Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2019. március 27. 17:39 Adat, Világ

Háromszor annyi embernek ad munkát az amerikai marihuánaipar, mint a sörgyártás

Egyetlen iparág sem bővül olyan ütemben az Egyesült Államokban, mint a marihuána szektor. A Leafy közelmúltban megjelent elemzése szerint az ágazatban 2018 végén már 211 ezren dolgoztak, ami bő 40 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Összehasonlításképpen, a világ legnagyobb gazdaságában a hivatalos statisztikák szerint a textilipar alig több, mint fele ennyi embert foglalkoztat, a sörgyártóknál pedig szinte hajszálpontosan annyian állnak alkalmazásban összesen, ahány új munkahely a fűszektorban 2018-ban létrejött.

A Leafy adatai egyébként nem hivatalosak, mivel ilyen statisztikát központilag nem gyártanak. A foglalkoztatottsági adatok gyűjtése ugyanis nem állami, hanem szövetségi feladat, amivel az a baj, hogy az országos jogszabályok szerint a marihuána és így minden hozzá köthető állás egyelőre illegális.

Az egyes államok azonban dönthetnek máshogy. Orvosi használatra eddig 34 helyen engedélyezték a kannabisz használatát, rekreációs célra pedig tíz államban, illetve a fővárosban.

 

Mivel a legalizáló államok köre folyamatosan bővül, szinte biztosra vehető, hogy az iparág növekedése sem fog érdemben lassulni a következő években. A Leafy most azt jósolja, hogy 2019-ben újabb 40 ezer munkahely jöhet létre. Ez azt jelentené, hogy a szektor foglalkoztatottjainak száma három év alatt több mint duplájára emelkedik.

Márpedig ilyen növekedést egyetlen más ágazat sem tudott felmutatni. A leggyorsabban gyarapodó piacok közül az előrejelzések szerint az idősek számára otthoni ápolást biztosító egészségügyi szakemberek száma tíz éves időtávon is csak másfélszeresére nőhet, míg a napelem és a szélturbina-szektor kétszer annyi embert foglalkoztathat 2026-ban, mint egy évtizeddel korábban.

Az amerikai fűpiac egyébként tavaly 10,8 milliárd dolláros volt.

Ez harmadával több a 2017-es számnál és 60 százalékkal a 2016-os értéknél. Az eladásokból azokban az államokban, ahol már a legális a szabadidős felhasználás összesen valamivel több, mint 1 milliárd dollárnyi adóbevétel folyt be. A legtöbb 322 millió Washingtonban, ahol először engedélyezték mindenkinek a fogyasztást 2012-ben, de 300 milliós bevétele volt Kaliforniának is, pedig ott csak tavaly január elsejétől legális a fű.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMillliárdokat hozna a költségvetésnek, ha megadóztatnák a marihuánát MagyarországonLegalább másfél tonna fű fogy évente Budapesten, ami nemzetközi összevetésben elég kevés, de így is sokat kereshetne rajta az állam.

Adat Világ Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Kasnyik Márton
2019. április 10. 19:25 Adat

Nagyon kevés kézben koncentrálódnak a magyar pénzügyi eszközök

A legvagyonosabb 1 százalék birtokolja az összes magyar kötvény és részvény túlnyomó többségét. Ez eddig nem ismert adatokból derült ki.

Kasnyik Márton
2019. április 9. 17:15 Adat

A világgazdaság lassul, a magyar gazdaság gyorsul az IMF szerint

De az utóbbi időben csúnyán mellélőttek a növekedési jóslataikkal.

Kasnyik Márton
2019. április 9. 10:06 Adat

Évtizedes csúcsot közelít az infláció

Nem állt le, sőt tovább gyorsult a brutális zöldségdrágulás. Az MNB pedig egyre nehezebb helyzetbe kerül.

Fontos

Avatar
2019. április 17. 17:03 Közélet, Vállalat

A multik és a járadékszedők árnyékában élnek a magyar vállalkozások, de van remény

Egy kisebb válság közeledik, ami az államtól függő cégek és a multik meggyengítésével még jót is tehet a saját teljesítményükre alapozó magyar vállalkozásoknak.

Tóth István János
2019. április 16. 17:39 Közélet

Két példa a történelemből, ami megmutatja, miért nincs tudomány szabadság nélkül

Évszázados károkat okozhat Magyarországnak a pusztítás, amit a kormány most a kutatóhálózatoknál véghezvisz.

Jandó Zoltán
2019. április 16. 07:02 Közélet, Vállalat

Andy Vajna már 2016-ban eladta a TV2-t egy 60 éves cinkotai nőnek

Egy 20 milliárdos előleg miatt teljesen másképp néztek ki a kereskedelmi tévé tulajdonosi viszonyai az utóbbi években, mint ahogy eddig tudtuk. A TV2 legutóbbi eladásának igazi története.