Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. augusztus 5. 07:54 Világ

Orbán Viktor kifejezetten puritán, ha autóról van szó

Rendkívül széles skálán mozog a világ vezető politikusai által használt autók típusa és értéke egyaránt – ez derül ki a Visual Capitalist kifejezetten szemléletes gyűjtéséből.  A lap 45 politikai vezetőnél gyűjtötte össze, hogy milyen gépkocsival mennek a különböző protokolláris eseményekre.

A legtöbben, szám szerint tizenhárman Mercedesszel járnak, de több mint egy tucat másik gyártó is szállít a listán szereplő kormány-, illetve államfők valamelyikének. Elég sokan választanak helyi márkát, a cseh elnök például Skodával, az olasz Lanciával, a francia DS-sel, a kínai Hongqival utazik, a svéd király pedig egy – természetesen erősen átalakított – Volvo S80-sal megy a fontosabb eseményekre.

Az autók nem törvényszerűen páncélozottak, de a biztonságra mindegyik kialakításánál nagyon nagy hangsúlyt fektettek. A golyóálló üveg szinte mindenhol alapfelszereltség, de sokat mondó az is, hogy Donald Trump Cadillac One-jának például olyan nehéz az ajtaja, mint egy Boeing 757-esé, Hszi Csin-ping autója három tonnás, az ausztrál elnök kocsiját pedig olyan szenzorokkal látták el, amely érzékeli a mérges gázokat.

A nagy többség egyedileg átalakított luxusautóban furikáztatja magát, de akad egy két érdekes kivétel. A jemeni elnök például egy mezei Peugeot 508-assal közlekedik, aminél még a miniszterei Toyota Pradója is értékesebb. Ferenc pápa hivatali autója pedig ugyan egy M-osztályos Mercedes, de az egyházfő gyakran tűnik fel ehelyett 34 éves Renault 4-esében.

Az elmúlt évek legpuritánabb politikai vezetője azonban valószínűleg még így sem ő, hanem az uruguayi José Mujica volt, aki egy 1987-es Volkswagen bogárral közlekedett. Az azóta leköszönt elnöknek állítólag néhány éve egymillió dollárt ajánlottak az autóért, de ő visszautasította, mert nem akarta megbántani a barátját, akitől a kocsit kapta.

Fotó: AFP/Europress

Pedig az egymilliós vételár az egyik legdrágább autóvá változtatta volna a negyvenötös lista minden bizonnyal legkisebb értékű kocsiját. A Statista megbecsülte néhány jármű árát, és ez alapján kizárólag Trump The Beast (a Szörnyeteg) névre hallgató Cadillacje ér még ennél is többet (másfél millió dollárt). A második helyhez Hszi Csin-pingnek 800 ezer dollár is elég volt, VI. Fülöp spanyol király Rolls-Royce-át pedig csak 750 ezer dollárra becsülték.

Orbán Viktor kimaradt a Visual Capitalist gyűjtéséből, de vélhetően a magyar kormányfő is a visszafogottabb kocsival közlekedők táborát erősíti. Bár korábban nem hallottunk ilyenről, megkérdeztük a miniszterelnök sajtósát, Havasi Bertalant, hogy van-e olyan autója Orbán Viktornak, amit direkt protokolláris eseményeken használ. Választ sajnos nem kaptunk, így kénytelenek vagyunk abból kiindulni, hogy a kormányfő ilyen esetekben is a hivatali Volkswagen Multivannal jár.

Utóbbi modell ajánlott kiskereskedelmi ára teljesítménytől, fogyasztástól, sebváltótól függően 12 és 19 millió forint között mozog, de a business változatért akár 26 milliót is elkérhetnek. Ez dollárban kifejezve 43-96 ezer közötti értéket jelent, aminél azért a nagy többség drágább autót használ. Igaz, papíron Emmanuel Macron francia és Sergio Mattarella olasz elnökök autója még ennél is kevesebbe kerül.

 

Persze a Statista által adott becslések valószínűleg meg sem közelítik a legtöbb esetben egyedi autók tényleges értékét, hiszen a portál az alapmodell árából indult ki, a régi autóknál pedig nem is vették figyelembe az inflációt. Márpedig ezeknél a kocsiknál egész biztosan az átalakítás is elég költséges volt. Ráadásul egyes esetekben épp ezért tényleg csak becsülni tudták az árat, ami nem biztos, hogy mindenhol tökéletesen sikerült. Vlagyimir Putyin májusban bemutatott új Aurus Senatját például mindössze 160 ezer dollárra értékelték, holott a bemutatásakor ennél nagyságrendileg nagyobb összegek is elhangzottak.

Világ Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2019. június 23. 12:52 Élet, Világ

Minél több pénz van egy elhagyott pénztárcában, annál inkább visszaadják a megtalálók

A svájciak a legbecsületesebb visszaadók, de a trend globálisan is egyforma, és nagyon egyszerű magyarázata van.

Avatar
2019. június 18. 10:31 Pénz, Világ

Tengeri olajfúrók papírjait érdemes venni, csak el kell találni, hogy melyik nem megy csődbe

A Brent olaj ára olyan szintre csökkent, hogy lassan érdemes lehet befektetni, most mégis a kivárás mellett érvelünk.

Torontáli Zoltán
2019. június 15. 16:01 Vállalat, Világ

Közeleg a fordulópont, valamiről mindenképp le kell mondani a webáruházaknál

Két karton ásványvizet bolti áron eladni és házhoz vinni olyan tevékenység, amely soha nem lehet nyereséges. A kereskedők már nem sokáig tudják lenyelni a veszteséget.

Fontos

Váczi István
2019. június 23. 16:46 Közélet

Egy lesorosozott civilszervezet ellenőrzi Mészáros Lőrinc közpénzes munkáját

Egy uniós program keretében, a kormány áldásával az általa évek óta támadott Transparency International ellenőriz egy projektet, ahol Mészáros egyik cége dolgozik.

Avatar
2019. június 23. 07:48 Közélet, Tech

Zuckerberg király saját dénárt akar verni, és ennek sokan nem örülnek

A pénzügyi adatainkat összefésülik a médiafogyasztási szokásainkkal, az okoseszközök és szenzorok által biztosított adatokkal, és az egészet egybecsomagolva eladhatják bárkinek.

Kasnyik Márton Hajdu Miklós
2019. június 21. 06:43 Adat

Kettészakadt a budapesti panelmezőny, már nem a Pók utca a legdrágább lakótelep

Új adatbázist építettünk, hogy eldöntsük az örök kérdést: melyik a legdrágább és melyik a legolcsóbb panel lakótelep? Az utóbbi évek eszeveszett áremelkedése nem ugyanúgy érintette a paneleket.