Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. október 30. 11:21 Tech, Világ

Németországban nem gyártanak többé számítógépet

Szimbolikus lépés lett a japán Fujitsu racionális üzleti döntéséből, amely szerint 2020-ig bezárja augsburgi egységét. Ezzel ugyanis megszűnik a számítógépgyártás Németországban.

A japán társaság átfogó céges átalakítással indokolja a döntését, közleménye szerint ezentúl a mesterséges intelligenciára, a “blokklánc alapú fejlesztésekre” és bizonyos iparág-specifikus megoldásokra koncentrál, a termelést pedig Japánba helyezi át.

Az augsburgi gyár szalagjain ma még 21 ezer terméket gyártanak naponta, az 1500 dolgozónak azonban nemsokára új munkahely után kell néznie. A Fujitsu tíz évig a német Siemens partnereként volt jelen Németországban, de a közös vállalatból a japánok már 2009-ben kivásárolták a számítógépes piacnak ezt a részét elhagyó Siemenst, azóta önállóan működtették a gyárat.

A Siemens egyébként 1990-ben vette át az egészen az ötvenes évekig visszamenőleg nagy hagyományokkal rendelkező Nixdorfot, amely fénykorában Európa negyedik legnagyobb személyi számítógép gyártója volt, és a banki berendezésekben világszerte specialistának számított.

Az asztali számítógépek gyártásában ugyan még létezik három amerikai nagyágyú, az Apple, a Dell és a HP, de az iparág nagy része már jó ideje Ázsiába települt. Az asztali gépek iránti kereslet egyre kisebb, és a terméken nem lehet érdemi profitot elérni a fejlett országokban jellemző bérszintekkel. A legutóbbi piacfelmérések szerint a tabletek iránti kereslet is csökken, egyedül a laptopok piaca bővül, de az is csak kis mértékben.

Tech Világ Augsburg Fujitsu gyártás németország számítógép Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Rigó Anita
2018. november 16. 16:19 Tech

Zuckerberg tagadja, hogy tudott volna a sorosozó álhírkampányról

A New York Times cikke hatalmas vihart kavart a cég körül, a vezetők igyekeznek magyarázkodni.

Hajdu Miklós
2018. november 13. 06:56 Tech

Adatszemüveg és virtuális valóság: szinte olyan lesz az autógyári munka, mint egy videójáték

Tablet, okosóra és hamarosan adatszemüveg egészíti ki karbantartók szerszámkészletét a magyarországi autógyárakban.

Hajdu Miklós
2018. november 10. 17:08 Tech

Egy intézmény nyerte el a magyar egyetemekhez jutó uniós kutatási pénzek közel harmadát

Tovább elemeztük a H2020 pályázatok adatait, ezúttal a magyar egyetemekre koncentrálva. Kiderült, hogy a CEU messze kiemelkedik a magyar egyetemek között a nemzetközi színtéren.

Fontos

Bucsky Péter
2018. november 18. 21:45 Élet

Annyira pokoli lett egy egyszerű gázkazán-csere, hogy az emberek inkább áttérnek fafűtésre

Azért szigorította az EU a kazáncsere-szabályokat, hogy csökkenjen a környezetszennyezés. Magyarországon ebből olyan drágulás és bürokrácia-túltengés lett, hogy az emberek inkább a fa- vagy villanyfűtést választják.

Torontáli Zoltán
2018. november 18. 13:36 Élet, Világ

Az almák Ferrarija finom, piros, drága, és hihetetlenül erős marketing van mögötte

Átalakítja a gyümölcstermesztés mögötti üzleti modellt a Pink Lady és a nyomában meginduló klub almák serege, de ennek megvannak a veszélyei is. Magyarország kimarad az új almahullámból.

Rigó Anita
2018. november 18. 07:29 Élet

Az általánost végzettek és a tizenévesek körében beindult a baby-boom Magyarországon

Harminc fölött és húsz alatt vállalnak több gyermeket a magyar nők. Több a gyereknélküli vagy a sokgyerekes család, kevesebb a kétgyerekes család.