Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. október 18. 12:19 Világ

Évtizedeken belül több tucat világörökségi helyszínt önthet el az emelkedő tenger

Kutatók szerint 47 olyan kulturális helyszín van a Földközi-tenger partjainál, amelyekre évtizedeken belül veszélyt jelenthet a tengerszint emelkedése, köztük Velencére, Pisára és Dubrovnikra is – írja a Nature. A tanulmány szerint ezek a helyek valószínűleg súlyos áradásokkal és pusztulással nézhetnek szembe az évszázad végéig. A Földközi-tenger térségében több tucat UNESCO Világörökségi helyszín van, amelyek közül sok a tengerparton található.

Az érintett UNESCO világörökségi helyszínek.
Az ábra forrása: Reimann, Vafeidis, Brown, Hinkel & Tol (2018): Mediterranean UNESCO World Heritage at risk from coastal flooding and erosion due to sea-level rise; Nature Communications, 2018. október 16.

Ugyan a globális felmelegedéssel már több helyszínen számolnak, a tengerszint emelkedésének problémájával eddig ritkán foglalkoztak az érintett városok.

Az ENSZ egyik új jelentése szerint a tengerparti régiók vannak a leginkább kitéve a klímaváltozásnak. Ezeken a helyeken több millióan kényszerülhetnek majd arra a következő évtizedekben, hogy elhagyják otthonukat, mivel az emelkedő árapályok elárasztják majd a lakott területeket és beszennyezik az ivóvíz készleteket.

A tengerpart védelme érdekében célzott intézkedésekkel alkalmazkodni lehet a növekvő vízszinthez, és a Nature Communications tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerzői javasolják is ezeknek a stratégiáknak az alkalmazását az azonosított helyszíneken.

Jó példa egy ilyen projektre Velencében a MOSE-rendszer, ami mobilgátakkal védi az egész lagúnát az áradásoktól, úgy, hogy nem rontja el a városképet és a törékeny ökoszisztémába sem avatkozik bele.

Világ Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Fabók Bálint
2019. április 23. 13:54 Világ

Fel kell ráznunk az embereket, hogy megértsék a globális vészhelyzetet

A klímaváltozás miatti tüntetésekre óriási a kereslet, egy 16 éves diák vagy egy pár hónapos szervezet is globális megmozdulásokat hívott életre, akár milliós részvétellel.

Torontáli Zoltán
2019. április 21. 11:57 Világ

Hamarosan kidurran a legnagyobb e-autós lufi

Több száz cég gyárt elektromos autókat Kínában, de hosszabb távon ennyi biztosan nem él meg.

Váczi István
2019. április 20. 17:43 Világ

Putyin döntötte el, hogy többet kell fizetned a benzinkúton

Kis híján kudarcba fulladt az olajár esését megfordító decemberi OPEC-csúcs, de az oroszok fellépése megváltoztatta az események menetét.

Fontos

Avatar
2019. április 25. 18:17 Élet, Vállalat

Sokba kerül a vállalatoknak a munkahelyi zaklatás, csak nem tudnak róla

Nem csak az egyes emberek életét dúlhatja fel a zaklatás, egész cégeket is lehúzhat a rossz munkahelyi kultúra. Magyarországon még a probléma méretéről sem tudunk sokat.

Jandó Zoltán
2019. április 25. 12:26 Adat, Vállalat

Olyan dolog készül a magyar mobilpiacon, amire még nem volt példa

Húsz év után lehet helycsere a mobilszolgáltatók között, miután a Vodafone piaci részesedésben felzárkózott a Telenorra. Három év szünet után publikáltak adatokat a piacról.

Jandó Zoltán
2019. április 24. 17:35 Közélet

A Fidesz lemodellezte a szocializmus legnagyobb hibáit a magyar fociban, és elbukott

A magyar foci nem a rengeteg állami támogatás ellenére rossz, hanem épp amiatt. A korlátlan forrás ugyanis az eredményességre való törekvést utolsó csíráit is kiírtja a labdarúgásból.