Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2019. március 5. 19:24 Világ

A magyar kormányt másolnák Bukarestben, de a legőrültebb húzást visszacsinálják

Talán a pénzügyi szektort megcélzó magyarországi adóknál is őrültebb dolgot talált ki Románia szocialista párti kormánya tavaly év végén: a “kapzsisági adó” néven futó felvetés a bankközi kamatlábakhoz kötötte a bankszektor eszközeire kivetett adót. Most kiderült, hogy a román kormány félig visszakozik ebből a bankadóból, legalábbis az egyik hitelminősítőnek ezt ígérték (ezt egyébként nem a kormány jelentette be, hanem egy ellenzéki képviselő szerezte meg és szivárogtatta ki az erről szóló levelet).

A cél az lett volna a különös bankadóval, hogy ezzel nagylelkűségre kényszerítsék a román bankokat: ha a három, illetve a hathónapos bankközi kamatláb meghaladja a 2 százalékot, akkor magasabb kulccsal kell adózniuk az eszközeik után. A gazdasági miniszter ugyanis úgy látta, hogy túlságosan nyereségesek a – javarészt külföldi tulajdonban lévő – román bankok, aminek okát a túl nagy kamatnyereségben találta meg.

A gondolatmenet az volt, hogy a bankok az adó miatt majd alacsonyabb kamattal nyújtanak majd hiteleket a román háztartásoknak, így két módon is pénzt vesznek el a pénzintézetektől. De sajnos a gazdaság nem így működik, normális versenyhelyzet mellett a bankok nem tudnak a kamat magasan tartásával extraprofitra szert tenni,*A román gazdasági miniszter arra utalt, hogy szerinte összejátszanak egymással és árakat egyeztetnek a bankok, a román esetben például a magas kockázatok miatt volt nagy a kamatkülönbözet. Ha viszont a kormány egyszerűen kiszív egy csomó pénzt a bankszektorból, illetve a bankok hitelkihelyezését bünteti (hiszen az adó alapja a bankok összes eszköze), akkor azzal az egész gazdaság életerejének árt – ahogyan azt a 2012-es magyarországi recesszió is világosan megmutatta.

Ez a tovább csavart bankadó volt az, ahol a román kormány a tavaly év végi csomagban továbbgondolta a magyar kormánytól lelesett ötleteket. Az intézkedések többi része mind ismerős lehet Orbán Viktor néhány évvel ezelőtti húzásaiból: néhány nehezen mozdítható szektorra vetnek ki különadókat, a bankszektor mellett véletlenül éppen a telekom- és az energiaszektorra, miközben átszabták a magánnyugdíjpénztárak második pillérét: a magán nyugdíjalapok kezelési költségét hatóságilag csökkentik, miközben a tőkekötelezettségeiket emelik. És emellett még egy gyors rezsicsökkentést is bevezettek, a gázár hatósági plafonjának megállapításával. A román olajvállalat, a Petrom máris jelezte, hogy jegeli a közelmúltban talált jókora Fekete-tengeri gázmező kitermelésére vonatkozó terveit az új adók miatt.

Az is a magyar kormány stílusára emlékeztet, hogy az adót hirtelen dobták be, sürgősséggel fogadták el, és csak az év eleji hatályba lépése előtt néhány nappal derültek ki a részletes szabályok.

Most sem tudni túl sokat a részletekről, miután a kormány elismerte, hogy valamilyen formában megszüntetnék a leginkább kifogásolt részeket a bankadóból. Ez valószínűleg a fent említett banki kamatlábhoz kötött progresszív jelleg megszüntetését jelentheti, negyedéves helyett féléves vagy éves adófizetést, továbbá az adó alapjából kivehetik a romániai bankok által birtokolt román államkötvényeket és a beruházási hiteleket. Tovább bonyolítja a dolgot, hogy az idei költségvetést már elfogadták, egyébként túlzóan optimistának tűnő feltételezésekkel.

A tavaly év végi csomaggal a román kormány mindenesetre egyszerre csinálhatott úgy, mintha népbarát intézkedéseket hozna, miközben valójában tízmilliárd lej (660 milliárd forint) beszedésével igyekezett betömni az egyre szélesebb költségvetési hiányt. A pénz- és tőkepiacokon viszont természetesen nem aratott akkora sikert a dolog, a román tőzsdeindex rögtön a bejelentéskor elvesztette értékének ötödét, és azóta sem talált vissza a korábbi szintjére. A visszakozást valószínűleg az váltotta ki, hogy az S&P nevű hitelminősítő negatív kilátást tett a román államadósság BBB mínuszos besorolására.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegszorítások törhetik derékba a román gazdasági csodátKomolyabb előkészület nélkül jelentős szektorális különadókat jelentettek be Romániában, hogy ne szálljon el a jövő évi költségvetés.

Világ Románia Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2020. február 21. 13:59 Világ

70 éve nem volt akkora sáskajárás Kelet-Afrikában mint most, 25 millió ember élete van veszélyben

A változó klíma ideális körülményeket teremt a pusztító sáskák szaporodásához. Néhány országban elkeseredettségükben autógumi égetésével védekeznek az emberek.

Torontáli Zoltán
2020. február 20. 07:01 Adat, Világ

Megdöbbensz, ha megnézed, ki mennyit nyer az uniós költségvetésen

Fejenként évi félmillió forint lehet a magyar állampolgárokra jutó előny a következő hét évben. De mennyit nyernek a csehek és a szlovákok, esetleg az írek vagy a görögök? Sok ez vagy kevés?

Torontáli Zoltán
2020. február 19. 17:07 Élet, Világ

Olyan, mintha szó szerint a kénköves pokolban lenne a munkahelyed

Az indonéziai kénbányászok joggal pályázhatnának a világ legrosszabb munkahelye címére.

Fontos

Jandó Zoltán
2020. február 20. 14:05 Közélet

Egy Puskás stadionnyi pénzt költhet propagandára az állam

Bár a kommunikáción korábban sem spórolt a kormányzat, most az eddigiekhez képest is egészen elképesztő összegben kötött szerződést a Nemzeti Kommunikációs Hivatal.

Hajdu Miklós
2020. február 19. 15:25 Közélet

Hiába szorult vissza a hétköznapi korrupció, mégsem lett tisztességesebb az ország

Magyarországon ma már nem a feketemunka, a számla nélküli vásárlások vagy a forgalmiba dugott ötezresek miatt tartják nagy problémának a korrupciót, hanem azért, mert maga az állam van nyakig benne a csalásokban.

Bucsky Péter
2020. február 18. 06:55 Közélet

Találtunk egy titkos fideszes kádertemetőt

Valószínűleg senkinek nem tűnne fel, ha egyik napról a másikra megszüntetnék a megyei önkormányzatokat. Kivéve a képviselőket és bürokratákat, akik onnan kapják a fizetésüket.