Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. november 27. 14:58 Világ

Csődbe ment a sejkek életmódját utánozni próbáló araboknak műfrancia műkastélyokat építő társaság

Ki az, aki, ha módja van rá, ne venne magának egy középkori francia chateaux-t? Ezt gondolhatták azok a török ingatlanfejlesztők, akik kitalálták, hogy építenek szorosan egymás mellé 732 darab műkastélyt az észak-törökországi hegyvidékre.

A terv bejött, több mint háromszáz villát sikerült is eladni katari, szaúdi, kuvaiti és emírségbeli befektetőknek, darabját 370-530 ezer dollárért (100-150 millió forint). Az árfekvés arra utal, hogy nem az öbölbeli országok leggazdagabbjait célozták meg, inkább csak azokat, akik látszatra az országuk elképesztően vagyonos elitjéhez hasonló életmódot szeretnének folytatni. A Burj al Babas néven futó projekt mintaházait tervező építész szerint valójában a vevők követelték a francia kastélystílust.

A viszonylagos üzleti siker ellenére a fejlesztő vállalat, a Sarot Group csődbe ment – írja a Bloomberg a Hüriyetre hivatkozva. A cég szerint a vásárlók voltak megbízhatatlanok, ezért nem folyt be elég pénz, hogy törleszteni tudják a 27 millió dollárnyi adósságállományt. A bíróság megtagadta a csődvédelmet, és az építkezési munkálatok leállítására kötelezte a céget.

Nem akármekkora projektről van szó, összesen 587 csodavillát fel is húztak. Ez jelentősebb ellenkezést váltott ki a helyiek körében, hiszen az óriási műkastély-parkot közvetlenül az UNESCO világörökséghez tartozó, középkori ottomán stílust őrző Mudurnu falu mellett építették.

A vállalat ügyvezetője szerint még nincs minden veszve, csak még száz villát kellene értékesíteniük, és máris ki tudnák fizetni a szerintük összesen 200 millió dollár (több mint hatvanmilliárd forint) értékű projekt adósságait.

Világ ingatlan Törökország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2019. február 21. 10:08 Világ

Rosszabb levegőt fogunk szívni a klímaváltozás miatt

A sarkvidékek melegedése miatt gyengülnek az időjárási frontok, ami hosszabb hőhullámokat és a szennyezett levegő városok fölött maradását okozza.

2019. február 19. 11:24 Világ

Jobban függnek gázügyben az oroszok Európától, mint fordítva

Egyáltalán nem olyan biztos, hogy az Északi Áramlat Putyin trükkje, mint ahogyan azt az angolszász sajtó állítja. Oroszország jobban függ Európától, mint fordítva.

2019. február 14. 17:37 Világ

Várhatjuk-e az államtól, hogy megmentsen minket a természeti katasztrófától?

Van egy titka az államilag finanszírozott kutatás-fejlesztésnek, amire a piac nem képes. Hogy hagyja a kutatókat hibázni.

Fontos

Bucsky Péter
2019. február 19. 07:00 Pénz

Évi 50 milliárdot hagyunk az államnál egy ki nem használt adókedvezmény miatt

Százezrek nem élnek az szja-kedvezménnyel, pedig egy orvosi papírral évi 90 ezer forintot spórolhatnának. Aki eddig nem tette meg, öt évre visszamenőleg is kérheti.

Jandó Zoltán
2019. február 18. 06:53 Közélet

Káoszba süllyedt a kormány terve, hogy jobban szervezzék a nagy sportrendezvényeket

Nagyon úgy tűnik, hogy hiába volt rá törekvés, mégsem lesz egységes szervezési kerete és felelőse a magyarországi rendezésű nagy sporteseményeknek. Pedig lett volna logika benne.

Torontáli Zoltán
2019. február 17. 07:17 Élet

Mégis mit eszünk ennyire a Túró Rudin?

Szó szerint ízekre szedtük a kakaós masszával bevont túrórudat. Most kiderül, hogy miért van benne kukoricakeményítő, hidrogénezett olaj, vagy olyan vegyületek, mint a kálcium-laktát vagy a kálium-szorbát.