Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2018. augusztus 31. 12:04 Világ

Trump most már az egész világrendet fel akarja forgatni

Ezernyi, saját maga által indított kereskedelmi konfliktus miatt forr a levegő Donald Trump körül, de az amerikai elnök még mindig tudta emelni a tétet a Bloombergnek adott harcias interjújában. Kína, az Európai Unió, Kanada, a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) és a világ többi része is megkapta a magáét az elnöktől.

Hiába tűnt például Jean-Claude Juncker júliusi washingtoni látogatása után úgy, hogy Trump kereskedelmet korlátozó lépései elkerülhetik Európát, az amerikai elnök tegnap egyértelműen utalt rá, hogy ez nem így lesz. Az EU-ról most azt mondta, hogy

majdnem olyan rossz, mint Kína, csak kisebb.

Persze nem meglepő, hogy az eleve törékenynek tűnő alku után Trump ismét ellenséges hangnemben beszélt az unióról. A megállapodás során konkrét menetrendben és időpontokban nem állapodtak meg Junckerrel, a szakértők szerint emiatt nem is lehetett igazán komolyan venni a nyári tárgyalások eredményeit. Az amerikai elnök pedig egyébként is híres a hirtelen és éles politikai fordulatairól.

Az interjúban Trump elmondta, hogy a kínai jüan mellett az euró dollárral szembeni gyengülése is kedvezőtlen az amerikai külkereskedelem számára. Felhozta még a Merkel és Putyin közötti, az Északi Áramlat 2 gázvezeték építéséről szóló tárgyalásokat is, sérelmezve, hogy a németek egy olyan országgal kötnek óriási vagyonokról szóló üzletet, amelytől a NATO védi meg őket.

Ennél is nagyobb hatású fenyegetés viszont az amerikai elnöktől, hogy felvetette:

annyira elégedetlen a Kereskedelmi Világszervezet működésével, hogy akár ki is lépne a szervezetből.

 

A nemzetközi kereskedelem liberalizációját elősegítő szervezet 1995-ben jött létre, elsősorban az Egyesült Államok törekvéseinek köszönhetően. Trump szerint azonban a nemzetközi kereskedelmi viták békés megoldására szolgáló fórum „a világ legrosszabb döntése” nyomán jött létre, ezért ha nem javít a WTO azon, ahogyan az USA-t kezeli, akkor az USA kilépne a szervezetből. Az elnököt elsősorban az zavarja, hogy a WTO nem minden ügyben az USA álláspontját hozza ki győztesnek.

Arra egyébként nyilvánvalóan nincs esély, hogy a WTO egyes országokkal kivételezzen, mivel egy szabályokhoz kötött testületről van szó. Az USA már most lényegében megbénította a szervezet munkáját, mivel hónapok óta nem járul hozzá egyes fellebviteli ügyekben eljáró bírák kinevezéséhez. Ugyanakkor ha az USA valóban kilépne a WTO-ból, az már az egész mai világrendet felforgató lépés lenne.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Donald Trump kereskedelmi világszervezet usa wto Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Debreczeni Anna
2024. március 25. 09:33 Világ

Nem a német gazdaság fogja kihúzni a gödörből a magyart

Továbbra is egy helyben jár a német gazdaság, ami nem jó hír a magyar exportkilátások szempontjából.

Mészáros R. Tamás
2024. március 25. 04:34 Világ

Trump miatt egyesek új atomkortól tartanak 

Ha az Egyesült Államok jövő januártól valóban feloldja védelmi garanciáit, Dél-Koreától Lengyelországig számos helyen felmerülhet, hogy nincs más módja az önvédelem biztosításának. 

Váczi István
2024. március 19. 08:39 Világ

Olcsóbban építenek, és elcsaklizzák a forgalmat a Budapest-Belgrád vasútról a szerbek

Mintha szándékosan a magyar közlekedéspolitika ellentétét valósítanák meg a szerbek.

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.