Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. január 9. 16:10 Világ

Alig marad európai ország a legnagyobb gazdaságok között

2030-ra a világ tíz legnagyobb gazdaságából hét olyan lesz, amelyet manapság még nem sorolnak a fejlett országok közé – derül ki a Standard Chartered új hosszú távú előrejelzéséből. A pénzintézet szerint ezen az időtávon Kína után India is megelőzi az Egyesült Államokat az árszínvonalbeli különbségeket kiszűrő módszertannal számított gazdasági teljesítmény alapján.

A londoni központú bankház várakozásai szerint Nagy-Britannia és Franciaország helyét Törökország és Egyiptom veszi át a top 10-ben. Emellett a mezőny megmaradó tagjai között sok helycsere várható, például egyetlen európaiként Németország épp csak befér majd.

 

„Előrejelzésünket alátámasztja az az alapvető trend, hogy az országok részesedése a világ gazdasági teljesítményéből közelít a népességarányhoz, mivel az egy főre eső GDP-k különbsége csökken a fejlett és a fejlődő országok között” – jegyezték meg a Standard Chartered közgazdászai.

Ennek megfelelően Ázsia részesedése a világ GDP-jéből 2030-ban már 35 százalék lehet, miközben tavaly még csak 28, 2010-ben pedig 20 százalék volt. A kínai gazdaság növekedése fokozatosan 5 százalékra lassulhat, az indiaié viszont megközelítheti az évi 8 százalékot.

A pénzintézet közgazdászai arra számítanak, hogy a világ lakosságának több mint a fele középosztálybelinek fog számítani 2020-ban, azaz tovább csökken a szegénység. Az ezzel párhuzamosan zajló urbanizáció és az oktatás fejlődése pedig nagy szerepet játszhat abban, hogy a lakosság gyors öregedése ne jelentsen túl nagy terhet az ezzel küzdő országokban, például Kínában.

A Bloomberg összefoglaló cikke nem tér ki rá, de a tíz ország közül talán az Egyiptommal kapcsolatos optimizmus a legmeglepőbb. Az ország jelenleg csak a 21. a gazdasági világranglistán, kevesebb mint hetedakkora gazdasági teljesítménnyel, mint amit a Standard Chartered 2030-ra vár. Az utóbbi elérése évi 16,5 százalékos növekedést feltételezne, miközben a pár éve forradalmi hullámokon átesett országnak olyan kihívásokkal kell megküzdenie, mint a terrorizmus és az éghajlatváltozás.

Világ india Kína németország usa világgazdaság Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2019. június 18. 10:31 Pénz, Világ

Tengeri olajfúrók papírjait érdemes venni, csak el kell találni, hogy melyik nem megy csődbe

A Brent olaj ára olyan szintre csökkent, hogy lassan érdemes lehet befektetni, most mégis a kivárás mellett érvelünk.

Torontáli Zoltán
2019. június 15. 16:01 Vállalat, Világ

Közeleg a fordulópont, valamiről mindenképp le kell mondani a webáruházaknál

Két karton ásványvizet bolti áron eladni és házhoz vinni olyan tevékenység, amely soha nem lehet nyereséges. A kereskedők már nem sokáig tudják lenyelni a veszteséget.

Váczi István
2019. június 15. 12:08 Világ

Nem a pálmaolaj behozatalával romboljuk leginkább a környezetet

Európa pálmaolaj-importjának négyötöde fenntartható forrásból származik, a faanyagnál és a szójánál viszont sokkal rosszabb ez az arány.

Fontos

Jandó Zoltán
2019. június 17. 06:50 Vállalat

Szinte munkások nélkül kaszálnak tízmilliárdokat a kormány kedvenc építői

Összeszedtünk néhány adatot, amelyek elég jól megmutatják, hogy lényegében „üzletszerzési jutalékot” szednek az állami tendereken rendszeresen arató cégek.

Hajdu Miklós
2019. június 16. 16:57 Adat

Most jön a neheze, ha Magyarország is tenni akar a klímakatasztrófa ellen

Bár az üvegházhatású gázok kibocsátását összességében sikerült visszafogni hazánkban és az EU-ban is, vannak olyan ágazatok, amelyek egyre jobban szennyezik a levegőt.

Fabók Bálint
2019. június 14. 06:41 Élet, Közélet

Visszaélések ellen hirdetett harcot a kormány, leszámolás lett belőle

Hiába ígérte a kormány, hogy a nem csaló színházak nem járnak rosszul a tao-rendszer megszüntetésével, durván bezuhant a legtöbb független színház állami támogatása.