Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. március 11. 09:59 Élet, Világ

A németek szemérmetlenül rámozdulnak az Angliában dolgozó kelet-európaiakra

Düsseldorfban jobb a fizetés, jobbak a szociális ellátások, jobb a munkaidő beosztás, de még az időjárás és a konyha is. A két utolsó állítás nem biztos, hogy igaz egy kelet-európai munkavállaló számára, de lehet benne valami, ha már egy ideje az Egyesült Királyságban dolgozik. A düsseldorfi egyetemi kórház pont erre játszik rá: miután érzékelte, hogy a Brexit miatt a kelet-európai munkaerő hajlandó elvándorolni Angliából, többek között megcélozta a lengyeleket.

Ahogy a Dziennik írja, csak a düsseldorfi egyetemi kórházban 100 teljes munkaidős állásra keresnek jelentkezőket, de a statisztikák szerint a német kórházakban összesen 70 ezren tudnának azonnal elhelyezkedni. Angliában jelenleg körülbelül 1 millió lengyel dolgozik, a felmérések pedig most már azt mutatják, hogy jelentős részük tart a Brexittől, illetve teljesen bizonytalan abban, hogy milyen lesz az élete az unióból való kiválás után.

Sokan félnek attól, hogy a kilépés után drágulni fog az élet, és így Németországban, a Benelux államokban vagy Skandináviában anyagilag kedvezőbb lehet a munkavállalás. Németországban jelenleg 860 ezer lengyel dolgozik, de még az ország keleti részében is lenne számukra sok hely, márpedig onnan viszonylag könnyű hazajárniuk.

A német munkaerőhiányt az elmúlt években unión kívülről érkezett bevándorlók is enyhíteni fogják, hatásuk ma még azért nem látványos, mert tanulnak: a szükséges szakképesítéseket és nyelvtudást szerzik meg a nekik szervezett tanfolyamokon.

A düsseldorfi kórházban egyáltalán nem tartanak a nyelvi problémáktól, korábban a spanyol munkavállalókkal is jól boldogultak, és elképzelésük szerint a lengyeleket ugyanúgy integrálják majd a szervezetbe.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ Brexit Düsseldorf kivándorlás kórház Lengyelország munkavállalók Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.