Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2018. augusztus 31. 12:04 Világ

Trump most már az egész világrendet fel akarja forgatni

Ezernyi, saját maga által indított kereskedelmi konfliktus miatt forr a levegő Donald Trump körül, de az amerikai elnök még mindig tudta emelni a tétet a Bloombergnek adott harcias interjújában. Kína, az Európai Unió, Kanada, a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) és a világ többi része is megkapta a magáét az elnöktől.

Hiába tűnt például Jean-Claude Juncker júliusi washingtoni látogatása után úgy, hogy Trump kereskedelmet korlátozó lépései elkerülhetik Európát, az amerikai elnök tegnap egyértelműen utalt rá, hogy ez nem így lesz. Az EU-ról most azt mondta, hogy

majdnem olyan rossz, mint Kína, csak kisebb.

Persze nem meglepő, hogy az eleve törékenynek tűnő alku után Trump ismét ellenséges hangnemben beszélt az unióról. A megállapodás során konkrét menetrendben és időpontokban nem állapodtak meg Junckerrel, a szakértők szerint emiatt nem is lehetett igazán komolyan venni a nyári tárgyalások eredményeit. Az amerikai elnök pedig egyébként is híres a hirtelen és éles politikai fordulatairól.

Az interjúban Trump elmondta, hogy a kínai jüan mellett az euró dollárral szembeni gyengülése is kedvezőtlen az amerikai külkereskedelem számára. Felhozta még a Merkel és Putyin közötti, az Északi Áramlat 2 gázvezeték építéséről szóló tárgyalásokat is, sérelmezve, hogy a németek egy olyan országgal kötnek óriási vagyonokról szóló üzletet, amelytől a NATO védi meg őket.

Ennél is nagyobb hatású fenyegetés viszont az amerikai elnöktől, hogy felvetette:

annyira elégedetlen a Kereskedelmi Világszervezet működésével, hogy akár ki is lépne a szervezetből.

 

A nemzetközi kereskedelem liberalizációját elősegítő szervezet 1995-ben jött létre, elsősorban az Egyesült Államok törekvéseinek köszönhetően. Trump szerint azonban a nemzetközi kereskedelmi viták békés megoldására szolgáló fórum „a világ legrosszabb döntése” nyomán jött létre, ezért ha nem javít a WTO azon, ahogyan az USA-t kezeli, akkor az USA kilépne a szervezetből. Az elnököt elsősorban az zavarja, hogy a WTO nem minden ügyben az USA álláspontját hozza ki győztesnek.

Arra egyébként nyilvánvalóan nincs esély, hogy a WTO egyes országokkal kivételezzen, mivel egy szabályokhoz kötött testületről van szó. Az USA már most lényegében megbénította a szervezet munkáját, mivel hónapok óta nem járul hozzá egyes fellebviteli ügyekben eljáró bírák kinevezéséhez. Ugyanakkor ha az USA valóban kilépne a WTO-ból, az már az egész mai világrendet felforgató lépés lenne.

Világ Donald Trump kereskedelmi világszervezet usa wto Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2019. február 21. 10:08 Világ

Rosszabb levegőt fogunk szívni a klímaváltozás miatt

A sarkvidékek melegedése miatt gyengülnek az időjárási frontok, ami hosszabb hőhullámokat és a szennyezett levegő városok fölött maradását okozza.

2019. február 19. 11:24 Világ

Jobban függnek gázügyben az oroszok Európától, mint fordítva

Egyáltalán nem olyan biztos, hogy az Északi Áramlat Putyin trükkje, mint ahogyan azt az angolszász sajtó állítja. Oroszország jobban függ Európától, mint fordítva.

2019. február 14. 17:37 Világ

Várhatjuk-e az államtól, hogy megmentsen minket a természeti katasztrófától?

Van egy titka az államilag finanszírozott kutatás-fejlesztésnek, amire a piac nem képes. Hogy hagyja a kutatókat hibázni.

Fontos

Bucsky Péter
2019. február 19. 07:00 Pénz

Évi 50 milliárdot hagyunk az államnál egy ki nem használt adókedvezmény miatt

Százezrek nem élnek az szja-kedvezménnyel, pedig egy orvosi papírral évi 90 ezer forintot spórolhatnának. Aki eddig nem tette meg, öt évre visszamenőleg is kérheti.

Jandó Zoltán
2019. február 18. 06:53 Közélet

Káoszba süllyedt a kormány terve, hogy jobban szervezzék a nagy sportrendezvényeket

Nagyon úgy tűnik, hogy hiába volt rá törekvés, mégsem lesz egységes szervezési kerete és felelőse a magyarországi rendezésű nagy sporteseményeknek. Pedig lett volna logika benne.

Torontáli Zoltán
2019. február 17. 07:17 Élet

Mégis mit eszünk ennyire a Túró Rudin?

Szó szerint ízekre szedtük a kakaós masszával bevont túrórudat. Most kiderül, hogy miért van benne kukoricakeményítő, hidrogénezett olaj, vagy olyan vegyületek, mint a kálcium-laktát vagy a kálium-szorbát.