Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2018. november 22. 15:32 Világ

Menekültek diszkriminatív segélyezése miatt meszelte el az uniós bíróság Ausztriát

Ítéletet hozott az Európai Unió Bírósága tegnap egy olyan ügyben, amit Magyarországról nézve szimbolikusnak is tekinthetünk. Ausztriában ugyanis az utóbbi években több tartományban is elterjedt az a gyakorlat, hogy az ideiglenes letelepedési engedéllyel rendelkező menekültek számára adható alapellátásokat az osztrák állampolgároknak járó támogatásoknál jóval kisebb összegben határozták meg. Felső-Ausztriában például egy menekült havonta összesen 560 euró körüli támogatásra jogosult, míg a rászoruló osztrákok ugyanabban a segélyezési alapeljárásban 921 eurót kaphatnak havonta.

Ez azonban sérti az uniós jogot és a genfi menekültügyi egyezményben foglaltakat is, utóbbi ugyanis világosan kimondja, hogy

A Szerződő Államok a területükön jogszerűen tartózkodó menekülteket állami segélyek és támogatások tekintetében állampolgáraikkal azonos elbánásban részesítik.

Így a bíróság ítélete szerint a menekülteknek az osztrák állampolgárokkal egyező alapellátásban kell részesülniük. Felső-Ausztria mellett Alsó-Ausztria és Vorarlberg tartományok alkalmaznak jogsértő segélyezési szabályokat.

Az ügy egy menekült, Ahmad Shah Ayubi és a Linz-vidéki járás közigazgatási hatósága közötti jogvita nyomán került az uniós bíróság elé még tavaly decemberben, az ítélet pedig tegnap született meg. Fontos hozzátenni, hogy a bíróság döntése és a szabályozás az alapellátásra vonatkozik, az azokat kiegészítő segélyezési programokra nem. Tehát a másodlagos támogatások esetében nincs jogi akadálya annak, hogy különbséget tegyen egy ország a saját állampolgárai és a menekültek között, Ausztriában négy tartomány, Alsó-Ausztria, Burgenland, Salzburg és Stájerország meg is teszi ezt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz osztrákok kiszámolták, mennyit hoz nekik egy bevándorló és mennyit visz egy menekültRajtunk jó sokat keresnek, a menekültekre költeniük kell, de a mérleg összességében pozitív.

Világ ausztria Európai Unió Bírósága menekültek segély Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Rigó Anita
2018. december 17. 09:19 Világ

Nincs már olyan jégmező, amelyet érintetlenül hagyna a klímaváltozás

A globális felmelegedés az Antarktika keleti régiójának jégtakaróján is egyre inkább meglátszik.

Torontáli Zoltán
2018. december 16. 17:06 Élet, Világ

A Rocher-Raffaello golyóknak csak 58 százaléka ehető, mert majdnem a felét a csomagolás teszi ki

A kedvelt édesség óriásit bukott egy friss brit környezetvédelmi teszten, mert a nehéz csomagolás ráadásul nem is könnyen újrahasznosítható.

Kasnyik Márton
2018. december 16. 14:36 Világ

Nem ölték meg a párizsi klímaegyezményt, és ez is nagy siker

Sikerült megállapodni a fogatlan klímaegyezményt gyakorlatba ültető szabályokról. Most már csak az van hátra, hogy tegyenek is valamit.

Fontos

Jandó Zoltán
2018. december 16. 11:22 Állam

Négymilliárdos csarnokot építene közpénzből az esztergomi rögbiklub

Taopénzből és önkormányzati támogatásból épülhet új sportcsarnok az esztergomi Prímás szigeten. Az idén ez már a második hatalmas beruházás, amit a kéziszövetség jóváhagyott.

Bucsky Péter
2018. december 14. 08:45 Piac

Egy évtizede folyamatosan egyre többet túlóráznak a magyarok

A leginkább olyan, külföldi cégek által uralt szektorokban lehet szükség az új, 400 órás szabályra, mint az autóipar.

Fabók Bálint Jandó Zoltán
2018. december 13. 06:58 Állam

A leghivalkodóbb magyar üzletember, aki hülyére veszi az államot, de mindig magasabbra jut

Céghálót működtetett a miniszter lakásán, Afrikában ügyeskedik, vb-t szervez, űrnagykövet és még számtalan más. Portré Balogh Sándorról, akihez tapadnak az állami milliók.