Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. február 5. 09:54 Világ

107 milliárd dollárt gyűjtöttek be a bebörtönzött gazdagoktól

Győzelmet hirdetett a szaúdi koronaherceg a korrupció elleni háborúban. Mohamed bin Szalmán nagyjából 15 hónapja húzott egy még a saját mércéjével mérve is merészet, és bebörtönöztette az ország gazdasági elitjének tekintélyes részét a rijádi Ritz-Carlton luxushotelbe. Az ajánlat nagyjából úgy szólt, hogy mondjanak le az állam javára a vagyonuk egy részéről, különben mindenféle további kellemetlenséggel kell számolniuk.

Hivatalosan a korrupció elleni fellépéssel indokolták az akciót, aminek biztosan volt némi alapja, de ember legyen a talpán, aki ezen a téren igazságot tesz abban az országban, ahol eléggé összefolynak az állam és az igen kiterjedt család bevételei.

Mindenesetre a napokban a koronaherceg vezette korrupcióellenes bizottság azt tette közzé, hogy 87 embertől 107 milliárd dollárnak megfelelő összeget gyűjtött be készpénzben, értékpapírokban, vállalati részesedésekben és ingatlanokban. Ez a jelenleg körülbelül 30 ezer milliárd forintnak megfelelő összeg a magyar GDP háromnegyede.

Akkora összeg tehát, amennyit Magyarország 9 hónap alatt megtermel.

A részleteket nem hozták nyilvánosságra, azt leszámítva, hogy egymilliárd dollár a nemzeti gárda korábbi parancsnokától származik. Az adatok ellenőrzése a Bloomberg cikke szerint az ingatlanok és tőzsdén kívüli cégek nyilvánosan hozzáférhető adatbázisa híján lényegében lehetetlen.

A hírügynökség néhány gazdag szaúdi sorsát is összefoglalta. A leggazdagabbnak számító Al-Valíd bin Talál herceg – akit Orbán Viktor 2014-ben kitüntetett a Magyar Érdemrend középkeresztjével – már egy éve, 83 napi fogság után elhagyhatta a Ritz-Carltont.

A történtekről annyit árult el, hogy egy bizalmas megállapodást írt alá a kormánnyal, de az üzleti birodalma rendben működik. Erről azonban a befektetők nincsenek teljesen meggyőződve, az érdekeltségeinek nagy részét összefogó Kingdom Holding részvényei 22 százalékot estek az őrizetbe vétele óta. Jelentős részben ennek tudható be, hogy vagyona 4 milliárd dollárral 15 milliárdra csökkent.

A korábban rengeteget utazó üzletember a hírek szerint nem hagyhatja el Szaúd-Arábiát. Ez több más üzletemberre is vonatkozik, az országon belül pedig megfigyelés alatt tartják őket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKínzással szedtek ki dollármilliárdokat a trónörökös luxusfoglyaibólBin Szalmán nagy reformernek állítja be magát, de a módszerei finoman szólva nem egészen tiszták.

Az ország második leggazdagabb embere, Mohamed al Amúdi sokkal hosszabb időre tűnt el, és végül január 27-én engedték szabadon a szaúdi hatóságok. Korábban azt közölték, hogy korrupció és megvesztegetés miatt bíróság elé állítják. A Bloombergnek egy ismerőse most azt mondta, hogy az üzletember egészsége rendben van.

Al Amúdi a kettővel korábbi király, az 1982 és 2005 között uralkodó Fahd idején alapozta meg a vagyonát egy kormányzati szerződéssel. Ma már azonban érdekeltségeinek csak a töredéke található az országban, ezek tulajdonjoga jelenleg bizonytalan. Vagyonának nagy részét a Svédország legnagyobb olajipari vállalatának számító Preem teszi ki, amelynek egyetlen részvényese. Az etiópiai származású üzletember szülőhazájában a legnagyobb magánbefektetőnek számít, ahol termőföldeket, kávéültetvényeket, aranybányákat, szállodákat és olajcéget is birtokol.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy éve eltűnt egy dollármilliárdos, és azóta még gazdagabb lettMohamed al Amúdi szaúdi üzletembert tavaly novemberben vették őrizetbe, vagyona azóta 6 százalékkal, 8,3 milliárd dollárra nőtt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.