Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. augusztus 23. 10:05 Világ

Lefújták a világ valaha volt legnagyobb részvénykibocsátását

Feloszlatták a szaúdi állami olajvállalat, a Saudi Aramco részvénykibocsátásán dolgozó, nemzetközi pénzügyi tanácsadókból álló csapatot, értesült a Reuters. A döntést ugyan hivatalosan nem tervezik bejelenteni, írja forrásai alapján a hírügynökség, de a folyamatos halogatással gyakorlatilag jegelik majd.

Ezt tulajdonképpen megerősítette a szaúdiak reakciója a cikk megjelenésére: ebben hivatalosan tagadják, hogy lefújták volna az üzletet, de hozzáteszik, hogy “az általuk választott időpontban, optimális feltételek esetén” indítják csak el. A megfogalmazás nem zárja ki, hogy mondjuk öt vagy száz év múlva jön csak el az idő.

A Saudi Aramco tőzsdei bevezetése a világ eddigi messze legnagyobb részvénykibocsátása lett volna. A terv szerint az állam olajvállalat öt százalékát vitték volna tőzsdére 2019 elején, olyan áron, ami alapján a cég kétezer milliárd dollárt ért volna. Ez finoman szólva is elég sok, a legnagyobb nyugati olajvállalat, az Exxon Mobil jelenleg hatodennyit, 338 milliárd dollárt ér a tőzsdei árfolyama alapján. De a tíz legnagyobb nyugati és kínai olajcég együttvéve sem érhet a tervezett cégméret nyomába:

 

Igaz, ezt az árfolyamot sokan megkérdőjelezték. Az igaz, hogy egy elvileg független külső ellenőrzés szerint is 270 milliárd hordónyi olajt birtokol a cég – ez gyakorlatilag az egész szaúdi olajvagyon, a világ olajtartalékának ötöde, amit ráadásul viszonylag könnyen ki is lehet termelni. Viszont rengeteg a kockázat egy befektetés körül, hiszen a szaúdi királyságban nyilvánvalóban lehetnek problémák külföldi befektetők tulajdonjogainak védelmével. De még az ilyen típusú kockázatok mellett is hinni kellett volna abban, hogy a jövő gazdasága ugyanúgy az olajra fog épülni, mint a mostani.

Az óriási pénzbevonás elmaradása kétségbe vonja Mohamed bin Szalman koronaherceg reformprogramját, amit a befektetőknek Vision 2030 néven reklámoztak igen intenzíven. Ennek lényege az lenne, hogy az olajérdekeltségek egy részének privatizációjában befolyó pénzből olyan beruházásokat valósítanának meg, amelyek javítják az ország versenyképességét, diverzifikálják a gazdaságot többek között a szolgáltató szektor fejlesztésével, sőt, felépítenének egy kész futurisztikus országrészt az egyiptomi határon Neom néven. (Igaz, az utóbbi hónapokban az MBS néven emlegetett herceg már nem annyira a nyugati reformer arcát mutatja a világ felé: miután leszámolt vélt ellenfeleivel a királyi családban, agresszív vitába kezdett Kanadával és aktivista nők kivégzésére készül.)

Mivel az óriási szaúdi reformterv az óriási pénzköltés mellett óriási pénzügyi műveletekkel is jár, érthető módon rárepült a globális bankvilág is (itt például a Goldman Sachs amerikai befektetési bank leköszönő vezérigazgatóját, Lloyd Blankfeint látjuk barátkozni a szaúdi koronaherceggel):

A mostani hírek szerint más módszerrel ugyan, de azért bevonnak a nemzetközi piacról azt a néhány tízmilliárd dollárt, amit a tőzsdei bevezetésből reméltek. A manőver lényege, hogy a Saudi Aramco felvásárolja egy állami szervtől a Sabic nevű olajfinomítót, és ezt nemzetközi bankok fogják finanszírozni egy több tízmilliárd dolláros keretből. Ezzel a pénz végső soron ugyanúgy befolyik a szaúdiakhoz, de nem kell megválniuk a tulajdon egy apró részétől sem. És ami fontosabb, nem kell megcsinálniuk azokat a reformokat a cég vezetésében, amelyek egy nemzetközi részvénykibocsátáshoz szükségesek lettek volna.

Világ kőolaj olaj saudi aramco Szaúd-Arábia tőzsde Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2019. augusztus 25. 17:02 Élet, Világ

Az autók számának csökkentése nélkül nehéz lesz elérni a klímavédelmi célokat

Nem elég, ha mindenki elektromosra cseréli a benzines vagy dízelautóját. A tömegközlekedés, valamint a gyalogos és biciklis infrastruktúra fejlesztésére van szükség a brit parlament bizottsága szerint.

Torontáli Zoltán
2019. augusztus 24. 11:49 Élet, Világ

Beárazták az emberéletet a csehek, és 15 millió forintra jött ki

Meghatározták azt a legmagasabb összeget, amelyet egy biztosító támogatásként kifizethet évente egy beteg gyógyszerére.

Kasnyik Márton
2019. augusztus 24. 07:23 Világ

Példátlan következményekkel járhat a brazíliai erdőégetés

Lassan visszafordíthatatlan lesz Amazónia erdőinek pusztulása. Ha ez nem csak Brazília szuverén ügye, akkor akár a katonai beavatkozás is szóba jöhet.

Fontos

Stubnya Bence
2019. augusztus 23. 14:16 Adat, Vállalat

A lengyelek elhúztak mellettünk, de legalább a görögöket megelőztük

Ebben az évtizedben 9 százalékkal nőtt a magyar gazdaság termelékenysége, ami közép-európai mércével mérve elég lassú tempó. Románia még mögöttünk van, de villámgyorsan zárkózik fel.

Bucsky Péter
2019. augusztus 23. 06:54 Közélet

Idén 130 milliárdot költünk az MSZP-SZDSZ kormányok kőbe vésett szerződéseire

Hiába költött a kormány 2010 óta 37 milliárdot a ppp projektek kivásárlására, a legdrágább börtönök és a Müpa továbbra is magánkézben vannak, és kiemelkedő hasznot termelnek a tulajdonosaiknak.

Fabók Bálint
2019. augusztus 21. 06:51 Világ

138 milliárd forintos afrikai útépítés reklámfilmjében tűnik fel a Duna Aszfalt

A világ egyik legkorruptabb országában vesznek részt egy világkereskedelmi szempontból számottevő útépítésen. A kollégáik nagy nehézségekkel küzdenek.