Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. november 23. 13:16 Világ

Vasárnapi boltzár, chipsadó – ismerős újításokra készülnek Olaszországban

Miközben a nemzetközi figyelem középpontjában Olaszország és az Európai Bizottság költségvetési vitája áll, az olasz kormány sok olyan új szabály bevezetésére készül, amelyek összességükben átalakíthatják az ország életét.

Az amerikai Bloomberg hírügynökség ironikusan csodálkozik rá az egyelőre még a tervezés különböző fázisaiban lévő elképzelésekre, Magyarországról nézve azonban ezek többsége egyáltalán nem olyan furcsa. Idehaza többet is bevezettek közülük, vagy legalábbis szóba hozták kormánypárti politikusok.

Olasz neta

Az egyik kormányzati előterjesztés szerint megemelnék a magas cukortartalmú üdítők adóját, ellensúlyozva némileg a tervezett adócsökkentések költségvetési hatását. A parlament pénzügyi bizottsága elfogadta a javaslatot, de még a költségvetési bizottságnak is hasonlóan kell tennie.

Az elképzelés sokkal kevésbé széles körű, mint az idehaza 2011-ben bevezetett népegészségügyi termékadó (neta), amely nemcsak az összetevők – például magas cukor- vagy sótartalom – alapján egészségtelennek ítélt italokra, hanem az ilyen élelmiszerekre is kiterjed.

A chipsadónak is becézett netát leginkább az akkoriban rosszul álló költségvetés bevételhez juttatása céljából vezették be, de azóta sok nemzetközi dicséretet kapott az emberek egészségesebb élelmiszerek felé terelésének eszközeként. Hasonló adó sok más országban is létezik, például Norvégiában, Nagy-Britanniában és Franciaországban.

Vasárnapi boltzár

A boltok kötelező vasárnapi zárva tartását az olasz kormánykoalíció két pártja közül a nagyobbik, az Öt Csillag szorgalmazza. Vezére, a miniszterelnök-helyettes Luigi Di Maio azt mondta, a javaslattal a polgárok életkörülményeit akarják javítani. Az erre vonatkozó szabály a tervek szerint egy salátatörvény része lesz, de ezt még nem terjesztették a parlament elé.

Magyarországon a vasárnapi boltzár 2015. március 15-én lépett életbe, de olyan nagy ellenállás fogadta, hogy a kormánypártok – megelőzve egy népszavazási kezdeményezést – 2016. április 23-ával el is törölték.

Ettől függetlenül az ötlet a Fidesz Lengyelországban kormányzó szövetségeseinek is megtetszett, ott idén március 11-től hatályos a törvény. Igaz, idén még csak a hónapok felében érvényes, de jövőre már négyből három hétre vonatkozik majd, 2020-ban pedig az összesre.

Sorkatonai szolgálat

A magyarokhoz hasonlóan az olasz fiataloknak is 2004-ig kellett bevonulniuk katonának, de a kormánykoalíció másik pártját, a Ligát vezető Matteo Salvini miniszterelnök-helyettes arról beszélt, hogy jó lenne visszaállítani a sorkötelezettséget. Szerinte a hadsereg olyan viselkedésre tanítaná meg a fiatalokat, amelyre a szülők nem. Konkrét javaslat ugyanakkor eddig nem született a témában.

Hasonló a helyzet Magyarországon, ahol pár éve a Fidesz több politikusa is elmerengett a sorkatonai szolgálat visszaállításának szükségességén, de ezt nem követték lépések.

Nehezebb válás

Ez egy magyar párhuzam nélküli olasz elképzelés, amelyet a Liga egyik politikusa szeretne keresztülvinni a parlamenten. A lényeg, hogy a házasság felbontása nehezebbé és költségesebbé válna – kötelező lenne például családterapeuta bevonása –, különösen a gyermeket nevelő házaspárok számára. A javaslat része a tartásdíj korlátozása és a szülői felügyeleti jog kötelező megosztása.

Ingyen óvszer

Az Öt Csillagtól származott az ötlet, hogy az államtól ingyen óvszert kapnának a 26 éven aluli fiatalok, a szegények, a menekültek és azok a nők, akik nemrég elvetették a gyermeküket. Mindez egy évben 5 millió euróba (mintegy 1,6 milliárd forint) kerülne, és a javaslat eredetileg a 2019-es költségvetési terv része volt, de az Öt Csillagnál konzervatívabb – a Fideszhez ideológiailag közel álló – Liga nyomására visszavonták.

Talán mondani sem kell, hogy ilyesmi idehaza nem merült fel. A Liga vezetője egyébként azt nyilatkozta, hogy az olasz fiataloknak nincs szükségük az állam segítségére ahhoz, hogy tetszésüknek megfelelő és biztonságos szexuális életet éljenek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMég mindig nem világos, hogy az EU vagy Olaszország rántja el előbb a kormányt2400 milliárd eurónyi adósság reszketve várja, hogy valaki engedjen végre az Európai Bizottság és Olaszország vitájában.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ chipsadó neta Olaszország sorkötelezettség vasárnapi boltzár Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.