Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2018. december 2. 16:26 Világ

Magyarországon kevesebben lettek HIV-fertőzöttek, tőlünk keletebbre viszont gyorsan terjed a vírus

Egy év alatt közel 160 ezer embert diagnosztizáltak HIV-fertőzéssel Európában – állítja egy uniós szerv, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ jelentése. Ez növekedést jelent az előző évekhez képest, a trend viszont már kevésbé meredek. Az új betegek 80 százaléka a volt Szovjetunió területéről származik, az Európai Unióban viszont kevesebb az új fertőzött a korábbi évekhez képest.

A tanulmány szerint komoly problémát jelent, hogy sokan túl későn mennek el orvoshoz. Az újonnan diagnosztizált betegek felénél a betegség már előrehaladott állapotban van. Az összes új beteg 70 százaléka férfi. Az EU és az EFTA (Norvégia, Svájc, Izland, Liechtenstein) tagállamaiban az elmúlt tíz évben csökkent az új HIV-fertőzöttek aránya, 100 ezer emberre jutó 6,9-ról 6,2-re.

A Guardiannek nyilatkozó szakértők a volt Szovjetunió tagországaiban a homoszexuálisok stigmatizálására és az intravénás kábítószer-használatra vezetik vissza a tavalyi jelentős növekedést. Egy 2016-os felmérés szerint Azerbajdzsán mellett Oroszország a legkevésbé elfogadó a melegekkel, emiatt a stigma miatt a megfertőződött homoszexuálisok sokkal kevésbé mennek el orvoshoz.

Amikor a nyolcvanas években megjelent a vírus, sokáig tartotta magát a nézet, hogy a rizikócsoportba alapvetően a homoszexuálisok, a biszexuálisok, az intravénás kábítószer-fogyasztók és a prostituáltak tartoznak. Azóta kiderült, hogy a vírus közömbös a nemi orientációra, de a téveszmék továbbra is élnek és stigmatizálják a HIV-fertőzötteket.

Az EU egészségügyi biztosa, Vytenis Andriukaitis is arról beszélt a mostani jelentés kapcsán, hogy fontos célnak tartja az említett tévkép leküzdését. A volt Szovjetunió területén tavaly diagnosztizált betegek többsége is heteroszexuális aktus során fertőződött meg.

 


Tavaly arányaiban magasan a legtöbben Oroszországban fertőződtek meg, 100 ezer emberre vetítve 71-en. Az oroszokat Ukrajna követte, majd Fehéroroszország. Magyarországon és a környező országokban az egyik legalacsonyabb az új HIV-betegek aránya, tavaly 100 ezer emberből nagyjából kettőnél diagnosztizálták a fertőzést.

Ez konkrétan 223 embert jelentett, legutóbb 2012-ben volt ennél alacsonyabb szám idehaza. Nálunk leginkább a férfiak közötti szex révén terjed a HIV, az újonnan diagnosztizált esetek 80 százalékánál ez volt a helyzet. Ez az arány csak Horvátországban magasabb. Több országban viszont elsősorban heteroszexuális aktusok révén terjed a vírus, mint például Svédországban, Romániában vagy Észtországban. Litvániában pedig az esetek mintegy 60 százalékában az intravénás kábítószerezés a kiváltó ok.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ egészségügy Európa HIV-fertőzés Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Debreczeni Anna
2024. március 25. 09:33 Világ

Nem a német gazdaság fogja kihúzni a gödörből a magyart

Továbbra is egy helyben jár a német gazdaság, ami nem jó hír a magyar exportkilátások szempontjából.

Mészáros R. Tamás
2024. március 25. 04:34 Világ

Trump miatt egyesek új atomkortól tartanak 

Ha az Egyesült Államok jövő januártól valóban feloldja védelmi garanciáit, Dél-Koreától Lengyelországig számos helyen felmerülhet, hogy nincs más módja az önvédelem biztosításának. 

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.