Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2018. december 2. 16:26 Világ

Magyarországon kevesebben lettek HIV-fertőzöttek, tőlünk keletebbre viszont gyorsan terjed a vírus

Egy év alatt közel 160 ezer embert diagnosztizáltak HIV-fertőzéssel Európában – állítja egy uniós szerv, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ jelentése. Ez növekedést jelent az előző évekhez képest, a trend viszont már kevésbé meredek. Az új betegek 80 százaléka a volt Szovjetunió területéről származik, az Európai Unióban viszont kevesebb az új fertőzött a korábbi évekhez képest.

A tanulmány szerint komoly problémát jelent, hogy sokan túl későn mennek el orvoshoz. Az újonnan diagnosztizált betegek felénél a betegség már előrehaladott állapotban van. Az összes új beteg 70 százaléka férfi. Az EU és az EFTA (Norvégia, Svájc, Izland, Liechtenstein) tagállamaiban az elmúlt tíz évben csökkent az új HIV-fertőzöttek aránya, 100 ezer emberre jutó 6,9-ról 6,2-re.

A Guardiannek nyilatkozó szakértők a volt Szovjetunió tagországaiban a homoszexuálisok stigmatizálására és az intravénás kábítószer-használatra vezetik vissza a tavalyi jelentős növekedést. Egy 2016-os felmérés szerint Azerbajdzsán mellett Oroszország a legkevésbé elfogadó a melegekkel, emiatt a stigma miatt a megfertőződött homoszexuálisok sokkal kevésbé mennek el orvoshoz.

Amikor a nyolcvanas években megjelent a vírus, sokáig tartotta magát a nézet, hogy a rizikócsoportba alapvetően a homoszexuálisok, a biszexuálisok, az intravénás kábítószer-fogyasztók és a prostituáltak tartoznak. Azóta kiderült, hogy a vírus közömbös a nemi orientációra, de a téveszmék továbbra is élnek és stigmatizálják a HIV-fertőzötteket.

Az EU egészségügyi biztosa, Vytenis Andriukaitis is arról beszélt a mostani jelentés kapcsán, hogy fontos célnak tartja az említett tévkép leküzdését. A volt Szovjetunió területén tavaly diagnosztizált betegek többsége is heteroszexuális aktus során fertőződött meg.

 


Tavaly arányaiban magasan a legtöbben Oroszországban fertőződtek meg, 100 ezer emberre vetítve 71-en. Az oroszokat Ukrajna követte, majd Fehéroroszország. Magyarországon és a környező országokban az egyik legalacsonyabb az új HIV-betegek aránya, tavaly 100 ezer emberből nagyjából kettőnél diagnosztizálták a fertőzést.

Ez konkrétan 223 embert jelentett, legutóbb 2012-ben volt ennél alacsonyabb szám idehaza. Nálunk leginkább a férfiak közötti szex révén terjed a HIV, az újonnan diagnosztizált esetek 80 százalékánál ez volt a helyzet. Ez az arány csak Horvátországban magasabb. Több országban viszont elsősorban heteroszexuális aktusok révén terjed a vírus, mint például Svédországban, Romániában vagy Észtországban. Litvániában pedig az esetek mintegy 60 százalékában az intravénás kábítószerezés a kiváltó ok.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ egészségügy Európa HIV-fertőzés Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Debreczeni Anna
2024. március 25. 09:33 Világ

Nem a német gazdaság fogja kihúzni a gödörből a magyart

Továbbra is egy helyben jár a német gazdaság, ami nem jó hír a magyar exportkilátások szempontjából.

Mészáros R. Tamás
2024. március 25. 04:34 Világ

Trump miatt egyesek új atomkortól tartanak 

Ha az Egyesült Államok jövő januártól valóban feloldja védelmi garanciáit, Dél-Koreától Lengyelországig számos helyen felmerülhet, hogy nincs más módja az önvédelem biztosításának. 

Váczi István
2024. március 19. 08:39 Világ

Olcsóbban építenek, és elcsaklizzák a forgalmat a Budapest-Belgrád vasútról a szerbek

Mintha szándékosan a magyar közlekedéspolitika ellentétét valósítanák meg a szerbek.

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.