Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. január 2. 12:13 Élet, Világ

Felcsútot előzi a stadion, ahol a rendbontó szurkolókat olykor kiszorítják a kukoricásba

Felcsúton a legutóbbi, 2018-as adatok szerint összesen 1892-en laknak, nem csoda, hogy a 3816 fő befogadására alkalmas Pancho Aréna már csak a mérete miatt is kissé tájidegennek tűnik. A számok egyben azt is jelentik, hogy Felcsúton a focistadion kapacitása 202 százaléka a lakosság számának. Ez azonban korántsem európai rekord.

A Guardian szerint a csúcsot minden bizonnyal egy lengyel település, a 700 fős Nieciecza tartja, ahol a helyi aréna befogadóképessége 4595 fő, vagyis 656 százalékos az arány. Igaz, a német Hoffenheim közigazgatásilag csupán egy 3500 fős kis település, és a város nevét viselő csapat stadionja 30 ezres, ezt azonban azért nem tekintik reális összehasonlításnak, mert a környék települései össze vannak nőve, és az agglomeráció tényleges lakossága 35 ezer fő körül van.

A kis lengyel falu csapatának tulajdonosa a helyi születésű Krzysztof Witkowski építőipari vállalkozó, aki egy betonkeverővel kezdte a bizniszt, de idővel az egyik legsikeresebb lengyel vállalkozássá növesztette a csapat névadójának számító Bruk-Bet nevű céget. A focicsapat 2004 és 2010 között tornászta fel magát a legalsóbb szintekről a lengyel másodosztályba, majd bevonták szponzornak a Termalica nevű szigetelőanyag társaságot, és a folyamatos pénzpumpának, illetve néhány jó szlovák légiósnak köszönhetően 2015-ben feljutottak az első osztályba.

A stadionban a meccsek átlagos nézőszáma 2000 körül van, ami a lengyel első osztály többi csapatához képest nagyon csekély, és természetesen Niecieczában a vendégszurkolók szoktak többségben lenni. A falusi környezetnek azonban van egy elég nagy előnye: amikor például a Pogon Szczecin ultrái az egyik meccs előtt szét akarták szedni a stadion környékét, a rendőrök nagyon könnyen kiszorították őket a környező kukoricásba.

A klubot egyébként Krzysztof Witkowski felesége, Danuta vezeti, aki minden héten személyesen ül le beszélgetni a csapat tagjaival.

A Bruk-Bet Termalica Nieciecza jelenleg a 9. helyen áll a 18 csapatos lengyel bajnokságban, legutóbb a GKS Tychy-t intézték el otthon 3-1-re.

A város méretéhez képest legnagyobb stadion címére egyébként korábban Akasztó is pályázhatott volna, a Stadler József vállalkozó által épített pálya 12 ezres, a város lakossága pedig 3500 fő, de a stadion már jó ideje használhatatlan, felveri a gaz.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ Felcsút foci labdarúgás Nieciecza Pancho Aréna stadion Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.