Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. január 9. 16:10 Világ

Alig marad európai ország a legnagyobb gazdaságok között

2030-ra a világ tíz legnagyobb gazdaságából hét olyan lesz, amelyet manapság még nem sorolnak a fejlett országok közé – derül ki a Standard Chartered új hosszú távú előrejelzéséből. A pénzintézet szerint ezen az időtávon Kína után India is megelőzi az Egyesült Államokat az árszínvonalbeli különbségeket kiszűrő módszertannal számított gazdasági teljesítmény alapján.

A londoni központú bankház várakozásai szerint Nagy-Britannia és Franciaország helyét Törökország és Egyiptom veszi át a top 10-ben. Emellett a mezőny megmaradó tagjai között sok helycsere várható, például egyetlen európaiként Németország épp csak befér majd.

 

„Előrejelzésünket alátámasztja az az alapvető trend, hogy az országok részesedése a világ gazdasági teljesítményéből közelít a népességarányhoz, mivel az egy főre eső GDP-k különbsége csökken a fejlett és a fejlődő országok között” – jegyezték meg a Standard Chartered közgazdászai.

Ennek megfelelően Ázsia részesedése a világ GDP-jéből 2030-ban már 35 százalék lehet, miközben tavaly még csak 28, 2010-ben pedig 20 százalék volt. A kínai gazdaság növekedése fokozatosan 5 százalékra lassulhat, az indiaié viszont megközelítheti az évi 8 százalékot.

A pénzintézet közgazdászai arra számítanak, hogy a világ lakosságának több mint a fele középosztálybelinek fog számítani 2020-ban, azaz tovább csökken a szegénység. Az ezzel párhuzamosan zajló urbanizáció és az oktatás fejlődése pedig nagy szerepet játszhat abban, hogy a lakosság gyors öregedése ne jelentsen túl nagy terhet az ezzel küzdő országokban, például Kínában.

A Bloomberg összefoglaló cikke nem tér ki rá, de a tíz ország közül talán az Egyiptommal kapcsolatos optimizmus a legmeglepőbb. Az ország jelenleg csak a 21. a gazdasági világranglistán, kevesebb mint hetedakkora gazdasági teljesítménnyel, mint amit a Standard Chartered 2030-ra vár. Az utóbbi elérése évi 16,5 százalékos növekedést feltételezne, miközben a pár éve forradalmi hullámokon átesett országnak olyan kihívásokkal kell megküzdenie, mint a terrorizmus és az éghajlatváltozás.

Világ india Kína németország usa világgazdaság Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Kasnyik Márton
2019. január 18. 13:07 Világ

Putyin alumíniumkirálya megmutatta, hogyan kell kibújni a szankciók alól

Látszat-átszervezés, lobbi- és PR-kampány, és ennyi elég is ahhoz, megmeneküljön az orosz alumínium-óriás.

Torontáli Zoltán
2019. január 18. 11:23 Világ

Durvul a Huawei és a fejlett világ közötti sakkjátszma

Sokszálú történet bontakozik ki a szemünk előtt, a kémkedéstől kezdve a lopáson keresztül a technológiai fölény megszerzéséig.

Torontáli Zoltán
2019. január 17. 17:45 Élet, Világ

A Gillette keményen nekiment a szexizmusnak, de ezzel Magyarországon nem fogunk találkozni

Valószínűleg nem fut majd a magyar médiában az a reklám, amely az angolszász világban nagy botrányt robbantott ki a férfias viselkedés újraértelmezésével.

Fontos

Kasnyik Márton
2019. január 16. 18:01 Világ

Miért bénították le a saját országukat a brit és az amerikai politikusok?

Senki ne lepődjön meg, hogy a fejlett országok lakóinak egy része olyan politikusokat támogat, akik a politikai intézményrendszer ledózerolásán dolgoznak.

Wiedemann Tamás
2019. január 16. 13:02 Világ

Befékezett a német gazdaság, és ezt mi is meg fogjuk érezni

Véget ér a robosztus gazdasági növekedés időszaka, a következő években az egy százalék feletti bővülésnek is örülni fognak a német cégek.

Hajdu Miklós Kasnyik Márton
2019. január 15. 06:53 Adat

Olyan országok is előzik Magyarországot a jövedelmi ranglistán, amelyekről nem is gondolnád

Hiába a bérrobbanás Magyarországon, a régiós országokban is sorra mennek el a magyarok mellett az uniós jövedelmi listán. Nyakunkon a bolgárok, zárkóznak a románok, Ausztria egyre távolabb.