Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2018. november 22. 15:32 Világ

Menekültek diszkriminatív segélyezése miatt meszelte el az uniós bíróság Ausztriát

Ítéletet hozott az Európai Unió Bírósága tegnap egy olyan ügyben, amit Magyarországról nézve szimbolikusnak is tekinthetünk. Ausztriában ugyanis az utóbbi években több tartományban is elterjedt az a gyakorlat, hogy az ideiglenes letelepedési engedéllyel rendelkező menekültek számára adható alapellátásokat az osztrák állampolgároknak járó támogatásoknál jóval kisebb összegben határozták meg. Felső-Ausztriában például egy menekült havonta összesen 560 euró körüli támogatásra jogosult, míg a rászoruló osztrákok ugyanabban a segélyezési alapeljárásban 921 eurót kaphatnak havonta.

Ez azonban sérti az uniós jogot és a genfi menekültügyi egyezményben foglaltakat is, utóbbi ugyanis világosan kimondja, hogy

A Szerződő Államok a területükön jogszerűen tartózkodó menekülteket állami segélyek és támogatások tekintetében állampolgáraikkal azonos elbánásban részesítik.

Így a bíróság ítélete szerint a menekülteknek az osztrák állampolgárokkal egyező alapellátásban kell részesülniük. Felső-Ausztria mellett Alsó-Ausztria és Vorarlberg tartományok alkalmaznak jogsértő segélyezési szabályokat.

Az ügy egy menekült, Ahmad Shah Ayubi és a Linz-vidéki járás közigazgatási hatósága közötti jogvita nyomán került az uniós bíróság elé még tavaly decemberben, az ítélet pedig tegnap született meg. Fontos hozzátenni, hogy a bíróság döntése és a szabályozás az alapellátásra vonatkozik, az azokat kiegészítő segélyezési programokra nem. Tehát a másodlagos támogatások esetében nincs jogi akadálya annak, hogy különbséget tegyen egy ország a saját állampolgárai és a menekültek között, Ausztriában négy tartomány, Alsó-Ausztria, Burgenland, Salzburg és Stájerország meg is teszi ezt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz osztrákok kiszámolták, mennyit hoz nekik egy bevándorló és mennyit visz egy menekültRajtunk jó sokat keresnek, a menekültekre költeniük kell, de a mérleg összességében pozitív.

Világ ausztria Európai Unió Bírósága menekültek segély Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2020. július 7. 11:09 Vállalat, Világ

Megy ez, csak akarni kell, a vonat máris kiváltotta a repülőt

Az Austrian Airlines ezentúl nem repülőjegyet ad el Bécs és Salzburg között az átszálló utasoknak, hanem azzal egyenértékű vonatjegyet. Budapestre ugyanez elvileg lehetséges lenne.

Váczi István
2020. július 6. 17:31 Világ

Bubópestis, agyevő amőba, fertőzőbb koronavírus: kell ezek miatt aggódni?

Agyevő amőba még nem okozott itthon megbetegedést, a pestist jól ismeri a tudomány, a koronavírus viszont a jelek szerint továbbfejlesztette magát.

Hajdu Miklós
2020. július 4. 18:22 Világ

Multik és helyi ügyeskedők együtt teszik tönkre a Föld egyik páratlan vidékét

Nigéria belefullad a rossz minőségű üzemanyagok okozta légszennyezésbe, miközben a talaját és a vizeit is tönkreteszik az olajkitermelés és -feldolgozás következményei.

Fontos

Váczi István
2020. július 7. 17:13 Vállalat

A legnagyobb hirdetők próbálnák észhez téríteni a Facebookot, egyelőre kevés sikerrel

A hirdetők bojkottja nem fogja megroppantani a céget, de ha nem maradnak szövetségesei, könnyen feldarabolhatja egy új amerikai kormányzat.

Fabók Bálint
2020. július 6. 06:49 Közélet, Vállalat

Tudják, hogy bezuhanna a turizmus, mégis megfojtanák a rövid távú lakáskiadást

A kormányzat a fővárossal egyetértésben dolgozik az Airbnb-modell korlátozásán, ami mögött - Európában egyedülálló módon - a túlturizmus helyett egy iparági lobbi áll.

Torontáli Zoltán
2020. július 4. 07:47 Élet, Világ

Rengeteg műanyag van a ruhádban, amit borzasztó nehéz újrahasznosítani

Míg a PET-palackok és a papír újrahasznosítása technológiailag már régóta megoldott művelet, a textileké még mindig nem az.