Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. január 24. 09:31 Világ

Nagyon is tudják az óriáscégek, mit veszíthetnek a klímaváltozással

A multinacionális vállalatokat nem ritkán azzal szokták vádolni, hogy felelőtlenül viszonyulnak a környezethez, mindent a profitcélok teljesítésének rendelnek alá. Esetenként ebben van is igazság, de azt már biztosan nem lehet mondani, hogy nincsenek tisztában azzal, milyen veszélyeket okoz számukra az éghajlatváltozás.

A legnagyobb kaliforniai közszolgáltató vállalat, a rekordméretű erdőtüzek nyomán csődvédelembe menekült PG&E például nemcsak ismerte a kockázatokat, hanem a veszélyekre figyelmeztette is a befektetőit. Az más kérdés, hogy ők ezt jó ideig nem vették komolyan, és még két hónappal ezelőtt is a szektortársakénál vonzóbb célpontot láttak a vállalat kötvényeiben – derül ki a Bloomberg összeállításából.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNagyvállalati áldozatot szedett az éghajlatváltozásKalifornia legnagyobb magántulajdonú közszolgáltatója részben a klímaváltozás miatt ment csődbe, dollár milliárdokat követelnek rajta az erdőtüzek miatt.

Az amerikai hírügynökség egy másik anyaga azt dolgozta fel, hogy mit válaszoltak nagy amerikai vállalatok egy brit környezetvédelmi nonprofit szervezet körkérdésére, amelyben azt tudakolta: milyen veszélyekkel jár számukra a klímaváltozás, miként reagálnak ezekre, és hogy haladnak kitűzött céljaik teljesítésével.

Az újságírók által átnézett 25 válaszdokumentum közül 21-ben írtak arról amerikai cégek, hogy az éghajlatváltozással összefüggő kockázatok jelentős pénzügyi vagy stratégiai hatással lehetnek az üzletmenetükre.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár tudósok szerint is készülni kell a megszokott világunk végéreA mostani társadalmak összeomlásáról már nemcsak elvont víziók szólnak, hanem a klímaváltozást övező tudományos vitákban is mindinkább szó esik apokaliptikus forgatókönyvekről.

Az egyik leggyakrabban előforduló veszélyforrás a vízhiány. A Coca Cola elképzelhetőnek tartja, hogy nem lesz belőle elég a termékei előállításához, és hasonló félelmei vannak az Intelnek is, mert a félvezetőgyártás vízigényes tevékenység, miközben számos üzeme olyan félsivatagos területen található, mint Izrael, Kína és az Egyesült Államok délnyugati része.

A katasztrófák miatt 2017-ben 627 millió dollárt elkölteni kényszerülő távközlési szolgáltató, az AT&T attól tart, hogy a jövőben tovább nőnek a hálózat helyreállítási költségei a gyakoribb hurrikánok és erdőtüzek következtében.

A Disney azt írta, hogy az emelkedő hőmérséklet már most is befolyásolja a szórakoztatóközpont-látogatók közérzetét.

Ha nem sikerül olcsó megoldásokat találni a hűtésre, akkor visszaeshet a Disneylandek népszerűsége.

A Bank of America arról számolt be, hogy a jelzáloghitelei fedezetéül szolgáló ingatlanok 4 százaléka áradások által fenyegetett területen fekszik. Ezek szinte kivétel nélkül lakóházak, és tulajdonosaik képtelenné válhatnak a törlesztésre, ha megfizethetetlen szintre drágul az ingatlan biztosítása. Ennek következtében az is elképzelhető, hogy a ház értéke kisebb lesz, mint a felvett hitel összege.

A Visa arra figyelmeztetett, hogy a klímaváltozás világszerte járványokhoz és fegyveres konfliktusokhoz vezethet, ezek hatására pedig visszaesne az emberek utazási kedve, ezzel együtt pedig a külföldi kártyás fizetések, ami csökkentené a vállalat bevételeit.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegvannak a klímaváltozás elleni eszközök, már csak használni kéne őketRohamosan fejlődnek és terjednek a környezetbarát technológiák, mégis csúcson van a szén-dioxid kibocsátás, amire még az éghajlat változásával foglalkozó kutatók sem számítottak.

Voltak olyan cégek is, amelyek a termékeik, szolgáltatásaik iránti növekvő kereslettel számolnak az éghajlatváltozás közepette. A Merck például arra számít, hogy nagyobb igény lesz a trópusi jellegű időjárással és a fertőzött vizekkel összefüggő betegségek elleni gyógyszerekre.

Az Apple kifejezetten optimistának tűnik, mondván, a gyakoribb katasztrófák miatt még inkább felértékelődik telefonjai szerepe az emberek életében. Az Iphone-ok ugyanis használhatók elemlámpaként, rádióként, segíthetnek az elsősegélynyújtásban, miközben feltölthetők autók akkumulátorairól vagy végső esetben kézzel hajtott generátorokról is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKorábban teheti tönkre az életünket a klímaváltozás az ENSZ új jelentése szerint, mint eddig gondoltukHa nem változtatunk, már 2040-re komoly válság lesz a Földön a klímaváltozás miatt. Úgy tűnik, a 1,5 fokos felmelegedés lesz az új küszöb.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ áradás klímaváltozás vállalatok vízhiány Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Debreczeni Anna
2024. március 25. 09:33 Világ

Nem a német gazdaság fogja kihúzni a gödörből a magyart

Továbbra is egy helyben jár a német gazdaság, ami nem jó hír a magyar exportkilátások szempontjából.

Mészáros R. Tamás
2024. március 25. 04:34 Világ

Trump miatt egyesek új atomkortól tartanak 

Ha az Egyesült Államok jövő januártól valóban feloldja védelmi garanciáit, Dél-Koreától Lengyelországig számos helyen felmerülhet, hogy nincs más módja az önvédelem biztosításának. 

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.