Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. augusztus 24. 14:52 Élet, Világ

A felelős alkoholfogyasztás valójában nem lehet az italgyártók érdeke

Az alkoholos italok gyártói és forgalmazói általában azt állítják, hogy céljuk egy olyan világ, amelyet a felelős alkoholfogyasztás jellemez, és az alkoholizmus, illetve a nagyfogyasztók visszaszorulnak. Felelős fogyasztás alatt általában a mérsékelt és kevésbé rendszeres italozást értik.

Kommunikációs szempontból ez jó taktika, hiszen így az iparág az alkoholprobléma megoldásának része, és nem okozója. Egy 27 ezer fős angol minta alapján azonban kutatók megnézték, hogy milyen realitása van ennek a törekvésnek.

Az adatok szerint az Egyesült Királyságban értékesített alkoholos italok 77 százalékát a népességnek az a 25 százaléka itta meg, amely többet fogyaszt a felelősnek nevezhető mértéknél. A helyi szakmai álláspont szerint a határ heti hat pintnél (átszámolva összesen 3,4 liternél) sör vagy 1,5 üveg bornál van.

Ennél is fontosabb azonban, hogy

az iparág bevételének 68 százaléka származik az említett 25 százalékos csoporttól.

A helyzet pedig sokkal rosszabb, ha a nagyivókat nézzük, vagyis azokat a férfiakat, akik 3,5-szer isznak többet a felelős határértéknél, és azokat a nőket, akik 2,5-szer haladják meg a határt. Ebbe a körbe ugyan csak a népesség 4 százaléka tartozik, ők azonban az összes bevétel 23 százalékát adják.

Ezek után kiszámolták, hogy ha mindenki a felelős határértékre csökkentené a fogyasztását, akkor milyen áron kellene adni az italokat ahhoz, hogy a piac bevétele a jelenlegi szinten maradjon. Durva közelítéssel az lett az eredmény, hogy a sörözőben 75 százalékkal kellene emelni az árakat, a boltokban pedig majdnem a duplájába kerülne egy üveg bor.

Mivel ekkora áremelés a gyakorlatban nem képzelhető el, a felelős fogyasztás széleskörű elterjedése azt jelentené, hogy az iparág jelentős részének tönkre kellene mennie.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ alkohol alkoholfogyasztás bevétel felelős alkoholfogyasztás ivás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.