Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. augusztus 15. 16:58 Világ

A hídkarasztrófát is felhasználja az olasz kormány az EU elleni lázadáshoz

Nem kellett sok időnek eltelnie ahhoz, hogy az Olaszországot irányító populista kormány a 42 emberéletet követelő genovai katasztrófát politikai célokra használja fel. Matteo Salvini miniszterelnök-helyettes, a kormányban résztvevő Liga vezetője azt mondta: az eset megmutatja, milyen fontos többet költeni beruházásokra, és hogy az uniós költségvetési szabályok életeket veszélyeztethetnek.

„Ha a külső korlátok megakadályoznak minket abban, hogy többet költsünk az utak és az iskolák biztonságára, akkor kérdés, hogy van-e értelme követni ezeket a szabályokat. Nem lehet kompromisszumot kötni a pénzügyi fegyelem és az olaszok biztonsága között” – fogalmazott a Bloomberg tudósítása szerint a politikus, aki általában egyetlen alkalmat sem hagy ki, hogy az EU-t ostorozza.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTöbb ezer olasz híd lehet hasonlóan rossz állapotban, mint a leszakadt genovai viaduktA második világháborút követő újjáépítési lázban elképesztő gyorsasággal készült el több ezer hasonló híd Olaszországban, amelyeket a mai napig használnak.

 

A nyilatkozat időzítése ezzel együtt sem véletlen, a Liga és a szintén EU-szkeptikus 5 Csillag Mozgalom által alkotott kormány ugyanis most készíti elő a jövő évi költségvetést. Politikusaik arra akarják rávenni az uniós döntéshozókat, hogy a szabályok puhításával, kreatív értelmezésével tegyék lehetővé a kiadások növelését és az adók csökkentését, ami növelné a költségvetési hiányt. Arról egyébként már a korábbi olasz kormányok is győzködték az EU-t, hogy bizonyos befektetések ne számítsanak bele az unió által figyelt költségvetési mutatóba, de nem jártak sikerrel.

Az kétségtelen, hogy az olasz gazdaságra ráférne a dinamizálás, hiszen a második negyedévben mindössze 1,1 százalékkal nőtt a GDP 2017 hasonló időszakához képest. Ennél gyengébb mutatója csak Dániának van az EU-n belül, 0,8 százalék.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA lengyel és a magyar gazdaság szárnyal a leggyorsabban az EU-banA friss GDP adatok alapján még úgy is jól teljesítünk, hogy lassultunk az előző negyedévhez képest.

 

Az állami költekezés valamelyest dinamizálná a növekedést, számos szakértő szerint azonban az olasz gazdasággal olyan súlyos szerkezeti gondok vannak, hogy ez csak tüneti kezelés lenne. A növekedési potenciált behatárolja például, hogy az EU-n belül csak Romániában (26,3 százalék) alacsonyabb a diplomások aránya a 30-34 éves korcsoportban, mint Olaszországban (23,9). Magyarországon 32,1 százalék ez az érték, míg az uniós átlag 39,9.

Ráadásul már most is Olaszországé Európa legnagyobb államadóssága (közel 2300 milliárd euró), ami a GDP arányában 132 százalék. (Utóbbi alapján is csak Görögország van rosszabb helyzetben.) Közben a populista kormánypártok ígéretei – alapjövedelem, adócsökkentés –, valamint a törökországi események miatt növekedett az olasz kötvények hozamfelára az Európában legbiztonságosabbnak számító németekéhez képest. Ez pedig nehezebbé teszi az adósságtömeg finanszírozását.

Ezért is szeretné az EU, ha csökkenne az olasz adósság a GDP arányában, ami kihat a költségvetési hiánnyal kapcsolatos elvárásokra is. Várhatóan hiába lesz ugyanis idén jóval a 3 százalékos limit alatt a deficit, az 1,6 százalék még mindig nagyobb, mint az 1 százalék körüli növekedés.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkGyanús pénzszóró trükkel zúzná szét az eurozónát az olasz operettkoalícióA populista koalíció egészen kreatív módszerrel oldaná meg, hogy egyszerre többet költsön, kevesebb adót szedjen, és az államadósság se nőjön. Óriási konfliktusok lesznek belőle.

Világ államadósság EU Genova katasztrófa költségvetés Matteo Salvini Olaszország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

2019. február 14. 17:37 Világ

Várhatjuk-e az államtól, hogy megmentsen minket a természeti katasztrófától?

Van egy titka az államilag finanszírozott kutatás-fejlesztésnek, amire a piac nem képes. Hogy hagyja a kutatókat hibázni.

Torontáli Zoltán
2019. február 14. 15:24 Világ

A Tesco bezár 30 lengyel üzletet, és nem tart nyitva éjjel Szlovákiában

Lengyelországban a boltszám csökkenése négy éve megy, Szlovákiában nem éri meg az éjjeli nyitva tartás.

Váczi István
2019. február 13. 11:38 Világ

Óriási aranybánya lapul a szigeten, amely a világ legújabb országa lehet

58 milliárd dollárt ér a bougainville-i bányában lévő arany és réz, de a függetlenségre készülő sziget nem akarja, hogy a korábbi üzemeltető visszatérjen.

Fontos

Wiedemann Tamás
2019. február 14. 11:01 Közélet

Titokzatos szoftver dönt a gyanús napelemes pályázatok nyerteseiről az állami tulajdonú MFB Banknál

A bank szerint ezzel a rendszerrel nem lehet visszaélni, mert a szoftver nem korrupt. De a furfangos jogi magyarázat szerint ellenőrizni sem lehet a programot. Így még gyanúsabb lett a tavalyi egynapos naperőmű-pályázat.

Váczi István
2019. február 13. 16:44 Vállalat

Dupla vagy semmit játszik a Suzuki a botrányos kirúgással

Jogi értelemben valószínűleg bukó helyzetbe hozta magát a Magyar Suzuki, de saját szempontjából ésszerű lépés lehetett: ha nincs szakszervezet, nem lesz sztrájk és „audis” béremelés.

Kasnyik Márton
2019. február 13. 13:31 Közélet

A kormány szép csendben bevezeti a családi vagyonkezelő alapítványokat

"Felmerült az igény", de csak 600 milliós vagyon felett. A fejlett világban az elit egyik legnagyobb trükkje, most behozzák Magyarországra is.