Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. október 19. 08:08 Világ

Baj van Kínában, tíz éve nem növekedtek ilyen lassan

Tényleg ejt sebeket Kínán az amerikaiak által indított kereskedelmi háború, az idei harmadik negyedévben mindössze 6,5 százalék volt a GDP bővülése az előző évihez képest a kínai statisztikai hivatal szerint. Utoljára a válság mélypontján, 2009 első negyedévében volt ennél lassabb a növekedés Kínában, ezért hiába vannak a szakembereknek kétségei a kínai adatokkal kapcsolatban, ez mégis aggasztó jelnek tűnik.


source: tradingeconomics.com

A világ második legnagyobb gazdasága teljes egészében lassul: az ipar mellett a fogyasztás és a nagyberuházások lendülete is kifulladt, nem nőnek a bérek, és egyre több a vállalati csőd. Ez utóbbi Kínában különösen veszélyes, itt ugyanis óriási és nem is jól átlátható a magáncégek, illetve az önkormányzatok adósságállománya – csak az utóbbi értékét hatezer milliárd dollárra becsülte az S&P, ami több, mint a kínai GDP fele. Ezeket az adósságokat valahogy ki kell nőni, hiszen ha lassul a növekedés, akkor a törlesztés is nehezebb lesz, és ez egyre közelebb hozhat egy pénzügyi válságot.

Ilyen gazdasági háttérrel nincs jó tárgyalási pozícióban Kína az USA-val szemben. A két ország külkereskedelmét oda-vissza szinte teljes egészében büntető vámok terhelik a kereskedelmi háború idei eldurvulása óta. Ebből a szempontból érdekes, hogy a harmadik negyedévben éppen a kínai export volt az egyik olyan mutató, ami emelkedett (bár nem kizárt, hogy ennek az az oka, hogy a kínai exportőrök korábban teljesítették a megrendeléseiket, még a vámakadályok felhúzása előtt).

Egyébként az elemzők nem véletlenül kezelik bizalmatlanul a kínai GDP-adatokat, ezek ugyanis inkább mutatják be a tervgazdaság céljait – például a tartományi pártvezetők növekedési terveit -, mint a gazdaság valódi folyamatait. Korábban olyan statisztikákkal vetették össze a hivatalos adatokat, mint az áramtermelés vagy a tehervonat-forgalom, amelyeket biztosan nem hamisított meg a párt. De ami óta eltolódott a kínai gazdaság szerkezete az exportra termelő feldolgozóipar felől a belső fogyasztás és a szolgáltatások felé, az ilyen összehasonlításoknak is kevesebb értelme lett.

Mindenesetre az évek óta tartó fokozatos lassulás is inkább a pártvezetés szándékát tükrözi, még akkor is, ha ehhez feltehetőleg alkalmazkodnak a reálgazdasági folyamatok (az állami és önkormányzati nagyberuházások mindenképpen). A Kínával kapcsolatosan valamivel optimistább elemzők arra számítanak, hogy további lassulást már nem fog hagyni Hszi Csinping és a pártvezetés, ebben az esetben újra engedélyezni fogják a lazább hitelezést és felpörgetik a költségvetési kiadásokat is.

Világ globális makrogazdaság Kína világgazdaság Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2021. október 26. 11:05 Világ

Húsz éve nem volt olyan sok katonai hatalomátvétel a világban, mint idén

Az egy hónapon belül második szudáni puccskísérlet a jelek szerint sikerrel jár. Az utóbbi két évtized békésebb volt a katonai hatalomátvételek szempontjából.

Mészáros R. Tamás
2021. október 26. 06:52 Világ

Kínában 65 millió lakás áll üresen, de az ingatlanpiac problémái ennél mélyebbek

A szellemvárosoknál nagyobb probléma, hogy Kínában az ingatlan a legfontosabb befektetési eszköz, ami a vagyoni egyenlőtlenségek elszaladásában is nagy szerepet játszik.

Váczi István
2021. október 25. 14:54 Világ

Az életkori korlátozás eltörlésével kezelnék a súlyos kamionoshiányt Amerikában

Rekordszámú teherautó-sofőr hiányzik az Egyesült Államokban, a képzés támogatása mellett a 21 éves korhatár eltörlésével igyekeznek kezelni a problémát.

Fontos

Hajdu Miklós Váczi István
2021. október 25. 17:37 Adat, Közélet

Hiába hajtogatják, a kormányváltás hiányának nincs köze a gazdasági sikerekhez

Visszatérő kormányzati állítás, hogy a „politikai stabilitás” segíti az ország gazdasági felzárkózását, a környező országok adatai azonban ezt nem igazolják.

Jandó Zoltán Váczi István
2021. október 25. 06:07 Közélet, Vállalat

Még 17. havi nyugdíjat is fizethetne a kormány, ha nem venne repteret

Nem látszik, miért lesz jobb az országnak, ha kiad a reptérért annyi pénzt, amennyiből három évig duplázni lehetne a tanárok fizetését. A megtérülésnél a több évtizedes távlat a kedvező forgatókönyv.

Avatar
2021. október 24. 15:55 Élet

A koronavíruson átesett focisták teljesítménye bizonyítottan hosszabb távon is romlik

A kimutatott koronavírus-fertőzés még fél év után is hatással van a focisták teljesítményére.