Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2018. november 22. 15:32 Világ

Menekültek diszkriminatív segélyezése miatt meszelte el az uniós bíróság Ausztriát

Ítéletet hozott az Európai Unió Bírósága tegnap egy olyan ügyben, amit Magyarországról nézve szimbolikusnak is tekinthetünk. Ausztriában ugyanis az utóbbi években több tartományban is elterjedt az a gyakorlat, hogy az ideiglenes letelepedési engedéllyel rendelkező menekültek számára adható alapellátásokat az osztrák állampolgároknak járó támogatásoknál jóval kisebb összegben határozták meg. Felső-Ausztriában például egy menekült havonta összesen 560 euró körüli támogatásra jogosult, míg a rászoruló osztrákok ugyanabban a segélyezési alapeljárásban 921 eurót kaphatnak havonta.

Ez azonban sérti az uniós jogot és a genfi menekültügyi egyezményben foglaltakat is, utóbbi ugyanis világosan kimondja, hogy

A Szerződő Államok a területükön jogszerűen tartózkodó menekülteket állami segélyek és támogatások tekintetében állampolgáraikkal azonos elbánásban részesítik.

Így a bíróság ítélete szerint a menekülteknek az osztrák állampolgárokkal egyező alapellátásban kell részesülniük. Felső-Ausztria mellett Alsó-Ausztria és Vorarlberg tartományok alkalmaznak jogsértő segélyezési szabályokat.

Az ügy egy menekült, Ahmad Shah Ayubi és a Linz-vidéki járás közigazgatási hatósága közötti jogvita nyomán került az uniós bíróság elé még tavaly decemberben, az ítélet pedig tegnap született meg. Fontos hozzátenni, hogy a bíróság döntése és a szabályozás az alapellátásra vonatkozik, az azokat kiegészítő segélyezési programokra nem. Tehát a másodlagos támogatások esetében nincs jogi akadálya annak, hogy különbséget tegyen egy ország a saját állampolgárai és a menekültek között, Ausztriában négy tartomány, Alsó-Ausztria, Burgenland, Salzburg és Stájerország meg is teszi ezt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz osztrákok kiszámolták, mennyit hoz nekik egy bevándorló és mennyit visz egy menekültRajtunk jó sokat keresnek, a menekültekre költeniük kell, de a mérleg összességében pozitív.

Világ ausztria Európai Unió Bírósága menekültek segély Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2019. február 22. 09:41 Világ

Feje tetejére állt az olajpiac, üresen közlekednek a szupertankerek

Az OPEC visszafogta, az amerikaiak felpörgették a kitermelést, így most üresen tart tucatnyi hatalmas tanker a Mexikói-öböl felé.

Váczi István
2019. február 21. 10:08 Világ

Rosszabb levegőt fogunk szívni a klímaváltozás miatt

A sarkvidékek melegedése miatt gyengülnek az időjárási frontok, ami hosszabb hőhullámokat és a szennyezett levegő városok fölött maradását okozza.

2019. február 19. 11:24 Világ

Jobban függnek gázügyben az oroszok Európától, mint fordítva

Egyáltalán nem olyan biztos, hogy az Északi Áramlat Putyin trükkje, mint ahogyan azt az angolszász sajtó állítja. Oroszország jobban függ Európától, mint fordítva.

Fontos

Váczi István
2019. február 21. 06:52 Közélet, Vállalat

Közel 2000 milliárd forintért vásárolt már cégeket az Orbán-kormány

Némelyik jól teljesít, más csődbe ment, és van olyan is, amely már Mészáros Lőrincé. De alapvetően csak puffadt és puffadt az állam az utóbbi években.

Bucsky Péter
2019. február 19. 07:00 Pénz

Évi 50 milliárdot hagyunk az államnál egy ki nem használt adókedvezmény miatt

Százezrek nem élnek az szja-kedvezménnyel, pedig egy orvosi papírral évi 90 ezer forintot spórolhatnának. Aki eddig nem tette meg, öt évre visszamenőleg is kérheti.

Jandó Zoltán
2019. február 18. 06:53 Közélet

Káoszba süllyedt a kormány terve, hogy jobban szervezzék a nagy sportrendezvényeket

Nagyon úgy tűnik, hogy hiába volt rá törekvés, mégsem lesz egységes szervezési kerete és felelőse a magyarországi rendezésű nagy sporteseményeknek. Pedig lett volna logika benne.