Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2019. március 27. 17:39 Adat, Világ

Háromszor annyi embernek ad munkát az amerikai marihuánaipar, mint a sörgyártás

Egyetlen iparág sem bővül olyan ütemben az Egyesült Államokban, mint a marihuána szektor. A Leafy közelmúltban megjelent elemzése szerint az ágazatban 2018 végén már 211 ezren dolgoztak, ami bő 40 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Összehasonlításképpen, a világ legnagyobb gazdaságában a hivatalos statisztikák szerint a textilipar alig több, mint fele ennyi embert foglalkoztat, a sörgyártóknál pedig szinte hajszálpontosan annyian állnak alkalmazásban összesen, ahány új munkahely a fűszektorban 2018-ban létrejött.

A Leafy adatai egyébként nem hivatalosak, mivel ilyen statisztikát központilag nem gyártanak. A foglalkoztatottsági adatok gyűjtése ugyanis nem állami, hanem szövetségi feladat, amivel az a baj, hogy az országos jogszabályok szerint a marihuána és így minden hozzá köthető állás egyelőre illegális.

Az egyes államok azonban dönthetnek máshogy. Orvosi használatra eddig 34 helyen engedélyezték a kannabisz használatát, rekreációs célra pedig tíz államban, illetve a fővárosban.

 

Mivel a legalizáló államok köre folyamatosan bővül, szinte biztosra vehető, hogy az iparág növekedése sem fog érdemben lassulni a következő években. A Leafy most azt jósolja, hogy 2019-ben újabb 40 ezer munkahely jöhet létre. Ez azt jelentené, hogy a szektor foglalkoztatottjainak száma három év alatt több mint duplájára emelkedik.

Márpedig ilyen növekedést egyetlen más ágazat sem tudott felmutatni. A leggyorsabban gyarapodó piacok közül az előrejelzések szerint az idősek számára otthoni ápolást biztosító egészségügyi szakemberek száma tíz éves időtávon is csak másfélszeresére nőhet, míg a napelem és a szélturbina-szektor kétszer annyi embert foglalkoztathat 2026-ban, mint egy évtizeddel korábban.

Az amerikai fűpiac egyébként tavaly 10,8 milliárd dolláros volt.

Ez harmadával több a 2017-es számnál és 60 százalékkal a 2016-os értéknél. Az eladásokból azokban az államokban, ahol már a legális a szabadidős felhasználás összesen valamivel több, mint 1 milliárd dollárnyi adóbevétel folyt be. A legtöbb 322 millió Washingtonban, ahol először engedélyezték mindenkinek a fogyasztást 2012-ben, de 300 milliós bevétele volt Kaliforniának is, pedig ott csak tavaly január elsejétől legális a fű.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMillliárdokat hozna a költségvetésnek, ha megadóztatnák a marihuánát MagyarországonLegalább másfél tonna fű fogy évente Budapesten, ami nemzetközi összevetésben elég kevés, de így is sokat kereshetne rajta az állam.

Adat Világ Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2021. július 27. 06:45 Adat, Vállalat

A negyedik hullám árnyékában épp csak lábadozik a magyar szállodaipar

Katasztrofális volt a legnagyobb hotelcégeknek 2020, és most is csak egy hajszállal jobbak a kilátások. Nagy a bizonytalanság, a korábbi nyereségre még éveket kell várni.

Váczi István
2021. július 23. 17:00 Adat, Közélet

Török csellel üti helyre a Sinopharm-fiaskót a kormány

Augusztus elején akár 700 ezer ember is megrohamozhatná az orvosokat harmadik oltásért, de attól nem kell tartani, hogy gyorsan elfogy a Pfizer.

Stubnya Bence
2021. július 23. 10:23 Adat

A harmadik leginkább túlsúlyos uniós tagállam vagyunk, a csehekkel holtversenyben

A felnőtt lakosság csaknem 60 százaléka számít túlsúlyosnak. Máltán a legrosszabb a helyzet, Olaszországban a legjobb.

Fontos

Torontáli Zoltán
2021. július 29. 16:15 Élet

Száz év és egy nap kellett ahhoz, hogy a világ egyik legfontosabb gyógyszerének piacán árverseny induljon

Melyik inzulint kéri, a drágábbat vagy az olcsóbbat? - ezt a kérdést eddig nem tehette fel a patikus, de most már nem kizárt, hogy egyszer ilyen is lesz.

Hajdu Miklós Kasnyik Márton
2021. július 29. 05:19 Közélet

A melegellenes retorikával akár új szavazókat is próbálhat szerezni magának a Fidesz

A magyar szavazók 15 százaléka nem fideszes, de ellenzi a melegek jogegyenlőségét. Ők és a hezitáló fideszesek lehetnek az LMBTQ-ellenes fordulat precíziós célpontjai.

Avatar
2021. július 28. 16:11 Világ

Most már az EU is azt mondja, hogy a klímaválságra nincs csodaszer, alkalmazkodnunk kell

Az unió nemrég elfogadott adaptációs stratégiája ambiciózus, de kérdés, hogy elég ambiciózus-e? A Green Policy Center elemzése erre keresi a választ.