Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. augusztus 15. 16:58 Világ

A hídkarasztrófát is felhasználja az olasz kormány az EU elleni lázadáshoz

Nem kellett sok időnek eltelnie ahhoz, hogy az Olaszországot irányító populista kormány a 42 emberéletet követelő genovai katasztrófát politikai célokra használja fel. Matteo Salvini miniszterelnök-helyettes, a kormányban résztvevő Liga vezetője azt mondta: az eset megmutatja, milyen fontos többet költeni beruházásokra, és hogy az uniós költségvetési szabályok életeket veszélyeztethetnek.

„Ha a külső korlátok megakadályoznak minket abban, hogy többet költsünk az utak és az iskolák biztonságára, akkor kérdés, hogy van-e értelme követni ezeket a szabályokat. Nem lehet kompromisszumot kötni a pénzügyi fegyelem és az olaszok biztonsága között” – fogalmazott a Bloomberg tudósítása szerint a politikus, aki általában egyetlen alkalmat sem hagy ki, hogy az EU-t ostorozza.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTöbb ezer olasz híd lehet hasonlóan rossz állapotban, mint a leszakadt genovai viaduktA második világháborút követő újjáépítési lázban elképesztő gyorsasággal készült el több ezer hasonló híd Olaszországban, amelyeket a mai napig használnak.

 

A nyilatkozat időzítése ezzel együtt sem véletlen, a Liga és a szintén EU-szkeptikus 5 Csillag Mozgalom által alkotott kormány ugyanis most készíti elő a jövő évi költségvetést. Politikusaik arra akarják rávenni az uniós döntéshozókat, hogy a szabályok puhításával, kreatív értelmezésével tegyék lehetővé a kiadások növelését és az adók csökkentését, ami növelné a költségvetési hiányt. Arról egyébként már a korábbi olasz kormányok is győzködték az EU-t, hogy bizonyos befektetések ne számítsanak bele az unió által figyelt költségvetési mutatóba, de nem jártak sikerrel.

Az kétségtelen, hogy az olasz gazdaságra ráférne a dinamizálás, hiszen a második negyedévben mindössze 1,1 százalékkal nőtt a GDP 2017 hasonló időszakához képest. Ennél gyengébb mutatója csak Dániának van az EU-n belül, 0,8 százalék.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA lengyel és a magyar gazdaság szárnyal a leggyorsabban az EU-banA friss GDP adatok alapján még úgy is jól teljesítünk, hogy lassultunk az előző negyedévhez képest.

 

Az állami költekezés valamelyest dinamizálná a növekedést, számos szakértő szerint azonban az olasz gazdasággal olyan súlyos szerkezeti gondok vannak, hogy ez csak tüneti kezelés lenne. A növekedési potenciált behatárolja például, hogy az EU-n belül csak Romániában (26,3 százalék) alacsonyabb a diplomások aránya a 30-34 éves korcsoportban, mint Olaszországban (23,9). Magyarországon 32,1 százalék ez az érték, míg az uniós átlag 39,9.

Ráadásul már most is Olaszországé Európa legnagyobb államadóssága (közel 2300 milliárd euró), ami a GDP arányában 132 százalék. (Utóbbi alapján is csak Görögország van rosszabb helyzetben.) Közben a populista kormánypártok ígéretei – alapjövedelem, adócsökkentés –, valamint a törökországi események miatt növekedett az olasz kötvények hozamfelára az Európában legbiztonságosabbnak számító németekéhez képest. Ez pedig nehezebbé teszi az adósságtömeg finanszírozását.

Ezért is szeretné az EU, ha csökkenne az olasz adósság a GDP arányában, ami kihat a költségvetési hiánnyal kapcsolatos elvárásokra is. Várhatóan hiába lesz ugyanis idén jóval a 3 százalékos limit alatt a deficit, az 1,6 százalék még mindig nagyobb, mint az 1 százalék körüli növekedés.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkGyanús pénzszóró trükkel zúzná szét az eurozónát az olasz operettkoalícióA populista koalíció egészen kreatív módszerrel oldaná meg, hogy egyszerre többet költsön, kevesebb adót szedjen, és az államadósság se nőjön. Óriási konfliktusok lesznek belőle.

Világ államadósság EU Genova katasztrófa költségvetés Matteo Salvini Olaszország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2018. november 20. 11:26 Világ

Van, ahol akasztással kezelik a devizaválságot

Kivégeztek két devizakereskedőt Iránban, mert a hatóságok szerint manipulálták a piacot.

Váczi István
2018. november 20. 10:04 Világ

Váratlan helyről kapott igazolást Trump kereskedelmi háborúja

Okosan válogatták össze a megvámolt kínai termékeket az amerikaiak egy európai tanulmány szerint, így a számla közel háromnegyedét Kína állja. Az amerikai kereskedelmi deficit is csökkenhet.

Kasnyik Márton
2018. november 19. 13:45 Világ

Az olasz maffia ráment az EU-s forrásokra, és megszállta a teljes élelmiszerláncot

A földektől az éttermekig mindenhová beépült a maffia. Ez teljesen logikus, hiszen a gazdaság hitelválságban szenved, a bűnszervezeteknek viszont rengeteg készpénzük van.

Fontos

Bucsky Péter
2018. november 18. 21:45 Élet

Annyira pokoli lett egy egyszerű gázkazán-csere, hogy az emberek inkább áttérnek fafűtésre

Azért szigorította az EU a kazáncsere-szabályokat, hogy csökkenjen a környezetszennyezés. Magyarországon ebből olyan drágulás és bürokrácia-túltengés lett, hogy az emberek inkább a fa- vagy villanyfűtést választják.

Torontáli Zoltán
2018. november 18. 13:36 Élet, Világ

Az almák Ferrarija finom, piros, drága, és hihetetlenül erős marketing van mögötte

Átalakítja a gyümölcstermesztés mögötti üzleti modellt a Pink Lady és a nyomában meginduló klub almák serege, de ennek megvannak a veszélyei is. Magyarország kimarad az új almahullámból.

Rigó Anita
2018. november 18. 07:29 Élet

Az általánost végzettek és a tizenévesek körében beindult a baby-boom Magyarországon

Harminc fölött és húsz alatt vállalnak több gyermeket a magyar nők. Több a gyereknélküli vagy a sokgyerekes család, kevesebb a kétgyerekes család.