Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. október 17. 14:49 Világ

Ragaszkodik az alapjövedelemhez és a nyugdíjkorhatár csökkentéséhez az olasz kormány

Az olasz koalíciós kormány az utolsó pillanatban megegyezett a jövő évi költségvetés tervezetéről, ám abban még mindig benne vannak a drága választási ígéretek. Ezek miatt az Európai Bizottságnak komoly ellenvetése is lehet. A brüsszeli testület, ami már korábban is figyelmeztette az új olasz kormányt az uniós költségvetési szabályok betartására, egy héten belül mond véleményt az éjjel benyújtott tervezetről, és ezt úgy kell tennie, hogy ne szítsa tovább a populisták haragját.

Jean-Claude Juncker, a bizottság elnöke szerint nem lehetnek elnézőek az olaszokkal, mert akkor a többi ország a fejükhöz vágná ezt.

Matteo Salivini miniszter, a kormánykoalícióban résztvevő Liga vezetője szerint ez a költségvetés nem fog csodákat tenni, de több százezer fiatal számára teremt munkalehetőséget.

Giovanni Tria, a közelmúltban látványosan háttérbe szorított pénzügyminiszter arra számít, hogy a tárgyalások tovább folytatódhatnak a 2,4 százalékra tervezett jövő évi költségvetési hiányról az Európai Bizottsággal, ugyanis az olasz kormány abból nem kíván engedni, szerinte erre szükség van, hogy beindítsák a lassuló olasz gazdaságot. A márciusban leköszönt kormány 0,8 százalékos hiányt tűzött ki célul a jövő évre, aminél az új kormány hiánycélja jóval nagyobb, azonban Tria szerint a gazdaság lassulása miatt már így is 2 százaléknál jár a deficit.

A Brüsszelbe elküldött törvényjavaslat szerint a növekedés jövőre 1,2 százalékról 1,5 százalékra nőne a költségvetési lazítások miatt, azonban nélkülük csak 0,9 százalék lehet. A munkanélküliségi ráta pedig 10,6 százalékról 9,8 százalékra csökkenne, ami ha tényleg megvalósulna, akkor 2012 óta először kerülne 10 százalék alá az állástalanok aránya.

A költségvetési hiányt ugyan jövőre eleresztenék, a következő években a tervek szerint fokozatosan csökkenne, 2020-ban 2,1 százalékra, 2021-ben pedig 1,8 százalékra. A javaslatban szereplő előrejelzések szerint az államadósság szintje is tovább csökkenne a GDP-arányában, a jövő évi 130 százalékról 2020-ban 128,1 százalékra.

De Maio elmondta, hogy a jövő év első negyedében vezetnék be a szegényeknek járó alapjövedelmet, ami a választási kampányuk alapját képezte. Ezen túlmenően 38 évnyi szolgálati idő után lehetővé teszik a nyugdíjazást azok számára, akik elérik a 62 évet, ami szintén szembemegy az előző kormány nyugdíjkorhatár-emelő intézkedéseivel. Ám Salvini szerint ennek köszönhetően 400 ezer munkanélküli fiatal jut majd munkához. Az eurózóna többi tagországának vezetői és az Európai Bizottság sem ért egyet az intézkedésekkel.

A pénzügyminiszter szerint ugyanakkor az extra költéseket más intézkedésekkel fedezik, például csökkentik a legmagasabb nyugdíjakat, ami három év alatt 1 milliárd eurós megtakarítást eredményezhet. Emellett a bevándorlók helyett inkább a családtámogató intézkedésekre költenének többet, és a banki kamatfizetések után járó adókedvezményeket is csökkentenék.

Salvini és Di Maio már többször jelezte az Európai Bizottságnak, hogy nem visszakoznak a választási ígéreteiktől. Tria pénzügyminiszter ugyanakkor próbálta a két miniszter egyes ötleteit megakadályozni, ugyanis neki az is a feladata, hogy megnyugtassa a befektetőket és Brüsszelt.

A bizottság október 5-én küldött levelet az olasz pénzügyminiszternek, melyben figyelmeztette a kormányt, hogy a korábbi költségvetési tervek jelentősen eltértek az előző kormány adósságcsökkentésre tett ígéreteitől. A 130 százalékos GDP-arányos olasz államadósság abszolút értékben a legnagyobb Európában, míg a gazdaság méretéhez képes a második legnagyobb az EU-ban. Ugyan a költségvetési hiány a maastrichti egyezményben foglalt 3 százalék alatt van bőven, a bizottság az államadósság csökkentése céljából kisebb deficitet kér az olasz kormánytól.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.