Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. március 22. 11:48 Élet, Világ

Roncsnak beszámított német autókat sóznak rá a figyelmetlen kelet-európai vevőkre

Idős német házaspár hajtotta ezt az autót, szinte csak autópályán mentek vele, de most újat vesznek, itt a soha vissza nem térő alkalom a jó vételre – a szlovák lapok szerint egyre több kelet-európai vásárlót húznak be hasonló dumával azok a csalók, akik Németországból hoznak be ott lényegében roncsnak leadott autókat.

A trükkre az kínál jó lehetőséget, hogy Németországban a károsanyag-kibocsátási előírások szigorításával párhuzamosan az új autók vásárlásához kedvezményeket adnak, és így olyan kocsikat is „roncsként” lehet ott manapság leadni, amelyek kelet-európai mértékkel még jó állapotúak. A német autótulajdonosok azonban csak akkor vehetnek támogatással új autót, ha a régit megsemmisítésre adják le, vagyis azzal a céllal, hogy kivonják őket a forgalomból.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDöntött a bíróság, kitilthatják a német nagyvárosokból a dízelautókatEz fájni fog a német autóiparnak, akik egy évtizeden át mindent a dízelre tettek fel. Magyarországra viszont még nagyobb tempóban ömölhetnek a roncs dízelek.

Ezeket az autókat szerzik meg a nepperek, és viszik egyre nagyobb számban Szlovákiába, ahol gyorsan meg is válnak tőlük. Az ilyen autók papírjain a „Verwertungsnachweis lag vor” kifejezés szerepel, ám sokan azt sem tudják, hogy erre figyelniük kellene, vagy nincsenek tisztában a jelentésével (bontási igazolása van az autónak). A papírokra általában még az „Ungultig” azaz „érvénytelen” pecsétet is ráütik, de a kocsikat ennek ellenére is gyakran elpasszolják.

A szlovák rendszerben a vevő az eredetigazolás beszerzésekor szembesül azzal, hogy átvágták, és az autót nem tudja forgalomba helyezni. A helyzetet bonyolítja, hogy a roncsnak leadott autó importja nem jogellenes tevékenység, ezért a neppereket ezzel nem lehet megfogni, mert csak az tisztességtelen, hogy a figyelmetlen vevővel nem közlik az autó pontos jogi helyzetét.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFelpörgött az autópiac, de elönti az országot a nyugati hulladékIdén összesen 800 ezer autó adásvétel lehet Magyarországon, ami borzasztóan sok, de ebből csak 100 ezer az új autó, és a többiben rengeteg a használt roncs.

Élet Világ autó csalás import roncs Szlovákia Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Avatar
2019. április 18. 16:54 Élet

Vannak női szupersztárok, de messze még az esélyegyenlőség a művészetben

A 2015-ben eladott 100 legdrágább műalkotásból 99-et férfiak készítettek, de a helyzet így is sokat javult az utóbbi pár évtizedben.

Váczi István
2019. április 18. 14:37 Élet

Az IKEA valójában azért sikeres, mert meg kell szenvedni a bútoraival

Ha valamivel meg kell dolgozni, akkor az eredményt értékesebbnek találjuk, mintha ugyanazt készen kaptuk volna.

Jandó Zoltán
2019. április 18. 06:47 Élet, Vállalat

Elárasztják a töltők az országot, mégis extrém sport a villanyautózás

Robbanásszerű növekedésnek indult tavaly az elektromosautó-töltők piaca itthon, de a koncepció nélküli fejlesztések miatt az ország továbbra sem átjárható.

Fontos

Avatar
2019. április 17. 17:03 Közélet, Vállalat

A multik és a járadékszedők árnyékában élnek a magyar vállalkozások, de van remény

Egy kisebb válság közeledik, ami az államtól függő cégek és a multik meggyengítésével még jót is tehet a saját teljesítményükre alapozó magyar vállalkozásoknak.

Tóth István János
2019. április 16. 17:39 Közélet

Két példa a történelemből, ami megmutatja, miért nincs tudomány szabadság nélkül

Évszázados károkat okozhat Magyarországnak a pusztítás, amit a kormány most a kutatóhálózatoknál véghezvisz.

Jandó Zoltán
2019. április 16. 07:02 Közélet, Vállalat

Andy Vajna már 2016-ban eladta a TV2-t egy 60 éves cinkotai nőnek

Egy 20 milliárdos előleg miatt teljesen másképp néztek ki a kereskedelmi tévé tulajdonosi viszonyai az utóbbi években, mint ahogy eddig tudtuk. A TV2 legutóbbi eladásának igazi története.