Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. október 30. 11:21 Tech, Világ

Németországban nem gyártanak többé számítógépet

Szimbolikus lépés lett a japán Fujitsu racionális üzleti döntéséből, amely szerint 2020-ig bezárja augsburgi egységét. Ezzel ugyanis megszűnik a számítógépgyártás Németországban.

A japán társaság átfogó céges átalakítással indokolja a döntését, közleménye szerint ezentúl a mesterséges intelligenciára, a “blokklánc alapú fejlesztésekre” és bizonyos iparág-specifikus megoldásokra koncentrál, a termelést pedig Japánba helyezi át.

Az augsburgi gyár szalagjain ma még 21 ezer terméket gyártanak naponta, az 1500 dolgozónak azonban nemsokára új munkahely után kell néznie. A Fujitsu tíz évig a német Siemens partnereként volt jelen Németországban, de a közös vállalatból a japánok már 2009-ben kivásárolták a számítógépes piacnak ezt a részét elhagyó Siemenst, azóta önállóan működtették a gyárat.

A Siemens egyébként 1990-ben vette át az egészen az ötvenes évekig visszamenőleg nagy hagyományokkal rendelkező Nixdorfot, amely fénykorában Európa negyedik legnagyobb személyi számítógép gyártója volt, és a banki berendezésekben világszerte specialistának számított.

Az asztali számítógépek gyártásában ugyan még létezik három amerikai nagyágyú, az Apple, a Dell és a HP, de az iparág nagy része már jó ideje Ázsiába települt. Az asztali gépek iránti kereslet egyre kisebb, és a terméken nem lehet érdemi profitot elérni a fejlett országokban jellemző bérszintekkel. A legutóbbi piacfelmérések szerint a tabletek iránti kereslet is csökken, egyedül a laptopok piaca bővül, de az is csak kis mértékben.

Tech Világ Augsburg Fujitsu gyártás németország számítógép Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Straub Ádám
2019. március 16. 15:27 Tech

A termék, ami hat év késéssel lett menő

Iszonyatos lendületben vannak a csuklón hordható apró számítógépek, azaz az okosórák. A technológia sok ideje készen van, de most már arra is rájöttek, mivel lehet eladni őket.

Avatar
2019. március 9. 17:22 Tech

Apple: Mi lenne, ha kivételesen jó fejek lennénk?

Megvesszük az iPhone-t, a Teslát és a John Deere traktort, és abban a hitben élünk, hogy a miénk. De nincs jogunk megjavítani?

Torontáli Zoltán
2019. március 8. 07:02 Tech

Rossz levegőjű roncsteleppé válunk, de akkor is kell egy hely, ahol az öregebb autók 20 éves korukig mehetnek

Megmentjük Nyugat-Európát, amikor a levetett öreg autóit megvesszük. A Földnek az a jó, ha nem vesz mindenki új autót.

Fontos

Jandó Zoltán
2019. március 18. 06:52 Vállalat

Mostantól nem ehetsz úgy Big Mac-et, hogy abból ne részesüljön a NER

Teljes modellváltást hajt végre Magyarországon a McDonald’s azzal, hogy helyi leányát eladja egy kormányközeli üzletembernek. Mostantól mindent a marketes Scheer Sándor felügyel.

Torontáli Zoltán
2019. március 17. 07:37 Élet

A rendszerváltás környéki seftelés remek üzleti iskola volt, amely ma hiányzik

Egyre közelebb kerülnek a nyugdíjhoz a nyolcvanas évek végének legjobb üzletkötői, és nem látszik az utánpótlás.

Wiedemann Tamás
2019. március 15. 14:51 Adat

Nehéz lesz utolérni Ausztriát, ha ott 22-szer több szabadalmi kérelmet nyújtanak be

Nagyon kevés a magyarországi szabadalmi kérvény, és azokat is a multik adják be. A statisztikákból is látszik, milyen nagy verseny van az önvezető autók fejlesztésében.