Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. október 30. 11:21 Tech, Világ

Németországban nem gyártanak többé számítógépet

Szimbolikus lépés lett a japán Fujitsu racionális üzleti döntéséből, amely szerint 2020-ig bezárja augsburgi egységét. Ezzel ugyanis megszűnik a számítógépgyártás Németországban.

A japán társaság átfogó céges átalakítással indokolja a döntését, közleménye szerint ezentúl a mesterséges intelligenciára, a “blokklánc alapú fejlesztésekre” és bizonyos iparág-specifikus megoldásokra koncentrál, a termelést pedig Japánba helyezi át.

Az augsburgi gyár szalagjain ma még 21 ezer terméket gyártanak naponta, az 1500 dolgozónak azonban nemsokára új munkahely után kell néznie. A Fujitsu tíz évig a német Siemens partnereként volt jelen Németországban, de a közös vállalatból a japánok már 2009-ben kivásárolták a számítógépes piacnak ezt a részét elhagyó Siemenst, azóta önállóan működtették a gyárat.

A Siemens egyébként 1990-ben vette át az egészen az ötvenes évekig visszamenőleg nagy hagyományokkal rendelkező Nixdorfot, amely fénykorában Európa negyedik legnagyobb személyi számítógép gyártója volt, és a banki berendezésekben világszerte specialistának számított.

Az asztali számítógépek gyártásában ugyan még létezik három amerikai nagyágyú, az Apple, a Dell és a HP, de az iparág nagy része már jó ideje Ázsiába települt. Az asztali gépek iránti kereslet egyre kisebb, és a terméken nem lehet érdemi profitot elérni a fejlett országokban jellemző bérszintekkel. A legutóbbi piacfelmérések szerint a tabletek iránti kereslet is csökken, egyedül a laptopok piaca bővül, de az is csak kis mértékben.

Tech Világ Augsburg Fujitsu gyártás németország számítógép Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Debreczeni Anna
2019. május 23. 18:17 Tech

Magukhoz láncolnak a márkák, és ezzel még jól is járunk

Rengeteg pénzt hagynak a földön a cégek, akik nem kezdenek semmit a hozzájuk beérkező adatokkal.

Jandó Zoltán
2019. május 20. 11:41 Tech, Vállalat

Gyakorlatilag kicsinálják a magyarok második kedvenc okostelefon-márkáját

A magyar okostelefon-piacot is felboríthatja a Huawei-botrány. Itthon az elmúlt hónapokban minden negyedik készüléket a kínai gyártó adta el.

Avatar Straub Ádám
2019. május 19. 16:05 Tech

Nemsokára eltűnik egy a 80-as évek óta velünk élő technológia

Hamarosan minden eszközünkből eltűnik az évtizedeken át szolgáló merevlemez, amelyet a nem felejtő memórián alapuló SSD-meghajtók váltanak le.

Fontos

Hajdu Miklós
2019. május 24. 06:40 Adat, Közélet

A győztesekhez tartozni jó, akkor is, ha politikai táborokról van szó

Az MSZP-sek jóval boldogabbak voltak a fideszeseknél, amíg az ő pártjuk volt kormányon. 2010 óta viszont a szocialisták bizonyulnak a szomorúbb csoportnak az egyre derűsebb Fidesz-szimpatizánsokkal szemben.

Jandó Zoltán
2019. május 23. 14:42 Vállalat

Huszonhat munkással kaszált 3,6 milliárdot az állami megbízásokkal kitömött építőcég

Árbevételét megduplázta, nyereségét pedig megháromszorozta tavaly a 190 milliárdból épülő Puskás Stadion kivitelezésén is dolgozó Magyar Építő Zrt.

Váczi István
2019. május 23. 13:13 Vállalat

Vajna örökösei megütötték a főnyereményt: 12 milliárdos osztalék

Magyarország legnagyobb kaszinós cége, az öt fővárosi játékhelyet és a vegas.hu online kaszinót üzemeltető LVC Diamond 12,2 milliárd forint osztalékot fizetett.