Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2018. augusztus 31. 12:04 Világ

Trump most már az egész világrendet fel akarja forgatni

Ezernyi, saját maga által indított kereskedelmi konfliktus miatt forr a levegő Donald Trump körül, de az amerikai elnök még mindig tudta emelni a tétet a Bloombergnek adott harcias interjújában. Kína, az Európai Unió, Kanada, a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) és a világ többi része is megkapta a magáét az elnöktől.

Hiába tűnt például Jean-Claude Juncker júliusi washingtoni látogatása után úgy, hogy Trump kereskedelmet korlátozó lépései elkerülhetik Európát, az amerikai elnök tegnap egyértelműen utalt rá, hogy ez nem így lesz. Az EU-ról most azt mondta, hogy

majdnem olyan rossz, mint Kína, csak kisebb.

Persze nem meglepő, hogy az eleve törékenynek tűnő alku után Trump ismét ellenséges hangnemben beszélt az unióról. A megállapodás során konkrét menetrendben és időpontokban nem állapodtak meg Junckerrel, a szakértők szerint emiatt nem is lehetett igazán komolyan venni a nyári tárgyalások eredményeit. Az amerikai elnök pedig egyébként is híres a hirtelen és éles politikai fordulatairól.

Az interjúban Trump elmondta, hogy a kínai jüan mellett az euró dollárral szembeni gyengülése is kedvezőtlen az amerikai külkereskedelem számára. Felhozta még a Merkel és Putyin közötti, az Északi Áramlat 2 gázvezeték építéséről szóló tárgyalásokat is, sérelmezve, hogy a németek egy olyan országgal kötnek óriási vagyonokról szóló üzletet, amelytől a NATO védi meg őket.

Ennél is nagyobb hatású fenyegetés viszont az amerikai elnöktől, hogy felvetette:

annyira elégedetlen a Kereskedelmi Világszervezet működésével, hogy akár ki is lépne a szervezetből.

 

A nemzetközi kereskedelem liberalizációját elősegítő szervezet 1995-ben jött létre, elsősorban az Egyesült Államok törekvéseinek köszönhetően. Trump szerint azonban a nemzetközi kereskedelmi viták békés megoldására szolgáló fórum „a világ legrosszabb döntése” nyomán jött létre, ezért ha nem javít a WTO azon, ahogyan az USA-t kezeli, akkor az USA kilépne a szervezetből. Az elnököt elsősorban az zavarja, hogy a WTO nem minden ügyben az USA álláspontját hozza ki győztesnek.

Arra egyébként nyilvánvalóan nincs esély, hogy a WTO egyes országokkal kivételezzen, mivel egy szabályokhoz kötött testületről van szó. Az USA már most lényegében megbénította a szervezet munkáját, mivel hónapok óta nem járul hozzá egyes fellebviteli ügyekben eljáró bírák kinevezéséhez. Ugyanakkor ha az USA valóban kilépne a WTO-ból, az már az egész mai világrendet felforgató lépés lenne.

Világ Donald Trump kereskedelmi világszervezet usa wto Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2019. június 24. 12:26 Világ

Tragédiák sújtotta gépével lopta el a show-t a Boeing az Airbus elől

Minden jól ment a párizsi légi szalonon az Airbus számára, míg egyik legfontosabb ügyfele be nem jelentette, hogy 200 737 Maxot rendel a Boeingtól.

Torontáli Zoltán
2019. június 23. 12:52 Élet, Világ

Minél több pénz van egy elhagyott pénztárcában, annál inkább visszaadják a megtalálók

A svájciak a legbecsületesebb visszaadók, de a trend globálisan is egyforma, és nagyon egyszerű magyarázata van.

Avatar
2019. június 18. 10:31 Pénz, Világ

Tengeri olajfúrók papírjait érdemes venni, csak el kell találni, hogy melyik nem megy csődbe

A Brent olaj ára olyan szintre csökkent, hogy lassan érdemes lehet befektetni, most mégis a kivárás mellett érvelünk.

Fontos

Váczi István
2019. június 23. 16:46 Közélet

Egy lesorosozott civilszervezet ellenőrzi Mészáros Lőrinc közpénzes munkáját

Egy uniós program keretében, a kormány áldásával az általa évek óta támadott Transparency International ellenőriz egy projektet, ahol Mészáros egyik cége dolgozik.

Avatar
2019. június 23. 07:48 Közélet, Tech

Zuckerberg király saját dénárt akar verni, és ennek sokan nem örülnek

A pénzügyi adatainkat összefésülik a médiafogyasztási szokásainkkal, az okoseszközök és szenzorok által biztosított adatokkal, és az egészet egybecsomagolva eladhatják bárkinek.

Kasnyik Márton Hajdu Miklós
2019. június 21. 06:43 Adat

Kettészakadt a budapesti panelmezőny, már nem a Pók utca a legdrágább lakótelep

Új adatbázist építettünk, hogy eldöntsük az örök kérdést: melyik a legdrágább és melyik a legolcsóbb panel lakótelep? Az utóbbi évek eszeveszett áremelkedése nem ugyanúgy érintette a paneleket.