Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. október 19. 08:08 Világ

Baj van Kínában, tíz éve nem növekedtek ilyen lassan

Tényleg ejt sebeket Kínán az amerikaiak által indított kereskedelmi háború, az idei harmadik negyedévben mindössze 6,5 százalék volt a GDP bővülése az előző évihez képest a kínai statisztikai hivatal szerint. Utoljára a válság mélypontján, 2009 első negyedévében volt ennél lassabb a növekedés Kínában, ezért hiába vannak a szakembereknek kétségei a kínai adatokkal kapcsolatban, ez mégis aggasztó jelnek tűnik.


source: tradingeconomics.com

A világ második legnagyobb gazdasága teljes egészében lassul: az ipar mellett a fogyasztás és a nagyberuházások lendülete is kifulladt, nem nőnek a bérek, és egyre több a vállalati csőd. Ez utóbbi Kínában különösen veszélyes, itt ugyanis óriási és nem is jól átlátható a magáncégek, illetve az önkormányzatok adósságállománya – csak az utóbbi értékét hatezer milliárd dollárra becsülte az S&P, ami több, mint a kínai GDP fele. Ezeket az adósságokat valahogy ki kell nőni, hiszen ha lassul a növekedés, akkor a törlesztés is nehezebb lesz, és ez egyre közelebb hozhat egy pénzügyi válságot.

Ilyen gazdasági háttérrel nincs jó tárgyalási pozícióban Kína az USA-val szemben. A két ország külkereskedelmét oda-vissza szinte teljes egészében büntető vámok terhelik a kereskedelmi háború idei eldurvulása óta. Ebből a szempontból érdekes, hogy a harmadik negyedévben éppen a kínai export volt az egyik olyan mutató, ami emelkedett (bár nem kizárt, hogy ennek az az oka, hogy a kínai exportőrök korábban teljesítették a megrendeléseiket, még a vámakadályok felhúzása előtt).

Egyébként az elemzők nem véletlenül kezelik bizalmatlanul a kínai GDP-adatokat, ezek ugyanis inkább mutatják be a tervgazdaság céljait – például a tartományi pártvezetők növekedési terveit -, mint a gazdaság valódi folyamatait. Korábban olyan statisztikákkal vetették össze a hivatalos adatokat, mint az áramtermelés vagy a tehervonat-forgalom, amelyeket biztosan nem hamisított meg a párt. De ami óta eltolódott a kínai gazdaság szerkezete az exportra termelő feldolgozóipar felől a belső fogyasztás és a szolgáltatások felé, az ilyen összehasonlításoknak is kevesebb értelme lett.

Mindenesetre az évek óta tartó fokozatos lassulás is inkább a pártvezetés szándékát tükrözi, még akkor is, ha ehhez feltehetőleg alkalmazkodnak a reálgazdasági folyamatok (az állami és önkormányzati nagyberuházások mindenképpen). A Kínával kapcsolatosan valamivel optimistább elemzők arra számítanak, hogy további lassulást már nem fog hagyni Hszi Csinping és a pártvezetés, ebben az esetben újra engedélyezni fogják a lazább hitelezést és felpörgetik a költségvetési kiadásokat is.

Világ globális makrogazdaság Kína világgazdaság Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Kasnyik Márton
2019. január 18. 13:07 Világ

Putyin alumíniumkirálya megmutatta, hogyan kell kibújni a szankciók alól

Látszat-átszervezés, lobbi- és PR-kampány, és ennyi elég is ahhoz, megmeneküljön az orosz alumínium-óriás.

Torontáli Zoltán
2019. január 18. 11:23 Világ

Durvul a Huawei és a fejlett világ közötti sakkjátszma

Sokszálú történet bontakozik ki a szemünk előtt, a kémkedéstől kezdve a lopáson keresztül a technológiai fölény megszerzéséig.

Torontáli Zoltán
2019. január 17. 17:45 Élet, Világ

A Gillette keményen nekiment a szexizmusnak, de ezzel Magyarországon nem fogunk találkozni

Valószínűleg nem fut majd a magyar médiában az a reklám, amely az angolszász világban nagy botrányt robbantott ki a férfias viselkedés újraértelmezésével.

Fontos

Torontáli Zoltán
2019. január 18. 15:49 Közélet

A minisztériumban pontosan látják, hogyan dolgoztatják túl a magyar munkást

A munkaügyi hivatal jelentése tisztán leírja, mi megy az ipari cégeknél, és az eredmény teljes mértékben rímel a rabszolgatörvényre.

Váczi István
2019. január 18. 06:53 Közélet, Vállalat

Földbe döngölt egy céget a kormány, majd letette előtte a fegyvert

A korábbi piacáról hét éve jogellenesen kiszorított Edenred lesz az egyik nyertese annak, hogy megszűnt az Erzsébet-utalvány forgalmazása.

Kasnyik Márton
2019. január 16. 18:01 Világ

Miért bénították le a saját országukat a brit és az amerikai politikusok?

Senki ne lepődjön meg, hogy a fejlett országok lakóinak egy része olyan politikusokat támogat, akik a politikai intézményrendszer ledózerolásán dolgoznak.