Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. január 9. 16:10 Világ

Alig marad európai ország a legnagyobb gazdaságok között

2030-ra a világ tíz legnagyobb gazdaságából hét olyan lesz, amelyet manapság még nem sorolnak a fejlett országok közé – derül ki a Standard Chartered új hosszú távú előrejelzéséből. A pénzintézet szerint ezen az időtávon Kína után India is megelőzi az Egyesült Államokat az árszínvonalbeli különbségeket kiszűrő módszertannal számított gazdasági teljesítmény alapján.

A londoni központú bankház várakozásai szerint Nagy-Britannia és Franciaország helyét Törökország és Egyiptom veszi át a top 10-ben. Emellett a mezőny megmaradó tagjai között sok helycsere várható, például egyetlen európaiként Németország épp csak befér majd.

 

„Előrejelzésünket alátámasztja az az alapvető trend, hogy az országok részesedése a világ gazdasági teljesítményéből közelít a népességarányhoz, mivel az egy főre eső GDP-k különbsége csökken a fejlett és a fejlődő országok között” – jegyezték meg a Standard Chartered közgazdászai.

Ennek megfelelően Ázsia részesedése a világ GDP-jéből 2030-ban már 35 százalék lehet, miközben tavaly még csak 28, 2010-ben pedig 20 százalék volt. A kínai gazdaság növekedése fokozatosan 5 százalékra lassulhat, az indiaié viszont megközelítheti az évi 8 százalékot.

A pénzintézet közgazdászai arra számítanak, hogy a világ lakosságának több mint a fele középosztálybelinek fog számítani 2020-ban, azaz tovább csökken a szegénység. Az ezzel párhuzamosan zajló urbanizáció és az oktatás fejlődése pedig nagy szerepet játszhat abban, hogy a lakosság gyors öregedése ne jelentsen túl nagy terhet az ezzel küzdő országokban, például Kínában.

A Bloomberg összefoglaló cikke nem tér ki rá, de a tíz ország közül talán az Egyiptommal kapcsolatos optimizmus a legmeglepőbb. Az ország jelenleg csak a 21. a gazdasági világranglistán, kevesebb mint hetedakkora gazdasági teljesítménnyel, mint amit a Standard Chartered 2030-ra vár. Az utóbbi elérése évi 16,5 százalékos növekedést feltételezne, miközben a pár éve forradalmi hullámokon átesett országnak olyan kihívásokkal kell megküzdenie, mint a terrorizmus és az éghajlatváltozás.

Világ india Kína németország usa világgazdaság Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2021. október 26. 11:05 Világ

Húsz éve nem volt olyan sok katonai hatalomátvétel a világban, mint idén

Az egy hónapon belül második szudáni puccskísérlet a jelek szerint sikerrel jár. Az utóbbi két évtized békésebb volt a katonai hatalomátvételek szempontjából.

Mészáros R. Tamás
2021. október 26. 06:52 Világ

Kínában 65 millió lakás áll üresen, de az ingatlanpiac problémái ennél mélyebbek

A szellemvárosoknál nagyobb probléma, hogy Kínában az ingatlan a legfontosabb befektetési eszköz, ami a vagyoni egyenlőtlenségek elszaladásában is nagy szerepet játszik.

Váczi István
2021. október 25. 14:54 Világ

Az életkori korlátozás eltörlésével kezelnék a súlyos kamionoshiányt Amerikában

Rekordszámú teherautó-sofőr hiányzik az Egyesült Államokban, a képzés támogatása mellett a 21 éves korhatár eltörlésével igyekeznek kezelni a problémát.

Fontos

Hajdu Miklós Váczi István
2021. október 25. 17:37 Adat, Közélet

Hiába hajtogatják, a kormányváltás hiányának nincs köze a gazdasági sikerekhez

Visszatérő kormányzati állítás, hogy a „politikai stabilitás” segíti az ország gazdasági felzárkózását, a környező országok adatai azonban ezt nem igazolják.

Jandó Zoltán Váczi István
2021. október 25. 06:07 Közélet, Vállalat

Még 17. havi nyugdíjat is fizethetne a kormány, ha nem venne repteret

Nem látszik, miért lesz jobb az országnak, ha kiad a reptérért annyi pénzt, amennyiből három évig duplázni lehetne a tanárok fizetését. A megtérülésnél a több évtizedes távlat a kedvező forgatókönyv.

Avatar
2021. október 24. 15:55 Élet

A koronavíruson átesett focisták teljesítménye bizonyítottan hosszabb távon is romlik

A kimutatott koronavírus-fertőzés még fél év után is hatással van a focisták teljesítményére.