Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. október 22. 12:07 Világ

Jelölnék az élelmiszereken Dániában, hogy mennyire rombolják a környezetet

Dániában született egy törvényjavaslat, amely előírná, hogy az élelmiszereken jelölni kell, azok mennyiben járulnak hozzá a klímaváltozáshoz. A környezetvédelmi miniszter szerint ezzel azt szeretnék elérni, hogy a fogyasztók a bevásárlás során könnyebben fel tudják mérni a termékek környezetre gyakorolt hatását.

Amennyiben kifejlesztik a környezettudatos jelölőrendszert, az a többi országot is a tudatosabb élelmiszer-vásárlásra ösztönözheti – írja a Global Citizen.

A kezdeményezés egy 38 pontból álló környezetvédelmi intézkedéscsomagnak a része, amit a dán kormány nemrég mutatott be. A tervbe beletartozik a kevésbé szennyező tömegközlekedésre, a hatékony és modern mezőgazdasági stratégiák kialakítására és a környezetbarát szállítmányozásra való törekvés is.

A környezettudatos élelmiszercímkék megvalósításához a kormány együttműködne az élelmiszerboltokkal, ezért egyeztetéseket kezdeményeznek a kereskedelmi szektor szereplőivel és az élelmiszergyártó cégekkel.

Az élelmiszer termesztésének, feldolgozásának és szállításának is jelentős hatása van a környezetre. Éppen ezért, ha bevezetnék a címkézést, akkor a fogyasztók is beleszólhatnának, hogy hogyan állítsák elő a cégek az élelmiszert, fontos üzenetet küldve az élelmiszeriparnak, és az élelmiszerpazarlást is csökkentené.

A mezőgazdasági és élelmiszergyártó vállalkozásokat képviselő dán élelmiszertanács szerint ugyanakkor fontos, hogy a környezetbarát élelmiszereknek nem szabad a tápanyagérték rovására mennie, annak is fontos szerepet kell játszania a vásárlók döntésében. Mert ugyan egy üveg szódának alacsony az ökológiai lábnyoma, nem tápláló. 

Nem lesz könnyű megbízhatóan meghatározni minden egyes élelmiszer ökológiai lábnyomát. Fontos, hogy például a húshelyettesítő növényi termékeknél azt is jelölni kell, hogy a gyakran összetevőként szereplő szója termesztése milyen környezeti hatásokkal jár.

Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) szerint 821 millió alultáplált ember él a Földön és az éhezők száma növekszik. Ezért fontosabb, mint valaha, hogy a fogyasztók és az élelmiszeripar is tegyenek az élelmiszerpazarlás ellen.

Az élelmiszerpiramis tetején szereplő feldolgozott élelmiszerek jellemzően sok eljáráson mennek keresztül, mielőtt ehetővé válnak és ezért általában rengeteg energiát használnak fel. Ezeknek az élelmiszereknek köszönhető ezért a legtöbb légszennyezés.

A húsnak is óriási az ökológiai lábnyoma. Ha az amerikaiak csak 10 dekával csökkentenék a heti marhahús-fogyasztásukat, már akkor annyival csökkenne az USA károsanyag-kibocsátása, mintha 4-6 millió autó eltűnne az utakról.

A hal- és tenger gyümölcsei fogyasztás is környezetromboló, mivel a halászhajók minden évben 130 millió tonna szén-dioxidot bocsátanak ki. Emellett a fogyasztói kereslet hajtotta túlhalászás is rombolja az óceánok ökoszisztémáját.

A legkörnyezetbarátabb élelmiszerek az élelmiszerpiramis alján szerepelnek. Ezek a gyümölcsök és a zöldségek, amik organikusak és helyben termesztettek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ élelmiszerfogyasztás élelmiszeripar klímaváltozás környezetvédelem Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.