Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. március 22. 11:48 Élet, Világ

Roncsnak beszámított német autókat sóznak rá a figyelmetlen kelet-európai vevőkre

Idős német házaspár hajtotta ezt az autót, szinte csak autópályán mentek vele, de most újat vesznek, itt a soha vissza nem térő alkalom a jó vételre – a szlovák lapok szerint egyre több kelet-európai vásárlót húznak be hasonló dumával azok a csalók, akik Németországból hoznak be ott lényegében roncsnak leadott autókat.

A trükkre az kínál jó lehetőséget, hogy Németországban a károsanyag-kibocsátási előírások szigorításával párhuzamosan az új autók vásárlásához kedvezményeket adnak, és így olyan kocsikat is „roncsként” lehet ott manapság leadni, amelyek kelet-európai mértékkel még jó állapotúak. A német autótulajdonosok azonban csak akkor vehetnek támogatással új autót, ha a régit megsemmisítésre adják le, vagyis azzal a céllal, hogy kivonják őket a forgalomból.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDöntött a bíróság, kitilthatják a német nagyvárosokból a dízelautókatEz fájni fog a német autóiparnak, akik egy évtizeden át mindent a dízelre tettek fel. Magyarországra viszont még nagyobb tempóban ömölhetnek a roncs dízelek.

Ezeket az autókat szerzik meg a nepperek, és viszik egyre nagyobb számban Szlovákiába, ahol gyorsan meg is válnak tőlük. Az ilyen autók papírjain a „Verwertungsnachweis lag vor” kifejezés szerepel, ám sokan azt sem tudják, hogy erre figyelniük kellene, vagy nincsenek tisztában a jelentésével (bontási igazolása van az autónak). A papírokra általában még az „Ungultig” azaz „érvénytelen” pecsétet is ráütik, de a kocsikat ennek ellenére is gyakran elpasszolják.

A szlovák rendszerben a vevő az eredetigazolás beszerzésekor szembesül azzal, hogy átvágták, és az autót nem tudja forgalomba helyezni. A helyzetet bonyolítja, hogy a roncsnak leadott autó importja nem jogellenes tevékenység, ezért a neppereket ezzel nem lehet megfogni, mert csak az tisztességtelen, hogy a figyelmetlen vevővel nem közlik az autó pontos jogi helyzetét.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFelpörgött az autópiac, de elönti az országot a nyugati hulladékIdén összesen 800 ezer autó adásvétel lehet Magyarországon, ami borzasztóan sok, de ebből csak 100 ezer az új autó, és a többiben rengeteg a használt roncs.

Élet Világ autó csalás import roncs Szlovákia Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2019. szeptember 16. 15:19 Élet, Világ

Büntető adóval fognák vissza a húsfogyasztást Németországban

Úgy tűnik, hogy az ötletet az Angela Merkel vezette kormányzópárt sem veti el, pedig egyáltalán nem egyértelmű, hogy a megvalósítással el lehet érni minden célt.

Torontáli Zoltán
2019. szeptember 16. 12:45 Élet

Lebomló változatot készítettek a környezetszennyezés egyik szimbólumából

Egy tévéshow-ban robbantott a német Rezemo, az alapítók nem értik, hogy miért nem találta ki senki előttük ugyanezt.

Torontáli Zoltán
2019. szeptember 14. 12:36 Élet

Miért lett hirtelen közellenség a városi terepjáró Németországban?

Nagyobb tömegű és magasabb építésű autó súlyosabb balesetet okoz, gondolnánk, de a statisztika nem feltétlenül ezt mutatja.

Fontos

Stubnya Bence
2019. szeptember 15. 07:53 Adat

A devizahitelek gerjeszthették a nagy magyar kivándorlási hullámot

A szegényebb háztartások részesülnek nagyobb részben a külföldön dolgozó magyarok hazautalásaiból. Fontos motiváció volt a külföldön munkát keresőknek, hogy a család fizetni tudja a törlesztőt.

Jandó Zoltán
2019. szeptember 14. 08:08 Vállalat

Az állam és a mobilhasználók is milliárdokat bukhatnak a tegnapi döntés miatt

Mindenki arra számított, hogy a Digi frekvenciát szerez magának és szétrobbantja a magyar mobilpiacot, erre egyszerűen kivágták őket a frekvenciatenderről.

Kasnyik Márton
2019. szeptember 13. 15:11 Pénz

Ha a béremelkedést akarják eltüntetni, jöhet a 444 forintos euró

Ha a jegybank célja a gyenge forinttal a versenyképesség javítása, akkor nem kell megállniuk 333 forintnál.