Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. október 18. 12:19 Világ

Évtizedeken belül több tucat világörökségi helyszínt önthet el az emelkedő tenger

Kutatók szerint 47 olyan kulturális helyszín van a Földközi-tenger partjainál, amelyekre évtizedeken belül veszélyt jelenthet a tengerszint emelkedése, köztük Velencére, Pisára és Dubrovnikra is – írja a Nature. A tanulmány szerint ezek a helyek valószínűleg súlyos áradásokkal és pusztulással nézhetnek szembe az évszázad végéig. A Földközi-tenger térségében több tucat UNESCO Világörökségi helyszín van, amelyek közül sok a tengerparton található.

Az érintett UNESCO világörökségi helyszínek.
Az ábra forrása: Reimann, Vafeidis, Brown, Hinkel & Tol (2018): Mediterranean UNESCO World Heritage at risk from coastal flooding and erosion due to sea-level rise; Nature Communications, 2018. október 16.

Ugyan a globális felmelegedéssel már több helyszínen számolnak, a tengerszint emelkedésének problémájával eddig ritkán foglalkoztak az érintett városok.

Az ENSZ egyik új jelentése szerint a tengerparti régiók vannak a leginkább kitéve a klímaváltozásnak. Ezeken a helyeken több millióan kényszerülhetnek majd arra a következő évtizedekben, hogy elhagyják otthonukat, mivel az emelkedő árapályok elárasztják majd a lakott területeket és beszennyezik az ivóvíz készleteket.

A tengerpart védelme érdekében célzott intézkedésekkel alkalmazkodni lehet a növekvő vízszinthez, és a Nature Communications tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerzői javasolják is ezeknek a stratégiáknak az alkalmazását az azonosított helyszíneken.

Jó példa egy ilyen projektre Velencében a MOSE-rendszer, ami mobilgátakkal védi az egész lagúnát az áradásoktól, úgy, hogy nem rontja el a városképet és a törékeny ökoszisztémába sem avatkozik bele.

Világ Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2019. január 14. 15:28 Világ

Nagyvállalati áldozatot szedett az éghajlatváltozás

Kalifornia legnagyobb magántulajdonú közszolgáltatója részben a klímaváltozás miatt ment csődbe, dollár milliárdokat követelnek rajta az erdőtüzek miatt.

Torontáli Zoltán
2019. január 13. 14:21 Élet, Világ

Megőrülnek a vásárlók a mopszos, limitált szériás vécépapírért

A grafika telibe találta a németek jelentős részének lelkivilágát, gyorsan kialakult a másodlagos piac is.

Fabók Bálint
2019. január 13. 11:55 Világ

Spanyol szellemfalvak az ingatlanpiac új sztárjai

A természet közelségét kereső, nyugdíjas éveikre készülő nyugatiak mellett arab és orosz befektetők is megjelentek. Egy tanya 15 millió forintból most is kijön.

Fontos

Bucsky Péter
2019. január 14. 06:54 Pénz

Az itthoni átlag közel háromszorosát keresik a németországi magyarok

Eddig sosem látott adatokat szereztünk arról, hogy mennyit keres a Németországban dolgozó százezer magyar.

Kasnyik Márton
2019. január 12. 07:47 Podcast

A klientúraépítés a jóléti állam része lett Magyarországon

Utoljára a totalitárius rendszerekben osztott újra annyi forrást az állam, mint ma Magyarországon. Ez nagyon erős politikai fegyver a hatalom kezében, de a társadalom alsó harmada nem látja előnyét. Kovách Imre szociológus a G7 podcast vendége.

Kasnyik Márton
2019. január 11. 06:40 Vállalat

Ebből az ábrából kiderül, miért nem kapsz olyan könnyen béremelést, ha magyar cégnél dolgozol

Ég és föld a magyar és a külföldi tulajdonú ipari cégek termelékenysége. Nagyon kevés magyar cég lehet képes arra, hogy kitörjön a bércsapdából.