Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. október 19. 08:08 Világ

Baj van Kínában, tíz éve nem növekedtek ilyen lassan

Tényleg ejt sebeket Kínán az amerikaiak által indított kereskedelmi háború, az idei harmadik negyedévben mindössze 6,5 százalék volt a GDP bővülése az előző évihez képest a kínai statisztikai hivatal szerint. Utoljára a válság mélypontján, 2009 első negyedévében volt ennél lassabb a növekedés Kínában, ezért hiába vannak a szakembereknek kétségei a kínai adatokkal kapcsolatban, ez mégis aggasztó jelnek tűnik.


source: tradingeconomics.com

A világ második legnagyobb gazdasága teljes egészében lassul: az ipar mellett a fogyasztás és a nagyberuházások lendülete is kifulladt, nem nőnek a bérek, és egyre több a vállalati csőd. Ez utóbbi Kínában különösen veszélyes, itt ugyanis óriási és nem is jól átlátható a magáncégek, illetve az önkormányzatok adósságállománya – csak az utóbbi értékét hatezer milliárd dollárra becsülte az S&P, ami több, mint a kínai GDP fele. Ezeket az adósságokat valahogy ki kell nőni, hiszen ha lassul a növekedés, akkor a törlesztés is nehezebb lesz, és ez egyre közelebb hozhat egy pénzügyi válságot.

Ilyen gazdasági háttérrel nincs jó tárgyalási pozícióban Kína az USA-val szemben. A két ország külkereskedelmét oda-vissza szinte teljes egészében büntető vámok terhelik a kereskedelmi háború idei eldurvulása óta. Ebből a szempontból érdekes, hogy a harmadik negyedévben éppen a kínai export volt az egyik olyan mutató, ami emelkedett (bár nem kizárt, hogy ennek az az oka, hogy a kínai exportőrök korábban teljesítették a megrendeléseiket, még a vámakadályok felhúzása előtt).

Egyébként az elemzők nem véletlenül kezelik bizalmatlanul a kínai GDP-adatokat, ezek ugyanis inkább mutatják be a tervgazdaság céljait – például a tartományi pártvezetők növekedési terveit -, mint a gazdaság valódi folyamatait. Korábban olyan statisztikákkal vetették össze a hivatalos adatokat, mint az áramtermelés vagy a tehervonat-forgalom, amelyeket biztosan nem hamisított meg a párt. De ami óta eltolódott a kínai gazdaság szerkezete az exportra termelő feldolgozóipar felől a belső fogyasztás és a szolgáltatások felé, az ilyen összehasonlításoknak is kevesebb értelme lett.

Mindenesetre az évek óta tartó fokozatos lassulás is inkább a pártvezetés szándékát tükrözi, még akkor is, ha ehhez feltehetőleg alkalmazkodnak a reálgazdasági folyamatok (az állami és önkormányzati nagyberuházások mindenképpen). A Kínával kapcsolatosan valamivel optimistább elemzők arra számítanak, hogy további lassulást már nem fog hagyni Hszi Csinping és a pártvezetés, ebben az esetben újra engedélyezni fogják a lazább hitelezést és felpörgetik a költségvetési kiadásokat is.

Világ globális makrogazdaság Kína világgazdaság Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Fabók Bálint
2019. április 23. 13:54 Világ

Fel kell ráznunk az embereket, hogy megértsék a globális vészhelyzetet

A klímaváltozás miatti tüntetésekre óriási a kereslet, egy 16 éves diák vagy egy pár hónapos szervezet is globális megmozdulásokat hívott életre, akár milliós részvétellel.

Torontáli Zoltán
2019. április 21. 11:57 Világ

Hamarosan kidurran a legnagyobb e-autós lufi

Több száz cég gyárt elektromos autókat Kínában, de hosszabb távon ennyi biztosan nem él meg.

Váczi István
2019. április 20. 17:43 Világ

Putyin döntötte el, hogy többet kell fizetned a benzinkúton

Kis híján kudarcba fulladt az olajár esését megfordító decemberi OPEC-csúcs, de az oroszok fellépése megváltoztatta az események menetét.

Fontos

Avatar
2019. április 25. 18:17 Élet, Vállalat

Sokba kerül a vállalatoknak a munkahelyi zaklatás, csak nem tudnak róla

Nem csak az egyes emberek életét dúlhatja fel a zaklatás, egész cégeket is lehúzhat a rossz munkahelyi kultúra. Magyarországon még a probléma méretéről sem tudunk sokat.

Jandó Zoltán
2019. április 25. 12:26 Adat, Vállalat

Olyan dolog készül a magyar mobilpiacon, amire még nem volt példa

Húsz év után lehet helycsere a mobilszolgáltatók között, miután a Vodafone piaci részesedésben felzárkózott a Telenorra. Három év szünet után publikáltak adatokat a piacról.

Jandó Zoltán
2019. április 24. 17:35 Közélet

A Fidesz lemodellezte a szocializmus legnagyobb hibáit a magyar fociban, és elbukott

A magyar foci nem a rengeteg állami támogatás ellenére rossz, hanem épp amiatt. A korlátlan forrás ugyanis az eredményességre való törekvést utolsó csíráit is kiírtja a labdarúgásból.