoltán Fabók Bálint
2019. július 10. 06:43 Vállalat

A legmagasabb szinten dönthettek Mészáros Lőrincék 40 milliárdos üzletéről

Egyelőre az sem egyértelmű, honnan lesz pénz a mostani felvásárlásra, de a 4iG további akvizíciókat tervez Magyarországon és a régióban.

Avatar
2019. július 9. 16:00 Vállalat

Szegény rokon marad Magyarország Európában, ha ilyen munkát támogat az állam

A magyar átlagnál jobb, de európai összevetésben olcsó és egyszerű munkát hoznak Magyarországra az államilag támogatott külföldi cégek.