Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. november 27. 14:58 Világ

Csődbe ment a sejkek életmódját utánozni próbáló araboknak műfrancia műkastélyokat építő társaság

Ki az, aki, ha módja van rá, ne venne magának egy középkori francia chateaux-t? Ezt gondolhatták azok a török ingatlanfejlesztők, akik kitalálták, hogy építenek szorosan egymás mellé 732 darab műkastélyt az észak-törökországi hegyvidékre.

A terv bejött, több mint háromszáz villát sikerült is eladni katari, szaúdi, kuvaiti és emírségbeli befektetőknek, darabját 370-530 ezer dollárért (100-150 millió forint). Az árfekvés arra utal, hogy nem az öbölbeli országok leggazdagabbjait célozták meg, inkább csak azokat, akik látszatra az országuk elképesztően vagyonos elitjéhez hasonló életmódot szeretnének folytatni. A Burj al Babas néven futó projekt mintaházait tervező építész szerint valójában a vevők követelték a francia kastélystílust.

A viszonylagos üzleti siker ellenére a fejlesztő vállalat, a Sarot Group csődbe ment – írja a Bloomberg a Hüriyetre hivatkozva. A cég szerint a vásárlók voltak megbízhatatlanok, ezért nem folyt be elég pénz, hogy törleszteni tudják a 27 millió dollárnyi adósságállományt. A bíróság megtagadta a csődvédelmet, és az építkezési munkálatok leállítására kötelezte a céget.

Nem akármekkora projektről van szó, összesen 587 csodavillát fel is húztak. Ez jelentősebb ellenkezést váltott ki a helyiek körében, hiszen az óriási műkastély-parkot közvetlenül az UNESCO világörökséghez tartozó, középkori ottomán stílust őrző Mudurnu falu mellett építették.

A vállalat ügyvezetője szerint még nincs minden veszve, csak még száz villát kellene értékesíteniük, és máris ki tudnák fizetni a szerintük összesen 200 millió dollár (több mint hatvanmilliárd forint) értékű projekt adósságait.

Világ ingatlan Törökország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2019. május 20. 17:52 Világ

Bőrükön érzik a klímaváltozást, de a jólét fontosabb

A forró nyaraktól szenvedő Ausztráliában a baloldal az éghajlatváltozás megfékezését ígérte, a jobboldal a szénbányászatot preferálta. Mégis az utóbbi nyert.

Váczi István
2019. május 20. 16:22 Világ

Jó időre meghatározza Európa sorsát a hétvégi választás

Hosszú időre lekerül a szorosabb integráció a napirendről, ha az euroszkeptikus pártok nagyon megerősödnek az Európai Parlamentben.

Torontáli Zoltán
2019. május 17. 14:38 Vállalat, Világ

Az online ruhaboltoknak elegük van abból, hogy kölcsönzőként használják őket

Olyan méreteket ölt a ruhavisszaküldés az online üzletekben, hogy a kereskedők elkezdték feketelistázni a renitens vásárlóikat.

Fontos

Jandó Zoltán
2019. május 20. 11:41 Tech, Vállalat

Gyakorlatilag kicsinálják a magyarok második kedvenc okostelefon-márkáját

A magyar okostelefon-piacot is felboríthatja a Huawei-botrány. Itthon az elmúlt hónapokban minden negyedik készüléket a kínai gyártó adta el.

Bucsky Péter
2019. május 20. 06:54 Élet

Tételes lista a zöld rendszámos autókról – sokuk szennyezőbb egy hagyományos kocsinál

Sok tölthető hibridnél teljesen érthetetlen, miért támogatja az állam a vásárlásukat és a fenntartásukat.

Váczi István
2019. május 16. 06:53 Közélet, Vállalat

Az ország legnagyobb földesura lett Mészáros Lőrinc

Nem kell tovább számolgatni, Mészáros agrárholdingjának vezetője maga mondta el, hogy már mindenkinél nagyobb területen gazdálkodnak.