Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. október 19. 08:08 Világ

Baj van Kínában, tíz éve nem növekedtek ilyen lassan

Tényleg ejt sebeket Kínán az amerikaiak által indított kereskedelmi háború, az idei harmadik negyedévben mindössze 6,5 százalék volt a GDP bővülése az előző évihez képest a kínai statisztikai hivatal szerint. Utoljára a válság mélypontján, 2009 első negyedévében volt ennél lassabb a növekedés Kínában, ezért hiába vannak a szakembereknek kétségei a kínai adatokkal kapcsolatban, ez mégis aggasztó jelnek tűnik.


source: tradingeconomics.com

A világ második legnagyobb gazdasága teljes egészében lassul: az ipar mellett a fogyasztás és a nagyberuházások lendülete is kifulladt, nem nőnek a bérek, és egyre több a vállalati csőd. Ez utóbbi Kínában különösen veszélyes, itt ugyanis óriási és nem is jól átlátható a magáncégek, illetve az önkormányzatok adósságállománya – csak az utóbbi értékét hatezer milliárd dollárra becsülte az S&P, ami több, mint a kínai GDP fele. Ezeket az adósságokat valahogy ki kell nőni, hiszen ha lassul a növekedés, akkor a törlesztés is nehezebb lesz, és ez egyre közelebb hozhat egy pénzügyi válságot.

Ilyen gazdasági háttérrel nincs jó tárgyalási pozícióban Kína az USA-val szemben. A két ország külkereskedelmét oda-vissza szinte teljes egészében büntető vámok terhelik a kereskedelmi háború idei eldurvulása óta. Ebből a szempontból érdekes, hogy a harmadik negyedévben éppen a kínai export volt az egyik olyan mutató, ami emelkedett (bár nem kizárt, hogy ennek az az oka, hogy a kínai exportőrök korábban teljesítették a megrendeléseiket, még a vámakadályok felhúzása előtt).

Egyébként az elemzők nem véletlenül kezelik bizalmatlanul a kínai GDP-adatokat, ezek ugyanis inkább mutatják be a tervgazdaság céljait – például a tartományi pártvezetők növekedési terveit -, mint a gazdaság valódi folyamatait. Korábban olyan statisztikákkal vetették össze a hivatalos adatokat, mint az áramtermelés vagy a tehervonat-forgalom, amelyeket biztosan nem hamisított meg a párt. De ami óta eltolódott a kínai gazdaság szerkezete az exportra termelő feldolgozóipar felől a belső fogyasztás és a szolgáltatások felé, az ilyen összehasonlításoknak is kevesebb értelme lett.

Mindenesetre az évek óta tartó fokozatos lassulás is inkább a pártvezetés szándékát tükrözi, még akkor is, ha ehhez feltehetőleg alkalmazkodnak a reálgazdasági folyamatok (az állami és önkormányzati nagyberuházások mindenképpen). A Kínával kapcsolatosan valamivel optimistább elemzők arra számítanak, hogy további lassulást már nem fog hagyni Hszi Csinping és a pártvezetés, ebben az esetben újra engedélyezni fogják a lazább hitelezést és felpörgetik a költségvetési kiadásokat is.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ globális makrogazdaság Kína világgazdaság Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.