Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2018. december 13. 15:46 Világ

Spanyolországban 300 ezer forint lesz a minimálbér

Több mint negyven éve nem emelkedett annyira a spanyolországi minimálbér, mint amennyivel 2019-től fog. Januártól a mostani 736 euróról (238 ezer forintról) 900 euró (290 ezer forint) lesz a bruttó minimálbér.

Spanyolország szocialista miniszterelnöke, Pedro Sánchez azzal indokolta a jelentős emelést, hogy egy gazdag országnak nem lehetnek szegény dolgozói. Mivel Spanyolországban jellemzően 13. és 14. havi fizetést is kapnak az alkalmazottak, így 12 hónapra lebontva mint ezer euró lesz a minimálbér jövőre.

A BBC szerint a döntés leginkább a baloldali populista Podemos sikere, amelynek a külső támogatására rá van kényszerülve Pedro Sánchez kisebbségi kormánya. A Podemos korábban ezer euróra akarta emelni a minimálbért.

Pár nappal korábban Emmanuel Macron francia államfő jelentette be, hogy 2019 januárjától 100 euróval emelkedik a minimálbér Franciaországban. Erre a negyedik hete tartó tüntetések kényszerítették rá.

Spanyolország még a mostani emeléssel is jelentősen le lesz maradva EU északnyugati országaitól, ahol jellemzően 1500 euró körül mozog a bruttó minimálbér (az Eurostat a 12 hónapra lebontott, 859 eurós összeget veszi figyelembe). A keleti tagállamokat viszont jelentősen megelőzi, ezekben az országokban jellemzően 500 euró alatt van a minimálbér. 

 

Világ minimálbér Pedro Sánchez Spanyolország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2019. augusztus 22. 15:00 Világ

Betiltja a pálmaolajmentes termékeket Indonézia

A miniszter szerint a jelölés egy összehangolt akció, aminek a pálmaolajtermesztők tönkretétele a célja. Valójában azoban az uniós környezetvédelmi szabályozás szigorítása lehet a háttérben.

Váczi István
2019. augusztus 22. 12:37 Világ

Elkaszálták saját rakétavédelmi fejlesztésüket az amerikaiak

Szokatlan módon felbontotta az amerikai védelmi minisztérium a Boeinggal kötött egymilliárd dolláros szerződését, amely a rakétavédelmi rendszer továbbfejlesztésére irányult.

Váczi István
2019. augusztus 21. 16:48 Világ

Az ország, ahol héthavi fizetésbe kerül egy hűtő

Ha társadalmi-gazdasági összeomlásról van szó, nehéz felvenni a versenyt Venezuelával, de Afrikában is akad hasonlóan kilátástalan helyzetben lévő ország.

Fontos

Fabók Bálint
2019. augusztus 21. 06:51 Világ

138 milliárd forintos afrikai útépítés reklámfilmjében tűnik fel a Duna Aszfalt

A világ egyik legkorruptabb országában vesznek részt egy világkereskedelmi szempontból számottevő útépítésen. A kollégáik nagy nehézségekkel küzdenek.

Bucsky Péter
2019. augusztus 20. 07:27 Közélet, Világ

A környezetszennyező repülést elfelejti az állam adóztatni

Egy szinte észrevétlen adóval milliárdokhoz juthatna a magyar költségvetés is, ráadásul a hatása is jó lenne. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy áfa- és jövedéki adómentes a kerozin.

Torontáli Zoltán
2019. augusztus 18. 07:08 Élet

Vegetarianizmus, természetes étel és klímavédelem: ez nehéz lesz egyszerre

Tudatos vásárlóként hiába szeretnél egyszerre sok mindent elérni, egyelőre úgy néz ki, hogy ez ma még maradéktalanul nem sikerülhet. Melyik ujjunkba harapjunk?