Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2019. március 29. 16:57 Világ

Végképp elfogyott a levegő May körül, bármi lehet a Brexitből

Újabb fontos lépést tett Nagy-Britannia a totális politikai káosz útján, ami felé a Brexit megszavazása óta elindult az ország. Pénteken már harmadszor szavazta le a brit parlament alsóháza a Theresa May kormánya által az EU-val kialkudott megállapodást, hiába próbálta meg a brit miniszterelnök a saját lemondásának meglebegtetésével megédesíteni a döntést. Most ugyan csak 58 szavazattal maradt el May, ami valamivel kevésbé megszégyenítő, mint az első  két szavazás eredménye, de a lényegen nem változtat. Eleve, már az is siker volt, hogy egyáltalán szavazásra bocsáthatták megint a tervet.

Hogy most mi lesz, azt ezen a flowcharton sem könnyű végigkövetni, amit készítője már a 27. alkalommal frissített. May lemondhat, megbukhat pártján belüli puccsal és bizalmatlansági indítvánnyal is, ez utóbbi esetben új választás jöhet (ennek pedig jelenleg, bármilyen meglepő is ez a mostani bénázást elnézve, a konzervatívok az esélyesei). A brit parlament elhalaszthatja a kilépést rövid vagy hosszabb időre (utóbbi esetben EP-választást is tartani kellene az országban), de akár egyoldalúan vissza is vonhatja az 50. cikkelyt, és új népszavazást írhat ki az uniós tagságról. Sőt, az sem teljesen kizárt, hogy May megpróbálja egy negyedik alkalommal is szavazásra bocsátani az EU-val kötött megállapodását, bár ennek azért annyira nagy esélye nincsen.

Ezek közül ugyanis legfeljebb May megbuktatásának lenne többsége a brit parlamentben - azok közül a lehetőségek közül viszont, amelyek a Brexit bármilyen irányú megoldására vonatkoznak, egyiknek sincs.

Ezért az újabb bukással megint a megállapodás nélküli kizuhanás, tehát a no deal lehetősége nőtt meg, csak most a mostani hétvége helyett április közepe lesz az új végső határidő. Ennek nehéz felmérni a potenciális következményeit, a brit üzleti körök mindenesetre végzetes, tragikus eseményként készülnek erre az eshetőségre. Az Európai Bizottság közleménye szerint most már erre készülnek valószínű forgatókönyvként, az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk pedig rendkívüli EU-csúcsot hívott össze április 10-re.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAbban mindenki egyetért, hogy gazdasági katasztrófa készülődik Nagy-BritanniábanA brit kormány saját elemzései szerint is csak rossz jöhet ki ebből.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Brexit nagy-britannia theresa may Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.