Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. augusztus 23. 10:05 Világ

Lefújták a világ valaha volt legnagyobb részvénykibocsátását

Feloszlatták a szaúdi állami olajvállalat, a Saudi Aramco részvénykibocsátásán dolgozó, nemzetközi pénzügyi tanácsadókból álló csapatot, értesült a Reuters. A döntést ugyan hivatalosan nem tervezik bejelenteni, írja forrásai alapján a hírügynökség, de a folyamatos halogatással gyakorlatilag jegelik majd.

Ezt tulajdonképpen megerősítette a szaúdiak reakciója a cikk megjelenésére: ebben hivatalosan tagadják, hogy lefújták volna az üzletet, de hozzáteszik, hogy “az általuk választott időpontban, optimális feltételek esetén” indítják csak el. A megfogalmazás nem zárja ki, hogy mondjuk öt vagy száz év múlva jön csak el az idő.

A Saudi Aramco tőzsdei bevezetése a világ eddigi messze legnagyobb részvénykibocsátása lett volna. A terv szerint az állam olajvállalat öt százalékát vitték volna tőzsdére 2019 elején, olyan áron, ami alapján a cég kétezer milliárd dollárt ért volna. Ez finoman szólva is elég sok, a legnagyobb nyugati olajvállalat, az Exxon Mobil jelenleg hatodennyit, 338 milliárd dollárt ér a tőzsdei árfolyama alapján. De a tíz legnagyobb nyugati és kínai olajcég együttvéve sem érhet a tervezett cégméret nyomába:

 

Igaz, ezt az árfolyamot sokan megkérdőjelezték. Az igaz, hogy egy elvileg független külső ellenőrzés szerint is 270 milliárd hordónyi olajt birtokol a cég – ez gyakorlatilag az egész szaúdi olajvagyon, a világ olajtartalékának ötöde, amit ráadásul viszonylag könnyen ki is lehet termelni. Viszont rengeteg a kockázat egy befektetés körül, hiszen a szaúdi királyságban nyilvánvalóban lehetnek problémák külföldi befektetők tulajdonjogainak védelmével. De még az ilyen típusú kockázatok mellett is hinni kellett volna abban, hogy a jövő gazdasága ugyanúgy az olajra fog épülni, mint a mostani.

Az óriási pénzbevonás elmaradása kétségbe vonja Mohamed bin Szalman koronaherceg reformprogramját, amit a befektetőknek Vision 2030 néven reklámoztak igen intenzíven. Ennek lényege az lenne, hogy az olajérdekeltségek egy részének privatizációjában befolyó pénzből olyan beruházásokat valósítanának meg, amelyek javítják az ország versenyképességét, diverzifikálják a gazdaságot többek között a szolgáltató szektor fejlesztésével, sőt, felépítenének egy kész futurisztikus országrészt az egyiptomi határon Neom néven. (Igaz, az utóbbi hónapokban az MBS néven emlegetett herceg már nem annyira a nyugati reformer arcát mutatja a világ felé: miután leszámolt vélt ellenfeleivel a királyi családban, agresszív vitába kezdett Kanadával és aktivista nők kivégzésére készül.)

Mivel az óriási szaúdi reformterv az óriási pénzköltés mellett óriási pénzügyi műveletekkel is jár, érthető módon rárepült a globális bankvilág is (itt például a Goldman Sachs amerikai befektetési bank leköszönő vezérigazgatóját, Lloyd Blankfeint látjuk barátkozni a szaúdi koronaherceggel):

A mostani hírek szerint más módszerrel ugyan, de azért bevonnak a nemzetközi piacról azt a néhány tízmilliárd dollárt, amit a tőzsdei bevezetésből reméltek. A manőver lényege, hogy a Saudi Aramco felvásárolja egy állami szervtől a Sabic nevű olajfinomítót, és ezt nemzetközi bankok fogják finanszírozni egy több tízmilliárd dolláros keretből. Ezzel a pénz végső soron ugyanúgy befolyik a szaúdiakhoz, de nem kell megválniuk a tulajdon egy apró részétől sem. És ami fontosabb, nem kell megcsinálniuk azokat a reformokat a cég vezetésében, amelyek egy nemzetközi részvénykibocsátáshoz szükségesek lettek volna.

Világ kőolaj olaj saudi aramco Szaúd-Arábia tőzsde Olvasson tovább a kategóriában

Világ

2019. február 14. 17:37 Világ

Várhatjuk-e az államtól, hogy megmentsen minket a természeti katasztrófától?

Van egy titka az államilag finanszírozott kutatás-fejlesztésnek, amire a piac nem képes. Hogy hagyja a kutatókat hibázni.

Torontáli Zoltán
2019. február 14. 15:24 Világ

A Tesco bezár 30 lengyel üzletet, és nem tart nyitva éjjel Szlovákiában

Lengyelországban a boltszám csökkenése négy éve megy, Szlovákiában nem éri meg az éjjeli nyitva tartás.

Váczi István
2019. február 13. 11:38 Világ

Óriási aranybánya lapul a szigeten, amely a világ legújabb országa lehet

58 milliárd dollárt ér a bougainville-i bányában lévő arany és réz, de a függetlenségre készülő sziget nem akarja, hogy a korábbi üzemeltető visszatérjen.

Fontos

Jandó Zoltán
2019. február 15. 18:34 Adat

Sehol nem gazdagszik olyan ütemben a foci, mint Magyarországon

Beverekedte magát Európa 20 leggazdagabb ligája közé az nb1, de a régióban mindenhol egészségesebb a focicsapatok bevételi struktúrája.

Torontáli Zoltán
2019. február 15. 10:00 Vállalat

A kamionosok után a buszosoknál is kitörhet a kelet-nyugati európai csata

Az Európai Parlament lényegében helybenhagyta azt a javaslatcsomagot, amely alaposan átrendezheti a buszos közlekedést az unióban.

Fabók Bálint
2019. február 15. 06:53 Vállalat

“Lassacskán kezdenek minket emberszámba venni”: Miskolcig söpör az audis sztrájkhullám

A miskolci SEG Automitive-nál sosem sztrájkoltak, de részben az audisok hatására szokatlan összefogás valósult meg. A vezetők azonban megtörték a lendületet.