Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. augusztus 15. 16:58 Világ

A hídkarasztrófát is felhasználja az olasz kormány az EU elleni lázadáshoz

Nem kellett sok időnek eltelnie ahhoz, hogy az Olaszországot irányító populista kormány a 42 emberéletet követelő genovai katasztrófát politikai célokra használja fel. Matteo Salvini miniszterelnök-helyettes, a kormányban résztvevő Liga vezetője azt mondta: az eset megmutatja, milyen fontos többet költeni beruházásokra, és hogy az uniós költségvetési szabályok életeket veszélyeztethetnek.

„Ha a külső korlátok megakadályoznak minket abban, hogy többet költsünk az utak és az iskolák biztonságára, akkor kérdés, hogy van-e értelme követni ezeket a szabályokat. Nem lehet kompromisszumot kötni a pénzügyi fegyelem és az olaszok biztonsága között” – fogalmazott a Bloomberg tudósítása szerint a politikus, aki általában egyetlen alkalmat sem hagy ki, hogy az EU-t ostorozza.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTöbb ezer olasz híd lehet hasonlóan rossz állapotban, mint a leszakadt genovai viaduktA második világháborút követő újjáépítési lázban elképesztő gyorsasággal készült el több ezer hasonló híd Olaszországban, amelyeket a mai napig használnak.

 

A nyilatkozat időzítése ezzel együtt sem véletlen, a Liga és a szintén EU-szkeptikus 5 Csillag Mozgalom által alkotott kormány ugyanis most készíti elő a jövő évi költségvetést. Politikusaik arra akarják rávenni az uniós döntéshozókat, hogy a szabályok puhításával, kreatív értelmezésével tegyék lehetővé a kiadások növelését és az adók csökkentését, ami növelné a költségvetési hiányt. Arról egyébként már a korábbi olasz kormányok is győzködték az EU-t, hogy bizonyos befektetések ne számítsanak bele az unió által figyelt költségvetési mutatóba, de nem jártak sikerrel.

Az kétségtelen, hogy az olasz gazdaságra ráférne a dinamizálás, hiszen a második negyedévben mindössze 1,1 százalékkal nőtt a GDP 2017 hasonló időszakához képest. Ennél gyengébb mutatója csak Dániának van az EU-n belül, 0,8 százalék.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA lengyel és a magyar gazdaság szárnyal a leggyorsabban az EU-banA friss GDP adatok alapján még úgy is jól teljesítünk, hogy lassultunk az előző negyedévhez képest.

 

Az állami költekezés valamelyest dinamizálná a növekedést, számos szakértő szerint azonban az olasz gazdasággal olyan súlyos szerkezeti gondok vannak, hogy ez csak tüneti kezelés lenne. A növekedési potenciált behatárolja például, hogy az EU-n belül csak Romániában (26,3 százalék) alacsonyabb a diplomások aránya a 30-34 éves korcsoportban, mint Olaszországban (23,9). Magyarországon 32,1 százalék ez az érték, míg az uniós átlag 39,9.

Ráadásul már most is Olaszországé Európa legnagyobb államadóssága (közel 2300 milliárd euró), ami a GDP arányában 132 százalék. (Utóbbi alapján is csak Görögország van rosszabb helyzetben.) Közben a populista kormánypártok ígéretei – alapjövedelem, adócsökkentés –, valamint a törökországi események miatt növekedett az olasz kötvények hozamfelára az Európában legbiztonságosabbnak számító németekéhez képest. Ez pedig nehezebbé teszi az adósságtömeg finanszírozását.

Ezért is szeretné az EU, ha csökkenne az olasz adósság a GDP arányában, ami kihat a költségvetési hiánnyal kapcsolatos elvárásokra is. Várhatóan hiába lesz ugyanis idén jóval a 3 százalékos limit alatt a deficit, az 1,6 százalék még mindig nagyobb, mint az 1 százalék körüli növekedés.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkGyanús pénzszóró trükkel zúzná szét az eurozónát az olasz operettkoalícióA populista koalíció egészen kreatív módszerrel oldaná meg, hogy egyszerre többet költsön, kevesebb adót szedjen, és az államadósság se nőjön. Óriási konfliktusok lesznek belőle.

Világ államadósság EU Genova katasztrófa költségvetés Matteo Salvini Olaszország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2019. december 11. 16:11 Vállalat, Világ

Átadja a Tesco a cseh és szlovák házhoz szállítást egy olyan cégnek, amely jövőre Magyarországra is bejöhet

Vége a saját flottának, egy helyi futárcéghez, a DoDo-hoz szervezik ki a logisztikát.

Avatar
2019. december 10. 17:16 Világ

Nem hozott boldogságot az euró Szlovákiában

Sokasodnak a fenyegető gazdasági jelek északi szomszédunknál.

Fabók Bálint
2019. december 9. 17:39 Világ

Napi pár száz forintért, nyomorúságos körülmények között dolgoztak a leégett indiai ruhagyárban

Új-Delhiben 43-an haltak meg egy illegálisan működő ruhagyárban. Az eset újra rávilágít harmadik világ munkakörülményeire.

Fontos

Kasnyik Márton
2019. december 9. 16:32 Vállalat

Ebből az ábrából kiderül, mennyire értékeli a piac a NER-cégeket

Sokkal több pénzt toltak volna a befektetők a piaci vállalatokba, mint a NER-cégeibe az MNB kötvényprogramjában.

Bucsky Péter
2019. december 9. 06:58 Adat

Nagy üzlet a feketézéssel fertőzött bulinegyed, csak nem a kerületnek

Pár vendéglátóhely adja a bevétel és a nyereség felét, sok kisebb hely alig jelent be dolgozót a bulinegyedben. Az állam jól jár, a mellékhatásokat elviselő kerület bukik.

Váczi István
2019. december 7. 07:41 Élet

Mikor szabadulunk meg a füstokádó városi buszoktól?

Csak Budapestre négyféle szerződéstípussal érkeztek új buszok 2010 óta, de még így is rengeteg környezetszennyező jármű szállít utasokat, akárcsak sok vidéki városban.