Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. augusztus 15. 16:58 Világ

A hídkarasztrófát is felhasználja az olasz kormány az EU elleni lázadáshoz

Nem kellett sok időnek eltelnie ahhoz, hogy az Olaszországot irányító populista kormány a 42 emberéletet követelő genovai katasztrófát politikai célokra használja fel. Matteo Salvini miniszterelnök-helyettes, a kormányban résztvevő Liga vezetője azt mondta: az eset megmutatja, milyen fontos többet költeni beruházásokra, és hogy az uniós költségvetési szabályok életeket veszélyeztethetnek.

„Ha a külső korlátok megakadályoznak minket abban, hogy többet költsünk az utak és az iskolák biztonságára, akkor kérdés, hogy van-e értelme követni ezeket a szabályokat. Nem lehet kompromisszumot kötni a pénzügyi fegyelem és az olaszok biztonsága között” – fogalmazott a Bloomberg tudósítása szerint a politikus, aki általában egyetlen alkalmat sem hagy ki, hogy az EU-t ostorozza.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTöbb ezer olasz híd lehet hasonlóan rossz állapotban, mint a leszakadt genovai viaduktA második világháborút követő újjáépítési lázban elképesztő gyorsasággal készült el több ezer hasonló híd Olaszországban, amelyeket a mai napig használnak.

 

A nyilatkozat időzítése ezzel együtt sem véletlen, a Liga és a szintén EU-szkeptikus 5 Csillag Mozgalom által alkotott kormány ugyanis most készíti elő a jövő évi költségvetést. Politikusaik arra akarják rávenni az uniós döntéshozókat, hogy a szabályok puhításával, kreatív értelmezésével tegyék lehetővé a kiadások növelését és az adók csökkentését, ami növelné a költségvetési hiányt. Arról egyébként már a korábbi olasz kormányok is győzködték az EU-t, hogy bizonyos befektetések ne számítsanak bele az unió által figyelt költségvetési mutatóba, de nem jártak sikerrel.

Az kétségtelen, hogy az olasz gazdaságra ráférne a dinamizálás, hiszen a második negyedévben mindössze 1,1 százalékkal nőtt a GDP 2017 hasonló időszakához képest. Ennél gyengébb mutatója csak Dániának van az EU-n belül, 0,8 százalék.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA lengyel és a magyar gazdaság szárnyal a leggyorsabban az EU-banA friss GDP adatok alapján még úgy is jól teljesítünk, hogy lassultunk az előző negyedévhez képest.

 

Az állami költekezés valamelyest dinamizálná a növekedést, számos szakértő szerint azonban az olasz gazdasággal olyan súlyos szerkezeti gondok vannak, hogy ez csak tüneti kezelés lenne. A növekedési potenciált behatárolja például, hogy az EU-n belül csak Romániában (26,3 százalék) alacsonyabb a diplomások aránya a 30-34 éves korcsoportban, mint Olaszországban (23,9). Magyarországon 32,1 százalék ez az érték, míg az uniós átlag 39,9.

Ráadásul már most is Olaszországé Európa legnagyobb államadóssága (közel 2300 milliárd euró), ami a GDP arányában 132 százalék. (Utóbbi alapján is csak Görögország van rosszabb helyzetben.) Közben a populista kormánypártok ígéretei – alapjövedelem, adócsökkentés –, valamint a törökországi események miatt növekedett az olasz kötvények hozamfelára az Európában legbiztonságosabbnak számító németekéhez képest. Ez pedig nehezebbé teszi az adósságtömeg finanszírozását.

Ezért is szeretné az EU, ha csökkenne az olasz adósság a GDP arányában, ami kihat a költségvetési hiánnyal kapcsolatos elvárásokra is. Várhatóan hiába lesz ugyanis idén jóval a 3 százalékos limit alatt a deficit, az 1,6 százalék még mindig nagyobb, mint az 1 százalék körüli növekedés.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkGyanús pénzszóró trükkel zúzná szét az eurozónát az olasz operettkoalícióA populista koalíció egészen kreatív módszerrel oldaná meg, hogy egyszerre többet költsön, kevesebb adót szedjen, és az államadósság se nőjön. Óriási konfliktusok lesznek belőle.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ államadósság EU Genova katasztrófa költségvetés Matteo Salvini Olaszország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Debreczeni Anna
2024. március 25. 09:33 Világ

Nem a német gazdaság fogja kihúzni a gödörből a magyart

Továbbra is egy helyben jár a német gazdaság, ami nem jó hír a magyar exportkilátások szempontjából.

Mészáros R. Tamás
2024. március 25. 04:34 Világ

Trump miatt egyesek új atomkortól tartanak 

Ha az Egyesült Államok jövő januártól valóban feloldja védelmi garanciáit, Dél-Koreától Lengyelországig számos helyen felmerülhet, hogy nincs más módja az önvédelem biztosításának. 

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.