Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. augusztus 18. 17:01 Világ

Van, aki máris euró milliárdokat bukott az olasz hídkatasztrófa miatt

Az olasz kormány a jelek szerint gyorsan le akarja tudni a mostani adatok szerint már 41 halálos áldozatot követelő genovai hídkatasztrófa felelősségének kérdését. Nyilván adja magát, hogy kivizsgálják, milyen szerepe volt a történtekben az adott autópálya-szakaszt kezelő vállalatnak, de nemcsak erről van szó, hanem hogy visszavonják a cég koncesszióját.

Az olasz autópálya-hálózat részben úgy működik, mint Magyarországon az M5-ös és az M6-os: magáncégek felelnek a fenntartásért, csak ott ezek végzik a díjak beszedését is, nem pedig egy állami vállalat. Ami persze nem meglepő, mert az olasz rendszer nem e-matricás, hanem fizetőkapus.

Az olasz autópálya-hálózat jelentős részét az Atlantia nevű cég, illetve annak Autostrade per l’Italia nevű leányvállalata üzemelteti. Az Atlantia legnagyobb részvényese az egyik legismertebb olasz vállalkozódinasztia, a Benetton család. Nagy erők csapnak tehát össze, amikor a kormány fel akarja bontani az Atlantia üzemeltetési szerződését. A vállalat arra hivatkozik, hogy az eljárás elindítás korai, hiszen még semmit nem lehet tudni a tragédia okairól. Az Atlantia anyavállalata hangsúlyozta, hogy az utóbbi 10 évben több mint 10 milliárd eurót költöttek az olasz autópálya-hálózat modernizálására és bővítésére.

Az OECD adatai szerint egyébként Olaszország a hasonló nagyságú európai országokhoz képest nem költ túl sokat úthálózatára.

 

Az olasz kormány persze ezért is az EU pénzügyi szabályait hibáztatja.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA hídkarasztrófát is felhasználja az olasz kormány az EU elleni lázadáshozMatteo Salvini miniszterelnök-helyettes szerint az uniós költségvetési szabályok életeket veszélyeztethetnek, mert nem lehet eleget beruházásokra költeni.

 

A kormány csütörtökön jelentette be, hogy bizottságot hozott létre a katasztrófa okainak kivizsgálására, 30 napon belül le kell tenniük az eredményt az asztalra. A közlekedési miniszter közölte: az eredményeket felhasználják az Autostrade koncessziójának esetleges visszavonása során. Felmerült bírság kiszabása is, ami valószínűleg kevésbé lenne fájdalmas a cég számára, mint az üzemeltetési jog elvesztése.

Giuseppe Conte miniszterelnök azt mondta, nem fogják megvárni a vizsgálat eredményét, már előtte elindítják a szerződés felbontásához vezető folyamatot. Ezt Luigi Mi Maio miniszterelnök-helyettes, az 5 Csillag Mozgalom vezetője azzal toldotta meg, hogy a cég nem kap semmilyen kártérítést, mert nem teljesítette a kötelezettségeit.

A Bloombergnek nyilatkozó professzorok szerint a szerződés felbontásához azt kell bizonyítani, hogy a vállalat súlyosan elhanyagolta a karbantartást, de még akkor is kártérítést kell fizetni számára.

A kormányzati reakció ismeretében nem meglepő, hogy a csütörtöki kereskedésben az Atlantia részvényei megdöntötték a korábbi negatív rekordot, egyetlen nap alatt 22 százalékot veszítettek az értékükből. Kedd és csütörtök dél között a vállalat piaci értéke 5,4 milliárd euróval csökkent. A cég kötvényeinek értéke szintén megszenvedte a történéseket.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTöbb ezer olasz híd lehet hasonlóan rossz állapotban, mint a leszakadt genovai viaduktA második világháborút követő újjáépítési lázban elképesztő gyorsasággal készült el több ezer hasonló híd Olaszországban, amelyeket a mai napig használnak.

Világ Atlantia Autostrade Benetton Genova katasztrófa Olaszország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2019. február 21. 10:08 Világ

Rosszabb levegőt fogunk szívni a klímaváltozás miatt

A sarkvidékek melegedése miatt gyengülnek az időjárási frontok, ami hosszabb hőhullámokat és a szennyezett levegő városok fölött maradását okozza.

2019. február 19. 11:24 Világ

Jobban függnek gázügyben az oroszok Európától, mint fordítva

Egyáltalán nem olyan biztos, hogy az Északi Áramlat Putyin trükkje, mint ahogyan azt az angolszász sajtó állítja. Oroszország jobban függ Európától, mint fordítva.

2019. február 14. 17:37 Világ

Várhatjuk-e az államtól, hogy megmentsen minket a természeti katasztrófától?

Van egy titka az államilag finanszírozott kutatás-fejlesztésnek, amire a piac nem képes. Hogy hagyja a kutatókat hibázni.

Fontos

Bucsky Péter
2019. február 19. 07:00 Pénz

Évi 50 milliárdot hagyunk az államnál egy ki nem használt adókedvezmény miatt

Százezrek nem élnek az szja-kedvezménnyel, pedig egy orvosi papírral évi 90 ezer forintot spórolhatnának. Aki eddig nem tette meg, öt évre visszamenőleg is kérheti.

Jandó Zoltán
2019. február 18. 06:53 Közélet

Káoszba süllyedt a kormány terve, hogy jobban szervezzék a nagy sportrendezvényeket

Nagyon úgy tűnik, hogy hiába volt rá törekvés, mégsem lesz egységes szervezési kerete és felelőse a magyarországi rendezésű nagy sporteseményeknek. Pedig lett volna logika benne.

Torontáli Zoltán
2019. február 17. 07:17 Élet

Mégis mit eszünk ennyire a Túró Rudin?

Szó szerint ízekre szedtük a kakaós masszával bevont túrórudat. Most kiderül, hogy miért van benne kukoricakeményítő, hidrogénezett olaj, vagy olyan vegyületek, mint a kálcium-laktát vagy a kálium-szorbát.