Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. szeptember 4. 15:30 Világ

Az ingázás közbeni emailezésnek is bele kellene számítania a munkaidőbe

A munkahelyükre ingázók olyan gyakran töltik emailezéssel az oda- és a hazaútjukat, hogy az utazás idejének is bele kellene számítania a munkaidőbe egy brit egyetem kutatói szerint – írja a BBC.

A University of West England tanulmánya megállapította, hogy a vonaton elérhető wifi és a mobiltelefonok elterjedése meghosszabbította a munkaidőt. A felmérésbe 5000 Londonba ingázó vonatutast vontak be, és kiderült, hogy a vonat wifijét használó ingázók 54 százaléka munkaemaileket küldött, sokan pedig a saját internetkapcsolatukat használták ugyanerre.

Azok, akik éppen úton voltak a munkahelyükre, a friss emaileiket olvasták, míg hazafele a rendes munkaidőben be nem fejezett feladatokkal foglalkoztak.

Sokan úgy látják, hogy az utazás amúgy is üres időtöltés lenne, ezért kezdenek el foglalkozni a munkával már a vonaton. A kutatás ugyanakkor felveti a kérdést, hogy a munka-magánélet egyensúlya szempontjából egészséges-e, ha a munkaidőn kívüli emailezésekkel meghosszabbítjuk a munkaidőt. És ha már meghosszabbítjuk, akkor nem kellene-e munkaidőként elismerni?

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA munka világa gyarmatosította a magánéletünket

Persze, ha a munkáltatók bele is mennének a dologba, az biztos, hogy jobban ellenőrizni akarnák, hogy mit csinál a dolgozó, mielőtt beér az irodába.

Az okostelefonok és más könnyen hordozható elektronikus eszközök, valamint az internetelérés javulása miatt a munka és a magánélet közötti határ szinte teljesen elmosódott, és ebben a helyzetben a kettő közti egyensúly is könnyen felborulhat. Mivel a munkaidőt már szinte sehol nem lehet percre pontosan mérni, ezért a munkaadókon, a dolgozókon és az állami szabályozáson is múlik, hogy hol húzzuk meg a határt, mikor van vége a munkának és mikortól kezdődik a szabadidő.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem szétválasztani, hanem egybeolvasztani kellene a munkát és a magánéletetA munkaügyi guru azt mondja, nem érdemes ellenkezni, inkább alkalmazkodni kellene az elkerülhetetlenhez.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Egyesült Királyság ingázás munka munka-magánélet egyensúly Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Debreczeni Anna
2024. március 25. 09:33 Világ

Nem a német gazdaság fogja kihúzni a gödörből a magyart

Továbbra is egy helyben jár a német gazdaság, ami nem jó hír a magyar exportkilátások szempontjából.

Mészáros R. Tamás
2024. március 25. 04:34 Világ

Trump miatt egyesek új atomkortól tartanak 

Ha az Egyesült Államok jövő januártól valóban feloldja védelmi garanciáit, Dél-Koreától Lengyelországig számos helyen felmerülhet, hogy nincs más módja az önvédelem biztosításának. 

Váczi István
2024. március 19. 08:39 Világ

Olcsóbban építenek, és elcsaklizzák a forgalmat a Budapest-Belgrád vasútról a szerbek

Mintha szándékosan a magyar közlekedéspolitika ellentétét valósítanák meg a szerbek.

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.