Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. november 21. 16:22 Világ

A magyar gazdaságot is kisegíthetik a Fehér Házban német autóipari vezetők

A Bloomberg értesülései szerint meghívást kapott a Fehér Házba a három nagy német autógyártó csoport vezetője. A találkozónak azért lehet óriási jelentősége, mert az Egyesült Államok és az EU éppen egy új kereskedelmi megállapodás létrehozásán dolgozik, hogy elkerülhető legyen a totális transzatlanti kereskedelmi háború.

A hírügynökség nevük elhallgatását kérő informátoroktól úgy tudja, hogy a találkozóra valamikor a csütörtöki hálaadás napi amerikai nemzeti ünnep után kerülhet sor. A BMW, a Daimler és a Volkswagen vezérigazgatója előtte Berlinben ül össze egy előzetes konzultációra.

Arról nincs szó a hírben, hogy az autóipari vezérek kifejezetten Donald Trump amerikai elnökkel is találkoznának, de ha valóban a Fehér Ház lesz a megbeszélések színhelye, akkor természetesen erre is sor kerülhet.

Az más kérdés, hogy az uniós illetékesek ennek örülnek-e, hiszen ez a találkozó nyomásgyakorlásként is felfogható az amerikai kormány részéről a mielőbbi átfogó kereskedelmi megállapodás érdekében.

Mint emlékezetes, Trump Európával szemben is elkezdte a kereskedelmi háborút az acél- és alumíniumvámok kivetésével, amelyekre az EU olyan ikonikus amerikai termékek megvámolásával válaszolt, mint a Harley-Davidson motorok és a whiskey. A konfliktust új szintre emelné, ha az amerikai elnök beváltaná a fenyegetését, és az Európában gyártott kocsikat is megvámolná, de ezzel egyelőre még csak fenyegetett.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTörékeny fegyverszünetet kötött Trump és Juncker a kereskedelmi háborúbanDonald Trump túl sokszor csinált már hátraarcot, az Európai Unióban pedig túl sok ellenérdek ütközik ahhoz, hogy tartós legyen a fegyverszünet.

Az mindenképpen jó hír, hogy a Bloomberg szerint Trump múlt héten úgy döntött, hogy egyelőre továbbra is tartózkodik az autóipari vámok kivetésétől. Amerikai illetékesek azonban figyelmeztették európai tárgyalópartnereiket, hogy a fegyverszünet nem tart sokáig, ha nem sikerült előrehaladást elérni az új kereskedelmi egyezmény megkötését célzó tárgyalásokon.

A kereskedelempolitikáért felelős uniós biztos múlt héten tárgyalt Washingtonban amerikai partnerével, de azokon a megbeszéléseken a szabályozási együttműködés volt a középpontban, nem az autóipari vámok. A magyar gazdaság számára is nagyon fontos ezeknek a tárgyalásoknak a kimenetele, illetve, hogy ne durvuljon el az USA és az EU kereskedelmi konfliktusa, különösen az autóiparban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyarország az egyik legnagyobb vesztese Trump kereskedelmi háborújánakA legkiszolgáltatottabbak közé tartozunk, mindössze négy olyan ország van, ahol jobban félhetnek a kereskedelmi háború negatív hatásaitól.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ amerikai védővámok autóipar BMW Daimler Donald Trump kereskedelmi háború Volkswagen Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Debreczeni Anna
2024. március 25. 09:33 Világ

Nem a német gazdaság fogja kihúzni a gödörből a magyart

Továbbra is egy helyben jár a német gazdaság, ami nem jó hír a magyar exportkilátások szempontjából.

Mészáros R. Tamás
2024. március 25. 04:34 Világ

Trump miatt egyesek új atomkortól tartanak 

Ha az Egyesült Államok jövő januártól valóban feloldja védelmi garanciáit, Dél-Koreától Lengyelországig számos helyen felmerülhet, hogy nincs más módja az önvédelem biztosításának. 

Váczi István
2024. március 19. 08:39 Világ

Olcsóbban építenek, és elcsaklizzák a forgalmat a Budapest-Belgrád vasútról a szerbek

Mintha szándékosan a magyar közlekedéspolitika ellentétét valósítanák meg a szerbek.

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.