Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. október 30. 11:21 Tech, Világ

Németországban nem gyártanak többé számítógépet

Szimbolikus lépés lett a japán Fujitsu racionális üzleti döntéséből, amely szerint 2020-ig bezárja augsburgi egységét. Ezzel ugyanis megszűnik a számítógépgyártás Németországban.

A japán társaság átfogó céges átalakítással indokolja a döntését, közleménye szerint ezentúl a mesterséges intelligenciára, a “blokklánc alapú fejlesztésekre” és bizonyos iparág-specifikus megoldásokra koncentrál, a termelést pedig Japánba helyezi át.

Az augsburgi gyár szalagjain ma még 21 ezer terméket gyártanak naponta, az 1500 dolgozónak azonban nemsokára új munkahely után kell néznie. A Fujitsu tíz évig a német Siemens partnereként volt jelen Németországban, de a közös vállalatból a japánok már 2009-ben kivásárolták a számítógépes piacnak ezt a részét elhagyó Siemenst, azóta önállóan működtették a gyárat.

A Siemens egyébként 1990-ben vette át az egészen az ötvenes évekig visszamenőleg nagy hagyományokkal rendelkező Nixdorfot, amely fénykorában Európa negyedik legnagyobb személyi számítógép gyártója volt, és a banki berendezésekben világszerte specialistának számított.

Az asztali számítógépek gyártásában ugyan még létezik három amerikai nagyágyú, az Apple, a Dell és a HP, de az iparág nagy része már jó ideje Ázsiába települt. Az asztali gépek iránti kereslet egyre kisebb, és a terméken nem lehet érdemi profitot elérni a fejlett országokban jellemző bérszintekkel. A legutóbbi piacfelmérések szerint a tabletek iránti kereslet is csökken, egyedül a laptopok piaca bővül, de az is csak kis mértékben.

Tech Világ Augsburg Fujitsu gyártás németország számítógép Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Váczi István
2019. január 9. 11:49 Tech

Letörölhetetlen Facebook-alkalmazás miatt lázadnak a samsungosok

Amerikai Samsung-felhasználók azon akadtak ki, hogy nem tudják letörölni telefonjukról az előre telepített Facebook-alkalmazást.

Fabók Bálint
2019. január 8. 10:29 Tech

A Hyundai tervezgeti az első autót, amely sétálni is tud

Hegyet mászni és folyón átgázolni is tudna a Hyundai Elevate, amelyet a CES-en mutattak be, de még nem biztos, hogy tényleg elkészül.

Fabók Bálint
2019. január 6. 15:58 Tech, Világ

A gazdaságtörténet egyik legsokkolóbb ábrája a kínai acélőrületet mutatja be

2000 óta kétszeresére nőtt az acéltermelés mennyisége, amely az egyik környezetszennyezőbb iparág. A növekedés mögött leginkább Kína áll.

Fontos

Bucsky Péter
2019. január 14. 06:54 Pénz

Az itthoni átlag közel háromszorosát keresik a németországi magyarok

Eddig sosem látott adatokat szereztünk arról, hogy mennyit keres a Németországban dolgozó százezer magyar.

Kasnyik Márton
2019. január 12. 07:47 Podcast

A klientúraépítés a jóléti állam része lett Magyarországon

Utoljára a totalitárius rendszerekben osztott újra annyi forrást az állam, mint ma Magyarországon. Ez nagyon erős politikai fegyver a hatalom kezében, de a társadalom alsó harmada nem látja előnyét. Kovách Imre szociológus a G7 podcast vendége.

Kasnyik Márton
2019. január 11. 06:40 Vállalat

Ebből az ábrából kiderül, miért nem kapsz olyan könnyen béremelést, ha magyar cégnél dolgozol

Ég és föld a magyar és a külföldi tulajdonú ipari cégek termelékenysége. Nagyon kevés magyar cég lehet képes arra, hogy kitörjön a bércsapdából.