Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. február 9. 12:05 Világ

Élesben tesztelik a gázkazánok kiváltására képes új technológiát

A Rotterdam mellett fekvő Rozenburgban márciusban elindul egy kísérlet, amelyben 25 ház központi fűtését a földgáz helyett részben hidrogénkazánokra állítják át. Kezdetben csak a hő 8 százaléka származik majd a hidrogén elégetésével nyert energiából, mert a helyi szabályozás nem engedi meg a hidrogénes megoldást fejlesztő társaságnak, hogy közműcégként működjön, vagyis csak kiegészítő szerepben léphet fel.

A teszt azonban így is jó lesz arra, hogy az újabb, sokkal zöldebb technológia működését élesben is megnézzék. A gázszolgáltató azt akarja bemutatni, hogy a hidrogénes technológia elérte azt a szintet, amikor már nagyobb léptékekben is gondolkodni lehet a felhasználásában. Ez pedig azért lehet jó, mert a környezetbarát hidrogén idővel teljesen leválthatná a fosszilis energiaforrásnak számító földgázt.

A kazánokat a Remeha és a Bekaert szállítja a kísérlethez, a Remeha pedig arról is beszámolt, hogy amikor a lakossági hidrogénkazánját kivitte egy napokban nyílt szakmai kiállításra, a potenciális vásárlók egyenesen megrohanták.

Egy hidrogénkazán méretre és kinézetre is megtévesztésig hasonlít a hagyományos gázkazánokhoz, ami részben nem véletlen: 

a technológiának pont az az egyik legnagyobb előnye, hogy a gázhálózathoz könnyen csatlakoztatható.

Elvileg nem kell új infrastruktúrát kiépíteni ahhoz, hogy a földgáztól egy háztartás megszabaduljon, de persze a fő probléma még fennáll: a vezetékből egyelőre nem hidrogén jön. A holland kísérletben résztvevők szerint azonban könnyen elképzelhető, hogy idővel teljes hálózatrészeket állítanak majd át hidrogénre.

A rozenburgi kísérlet 100 százalékban környezetbarát, mert a kazánokba érkező hidrogént vízből állítják elő, az elektrolízishez pedig szélerőműből veszik az áramot. Így végső soron a teszt károsanyag-kibocsátása nulla lesz.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy teljesen zöld hidrogénes autóval 1900 forintba kerül ma 100 kilométerEgy teljes mértékben környezetbarát francia töltőállomás adatai azt mutatják, hogy legalább 6 euróba kerül 1 kilogramm hidrogén előállítása.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkRáülnél egy 700 bar nyomású hidrogéntartályra?Nagyon mozgolódni kezdtek a hidrogén-elektromos meghajtás kulcsszereplői, élükön a Toyotával, de a technológiával kapcsolatban még mindig túl sok a megválaszolatlan kérdés.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ energia földgáz fűtés hidrogén hidrogénkazán Hollandia kazán megújuló energia Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.