Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. március 22. 11:48 Élet, Világ

Roncsnak beszámított német autókat sóznak rá a figyelmetlen kelet-európai vevőkre

Idős német házaspár hajtotta ezt az autót, szinte csak autópályán mentek vele, de most újat vesznek, itt a soha vissza nem térő alkalom a jó vételre – a szlovák lapok szerint egyre több kelet-európai vásárlót húznak be hasonló dumával azok a csalók, akik Németországból hoznak be ott lényegében roncsnak leadott autókat.

A trükkre az kínál jó lehetőséget, hogy Németországban a károsanyag-kibocsátási előírások szigorításával párhuzamosan az új autók vásárlásához kedvezményeket adnak, és így olyan kocsikat is „roncsként” lehet ott manapság leadni, amelyek kelet-európai mértékkel még jó állapotúak. A német autótulajdonosok azonban csak akkor vehetnek támogatással új autót, ha a régit megsemmisítésre adják le, vagyis azzal a céllal, hogy kivonják őket a forgalomból.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDöntött a bíróság, kitilthatják a német nagyvárosokból a dízelautókatEz fájni fog a német autóiparnak, akik egy évtizeden át mindent a dízelre tettek fel. Magyarországra viszont még nagyobb tempóban ömölhetnek a roncs dízelek.

Ezeket az autókat szerzik meg a nepperek, és viszik egyre nagyobb számban Szlovákiába, ahol gyorsan meg is válnak tőlük. Az ilyen autók papírjain a „Verwertungsnachweis lag vor” kifejezés szerepel, ám sokan azt sem tudják, hogy erre figyelniük kellene, vagy nincsenek tisztában a jelentésével (bontási igazolása van az autónak). A papírokra általában még az „Ungultig” azaz „érvénytelen” pecsétet is ráütik, de a kocsikat ennek ellenére is gyakran elpasszolják.

A szlovák rendszerben a vevő az eredetigazolás beszerzésekor szembesül azzal, hogy átvágták, és az autót nem tudja forgalomba helyezni. A helyzetet bonyolítja, hogy a roncsnak leadott autó importja nem jogellenes tevékenység, ezért a neppereket ezzel nem lehet megfogni, mert csak az tisztességtelen, hogy a figyelmetlen vevővel nem közlik az autó pontos jogi helyzetét.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFelpörgött az autópiac, de elönti az országot a nyugati hulladékIdén összesen 800 ezer autó adásvétel lehet Magyarországon, ami borzasztóan sok, de ebből csak 100 ezer az új autó, és a többiben rengeteg a használt roncs.

Élet Világ autó csalás import roncs Szlovákia Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2019. június 24. 16:54 Élet, Vállalat

Az élelmiszerbolti csomagolások fele nehezen vagy egyáltalán nem újrahasznosítható

Egy brit vizsgálatban a saját márkás termékeket nézték, és az eredmény a boltláncok felelősségét is felveti.

Torontáli Zoltán
2019. június 23. 12:52 Élet, Világ

Minél több pénz van egy elhagyott pénztárcában, annál inkább visszaadják a megtalálók

A svájciak a legbecsületesebb visszaadók, de a trend globálisan is egyforma, és nagyon egyszerű magyarázata van.

Váczi István
2019. június 22. 07:31 Élet

Gaztengerben rozsdásodva ér véget a kínai buszok magyarországi karrierje

Egy évtizeden keresztül százezreket szállítottak, tavalyi kivonásuk óta egy Fejér megyei telepen várják további sorsukat a King Longok.

Fontos

Jandó Zoltán
2019. június 24. 06:23 Vállalat

A teljes magyar építőipar nyolcadából már a NER húzza a hasznot

Tavaly a 6000 milliárd forintos magyar építőipar nyolcadát már fideszközeli vállalkozók ellenőrizték, fele részben Mészáros Lőrinc és Szíjj László kettőse.

Váczi István
2019. június 23. 16:46 Közélet

Egy lesorosozott civilszervezet ellenőrzi Mészáros Lőrinc közpénzes munkáját

Egy uniós program keretében, a kormány áldásával az általa évek óta támadott Transparency International ellenőriz egy projektet, ahol Mészáros egyik cége dolgozik.

Avatar
2019. június 23. 07:48 Közélet, Tech

Zuckerberg király saját dénárt akar verni, és ennek sokan nem örülnek

A pénzügyi adatainkat összefésülik a médiafogyasztási szokásainkkal, az okoseszközök és szenzorok által biztosított adatokkal, és az egészet egybecsomagolva eladhatják bárkinek.