Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. október 18. 12:19 Világ

Évtizedeken belül több tucat világörökségi helyszínt önthet el az emelkedő tenger

Kutatók szerint 47 olyan kulturális helyszín van a Földközi-tenger partjainál, amelyekre évtizedeken belül veszélyt jelenthet a tengerszint emelkedése, köztük Velencére, Pisára és Dubrovnikra is – írja a Nature. A tanulmány szerint ezek a helyek valószínűleg súlyos áradásokkal és pusztulással nézhetnek szembe az évszázad végéig. A Földközi-tenger térségében több tucat UNESCO Világörökségi helyszín van, amelyek közül sok a tengerparton található.

Az érintett UNESCO világörökségi helyszínek.
Az ábra forrása: Reimann, Vafeidis, Brown, Hinkel & Tol (2018): Mediterranean UNESCO World Heritage at risk from coastal flooding and erosion due to sea-level rise; Nature Communications, 2018. október 16.

Ugyan a globális felmelegedéssel már több helyszínen számolnak, a tengerszint emelkedésének problémájával eddig ritkán foglalkoztak az érintett városok.

Az ENSZ egyik új jelentése szerint a tengerparti régiók vannak a leginkább kitéve a klímaváltozásnak. Ezeken a helyeken több millióan kényszerülhetnek majd arra a következő évtizedekben, hogy elhagyják otthonukat, mivel az emelkedő árapályok elárasztják majd a lakott területeket és beszennyezik az ivóvíz készleteket.

A tengerpart védelme érdekében célzott intézkedésekkel alkalmazkodni lehet a növekvő vízszinthez, és a Nature Communications tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerzői javasolják is ezeknek a stratégiáknak az alkalmazását az azonosított helyszíneken.

Jó példa egy ilyen projektre Velencében a MOSE-rendszer, ami mobilgátakkal védi az egész lagúnát az áradásoktól, úgy, hogy nem rontja el a városképet és a törékeny ökoszisztémába sem avatkozik bele.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.