Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. március 22. 11:48 Élet, Világ

Roncsnak beszámított német autókat sóznak rá a figyelmetlen kelet-európai vevőkre

Idős német házaspár hajtotta ezt az autót, szinte csak autópályán mentek vele, de most újat vesznek, itt a soha vissza nem térő alkalom a jó vételre – a szlovák lapok szerint egyre több kelet-európai vásárlót húznak be hasonló dumával azok a csalók, akik Németországból hoznak be ott lényegében roncsnak leadott autókat.

A trükkre az kínál jó lehetőséget, hogy Németországban a károsanyag-kibocsátási előírások szigorításával párhuzamosan az új autók vásárlásához kedvezményeket adnak, és így olyan kocsikat is „roncsként” lehet ott manapság leadni, amelyek kelet-európai mértékkel még jó állapotúak. A német autótulajdonosok azonban csak akkor vehetnek támogatással új autót, ha a régit megsemmisítésre adják le, vagyis azzal a céllal, hogy kivonják őket a forgalomból.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDöntött a bíróság, kitilthatják a német nagyvárosokból a dízelautókatEz fájni fog a német autóiparnak, akik egy évtizeden át mindent a dízelre tettek fel. Magyarországra viszont még nagyobb tempóban ömölhetnek a roncs dízelek.

Ezeket az autókat szerzik meg a nepperek, és viszik egyre nagyobb számban Szlovákiába, ahol gyorsan meg is válnak tőlük. Az ilyen autók papírjain a „Verwertungsnachweis lag vor” kifejezés szerepel, ám sokan azt sem tudják, hogy erre figyelniük kellene, vagy nincsenek tisztában a jelentésével (bontási igazolása van az autónak). A papírokra általában még az „Ungultig” azaz „érvénytelen” pecsétet is ráütik, de a kocsikat ennek ellenére is gyakran elpasszolják.

A szlovák rendszerben a vevő az eredetigazolás beszerzésekor szembesül azzal, hogy átvágták, és az autót nem tudja forgalomba helyezni. A helyzetet bonyolítja, hogy a roncsnak leadott autó importja nem jogellenes tevékenység, ezért a neppereket ezzel nem lehet megfogni, mert csak az tisztességtelen, hogy a figyelmetlen vevővel nem közlik az autó pontos jogi helyzetét.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFelpörgött az autópiac, de elönti az országot a nyugati hulladékIdén összesen 800 ezer autó adásvétel lehet Magyarországon, ami borzasztóan sok, de ebből csak 100 ezer az új autó, és a többiben rengeteg a használt roncs.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ autó csalás import roncs Szlovákia Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Debreczeni Anna
2024. március 27. 10:15 Élet

Szomszédunk jobban aggódik a bolygóért, mint gondolnánk

Minden országban alulbecsülik az emberek a klímaváltozás miatt aggódók arányát a népességen belül, ami nehezebbé teszi a harcot ellene.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. március 23. 04:34 Élet

Lecseng a rekordmelegben szerepet játszó El Niño, a hűvös vízfelszínt hozó La Niña lép majd a helyébe

A Csendes-óceánt illető éghajlati jelenségek következményeit áttételesen világszerte lehet érzékelni, igaz, egyre inkább az üvegházhatású gázok kibocsátása a döntő tényező az időjárás alakulásában.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.