Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2018. november 22. 15:32 Világ

Menekültek diszkriminatív segélyezése miatt meszelte el az uniós bíróság Ausztriát

Ítéletet hozott az Európai Unió Bírósága tegnap egy olyan ügyben, amit Magyarországról nézve szimbolikusnak is tekinthetünk. Ausztriában ugyanis az utóbbi években több tartományban is elterjedt az a gyakorlat, hogy az ideiglenes letelepedési engedéllyel rendelkező menekültek számára adható alapellátásokat az osztrák állampolgároknak járó támogatásoknál jóval kisebb összegben határozták meg. Felső-Ausztriában például egy menekült havonta összesen 560 euró körüli támogatásra jogosult, míg a rászoruló osztrákok ugyanabban a segélyezési alapeljárásban 921 eurót kaphatnak havonta.

Ez azonban sérti az uniós jogot és a genfi menekültügyi egyezményben foglaltakat is, utóbbi ugyanis világosan kimondja, hogy

A Szerződő Államok a területükön jogszerűen tartózkodó menekülteket állami segélyek és támogatások tekintetében állampolgáraikkal azonos elbánásban részesítik.

Így a bíróság ítélete szerint a menekülteknek az osztrák állampolgárokkal egyező alapellátásban kell részesülniük. Felső-Ausztria mellett Alsó-Ausztria és Vorarlberg tartományok alkalmaznak jogsértő segélyezési szabályokat.

Az ügy egy menekült, Ahmad Shah Ayubi és a Linz-vidéki járás közigazgatási hatósága közötti jogvita nyomán került az uniós bíróság elé még tavaly decemberben, az ítélet pedig tegnap született meg. Fontos hozzátenni, hogy a bíróság döntése és a szabályozás az alapellátásra vonatkozik, az azokat kiegészítő segélyezési programokra nem. Tehát a másodlagos támogatások esetében nincs jogi akadálya annak, hogy különbséget tegyen egy ország a saját állampolgárai és a menekültek között, Ausztriában négy tartomány, Alsó-Ausztria, Burgenland, Salzburg és Stájerország meg is teszi ezt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz osztrákok kiszámolták, mennyit hoz nekik egy bevándorló és mennyit visz egy menekültRajtunk jó sokat keresnek, a menekültekre költeniük kell, de a mérleg összességében pozitív.

Világ ausztria Európai Unió Bírósága menekültek segély Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2020. február 26. 17:35 Világ

Már a járvány kitörése előtt is akadozott a világkereskedelem

A válság óta először esett vissza tavaly a világkereskedelem, de talpra állás helyett most itt a koronavírus.

Váczi István
2020. február 25. 12:25 Világ

Kesztyűt dob Vlagyimir Putyin arcába Prága

Nem mindennapi lépésre szánta el magát a cseh főváros vezetése: egy meggyilkolt orosz ellenzéki politikusról, Borisz Nyemcovról nevezik el azt a teret, ahol az orosz nagykövetség található.

Váczi István
2020. február 25. 10:24 Világ

23 milliárd forintért vett házat a leggazdagabb közép-kelet-európai nő

Dominika Kulczyk 57,5 millió fontért (jelenlegi árfolyamon valamivel több mint 23 milliárd forint) vásárolt egy londoni luxusingatlant.

Fontos

Torontáli Zoltán
2020. február 25. 06:54 Élet, Vállalat

Nálunk is lehetne visszaváltható üvegben a tej, mint Ausztriában, csak akarni kellene

A sör, a bor és a szörp példája mind azt mutatja, hogy sem technológiai, sem logisztikai akadálya nincs Magyarországon annak, hogy a tej is visszaváltható üvegekben kerüljön a boltokba. Miért van akkor mégis kartondobozban és PET palackban?

Fabók Bálint
2020. február 24. 06:50 Vállalat

Nincs csücsülés 250 ezerért a kasszában, csak állandó loholás – mennyire facsarja ki dolgozóit az Aldi és a Lidl?

Van, akit lelkileg, de van, akit fizikailag terhel meg a diszkontos munka. Az olcsó termékekért és a magas fizetésekért súlyos árat fizetnek a dolgozók.

Bucsky Péter
2020. február 23. 07:12 Adat

Térképre raktuk az összes játszóteret Európában, Magyarország egész jól áll – FRISSÍTVE

Az országon belül nagyok a különbségek, és bár a fideszes településeken egy leheletnyivel több a játszótér, erre a kérdésre nem sok hatása van a családpolitikának.