Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. november 27. 14:58 Világ

Csődbe ment a sejkek életmódját utánozni próbáló araboknak műfrancia műkastélyokat építő társaság

Ki az, aki, ha módja van rá, ne venne magának egy középkori francia chateaux-t? Ezt gondolhatták azok a török ingatlanfejlesztők, akik kitalálták, hogy építenek szorosan egymás mellé 732 darab műkastélyt az észak-törökországi hegyvidékre.

A terv bejött, több mint háromszáz villát sikerült is eladni katari, szaúdi, kuvaiti és emírségbeli befektetőknek, darabját 370-530 ezer dollárért (100-150 millió forint). Az árfekvés arra utal, hogy nem az öbölbeli országok leggazdagabbjait célozták meg, inkább csak azokat, akik látszatra az országuk elképesztően vagyonos elitjéhez hasonló életmódot szeretnének folytatni. A Burj al Babas néven futó projekt mintaházait tervező építész szerint valójában a vevők követelték a francia kastélystílust.

A viszonylagos üzleti siker ellenére a fejlesztő vállalat, a Sarot Group csődbe ment – írja a Bloomberg a Hüriyetre hivatkozva. A cég szerint a vásárlók voltak megbízhatatlanok, ezért nem folyt be elég pénz, hogy törleszteni tudják a 27 millió dollárnyi adósságállományt. A bíróság megtagadta a csődvédelmet, és az építkezési munkálatok leállítására kötelezte a céget.

Nem akármekkora projektről van szó, összesen 587 csodavillát fel is húztak. Ez jelentősebb ellenkezést váltott ki a helyiek körében, hiszen az óriási műkastély-parkot közvetlenül az UNESCO világörökséghez tartozó, középkori ottomán stílust őrző Mudurnu falu mellett építették.

A vállalat ügyvezetője szerint még nincs minden veszve, csak még száz villát kellene értékesíteniük, és máris ki tudnák fizetni a szerintük összesen 200 millió dollár (több mint hatvanmilliárd forint) értékű projekt adósságait.

Világ ingatlan Törökország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2018. december 16. 17:06 Élet, Világ

A Rocher-Raffaello golyóknak csak 58 százaléka ehető, mert majdnem a felét a csomagolás teszi ki

A kedvelt édesség óriásit bukott egy friss brit környezetvédelmi teszten, mert a nehéz csomagolás ráadásul nem is könnyen újrahasznosítható.

Fabók Bálint
2018. december 15. 13:18 Világ

Elköszönés nélkül szívódnak fel az emberek az amerikai munkahelyekről

Ötven éve nem volt ilyen alacsony a munkanélküliség, ami miatt a munkahelyeken is elkezdett terjedni a ghosting.

Váczi István
2018. december 14. 11:05 Pénz, Világ

Egy éve eltűnt egy dollármilliárdos, és azóta még gazdagabb lett

Mohamed al Amúdi szaúdi üzletembert tavaly novemberben vették őrizetbe, vagyona azóta 6 százalékkal, 8,3 milliárd dollárra nőtt.

Fontos

Bucsky Péter
2018. december 14. 08:45 Piac

Egy évtizede folyamatosan egyre többet túlóráznak a magyarok

A leginkább olyan, külföldi cégek által uralt szektorokban lehet szükség az új, 400 órás szabályra, mint az autóipar.

Fabók Bálint Jandó Zoltán
2018. december 13. 06:58 Állam

A leghivalkodóbb magyar üzletember, aki hülyére veszi az államot, de mindig magasabbra jut

Céghálót működtetett a miniszter lakásán, Afrikában ügyeskedik, vb-t szervez, űrnagykövet és még számtalan más. Portré Balogh Sándorról, akihez tapadnak az állami milliók.

Váczi István
2018. december 11. 19:28 Állam

Sífelvonót a Balatonra? Az EU nem fogja megakadályozni

Az uniós jogi keretek kialakításakor nem gondoltak olyan tagállamra, amelynek nem az uniós források hatékony elköltése a fontos, hanem a klientúra gazdagítása.