Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. október 21. 12:30 Élet, Világ

Kevésbé fáradnak el azok, akik nem ülnek egész nap az íróasztal előtt

Egy évig tartó kísérletet végeztek a brit Országos Egészségügyi Szolgálat ülőmunkát végző alkalmazottainál, és ennek most tették közzé az eredményeit. A teszt lényege az volt, hogy a megfigyelt 146 dolgozó közül 77-en olyan íróasztalokat kaptak, amelyek igény szerint álló helyzetbe is hozhatóak.

A munkatársak kaptak iránymutatást arra, hogy naponta mennyit és hogyan lenne célszerű állva dolgozniuk, de szabadon váltogathatták a pozíciókat. A többi 69 résztvevő viszont maradt az egész napos ülésnél.

A kísérlet kezdetekor a napi üléssel töltött átlagos idő 9,7 óra volt. Azok viszont, akik lehetőséget kaptak néha felállni, három hónap múlva átlagosan 50,62 perccel, hat hónap múlva 64,4 perccel, egy év múlva pedig már 82,39 perccel csökkentették a naponta ülve töltött idejüket – írja a BBC.

A részben állva dolgozók egy év után azt mondták, csökkent a szorongásuk, és úgy érzik, javult az életminőségük. A munkájukkal való elégedettségük nem változott semmit, a kognitív funkcióikban sem észleltek változásokat, és nem volt kimutatható különbség a betegszabadságon töltött idejükben sem.

A mozgásszervi problémáik azonban szintén enyhültek, és azt mondták, hogy kevésbé érzik magukat fáradtnak a nap végén, a munkájukra pedig jobban oda tudnak figyelni.

(Ezt a cikket a szerző állva írta.)

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ állás egészség íróasztal ülés Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.