Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. október 16. 19:20 Világ

Kevesebb és drágább lesz a sör, ha nem teszünk a klímaváltozás ellen

A klímaváltozással járó extrém időjárás hatására jelentősen vissza fog esni az árpatermés a világban, ami sörhiányhoz és a sör drágulásához vezet, állítja egy friss tanulmány, ami a Nature biológiai szakfolyóiratában jelent meg.

A szélsőséges hőhullámok és a szárazság egyre inkább rontani fogják a globális árpatermést a tanulmány szerint, ami egyben azt is jelenti, hogy a világ legnépszerűbb alkoholos italának az egyik gyakori összetevőjéből is hiány lehet. Az előrejelzések alapján legnagyobb sörgyártó nemzeteket érinti ez majd a legjobban az előrejelzések szerint, beleértve Belgiumot, Csehországot és Írországot.

A kutatók szerint a klímaváltozás életveszélyes hatásai – mint az áradások és viharok – mellett a sörhiány problémája eltörpülhet, azonban az biztos, hogy világszerte milliók életminőségét érintené, ugyanis a sör szeretete a legtöbb kultúrában közös.

A kutatás fő üzenete, hogy ha azt akarjuk, hogy meccsnézés közben továbbra is sört ihassunk, akkor tenni kell a klímaváltozás ellen.

A tanulmányban az éghajlat modellezésével több forgatókönyv szerint is megvizsgálták, hogy a szélsőséges időjárás milyen hatással lehet az árpatermésre a következő 80 évben. Aztán közgazdasági modellek segítségével megbecsülték azt is, hogy ez hogyan hatna a sörkínálatra és a sörárakra a különböző országokban. Arra jutottak, hogy amennyiben nem esik vissza a széndioxid-kibocsátás, Írországban, Belgiumban és Csehországban harmadával is visszaeshet a sörfogyasztás, míg az Egyesült Királyságban negyedével kevesebb sör fogyhat, az Egyesült Államokban pedig 14 százalékkal kevesebb üveget bonthatnak ki.

Kínában, a világ jelenlegi legnagyobb sörfogyasztó országában 9 százalékkal esik majd vissza a fogyasztás. Ausztráliában csak 7 százalékkal csökkenhet a sörfogyasztás, mert az kevés ország közül az egyik, ahol a klímaváltozás megkönnyítheti az árpatermesztést néhány régióban. Globálisan a fogyasztás 16 százalékkal eshet vissza.

Még akkor is, ha a legjobb klíma-forgatókönyv valósul meg, és gyorsan és jelentősen visszaszorítjuk az üvegházhatású gázokat, az Írországban, Belgiumban és Csehországban elfogyasztott sörmennyiség 9-13 százalékkal eshet vissza, és hasonló lehet ez az arány Kanadában és Németországban is.

Az árakat nézve a legrosszabb forgatókönyvet a lengyel bánnák a legjobban, ugyanis akkor a sörárak náluk megötszöröződnének, miközben Írországban, Belgiumban és Csehországban az árak duplázódnának. Ezeket az országokat érintené a leghátrányosabban az árpatermés visszaesése, mivel sok sört gyártanak és isznak, miközben a sörárpa legnagyobb részét importálják.

A globális árpatermésnek nagyjából csak a hatodát használja fel a söripar, a legnagyobb részét az állatállomány eszi meg. A kutatók azonban az árpapiac vizsgálata során megállapították, hogy amikor alacsonyabb a kínálat, akkor az állatállomány élvez prioritást. Vagyis, ha jelentősen visszaesik az árpatermés, akkor a sörárpa kínálat aránytalanul nagy mértékben eshet vissza, ami miatt egyes régiókban drámaian visszaeshet a sörfogyasztás és megugorhat a sörár.

A tanulmány egyik készítője felhívta a figyelmet, hogy a számítások nem pontos előrejelzésként szolgálnak, hanem csak illusztrálni kívánják a klímaváltozás hatásait. A tanulmányból egyértelműen kiderül, hogy a globális felmelegedés drágítani fogja a sört és az ritkább termék is lesz emiatt.

Az sem nagyon opció, hogy más gabonafélét, mint például búzát használjanak majd a sörfőzéshez, mivel minden növény termését mérsékli majd az extrém időjárás. A sör mellett ezért más „luxustermékek” is ritkábban lesznek elérhetően és drágulnak majd, beleértve a csokit, a kávét és a teát.

Világ klímaváltozás sör sörfogyasztás sörfőzés Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2018. november 18. 13:36 Élet, Világ

Az almák Ferrarija finom, piros, drága, és hihetetlenül erős marketing van mögötte

Átalakítja a gyümölcstermesztés mögötti üzleti modellt a Pink Lady és a nyomában meginduló klub almák serege, de ennek megvannak a veszélyei is. Magyarország kimarad az új almahullámból.

Rigó Anita
2018. november 16. 12:06 Világ

Az erdőtüzek felgyorsíthatják a klímaváltozást, miközben a klímaváltozás miatt több az erdőtűz

Kutatók aggódnak, hogy az erdőtüzekből származó szén-dioxid kibocsátás nem várt mértékben tovább gyorsíthatja a globális felmelegedést.

Rigó Anita
2018. november 15. 11:05 Világ

100 százalékban megújuló energiára váltana 2050-ig Spanyolország

Már ha a törékeny hatalmú kormány el tudja fogadtatni a törvényjavaslatot.

Fontos

Rigó Anita
2018. november 18. 07:29 Élet

Az általánost végzettek és a tizenévesek körében beindult a baby-boom Magyarországon

Harminc fölött és húsz alatt vállalnak több gyermeket a magyar nők. Több a gyereknélküli vagy a sokgyerekes család, kevesebb a kétgyerekes család.

Jandó Zoltán
2018. november 17. 07:22 Pénz, Piac

Háromszáz milliárdnyi Mészáros-vagyon vált láthatóvá

Hiába estek a Mészáros-részvények, a felcsúti milliárdos nem lett szegényebb. Közel 120 milliárd forintra értékelték az állami megrendelésekkel kipárnázott építőipari cégeit, a Mészáros és Mészáros Kft-t és az R-Kordot.

Wiedemann Tamás
2018. november 16. 17:50 Állam, Piac

A gazdálkodók két százaléka használja a magyar termőföldek kétharmadát

Az Orbán-kormány sem csökkentette érdemben a nagybirtokok arányát. Közben két évtized alatt egymillió ember felhagyott a földműveléssel.