Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2019. január 4. 18:03 Világ

Nem szórják úgy a pénzüket a kínaiak, ahogy várták tőlük, és ez nagy baj

Talán a korábbiaknál is erősebben világított rá a kínai gazdaság gyengeségében rejlő kockázatokra az Apple a napokban. A világ legnagyobb cégének vezérigazgatója Tim Cook szerdán levélben tájékoztatta a cég részvényeseit, hogy a csoport utolsó negyedéves bevételei jóval elmaradtak a várakozásoktól. Korábban azt vetítették előre, hogy 89 és 93 milliárd dollár közötti forgalmat hozhatnak össze az október és december közötti három hónapban, ez azonban végül a levél szerint csak 84 milliárd lett.

A magyarázat pedig elsősorban a kínai piac gyengélkedése. A világ legnépesebb országában nagyon nem fogyott az iPhone az elmúlt három hónapban, ez pedig már önmagában elegendő volt ahhoz, hogy a technológiai óriás ne tudja hozni tervezett számait.

Egyáltalán nem az Apple ikonikus terméke azonban az egyetlen, ami iránt hanyatlik a kereslet Kínában. A világ második legnagyobb gazdaságában megtorpant a lakosság fogyasztásának rohamos mértékű növekedése, ami azért gond, mert az utóbbi években ez volt a gazdaság motorja. 2017-ben a kínai GDP gyarapodásának háromnegyede a háztartások egyre csak növekvő vásárlásainak volt köszönhető. A becslések szerint azonban ez az arány tavaly már a kétharmadot sem érte el.

Bár európai szemmel a kiskereskedelmi forgalom novemberben mért 8,1 százalékos emelkedése még mindig rendkívül magasnak tűnhet, ott ez 15 éves mélypontnak számít. Sokat mondó adat, hogy még a válság mélypontján, 2009 elején is csak 11,6 százalékig esett vissza a növekedés üteme, ezt megelőzően pedig általános volt, hogy egy-egy hónapban 15-20 százaléknál is nagyobb mértékben nőtt a lakosság költése éves összevetésben.

 

Azóta azonban a kínaiak lakhatási kiadásai durván megugrottak. Egy ottani háztartás teljes költésének jelenleg ötöde ilyen célra megy el, a nagyobb városokban, így például Pekingben és Sanghajban pedig ennél is jóval magasabb, 30 százalék körüli ez az arány. Ez is nem valószínű, hogy a jövőben megváltozna, már csak azért sem, mert novemberben hetven olyan város volt az országban, ahol éves összevetésben több mint tizedével ugrottak meg a lakhatási költségek. Emellett a mindennapi élelmiszerek, és az üzemanyag is rohamosan drágulnak, utóbbiért a jelenleg hetedével kell többet fizetni, mint egy esztendővel korábban.

Emiatt a fogyasztók sokkal óvatosabban költenek, mint korábban, és ez jó néhány, elsősorban luxustermék keresletét visszavetette. A Wall Street Journal a témában írt cikkében megszólaltatott egy ékszerüzletet üzemeltető vállalkozót, aki arra panaszkodott, hogy míg korábban csak elvétve próbáltak alkudozni vevői, mára ez általánossá vált, a bolt forgalma pedig nagyjából felére esett egy év alatt.

A kínai háztartások látványosan elkezdték elhalasztani a nagyobb befektetést igénylő vásárlásaikat

és ennek esett áldozatul az ékszerbolt, illetve az Apple is. Nem jártak azonban jobban az autógyártók sem, amelyek már 2018 elejétől érzékelik ezt a trendet. A Ford például az előző év első 11 hónapjában 30 százalékos bevételcsökkenést volt kénytelen elkönyvelni az országban. Ráadásul a helyzet az év során folyamatosan romlott, novemberben már csak feleannyi autót adtak el, mint egy évvel korábban.

A belső fogyasztás visszaesése pedig nem csak az országba exportáló nyugati nagyvállalatoknak (sőt, ezen a keresztül a magyar beszállítóknak) fáj, a kínai gazdaság többi részébe is továbbgyűrűzik. A helyi feldolgozóipar rendelésállománya esik és novemberben három év után először csökkent a – többnyire állami tulajdonban lévő – helyi ipari vállalatok nyeresége is.

A folyamatokat a kínai vezetés is aggódva figyelheti, különösen, hogy úgy tervezték, a lakossági fogyasztás a következő években is meghatározó szerepet játszik majd a növekedésben. Ez biztosíthatta volna a gazdaság szerkezetének szép fokozatos és többnyire zökkenőmentes átalakulását, úgy, hogy a környezetszennyező ipar súlya csökkenjen a szolgáltatásoké pedig nőjön. Ehelyett most a kormányzat korábban félretolt fejlesztésekkel, például gigantikus vasúti beruházásokkal próbálja fenntartani a gazdasági növekedést.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyre láthatóbb sebeket ejt Kínán a kereskedelmi háborúAz USA egyelőre sértetlen, Kína mutatói viszont máris romlani kezdtek a büntetővámok miatt.

A kedvezőtlen trendek miatt azonban egyre kevesebben hisznek benne, hogy ez sikerülhet. Korábban az volt az elemzők általános álláspontja, hogy bár a kínai növekedés lassulhat, de a jó nemzetközi kereskedelmi kapcsolatoknak hála viszonylag stabil marad. Az ország és az Egyesült Államok között kirobbant kereskedelmi háború azonban már ezt az utolsó biztos pontot is aláásta, így most a többség úgy kalkulál, hogy 2019-ben látványosan visszaeshet a világ második legnagyobb gazdaságának bővülése.

Világ gazdasági növekedés kereskedelmi háború Kína kínai gazdaság Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2019. szeptember 13. 13:11 Pénz, Világ

Újraindítják a pénznyomdát Európában, kérdés, hogy ez mire lesz elég

Nagy fordulatot jelentett be az európai pénzpolitikában Mario Draghi szerdán, azonban ő is tisztában van vele, hogy német költségvetési élénkítés nélkül tehetetlen az európai jegybank.

Váczi István
2019. szeptember 12. 14:13 Világ

Megrendült a szaúdiak uralkodó pozíciója az olajpiacon

A Nemzetközi Energia Ügynökség által most nyilvánosságra hozott statisztika szerint júniusban az Egyesült Államok közel napi 9 millió hordó olajat exportált, amivel lehagyta Szaúd-Arábiát.

Stubnya Bence
2019. szeptember 12. 06:51 Élet, Világ

Alig használják több ezer tudós klímaváltozás elleni kedvenc fegyverét

A világ károsanyag-kibocsátásának 15 százalékát adóztatják jelenleg, és csak az országok töredékében olyan mértékben, amivel el lehetne érni a párizsi klímacélokat. A közgazdászok imádják a szén-dioxid-adót, a világ nem annyira. De miért?

Fontos

Jandó Zoltán
2019. szeptember 14. 08:08 Vállalat

Az állam és a mobilhasználók is milliárdokat bukhatnak a tegnapi döntés miatt

Mindenki arra számított, hogy a Digi frekvenciát szerez magának és szétrobbantja a magyar mobilpiacot, erre egyszerűen kivágták őket a frekvenciatenderről.

Kasnyik Márton
2019. szeptember 13. 15:11 Pénz

Ha a béremelkedést akarják eltüntetni, jöhet a 444 forintos euró

Ha a jegybank célja a gyenge forinttal a versenyképesség javítása, akkor nem kell megállniuk 333 forintnál.

Hajdu Miklós
2019. szeptember 11. 16:26 Vállalat

Az első dominó lehet az Electrolux 800 fős leépítése

Nem meglepő az adatok tükrében, hogy az Electrolux a létszámleépítés mellett döntött. Ha a közeljövőben több hasonló bejelentést hallunk majd, sajnos akkor sem lesz okunk csodálkozni.