Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. április 14. 12:56 Világ

A Nobel-díjhoz járó egymillió dollárból érthetetlenül nehéz adományozni

A tudományos és sportéletben az amerikaiak hagyományosan kiváló esélyekkel indulnak a nagyösszegű nemzetközi díjakért, az Egyesült Államok ebből a szempontból is a világ egyik meghatározó szereplője. Ugyanígy nagy hagyománya van a tengerentúlon a filantrópiának, és a két dolog néha összekapcsolódik: a díjesőből gyakran lesz részben vagy egészben adomány.

Ehhez képest meglepő, hogy az amerikai adórendszernek olyan rejtett zugai alakultak ki, amelyekben könnyen adóvá válik az a pénz, amelyet a díjazott el szeretne adományozni.

Ellen P. Aprill jogászporfesszor a The Conversationben egy szemléletes példán vezeti le, hogy gyakorlatilag adószakértőnek kell lenni ahhoz, hogy valaki elkerülje a csapdákat.

Ha egy közösen adózó amerikai házaspár éves jövedelme 100 ezer dollár, akkor a különböző adóalap csökkentő tételek levonása után 75 ezer dollár lesz a szövetségi adó alapja, és 8600 dollár a fizetendő adó. Ám ha a házaspár valamelyik tagja nyer egy Nobel-díjat, amelynek jelenleg mintegy 1 millió dollár a pénzbeli összege, akkor 1 millió 75 ezer dollár lesz az adóalap, és 340 ezer dollár az adó.

A probléma akkor kezdődik, amikor a nyertes adományozni szeretne ebből az összegből, mert ilyenkor csak az 1 millió 75 ezer dollár 60 százalékáig csökkentheti az adóalapját. Ez azt jelenti, hogy ha a teljes 1 millió dollárt eladományozza, akkor a házaspár adókötelezettsége még mindig 100 ezer dollár lesz, vagyis gyakorlatilag be kellene fizetnie egy egész éves jövedelmét adó formájában (legfeljebb 5 évre eltolva, részletekben).

Elég trükkös a rendszerben, hogy a fenti adófizetési csapda elől csak úgy lehet menekülni, ha a díjazott eleve meg sem kapja a pénzt. A Nobel esetében ez járható út, mert a díjazott megnevezheti, hogy hova utalják a pénzt, ám nagyon sok olyan nemzetközi díj van, ahol ez nem lehetséges. Ennek az az oka, hogy számos díjnál kizárólag a díjazottnak hajlandóak átutalni a díj összegét, mert el szeretnék kerülni, hogy a pénzmosásnak és adóelkerülésnek még csak a gyanúja is felmerüljön. Ha azonban egy amerikai bármilyen formában megkapja a díj összegét, akkor már nem tudja adómentesen eladományozni.

Ha mégis sikerül rávenni a díjazottnak a díj adóját, hogy ne küldje el neki a pénzt, még akkor is meg kell felelni két követelménynek: egyrészt a díjazott nem nevezhette vagy jelölhette magát az adott díjra, másrészt a díj fejében semmilyen ellenszolgáltatást nem adhat.

A jogász szerint mindez rendkívül megnehezíti, hogy a rangos pénzdíjakat eladományozzák Amerikában, mert a díjazottak döntő többségétől nem várható el, hogy tisztában legyen a bonyolult, szakemberek számára is nehezen érthető szabályokkal.

Barack Obama egykori elnöknek sikerült a Nobel békedíjához járó összeget karitatív célokra fordítania, mert eleve nem kérte az összeget, de ahogy a szakértők megjegyzik, nem állhat mindenki mögött olyan szakembergárda, mint egy amerikai elnöknél.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ adó adományozás adózás filantrópia Nobel-díj Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.