Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. november 27. 14:58 Világ

Csődbe ment a sejkek életmódját utánozni próbáló araboknak műfrancia műkastélyokat építő társaság

Ki az, aki, ha módja van rá, ne venne magának egy középkori francia chateaux-t? Ezt gondolhatták azok a török ingatlanfejlesztők, akik kitalálták, hogy építenek szorosan egymás mellé 732 darab műkastélyt az észak-törökországi hegyvidékre.

A terv bejött, több mint háromszáz villát sikerült is eladni katari, szaúdi, kuvaiti és emírségbeli befektetőknek, darabját 370-530 ezer dollárért (100-150 millió forint). Az árfekvés arra utal, hogy nem az öbölbeli országok leggazdagabbjait célozták meg, inkább csak azokat, akik látszatra az országuk elképesztően vagyonos elitjéhez hasonló életmódot szeretnének folytatni. A Burj al Babas néven futó projekt mintaházait tervező építész szerint valójában a vevők követelték a francia kastélystílust.

A viszonylagos üzleti siker ellenére a fejlesztő vállalat, a Sarot Group csődbe ment – írja a Bloomberg a Hüriyetre hivatkozva. A cég szerint a vásárlók voltak megbízhatatlanok, ezért nem folyt be elég pénz, hogy törleszteni tudják a 27 millió dollárnyi adósságállományt. A bíróság megtagadta a csődvédelmet, és az építkezési munkálatok leállítására kötelezte a céget.

Nem akármekkora projektről van szó, összesen 587 csodavillát fel is húztak. Ez jelentősebb ellenkezést váltott ki a helyiek körében, hiszen az óriási műkastély-parkot közvetlenül az UNESCO világörökséghez tartozó, középkori ottomán stílust őrző Mudurnu falu mellett építették.

A vállalat ügyvezetője szerint még nincs minden veszve, csak még száz villát kellene értékesíteniük, és máris ki tudnák fizetni a szerintük összesen 200 millió dollár (több mint hatvanmilliárd forint) értékű projekt adósságait.

Világ ingatlan Törökország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Kasnyik Márton
2019. július 14. 07:28 Világ

Az igazi rejtély a legmagasabb körökben mozgó szexkereskedő álmilliárdos mögött

Nem kizárt, hogy Jeffrey Epstein a legprofibb hivatásos zsarolóként szerezte bevételeit. Most összeomolhat a kártyavár.

Fabók Bálint
2019. július 13. 11:59 Világ

A Földközi-tenger annyira szennyezett, hogy megfeketedett halakat fognak ki belőle

Ez a világon az egyik legszennyezettebb tenger, Korzikánál egy több tucat kilométer hosszú egybefüggő szemétsziget is összeállt.

Váczi István
2019. július 11. 17:56 Világ

Salátaszedő robotot építettek, már csak fel kell gyorsítani

Egy robot számára nagyon komplikált a salátaszüret, de a nehezét már megoldották a fejlesztők.

Fontos

Jandó Zoltán
2019. július 10. 15:24 Vállalat

Kirakták Andy Vajna embereit a vezetésből, és költözik is a TV2 anyacége

Átvette a TV2 vezetését, és megvásárolta a Lánchíd Rádiót és a Heti Választ is Alcsútdoboz fideszes alpolgármestere. Utóbbi két cég a Mészáros-birodalom egyik központjába költözött.

Jandó Zoltán Fabók Bálint
2019. július 10. 06:43 Vállalat

A legmagasabb szinten dönthettek Mészáros Lőrincék 40 milliárdos üzletéről

Egyelőre az sem egyértelmű, honnan lesz pénz a mostani felvásárlásra, de a 4iG további akvizíciókat tervez Magyarországon és a régióban.

Avatar
2019. július 9. 16:00 Vállalat

Szegény rokon marad Magyarország Európában, ha ilyen munkát támogat az állam

A magyar átlagnál jobb, de európai összevetésben olcsó és egyszerű munkát hoznak Magyarországra az államilag támogatott külföldi cégek.