Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2019. március 27. 17:39 Adat, Világ

Háromszor annyi embernek ad munkát az amerikai marihuánaipar, mint a sörgyártás

Egyetlen iparág sem bővül olyan ütemben az Egyesült Államokban, mint a marihuána szektor. A Leafy közelmúltban megjelent elemzése szerint az ágazatban 2018 végén már 211 ezren dolgoztak, ami bő 40 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Összehasonlításképpen, a világ legnagyobb gazdaságában a hivatalos statisztikák szerint a textilipar alig több, mint fele ennyi embert foglalkoztat, a sörgyártóknál pedig szinte hajszálpontosan annyian állnak alkalmazásban összesen, ahány új munkahely a fűszektorban 2018-ban létrejött.

A Leafy adatai egyébként nem hivatalosak, mivel ilyen statisztikát központilag nem gyártanak. A foglalkoztatottsági adatok gyűjtése ugyanis nem állami, hanem szövetségi feladat, amivel az a baj, hogy az országos jogszabályok szerint a marihuána és így minden hozzá köthető állás egyelőre illegális.

Az egyes államok azonban dönthetnek máshogy. Orvosi használatra eddig 34 helyen engedélyezték a kannabisz használatát, rekreációs célra pedig tíz államban, illetve a fővárosban.

 

Mivel a legalizáló államok köre folyamatosan bővül, szinte biztosra vehető, hogy az iparág növekedése sem fog érdemben lassulni a következő években. A Leafy most azt jósolja, hogy 2019-ben újabb 40 ezer munkahely jöhet létre. Ez azt jelentené, hogy a szektor foglalkoztatottjainak száma három év alatt több mint duplájára emelkedik.

Márpedig ilyen növekedést egyetlen más ágazat sem tudott felmutatni. A leggyorsabban gyarapodó piacok közül az előrejelzések szerint az idősek számára otthoni ápolást biztosító egészségügyi szakemberek száma tíz éves időtávon is csak másfélszeresére nőhet, míg a napelem és a szélturbina-szektor kétszer annyi embert foglalkoztathat 2026-ban, mint egy évtizeddel korábban.

Az amerikai fűpiac egyébként tavaly 10,8 milliárd dolláros volt.

Ez harmadával több a 2017-es számnál és 60 százalékkal a 2016-os értéknél. Az eladásokból azokban az államokban, ahol már a legális a szabadidős felhasználás összesen valamivel több, mint 1 milliárd dollárnyi adóbevétel folyt be. A legtöbb 322 millió Washingtonban, ahol először engedélyezték mindenkinek a fogyasztást 2012-ben, de 300 milliós bevétele volt Kaliforniának is, pedig ott csak tavaly január elsejétől legális a fű.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMillliárdokat hozna a költségvetésnek, ha megadóztatnák a marihuánát MagyarországonLegalább másfél tonna fű fogy évente Budapesten, ami nemzetközi összevetésben elég kevés, de így is sokat kereshetne rajta az állam.

Adat Világ Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2019. június 17. 16:27 Adat, Vállalat

Pár ábra megmutatja, hogy mennyire nem a piacról él a kormányközeli média

A Mediaworksnek több mint kétezer vevője volt tavaly év végén, de a pénz háromnegyedét az állami hirdetéseket elosztó New Land Mediától várták.

Hajdu Miklós
2019. június 16. 16:57 Adat

Most jön a neheze, ha Magyarország is tenni akar a klímakatasztrófa ellen

Bár az üvegházhatású gázok kibocsátását összességében sikerült visszafogni hazánkban és az EU-ban is, vannak olyan ágazatok, amelyek egyre jobban szennyezik a levegőt.

Jandó Zoltán
2019. június 14. 16:47 Adat, Élet

Minden idők legmelegebb magyar júniusa felé haladunk

Nem véletlenül érzed úgy, hogy megfő az agyad. Az idei március még csak egy történelmi ötödik helyet hozott össze, de június az élre tör.

Fontos

Jandó Zoltán
2019. június 17. 06:50 Vállalat

Szinte munkások nélkül kaszálnak tízmilliárdokat a kormány kedvenc építői

Összeszedtünk néhány adatot, amelyek elég jól megmutatják, hogy lényegében „üzletszerzési jutalékot” szednek az állami tendereken rendszeresen arató cégek.

Fabók Bálint
2019. június 14. 06:41 Élet, Közélet

Visszaélések ellen hirdetett harcot a kormány, leszámolás lett belőle

Hiába ígérte a kormány, hogy a nem csaló színházak nem járnak rosszul a tao-rendszer megszüntetésével, durván bezuhant a legtöbb független színház állami támogatása.

Avatar
2019. június 13. 17:23 Adat

Egyre több nő hal bele a dohányzásba Magyarországon

A dohányzás itthon még mindig súlyos probléma. Egy új tanulmány megmutatja, hogyan jelennek meg itt is a nemi egyenlőtlenségek.