Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. október 16. 19:20 Világ

Kevesebb és drágább lesz a sör, ha nem teszünk a klímaváltozás ellen

A klímaváltozással járó extrém időjárás hatására jelentősen vissza fog esni az árpatermés a világban, ami sörhiányhoz és a sör drágulásához vezet, állítja egy friss tanulmány, ami a Nature biológiai szakfolyóiratában jelent meg.

A szélsőséges hőhullámok és a szárazság egyre inkább rontani fogják a globális árpatermést a tanulmány szerint, ami egyben azt is jelenti, hogy a világ legnépszerűbb alkoholos italának az egyik gyakori összetevőjéből is hiány lehet. Az előrejelzések alapján legnagyobb sörgyártó nemzeteket érinti ez majd a legjobban az előrejelzések szerint, beleértve Belgiumot, Csehországot és Írországot.

A kutatók szerint a klímaváltozás életveszélyes hatásai – mint az áradások és viharok – mellett a sörhiány problémája eltörpülhet, azonban az biztos, hogy világszerte milliók életminőségét érintené, ugyanis a sör szeretete a legtöbb kultúrában közös.

A kutatás fő üzenete, hogy ha azt akarjuk, hogy meccsnézés közben továbbra is sört ihassunk, akkor tenni kell a klímaváltozás ellen.

A tanulmányban az éghajlat modellezésével több forgatókönyv szerint is megvizsgálták, hogy a szélsőséges időjárás milyen hatással lehet az árpatermésre a következő 80 évben. Aztán közgazdasági modellek segítségével megbecsülték azt is, hogy ez hogyan hatna a sörkínálatra és a sörárakra a különböző országokban. Arra jutottak, hogy amennyiben nem esik vissza a széndioxid-kibocsátás, Írországban, Belgiumban és Csehországban harmadával is visszaeshet a sörfogyasztás, míg az Egyesült Királyságban negyedével kevesebb sör fogyhat, az Egyesült Államokban pedig 14 százalékkal kevesebb üveget bonthatnak ki.

Kínában, a világ jelenlegi legnagyobb sörfogyasztó országában 9 százalékkal esik majd vissza a fogyasztás. Ausztráliában csak 7 százalékkal csökkenhet a sörfogyasztás, mert az kevés ország közül az egyik, ahol a klímaváltozás megkönnyítheti az árpatermesztést néhány régióban. Globálisan a fogyasztás 16 százalékkal eshet vissza.

Még akkor is, ha a legjobb klíma-forgatókönyv valósul meg, és gyorsan és jelentősen visszaszorítjuk az üvegházhatású gázokat, az Írországban, Belgiumban és Csehországban elfogyasztott sörmennyiség 9-13 százalékkal eshet vissza, és hasonló lehet ez az arány Kanadában és Németországban is.

Az árakat nézve a legrosszabb forgatókönyvet a lengyel bánnák a legjobban, ugyanis akkor a sörárak náluk megötszöröződnének, miközben Írországban, Belgiumban és Csehországban az árak duplázódnának. Ezeket az országokat érintené a leghátrányosabban az árpatermés visszaesése, mivel sok sört gyártanak és isznak, miközben a sörárpa legnagyobb részét importálják.

A globális árpatermésnek nagyjából csak a hatodát használja fel a söripar, a legnagyobb részét az állatállomány eszi meg. A kutatók azonban az árpapiac vizsgálata során megállapították, hogy amikor alacsonyabb a kínálat, akkor az állatállomány élvez prioritást. Vagyis, ha jelentősen visszaesik az árpatermés, akkor a sörárpa kínálat aránytalanul nagy mértékben eshet vissza, ami miatt egyes régiókban drámaian visszaeshet a sörfogyasztás és megugorhat a sörár.

A tanulmány egyik készítője felhívta a figyelmet, hogy a számítások nem pontos előrejelzésként szolgálnak, hanem csak illusztrálni kívánják a klímaváltozás hatásait. A tanulmányból egyértelműen kiderül, hogy a globális felmelegedés drágítani fogja a sört és az ritkább termék is lesz emiatt.

Az sem nagyon opció, hogy más gabonafélét, mint például búzát használjanak majd a sörfőzéshez, mivel minden növény termését mérsékli majd az extrém időjárás. A sör mellett ezért más „luxustermékek” is ritkábban lesznek elérhetően és drágulnak majd, beleértve a csokit, a kávét és a teát.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ klímaváltozás sör sörfogyasztás sörfőzés Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.