Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. augusztus 30. 16:14 Világ

Az olajpiacot sokkoló lépéssel fenyegetnek az irániak

Irán megakadályozza az olajexportot a Hormuzi-szoroson keresztül, ha saját szállítmányai nem haladhatnak ott át – jelentette ki az iráni vezérkari főnök a Bloomberg tudósítása szerint. A fenyegetés ugyan nem először hangzik el, de egyre nő a jelentősége, ahogy közeledik az a novemberi időpont, amikor a fokozatosan újra életbe lépő amerikai szankciók már kiterjednek az ország olajiparára is.

A kőolaj Irán messze legfontosabb bevételi forrása, és exportja nagymértékben felfutott azt követően, hogy feloldották a szankciókat az országgal szemben a 2015-ös atommegállapodás után. Ennek keretében Irán vállalata, hogy nemzetközi ellenőrzés alá helyezi nukleáris létesítményeit, így garantálható, hogy valóban nem állít elő atombombát.

Ez így is történt, azonban Donald Trump amerikai elnök – Izrael és Szaúd-Arábia nagy örömére – úgy ítélte meg, hogy Irán nem tartotta be a megállapodást, és egyébként is beavatkozik egy sor térségbeli katonai konfliktusba, amit megengedhetetlennek tart. Ezért elkezdte újra életbe léptetni a büntetőintézkedéseket. Európa hiába nem ért ezzel egyet, az amerikai pénzügyi rendszer ereje, fontossága miatt aligha lesz olyan európai vállalat, amely szembe mer helyezkedni az amerikai intézkedésekkel.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkGyorsabban megroppanhat a dolláralapú világrend, mint sokan gondolnákAmerika világhatalmi szerepének fontos pillére a dollár hegemóniája a világ pénzügyi rendszerében, de egyre több ország szeretne ettől megszabadulni.

 

Az amerikai kormány célja, hogy az iráni olajexport megszűnjön, ami tönkrevágná az ország gazdaságát. Ez azonban nem a Hormuzi-szoros amerikai lezárásának formájában valósulna meg, hanem az iráni olaj minden potenciális vásárlójának elrettentésével. Az iráni tankerek tehát csak közvetett okok miatt nem használhatják majd a hajózási útvonalat (persze csak akkor, ha az amerikai törekvés sikeres lesz).

Az ilyen hírekre azért kapják fel mindig a fejüket a világ sok országában, mert a Hormuzi-szoroson halad át a világ tengeri kőolajforgalmának 30 százaléka, Irán mellett Irak, Kuvait, Szaúd-Arábia, Bahrein, Katar és az Egyesült Arab Emírségek szénhidrogén-exportjának egész vagy jelentős része. A Perzsa-öbölt és az Arab-tengert összekötő szoros északi partja Iránhoz, a déli Ománhoz tartozik.

A szoros lezárása sokkolná az olajpiacot, minden bizonnyal drasztikus áremelkedéshez vezetne. Mivel azonban a fenyegetés nem először hangzik el, az olaj árfolyama csütörtökön csak szerény mértékben emelkedett.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Donald Trump Hormuzi-szoros Irán olajexport usa Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Debreczeni Anna
2024. március 25. 09:33 Világ

Nem a német gazdaság fogja kihúzni a gödörből a magyart

Továbbra is egy helyben jár a német gazdaság, ami nem jó hír a magyar exportkilátások szempontjából.

Mészáros R. Tamás
2024. március 25. 04:34 Világ

Trump miatt egyesek új atomkortól tartanak 

Ha az Egyesült Államok jövő januártól valóban feloldja védelmi garanciáit, Dél-Koreától Lengyelországig számos helyen felmerülhet, hogy nincs más módja az önvédelem biztosításának. 

Váczi István
2024. március 19. 08:39 Világ

Olcsóbban építenek, és elcsaklizzák a forgalmat a Budapest-Belgrád vasútról a szerbek

Mintha szándékosan a magyar közlekedéspolitika ellentétét valósítanák meg a szerbek.

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.