Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2018. november 22. 15:32 Világ

Menekültek diszkriminatív segélyezése miatt meszelte el az uniós bíróság Ausztriát

Ítéletet hozott az Európai Unió Bírósága tegnap egy olyan ügyben, amit Magyarországról nézve szimbolikusnak is tekinthetünk. Ausztriában ugyanis az utóbbi években több tartományban is elterjedt az a gyakorlat, hogy az ideiglenes letelepedési engedéllyel rendelkező menekültek számára adható alapellátásokat az osztrák állampolgároknak járó támogatásoknál jóval kisebb összegben határozták meg. Felső-Ausztriában például egy menekült havonta összesen 560 euró körüli támogatásra jogosult, míg a rászoruló osztrákok ugyanabban a segélyezési alapeljárásban 921 eurót kaphatnak havonta.

Ez azonban sérti az uniós jogot és a genfi menekültügyi egyezményben foglaltakat is, utóbbi ugyanis világosan kimondja, hogy

A Szerződő Államok a területükön jogszerűen tartózkodó menekülteket állami segélyek és támogatások tekintetében állampolgáraikkal azonos elbánásban részesítik.

Így a bíróság ítélete szerint a menekülteknek az osztrák állampolgárokkal egyező alapellátásban kell részesülniük. Felső-Ausztria mellett Alsó-Ausztria és Vorarlberg tartományok alkalmaznak jogsértő segélyezési szabályokat.

Az ügy egy menekült, Ahmad Shah Ayubi és a Linz-vidéki járás közigazgatási hatósága közötti jogvita nyomán került az uniós bíróság elé még tavaly decemberben, az ítélet pedig tegnap született meg. Fontos hozzátenni, hogy a bíróság döntése és a szabályozás az alapellátásra vonatkozik, az azokat kiegészítő segélyezési programokra nem. Tehát a másodlagos támogatások esetében nincs jogi akadálya annak, hogy különbséget tegyen egy ország a saját állampolgárai és a menekültek között, Ausztriában négy tartomány, Alsó-Ausztria, Burgenland, Salzburg és Stájerország meg is teszi ezt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz osztrákok kiszámolták, mennyit hoz nekik egy bevándorló és mennyit visz egy menekültRajtunk jó sokat keresnek, a menekültekre költeniük kell, de a mérleg összességében pozitív.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ ausztria Európai Unió Bírósága menekültek segély Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.