Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2019. március 27. 17:39 Adat, Világ

Háromszor annyi embernek ad munkát az amerikai marihuánaipar, mint a sörgyártás

Egyetlen iparág sem bővül olyan ütemben az Egyesült Államokban, mint a marihuána szektor. A Leafy közelmúltban megjelent elemzése szerint az ágazatban 2018 végén már 211 ezren dolgoztak, ami bő 40 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Összehasonlításképpen, a világ legnagyobb gazdaságában a hivatalos statisztikák szerint a textilipar alig több, mint fele ennyi embert foglalkoztat, a sörgyártóknál pedig szinte hajszálpontosan annyian állnak alkalmazásban összesen, ahány új munkahely a fűszektorban 2018-ban létrejött.

A Leafy adatai egyébként nem hivatalosak, mivel ilyen statisztikát központilag nem gyártanak. A foglalkoztatottsági adatok gyűjtése ugyanis nem állami, hanem szövetségi feladat, amivel az a baj, hogy az országos jogszabályok szerint a marihuána és így minden hozzá köthető állás egyelőre illegális.

Az egyes államok azonban dönthetnek máshogy. Orvosi használatra eddig 34 helyen engedélyezték a kannabisz használatát, rekreációs célra pedig tíz államban, illetve a fővárosban.

 

Mivel a legalizáló államok köre folyamatosan bővül, szinte biztosra vehető, hogy az iparág növekedése sem fog érdemben lassulni a következő években. A Leafy most azt jósolja, hogy 2019-ben újabb 40 ezer munkahely jöhet létre. Ez azt jelentené, hogy a szektor foglalkoztatottjainak száma három év alatt több mint duplájára emelkedik.

Márpedig ilyen növekedést egyetlen más ágazat sem tudott felmutatni. A leggyorsabban gyarapodó piacok közül az előrejelzések szerint az idősek számára otthoni ápolást biztosító egészségügyi szakemberek száma tíz éves időtávon is csak másfélszeresére nőhet, míg a napelem és a szélturbina-szektor kétszer annyi embert foglalkoztathat 2026-ban, mint egy évtizeddel korábban.

Az amerikai fűpiac egyébként tavaly 10,8 milliárd dolláros volt.

Ez harmadával több a 2017-es számnál és 60 százalékkal a 2016-os értéknél. Az eladásokból azokban az államokban, ahol már a legális a szabadidős felhasználás összesen valamivel több, mint 1 milliárd dollárnyi adóbevétel folyt be. A legtöbb 322 millió Washingtonban, ahol először engedélyezték mindenkinek a fogyasztást 2012-ben, de 300 milliós bevétele volt Kaliforniának is, pedig ott csak tavaly január elsejétől legális a fű.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMillliárdokat hozna a költségvetésnek, ha megadóztatnák a marihuánát MagyarországonLegalább másfél tonna fű fogy évente Budapesten, ami nemzetközi összevetésben elég kevés, de így is sokat kereshetne rajta az állam.

Adat Világ Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2020. február 21. 10:55 Adat

A magyarok közel fele nem bízik a választások tisztaságában

A régiós országok közül mindenhol jobban hisznek a választási rendszer tisztaságában, mint nálunk. Az Egyesült Államokban azonban nem.

Avatar
2020. február 20. 09:43 Adat

Az elszálló infláció felzabálja a megtakarításokat

Ráadásul a társadalmi különbségek is éleződhetnek: bajba kerül, akinek a jövedelme nem tartja a lépést az emelkedő árakkal.

Torontáli Zoltán
2020. február 20. 07:01 Adat, Világ

Megdöbbensz, ha megnézed, ki mennyit nyer az uniós költségvetésen

Fejenként évi félmillió forint lehet a magyar állampolgárokra jutó előny a következő hét évben. De mennyit nyernek a csehek és a szlovákok, esetleg az írek vagy a görögök? Sok ez vagy kevés?

Fontos

Kasnyik Márton
2020. február 22. 07:16 Podcast

Palócz Éva: A fiatal generáció hadra fogható része elveszett az ország számára

G7 Podcast! A vendégünk a Kopint-Tárki vezérigazgatója, aki szerint a magasabb bérek két úton is termelékenyebbé tehetik a magyar cégeket: a gyengébbek lehúzzák a rolót, a jobbak előremenekülnek.

Fabók Bálint
2020. február 21. 06:53 Vállalat

Bolti dolgozóik mesélik el, hogy miért ilyen irdatlanul hatékony az Aldi és a Lidl

Ha nincs elég forgalom, egyszerűen hazaküldenek valakit. A magyar bevásárlást teljesen felforgató diszkontok egészen máshogyan működnek, mint a hagyományos áruházak, a dolgozóikkal beszéltünk a különbségekről.

Jandó Zoltán
2020. február 20. 14:05 Közélet

Egy Puskás stadionnyi pénzt költhet propagandára az állam

Bár a kommunikáción korábban sem spórolt a kormányzat, most az eddigiekhez képest is egészen elképesztő összegben kötött szerződést a Nemzeti Kommunikációs Hivatal.