Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2019. március 27. 17:39 Adat, Világ

Háromszor annyi embernek ad munkát az amerikai marihuánaipar, mint a sörgyártás

Egyetlen iparág sem bővül olyan ütemben az Egyesült Államokban, mint a marihuána szektor. A Leafy közelmúltban megjelent elemzése szerint az ágazatban 2018 végén már 211 ezren dolgoztak, ami bő 40 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Összehasonlításképpen, a világ legnagyobb gazdaságában a hivatalos statisztikák szerint a textilipar alig több, mint fele ennyi embert foglalkoztat, a sörgyártóknál pedig szinte hajszálpontosan annyian állnak alkalmazásban összesen, ahány új munkahely a fűszektorban 2018-ban létrejött.

A Leafy adatai egyébként nem hivatalosak, mivel ilyen statisztikát központilag nem gyártanak. A foglalkoztatottsági adatok gyűjtése ugyanis nem állami, hanem szövetségi feladat, amivel az a baj, hogy az országos jogszabályok szerint a marihuána és így minden hozzá köthető állás egyelőre illegális.

Az egyes államok azonban dönthetnek máshogy. Orvosi használatra eddig 34 helyen engedélyezték a kannabisz használatát, rekreációs célra pedig tíz államban, illetve a fővárosban.

 

Mivel a legalizáló államok köre folyamatosan bővül, szinte biztosra vehető, hogy az iparág növekedése sem fog érdemben lassulni a következő években. A Leafy most azt jósolja, hogy 2019-ben újabb 40 ezer munkahely jöhet létre. Ez azt jelentené, hogy a szektor foglalkoztatottjainak száma három év alatt több mint duplájára emelkedik.

Márpedig ilyen növekedést egyetlen más ágazat sem tudott felmutatni. A leggyorsabban gyarapodó piacok közül az előrejelzések szerint az idősek számára otthoni ápolást biztosító egészségügyi szakemberek száma tíz éves időtávon is csak másfélszeresére nőhet, míg a napelem és a szélturbina-szektor kétszer annyi embert foglalkoztathat 2026-ban, mint egy évtizeddel korábban.

Az amerikai fűpiac egyébként tavaly 10,8 milliárd dolláros volt.

Ez harmadával több a 2017-es számnál és 60 százalékkal a 2016-os értéknél. Az eladásokból azokban az államokban, ahol már a legális a szabadidős felhasználás összesen valamivel több, mint 1 milliárd dollárnyi adóbevétel folyt be. A legtöbb 322 millió Washingtonban, ahol először engedélyezték mindenkinek a fogyasztást 2012-ben, de 300 milliós bevétele volt Kaliforniának is, pedig ott csak tavaly január elsejétől legális a fű.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMillliárdokat hozna a költségvetésnek, ha megadóztatnák a marihuánát MagyarországonLegalább másfél tonna fű fogy évente Budapesten, ami nemzetközi összevetésben elég kevés, de így is sokat kereshetne rajta az állam.

Adat Világ Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2020. június 28. 07:29 Adat

Akkor érdekli az embereket a koronavírus, amikor épp lezárások vannak, de akkor nagyon

Már messze nem érdekli az embereket annyira a koronavírus, mint a csúcson. Még azokban az országokban sem, ahol még mindig növekszik az esetek száma.

Jandó Zoltán
2020. június 24. 16:06 Adat

Minden, amit a koronavírus magyarországi gazdasági hatásáról tudunk

Összegyűjtöttünk néhány olyan grafikont, amelyekből látszik, milyen nagy változásokat okozott a járvány.

Jandó Zoltán
2020. június 22. 16:31 Adat

Májusban sem csillapodott sokat a kirúgási hullám Magyarországon

Utoljára négy éve volt ennyi álláskereső. Májusban a fővárosban, illetve a kereskedelemben és a vendéglátásban rúgták ki a legtöbb embert.

Fontos

Torontáli Zoltán
2020. június 30. 11:58 Élet

A járvány számai azt mutatják, hogy nem kell annyit orvoshoz járni, amennyit szoktunk

Visszaesett mindenfajta orvos-beteg találkozás, de a telemedicina még kezdetleges formában is jobban működik, mint amennyire eddig használta a magyar egészségügy.

Bucsky Péter
2020. június 30. 06:51 Közélet

A fideszes településeknek is fájhat az önkormányzati megszorítás

Főleg a települések adottságaitól függ, hogy mennyire sújtják a kormányzati elvonások, amelyek várható mértékét az összes város és falu esetében térképre vittük.

Jandó Zoltán
2020. június 29. 06:34 Közélet

Vaszily Miklós, akitől az Indexet féltik, Mészáros Lőrinc pénzével indított új médiacéget

Mészáros Lőrinc azóta nem húzott nagyot a médiapiacon, hogy ingyen és bérmentve átadta médiabirodalmát a fideszes médiaalapítványnak.