Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. február 21. 10:08 Világ

Rosszabb levegőt fogunk szívni a klímaváltozás miatt

A szennyezett levegő több ember haláláért felelős, mint az alkohol, a túl sok só vagy éppen a veseelégtelenség, a gyilkos tényezők listáján a hatodik helyen áll. Ebből a szempontból kifejezetten aggasztó, hogy a Massachusettsi Műszaki Főiskola (MIT) kutatása szerint a klímaváltozás hatására nehezebben tisztul majd ki a városok levegője.

Az ok a magas légköri időjárási rendszerek megváltozása. A mérsékelt égövi ciklonokat a sarkvidéki hideg és a trópusi meleg levegő találkozása, keveredése tartja mozgásban. Így születnek azok az időjárási frontok, amelyek csapadékot hoznak, és szelük kisöpri a városok szennyezett levegőjét.

Csakhogy a sarkvidékek a világ átlagánál kétszer gyorsabban melegszenek, így csökken a hőmérséklet-különbség, ennek nyomán pedig gyengébbek lesznek a ciklonok. Az MIT tanulmánya az amerikai hatásokra koncentrál, de jelentős részben Európában is ugyanez várható, illetve már történik is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLevegőt venni is nehéz a városban, ahol a klímaváltozás megfékezéséről tárgyalnakLengyelország nehézipari központjában kellene megállapodni arról, hogyan csökkenti a világ az üvegházhatású gázok kibocsátását.

A kutatók 1979-re visszamenőleg vizsgálták a hőmérsékleti és csapadékadatokat, és arra jutottak, hogy a nyári hónapokban 6 százalékkal kevesebb energia áll a mérsékelt égövi ciklonok rendelkezésére. Ez a mérték a klímamodellek alapján várt értéktartomány felső részéhez esik közel.

Az időjárási frontok gyengülésének, ritkábbá válásának hatásai közé tartozik, hogy várhatóan hosszabbak lesznek a hőhullámok. További kedvezőtlen változás, hogy a megmaradó energiának viszont a korábbinál nagyobb része csapódik le extrém erejű viharokban. A kutatás vezetője azt mondta a Bloombergnek, hogy a zivatarok rendelkezésére álló energiamennyiség 13 százalékkal nő, ami a levegőben lévő nagyobb páratartalommal párosulva rövid, nagyon intenzív égszakadásokat okozhat.

Ez nem csak elmélet, az elmúlt években Magyarországon is többször előfordult, hogy egy-egy kisebb területen pár óra alatt annyi eső esett, mint normális esetben több hét alatt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKorábban teheti tönkre az életünket a klímaváltozás az ENSZ új jelentése szerint, mint eddig gondoltukHa nem változtatunk, már 2040-re komoly válság lesz a Földön a klímaváltozás miatt. Úgy tűnik, a 1,5 fokos felmelegedés lesz az új küszöb.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ klímaváltozás légszennyezettség mérsékelt égövi ciklonok viharok zivatar Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Debreczeni Anna
2024. március 25. 09:33 Világ

Nem a német gazdaság fogja kihúzni a gödörből a magyart

Továbbra is egy helyben jár a német gazdaság, ami nem jó hír a magyar exportkilátások szempontjából.

Mészáros R. Tamás
2024. március 25. 04:34 Világ

Trump miatt egyesek új atomkortól tartanak 

Ha az Egyesült Államok jövő januártól valóban feloldja védelmi garanciáit, Dél-Koreától Lengyelországig számos helyen felmerülhet, hogy nincs más módja az önvédelem biztosításának. 

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.