Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. január 21. 09:58 Világ

Tíz napra elegendő készlettel készülnek a Brexitre

Kevés iparágat érinthet olyan kellemetlenül egy rendezetlen brit EU-kilépés, mint a repülést, de az ágazati szereplők legalább mindent megtesznek annak érdekében, hogy felkészüljenek a legrosszabbra. Az ország és az EU közötti légi forgalom leállására minden bizonnyal nem kell számítani, a fedélzeten felszolgált ételek és italok utánpótlásával viszont már lehetnek problémák.

Az ezen a téren egyik legnagyobb szolgáltatónak számító, tíz brit reptéren 20 légitársaságot kiszolgáló Gate Gourmet meg is kezdte a raktárkészletek feltöltését. A Bloomberg cikke szerint tíz napra elegendő fagyasztott étel van már egy peterborough-i raktárban, a magasabb hőmérsékletet igénylő ételeket, italokat vagy éppen a WC-papírt pedig egy szobahőmérsékletet biztosító londoni létesítményben tárolják.

A többségében egyébként kínai tulajdonban lévő vállalat az ételek nagy részét Spanyol- és Németországban állítja elő, ahonnan kamionok viszik Nagy-Britanniába. Ha a politikai szerencsétlenkedés folytatódik, és március 29. után minden egyes szállítmányt vámellenőrzésnek vetnek alá, akkor egy időre valószínűleg annyira bedugul ez az útvonal, hogy lényegében használhatatlanná válik.

Természetesen más iparágak is hasonlóan járnak el, hiszen már alig több mint két hónap van hátra a brit kilépés tervezett idejéig. A cégek egyebek mellett repülő- és autóipari részegységeket, szeszes italokat, gyógyszereket és üres újságpapírt halmoznak fel, hogy a lehető legkisebb csapást mérje üzletmenetükre az esetleges kaotikus kilépés.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÁruhiány vár az angolokra, ha folytatódik a politikai bénázásMegállapodás nélküli Brexit esetén kifogyhatnak a brit boltok olyan romlandó árukból, mint a zöldségek és a friss húsok.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Brexit fedélzeti étel raktározás repülés Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Fontos

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.