Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. április 2. 09:57 Világ

Vizsgálat indul a Hyundai és a Kia kigyulladó autói miatt

Az autók biztonságáért felelős legfontosabb amerikai hivatal bejelentette, hogy több olyan Hyundai- és Kia-modellt is elkezd vizsgálni, amelyek a fogyasztói panaszok szerint hajlamosak a motortűzre.

A National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) eljárásában hárommillió jármű érintett: a 2011-14 közötti Kia Optimák és Sorentók, a 2010-15 közötti Kia Soulok, valamint a 2011-14 közötti Hyundai Sonaták és Santa Fék. A jelentések szerint több mint háromezer autót érintettek a tüzek, amelyekben több mint száz ember sérült meg – számolt be a Reuters.

Ezek a modellek egyébként sem ismeretlenek az amerikai hatóságok és ügyészek számára, mert korábban volt már szükség visszahívásokra motorhibák miatt.

2015 óta a két dél-koreai gyártó összesen 2,3 millió járművét kellett javításra visszahívni motortűz veszélye miatt.

Az NHTSA ugyanakkor egyértelművé tette, hogy vizsgálata nem korlátozódik kizárólag a motorra, bármely alkatrészre, részegységre kiterjedhet.

A Center for Auto Safety fogyasztóvédelmi szervezet vezetője azt mondta, hogy ezeket az autókat már korábban vissza kellett volna hívnia a gyártóknak. Hozzátette, sok időbe telt, mire a szövetségi hatóságot sikerült bevonni annak kiderítésébe, hogy miért gyulladt ki annyi Kia és Hyundai ütközés nélkül.

Márciusban Connecticut állam főügyésze nyilatkozott arról, hogy több állam is vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy a Hyundai és a Kia nem folytatott-e nem megengedett, megtévesztő gyakorlatot az autótüzekről szóló jelentésekkel összefüggésben.

Novemberben a Reuters arról számolt be, hogy szövetségi bűnügyi vizsgálat indult annak megállapítására, hogy a motorhibákkal összefüggő visszahívásokat megfelelően hajtotta-e végre a két autógyártó. A dél-koreai hatóságok szintén vizsgálódnak, ennek keretében irodákban is gyűjtöttek bizonyítékokat és vezetőket hallgattak ki.

A két cég januárban beleegyezett, hogy frissíti annak a 3,7 millió autónak a szoftverét, amelyeket nem hívtak vissza javításra. Most mindkét vállalat annyit nyilatkozott, hogy együttműködik a hatósággal a vizsgálat során.

Európa érintettségéről nem írt a Reuters, az említett hibákkal összefüggésben mindenesetre korábban csak az Egyesült Államokban és Dél-Koreában rendeltek vissza autókat javításra.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiből van több a magyar utakon, Maseratiból, Teslából vagy Zaporozsecből?Úgy tűnik az adatokból, hogy a magyarok semmit nem utálnak jobban, mint vén autót leselejtezni. Minden második Audi a magyar utakon használt import, a buszok ötöde Ikarusz.

Világ Hyundai Kia motortűz visszahívás vizsgálat Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2019. április 18. 09:56 Világ

Egy Wizz Air-méretű légitársaság omlik éppen össze

Hetek óta tartó haláltusa után felfüggesztette összes járatának közlekedését a Jet Airways, India legnagyobb magántulajdonú légitársasága.

Váczi István
2019. április 17. 15:33 Világ

Az adócsalások leleplezőit is jobban védik majd, pedig Magyarország megpróbálta megfúrni

Megszavazta az Európai Parlament, hogy szerte az EU-an erős és egységes védelem illesse meg a visszaéléseket leleplezőket.

Fabók Bálint
2019. április 16. 13:26 Világ

A Notre Dame kigyulladása a magyar műemlékek sebezhetőségére is rámutat

A kiemelt védettség alatt álló építmények biztosítása nagyon bonyolult kérdés, amelyre Magyarországon sincs bevett gyakorlat.

Fontos

Avatar
2019. április 17. 17:03 Közélet, Vállalat

A multik és a járadékszedők árnyékában élnek a magyar vállalkozások, de van remény

Egy kisebb válság közeledik, ami az államtól függő cégek és a multik meggyengítésével még jót is tehet a saját teljesítményükre alapozó magyar vállalkozásoknak.

Tóth István János
2019. április 16. 17:39 Közélet

Két példa a történelemből, ami megmutatja, miért nincs tudomány szabadság nélkül

Évszázados károkat okozhat Magyarországnak a pusztítás, amit a kormány most a kutatóhálózatoknál véghezvisz.

Jandó Zoltán
2019. április 16. 07:02 Közélet, Vállalat

Andy Vajna már 2016-ban eladta a TV2-t egy 60 éves cinkotai nőnek

Egy 20 milliárdos előleg miatt teljesen másképp néztek ki a kereskedelmi tévé tulajdonosi viszonyai az utóbbi években, mint ahogy eddig tudtuk. A TV2 legutóbbi eladásának igazi története.