Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. október 18. 12:19 Világ

Évtizedeken belül több tucat világörökségi helyszínt önthet el az emelkedő tenger

Kutatók szerint 47 olyan kulturális helyszín van a Földközi-tenger partjainál, amelyekre évtizedeken belül veszélyt jelenthet a tengerszint emelkedése, köztük Velencére, Pisára és Dubrovnikra is – írja a Nature. A tanulmány szerint ezek a helyek valószínűleg súlyos áradásokkal és pusztulással nézhetnek szembe az évszázad végéig. A Földközi-tenger térségében több tucat UNESCO Világörökségi helyszín van, amelyek közül sok a tengerparton található.

Az érintett UNESCO világörökségi helyszínek.
Az ábra forrása: Reimann, Vafeidis, Brown, Hinkel & Tol (2018): Mediterranean UNESCO World Heritage at risk from coastal flooding and erosion due to sea-level rise; Nature Communications, 2018. október 16.

Ugyan a globális felmelegedéssel már több helyszínen számolnak, a tengerszint emelkedésének problémájával eddig ritkán foglalkoztak az érintett városok.

Az ENSZ egyik új jelentése szerint a tengerparti régiók vannak a leginkább kitéve a klímaváltozásnak. Ezeken a helyeken több millióan kényszerülhetnek majd arra a következő évtizedekben, hogy elhagyják otthonukat, mivel az emelkedő árapályok elárasztják majd a lakott területeket és beszennyezik az ivóvíz készleteket.

A tengerpart védelme érdekében célzott intézkedésekkel alkalmazkodni lehet a növekvő vízszinthez, és a Nature Communications tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerzői javasolják is ezeknek a stratégiáknak az alkalmazását az azonosított helyszíneken.

Jó példa egy ilyen projektre Velencében a MOSE-rendszer, ami mobilgátakkal védi az egész lagúnát az áradásoktól, úgy, hogy nem rontja el a városképet és a törékeny ökoszisztémába sem avatkozik bele.

Világ Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2018. november 20. 11:26 Világ

Van, ahol akasztással kezelik a devizaválságot

Kivégeztek két devizakereskedőt Iránban, mert a hatóságok szerint manipulálták a piacot.

Váczi István
2018. november 20. 10:04 Világ

Váratlan helyről kapott igazolást Trump kereskedelmi háborúja

Okosan válogatták össze a megvámolt kínai termékeket az amerikaiak egy európai tanulmány szerint, így a számla közel háromnegyedét Kína állja. Az amerikai kereskedelmi deficit is csökkenhet.

Kasnyik Márton
2018. november 19. 13:45 Világ

Az olasz maffia ráment az EU-s forrásokra, és megszállta a teljes élelmiszerláncot

A földektől az éttermekig mindenhová beépült a maffia. Ez teljesen logikus, hiszen a gazdaság hitelválságban szenved, a bűnszervezeteknek viszont rengeteg készpénzük van.

Fontos

Bucsky Péter
2018. november 18. 21:45 Élet

Annyira pokoli lett egy egyszerű gázkazán-csere, hogy az emberek inkább áttérnek fafűtésre

Azért szigorította az EU a kazáncsere-szabályokat, hogy csökkenjen a környezetszennyezés. Magyarországon ebből olyan drágulás és bürokrácia-túltengés lett, hogy az emberek inkább a fa- vagy villanyfűtést választják.

Torontáli Zoltán
2018. november 18. 13:36 Élet, Világ

Az almák Ferrarija finom, piros, drága, és hihetetlenül erős marketing van mögötte

Átalakítja a gyümölcstermesztés mögötti üzleti modellt a Pink Lady és a nyomában meginduló klub almák serege, de ennek megvannak a veszélyei is. Magyarország kimarad az új almahullámból.

Rigó Anita
2018. november 18. 07:29 Élet

Az általánost végzettek és a tizenévesek körében beindult a baby-boom Magyarországon

Harminc fölött és húsz alatt vállalnak több gyermeket a magyar nők. Több a gyereknélküli vagy a sokgyerekes család, kevesebb a kétgyerekes család.