Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. augusztus 15. 16:58 Világ

A hídkarasztrófát is felhasználja az olasz kormány az EU elleni lázadáshoz

Nem kellett sok időnek eltelnie ahhoz, hogy az Olaszországot irányító populista kormány a 42 emberéletet követelő genovai katasztrófát politikai célokra használja fel. Matteo Salvini miniszterelnök-helyettes, a kormányban résztvevő Liga vezetője azt mondta: az eset megmutatja, milyen fontos többet költeni beruházásokra, és hogy az uniós költségvetési szabályok életeket veszélyeztethetnek.

„Ha a külső korlátok megakadályoznak minket abban, hogy többet költsünk az utak és az iskolák biztonságára, akkor kérdés, hogy van-e értelme követni ezeket a szabályokat. Nem lehet kompromisszumot kötni a pénzügyi fegyelem és az olaszok biztonsága között” – fogalmazott a Bloomberg tudósítása szerint a politikus, aki általában egyetlen alkalmat sem hagy ki, hogy az EU-t ostorozza.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTöbb ezer olasz híd lehet hasonlóan rossz állapotban, mint a leszakadt genovai viaduktA második világháborút követő újjáépítési lázban elképesztő gyorsasággal készült el több ezer hasonló híd Olaszországban, amelyeket a mai napig használnak.

 

A nyilatkozat időzítése ezzel együtt sem véletlen, a Liga és a szintén EU-szkeptikus 5 Csillag Mozgalom által alkotott kormány ugyanis most készíti elő a jövő évi költségvetést. Politikusaik arra akarják rávenni az uniós döntéshozókat, hogy a szabályok puhításával, kreatív értelmezésével tegyék lehetővé a kiadások növelését és az adók csökkentését, ami növelné a költségvetési hiányt. Arról egyébként már a korábbi olasz kormányok is győzködték az EU-t, hogy bizonyos befektetések ne számítsanak bele az unió által figyelt költségvetési mutatóba, de nem jártak sikerrel.

Az kétségtelen, hogy az olasz gazdaságra ráférne a dinamizálás, hiszen a második negyedévben mindössze 1,1 százalékkal nőtt a GDP 2017 hasonló időszakához képest. Ennél gyengébb mutatója csak Dániának van az EU-n belül, 0,8 százalék.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA lengyel és a magyar gazdaság szárnyal a leggyorsabban az EU-banA friss GDP adatok alapján még úgy is jól teljesítünk, hogy lassultunk az előző negyedévhez képest.

 

Az állami költekezés valamelyest dinamizálná a növekedést, számos szakértő szerint azonban az olasz gazdasággal olyan súlyos szerkezeti gondok vannak, hogy ez csak tüneti kezelés lenne. A növekedési potenciált behatárolja például, hogy az EU-n belül csak Romániában (26,3 százalék) alacsonyabb a diplomások aránya a 30-34 éves korcsoportban, mint Olaszországban (23,9). Magyarországon 32,1 százalék ez az érték, míg az uniós átlag 39,9.

Ráadásul már most is Olaszországé Európa legnagyobb államadóssága (közel 2300 milliárd euró), ami a GDP arányában 132 százalék. (Utóbbi alapján is csak Görögország van rosszabb helyzetben.) Közben a populista kormánypártok ígéretei – alapjövedelem, adócsökkentés –, valamint a törökországi események miatt növekedett az olasz kötvények hozamfelára az Európában legbiztonságosabbnak számító németekéhez képest. Ez pedig nehezebbé teszi az adósságtömeg finanszírozását.

Ezért is szeretné az EU, ha csökkenne az olasz adósság a GDP arányában, ami kihat a költségvetési hiánnyal kapcsolatos elvárásokra is. Várhatóan hiába lesz ugyanis idén jóval a 3 százalékos limit alatt a deficit, az 1,6 százalék még mindig nagyobb, mint az 1 százalék körüli növekedés.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkGyanús pénzszóró trükkel zúzná szét az eurozónát az olasz operettkoalícióA populista koalíció egészen kreatív módszerrel oldaná meg, hogy egyszerre többet költsön, kevesebb adót szedjen, és az államadósság se nőjön. Óriási konfliktusok lesznek belőle.

Világ államadósság EU Genova katasztrófa költségvetés Matteo Salvini Olaszország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2019. június 24. 12:26 Világ

Tragédiák sújtotta gépével lopta el a show-t a Boeing az Airbus elől

Minden jól ment a párizsi légi szalonon az Airbus számára, míg egyik legfontosabb ügyfele be nem jelentette, hogy 200 737 Maxot rendel a Boeingtól.

Torontáli Zoltán
2019. június 23. 12:52 Élet, Világ

Minél több pénz van egy elhagyott pénztárcában, annál inkább visszaadják a megtalálók

A svájciak a legbecsületesebb visszaadók, de a trend globálisan is egyforma, és nagyon egyszerű magyarázata van.

Avatar
2019. június 18. 10:31 Pénz, Világ

Tengeri olajfúrók papírjait érdemes venni, csak el kell találni, hogy melyik nem megy csődbe

A Brent olaj ára olyan szintre csökkent, hogy lassan érdemes lehet befektetni, most mégis a kivárás mellett érvelünk.

Fontos

Váczi István
2019. június 23. 16:46 Közélet

Egy lesorosozott civilszervezet ellenőrzi Mészáros Lőrinc közpénzes munkáját

Egy uniós program keretében, a kormány áldásával az általa évek óta támadott Transparency International ellenőriz egy projektet, ahol Mészáros egyik cége dolgozik.

Avatar
2019. június 23. 07:48 Közélet, Tech

Zuckerberg király saját dénárt akar verni, és ennek sokan nem örülnek

A pénzügyi adatainkat összefésülik a médiafogyasztási szokásainkkal, az okoseszközök és szenzorok által biztosított adatokkal, és az egészet egybecsomagolva eladhatják bárkinek.

Kasnyik Márton Hajdu Miklós
2019. június 21. 06:43 Adat

Kettészakadt a budapesti panelmezőny, már nem a Pók utca a legdrágább lakótelep

Új adatbázist építettünk, hogy eldöntsük az örök kérdést: melyik a legdrágább és melyik a legolcsóbb panel lakótelep? Az utóbbi évek eszeveszett áremelkedése nem ugyanúgy érintette a paneleket.