Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. január 9. 16:10 Világ

Alig marad európai ország a legnagyobb gazdaságok között

2030-ra a világ tíz legnagyobb gazdaságából hét olyan lesz, amelyet manapság még nem sorolnak a fejlett országok közé – derül ki a Standard Chartered új hosszú távú előrejelzéséből. A pénzintézet szerint ezen az időtávon Kína után India is megelőzi az Egyesült Államokat az árszínvonalbeli különbségeket kiszűrő módszertannal számított gazdasági teljesítmény alapján.

A londoni központú bankház várakozásai szerint Nagy-Britannia és Franciaország helyét Törökország és Egyiptom veszi át a top 10-ben. Emellett a mezőny megmaradó tagjai között sok helycsere várható, például egyetlen európaiként Németország épp csak befér majd.

 

„Előrejelzésünket alátámasztja az az alapvető trend, hogy az országok részesedése a világ gazdasági teljesítményéből közelít a népességarányhoz, mivel az egy főre eső GDP-k különbsége csökken a fejlett és a fejlődő országok között” – jegyezték meg a Standard Chartered közgazdászai.

Ennek megfelelően Ázsia részesedése a világ GDP-jéből 2030-ban már 35 százalék lehet, miközben tavaly még csak 28, 2010-ben pedig 20 százalék volt. A kínai gazdaság növekedése fokozatosan 5 százalékra lassulhat, az indiaié viszont megközelítheti az évi 8 százalékot.

A pénzintézet közgazdászai arra számítanak, hogy a világ lakosságának több mint a fele középosztálybelinek fog számítani 2020-ban, azaz tovább csökken a szegénység. Az ezzel párhuzamosan zajló urbanizáció és az oktatás fejlődése pedig nagy szerepet játszhat abban, hogy a lakosság gyors öregedése ne jelentsen túl nagy terhet az ezzel küzdő országokban, például Kínában.

A Bloomberg összefoglaló cikke nem tér ki rá, de a tíz ország közül talán az Egyiptommal kapcsolatos optimizmus a legmeglepőbb. Az ország jelenleg csak a 21. a gazdasági világranglistán, kevesebb mint hetedakkora gazdasági teljesítménnyel, mint amit a Standard Chartered 2030-ra vár. Az utóbbi elérése évi 16,5 százalékos növekedést feltételezne, miközben a pár éve forradalmi hullámokon átesett országnak olyan kihívásokkal kell megküzdenie, mint a terrorizmus és az éghajlatváltozás.

Világ india Kína németország usa világgazdaság Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Kasnyik Márton
2019. március 19. 14:57 Világ

Sikerbe bukdácsolhatta volna magát May, aztán jött az eddigi legnagyobb fordulat

Végre rájöttek, mivel lehetne kizsarolni a keményvonalas brexitesek támogatását, de egy meglepő dolog közbeszólt. Most megint senki nem tudja, hogy mi lesz.

Váczi István
2019. március 19. 12:47 Világ

Elképesztő állapotokhoz vezet a vízhiány Afrikában

Az utóbbi hónapokban egyre több afrikai nagyvárosban alakult ki súlyos vízhiány a szárazság, a gyorsan növekvő népesség és az elégtelen beruházások miatt.

Váczi István
2019. március 18. 10:47 Világ

Egyre durvább dolgok derülnek ki az utóbbi fél év repülőgép-katasztrófáiról

Erős állítások jelentek meg az amerikai sajtóban az ország repülési biztonságáról, miután fél év alatt a cég két, szinte vadi új gépe zuhant le.

Fontos

Jandó Zoltán
2019. március 18. 06:52 Vállalat

Mostantól nem ehetsz úgy Big Mac-et, hogy abból ne részesüljön a NER

Teljes modellváltást hajt végre Magyarországon a McDonald’s azzal, hogy helyi leányát eladja egy kormányközeli üzletembernek. Mostantól mindent a marketes Scheer Sándor felügyel.

Torontáli Zoltán
2019. március 17. 07:37 Élet

A rendszerváltás környéki seftelés remek üzleti iskola volt, amely ma hiányzik

Egyre közelebb kerülnek a nyugdíjhoz a nyolcvanas évek végének legjobb üzletkötői, és nem látszik az utánpótlás.

Wiedemann Tamás
2019. március 15. 14:51 Adat

Nehéz lesz utolérni Ausztriát, ha ott 22-szer több szabadalmi kérelmet nyújtanak be

Nagyon kevés a magyarországi szabadalmi kérvény, és azokat is a multik adják be. A statisztikákból is látszik, milyen nagy verseny van az önvezető autók fejlesztésében.