Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. szeptember 21. 17:29 Élet, Világ

Végre elkezdik árulni a nem szép zöldséget is, ahelyett, hogy kidobnák

Amikor egy szupermarketben jársz, talán nem is gondolsz bele abba, hogy a zöldségek és a gyümölcsök jelentős része nem olyan szép és hibamentes, mint ami a polcokra ki van rakva. A nem eléggé egyenes répát, a szépséghibás almát vagy furcsán kunkorodó uborkát azért nem látod a boltok nagy részében, de még gyakran a piacokon sem, mert árusítás előtt kiselejtezik őket.

Emiatt nem csak az ehetetlen, hanem gyakran a teljes mértékben fogyasztható darabok közül is sok szerves hulladékként végzi. A kevésbé szép, de ehető zöldség és gyümölcs megmentésére, vagyis a pazarlás egy módjának visszaszorítására számos kisebb léptékű nyugat-európai kezdeményezés épült már, a nagy láncok azonban csak most kezdenek csatlakozni.

Németországban a Rewe és a cégcsoporthoz tartozó Penny most jelentette be, hogy jövő év elejéig a nem feltéltenül szépségdíjas zöldségeket is forgalmazni fogja. A környezettudatosság mögött ezúttal némi piaci taktika is áll: az idei nyár olyan aszályos volt, hogy nincs elég könnyen hozzáférhető zöldség és gyümölcs a piacon, főleg ha a szépség szerinti selejtezés után nézzük a mennyiséget.

A Rewe csoport boltjaiban külsőre sérült, de ehető almát, répát, hagymát és krumplit fognak árulni, természetesen olcsóbban, mint a válogatott darabokat.

A Lidl augusztus elején jelentette be, hogy kísérletképpen az Egyesült Királyságban 5 kilogrammos kiszerelésben 1,5 fontért, azaz 550 forintért kezd nem szépségdíjas gyümölcsöt és zöldséget árulni. A 710 ottani Lidl üzlet közül azonban egyelőre csak 122 vesz részt a kampányban. Az első adatok szerint a program hatására 13 százalékkal csökkent az ellátási láncból kikerülő szerves hulladék mennyisége.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ gyümölcs hulladék Penny Rewe zöldség Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Debreczeni Anna
2024. március 27. 10:15 Élet

Szomszédunk jobban aggódik a bolygóért, mint gondolnánk

Minden országban alulbecsülik az emberek a klímaváltozás miatt aggódók arányát a népességen belül, ami nehezebbé teszi a harcot ellene.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. március 23. 04:34 Élet

Lecseng a rekordmelegben szerepet játszó El Niño, a hűvös vízfelszínt hozó La Niña lép majd a helyébe

A Csendes-óceánt illető éghajlati jelenségek következményeit áttételesen világszerte lehet érzékelni, igaz, egyre inkább az üvegházhatású gázok kibocsátása a döntő tényező az időjárás alakulásában.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.