Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. november 27. 14:58 Világ

Csődbe ment a sejkek életmódját utánozni próbáló araboknak műfrancia műkastélyokat építő társaság

Ki az, aki, ha módja van rá, ne venne magának egy középkori francia chateaux-t? Ezt gondolhatták azok a török ingatlanfejlesztők, akik kitalálták, hogy építenek szorosan egymás mellé 732 darab műkastélyt az észak-törökországi hegyvidékre.

A terv bejött, több mint háromszáz villát sikerült is eladni katari, szaúdi, kuvaiti és emírségbeli befektetőknek, darabját 370-530 ezer dollárért (100-150 millió forint). Az árfekvés arra utal, hogy nem az öbölbeli országok leggazdagabbjait célozták meg, inkább csak azokat, akik látszatra az országuk elképesztően vagyonos elitjéhez hasonló életmódot szeretnének folytatni. A Burj al Babas néven futó projekt mintaházait tervező építész szerint valójában a vevők követelték a francia kastélystílust.

A viszonylagos üzleti siker ellenére a fejlesztő vállalat, a Sarot Group csődbe ment – írja a Bloomberg a Hüriyetre hivatkozva. A cég szerint a vásárlók voltak megbízhatatlanok, ezért nem folyt be elég pénz, hogy törleszteni tudják a 27 millió dollárnyi adósságállományt. A bíróság megtagadta a csődvédelmet, és az építkezési munkálatok leállítására kötelezte a céget.

Nem akármekkora projektről van szó, összesen 587 csodavillát fel is húztak. Ez jelentősebb ellenkezést váltott ki a helyiek körében, hiszen az óriási műkastély-parkot közvetlenül az UNESCO világörökséghez tartozó, középkori ottomán stílust őrző Mudurnu falu mellett építették.

A vállalat ügyvezetője szerint még nincs minden veszve, csak még száz villát kellene értékesíteniük, és máris ki tudnák fizetni a szerintük összesen 200 millió dollár (több mint hatvanmilliárd forint) értékű projekt adósságait.

Világ ingatlan Törökország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2020. február 19. 17:07 Élet, Világ

Olyan, mintha szó szerint a kénköves pokolban lenne a munkahelyed

Az indonéziai kénbányászok joggal pályázhatnának a világ legrosszabb munkahelye címére.

Torontáli Zoltán
2020. február 18. 12:40 Vállalat, Világ

Ausztriában elkezdik visszaváltható üvegben árulni a tejet, a magyar Spar is vizsgálja a lehetőségét

A Rewe és a Spar is bevezeti a tejesüveget márciustól, 75 forintnak megfelelő üvegdíjjal.

Fabók Bálint
2020. február 18. 10:30 Világ

A vártnál jóval gyorsabban visszaszorulhat Európa egyik legszennyezőbb iparága, a lengyel szénszektor

Egy év alatt mintegy 10 százalékkal csökkent a szénfogyasztás, a 2030-as célokat akár már idén elérhetik. Úgy tűnik, az utolsónak szánt szénerőmű sem épül meg.

Fontos

Bucsky Péter
2020. február 18. 06:55 Közélet

Találtunk egy titkos fideszes kádertemetőt

Valószínűleg senkinek nem tűnne fel, ha egyik napról a másikra megszüntetnék a megyei önkormányzatokat. Kivéve a képviselőket és bürokratákat, akik onnan kapják a fizetésüket.

Avatar
2020. február 16. 17:24 Közélet

Azért beszélnek megosztó témákról a politikusok, mert csak így figyelünk rájuk

Sok lényeges kérdésről nem tájékozódunk, mert ezek nem elég megosztóak, és ezért a politikusok sem foglalkoznak ezekkel a témákkal.

Váczi István Bucsky Péter
2020. február 16. 07:47 Közélet

Moszkvában és Szófiában is olcsóbb a metrókocsi-felújítás, mint Budapesten

Ha nem a beszerzést álcázzák felújításnak, akkor egészen szerény összegből is kijöhet a művelet.