Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2018. augusztus 31. 12:04 Világ

Trump most már az egész világrendet fel akarja forgatni

Ezernyi, saját maga által indított kereskedelmi konfliktus miatt forr a levegő Donald Trump körül, de az amerikai elnök még mindig tudta emelni a tétet a Bloombergnek adott harcias interjújában. Kína, az Európai Unió, Kanada, a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) és a világ többi része is megkapta a magáét az elnöktől.

Hiába tűnt például Jean-Claude Juncker júliusi washingtoni látogatása után úgy, hogy Trump kereskedelmet korlátozó lépései elkerülhetik Európát, az amerikai elnök tegnap egyértelműen utalt rá, hogy ez nem így lesz. Az EU-ról most azt mondta, hogy

majdnem olyan rossz, mint Kína, csak kisebb.

Persze nem meglepő, hogy az eleve törékenynek tűnő alku után Trump ismét ellenséges hangnemben beszélt az unióról. A megállapodás során konkrét menetrendben és időpontokban nem állapodtak meg Junckerrel, a szakértők szerint emiatt nem is lehetett igazán komolyan venni a nyári tárgyalások eredményeit. Az amerikai elnök pedig egyébként is híres a hirtelen és éles politikai fordulatairól.

Az interjúban Trump elmondta, hogy a kínai jüan mellett az euró dollárral szembeni gyengülése is kedvezőtlen az amerikai külkereskedelem számára. Felhozta még a Merkel és Putyin közötti, az Északi Áramlat 2 gázvezeték építéséről szóló tárgyalásokat is, sérelmezve, hogy a németek egy olyan országgal kötnek óriási vagyonokról szóló üzletet, amelytől a NATO védi meg őket.

Ennél is nagyobb hatású fenyegetés viszont az amerikai elnöktől, hogy felvetette:

annyira elégedetlen a Kereskedelmi Világszervezet működésével, hogy akár ki is lépne a szervezetből.

 

A nemzetközi kereskedelem liberalizációját elősegítő szervezet 1995-ben jött létre, elsősorban az Egyesült Államok törekvéseinek köszönhetően. Trump szerint azonban a nemzetközi kereskedelmi viták békés megoldására szolgáló fórum „a világ legrosszabb döntése” nyomán jött létre, ezért ha nem javít a WTO azon, ahogyan az USA-t kezeli, akkor az USA kilépne a szervezetből. Az elnököt elsősorban az zavarja, hogy a WTO nem minden ügyben az USA álláspontját hozza ki győztesnek.

Arra egyébként nyilvánvalóan nincs esély, hogy a WTO egyes országokkal kivételezzen, mivel egy szabályokhoz kötött testületről van szó. Az USA már most lényegében megbénította a szervezet munkáját, mivel hónapok óta nem járul hozzá egyes fellebviteli ügyekben eljáró bírák kinevezéséhez. Ugyanakkor ha az USA valóban kilépne a WTO-ból, az már az egész mai világrendet felforgató lépés lenne.

Világ Donald Trump kereskedelmi világszervezet usa wto Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2019. december 10. 17:16 Világ

Nem hozott boldogságot az euró Szlovákiában

Sokasodnak a fenyegető gazdasági jelek északi szomszédunknál.

Fabók Bálint
2019. december 9. 17:39 Világ

Napi pár száz forintért, nyomorúságos körülmények között dolgoztak a leégett indiai ruhagyárban

Új-Delhiben 43-an haltak meg egy illegálisan működő ruhagyárban. Az eset újra rávilágít harmadik világ munkakörülményeire.

Hajdu Miklós
2019. december 9. 10:43 Világ

Francia óriásszövetkezet dolgozik azon, hogy méltányos legyen a mindennapi élelmiszerek előállítása

Megjelent egy olyan réteg, amelyik szívesen költ kicsit többet a hétköznapi élelmiszerekre, ha beleszólhat a termékek kialakításába, és egyúttal segíthet egy társadalmi probléma megoldásán.

Fontos

Kasnyik Márton
2019. december 9. 16:32 Vállalat

Ebből az ábrából kiderül, mennyire értékeli a piac a NER-cégeket

Sokkal több pénzt toltak volna a befektetők a piaci vállalatokba, mint a NER-cégeibe az MNB kötvényprogramjában.

Bucsky Péter
2019. december 9. 06:58 Adat

Nagy üzlet a feketézéssel fertőzött bulinegyed, csak nem a kerületnek

Pár vendéglátóhely adja a bevétel és a nyereség felét, sok kisebb hely alig jelent be dolgozót a bulinegyedben. Az állam jól jár, a mellékhatásokat elviselő kerület bukik.

Váczi István
2019. december 7. 07:41 Élet

Mikor szabadulunk meg a füstokádó városi buszoktól?

Csak Budapestre négyféle szerződéstípussal érkeztek új buszok 2010 óta, de még így is rengeteg környezetszennyező jármű szállít utasokat, akárcsak sok vidéki városban.