Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. augusztus 3. 09:15 Világ

Minden nyolcadik európai tetovált, sokuk veszélyes festékkel

A szépség- és a textiliparban használható színezőanyagokat szigorúan szabályozza az EU, a tetoválószalonokra és -festékekre viszont semmilyen jogi korlátozás nem vonatkozik. Ám az egészségre gyakorolt potenciális káros hatások miatt ezen változtatna az Európai Bizottság – írja a Politico. Nincs könnyű dolga.

Az Európai Bizottság tavaly felkérte az Európai Vegyianyag-ügynökséget (ECHA), hogy vizsgálja meg, a festékekben található anyagok biztonságosak-e az ember számára. Az ECHA tavaly év végén tette közzé eredményeit, ami alapján több mint 4000 anyag szabályozását ajánlja egy 500 oldalas dokumentumban. Az ügynökség tudományos bizottsága még idén elküldi javaslatát az Európai Bizottságnak, amelynek három hónapja lesz eldönteni, átülteti-e azt az uniós jogba.

A szabályozást ugyanakkor nehéz lesz bevezetni, mivel a piac sok kis szereplőből áll. Emellett probléma, hogy a festékgyártók a pigmentanyagokat jellemzően más céllal állítják elő, például textilek, autók és műanyagok színezéséhez. A tetoválóművészek ettől függetlenül tetoválófestéknek hívják őket. A pigmentgyártók nem állítják, hogy színezőiket tetováló- és tartóssmink-festékekhez lehet használni, mert nem akarnak felelősséget vállalni.

A tetováláshoz használt festékek csomagolása is különféle, néhányra rá vannak írva az összetevők és a származási ország, néhányra nincsenek. A tetoválóművészeket pedig leginkább az érdekli, hogy a festék sokáig élénk színű maradjon.

További nehézséget okoz, hogy az egészséggel kapcsolatos aggodalmakat alátámasztó kutatások nem egyértelműek. Ugyan a festékekben találtak néhány anyagot, amelyek bizonyítottan rákkeltőek, nem született olyan tanulmány, ami a tetoválások és a rák kialakulása közötti közvetlen összefüggést vizsgálta volna. Ez persze nem jelenti azt, hogy nincs kapcsolat köztük.

 

Ugyan 2003 óta 5 százalékról 12 százalékra nőtt a tetoválással rendelkező európai állampolgárok aránya, a tetkópiac még mindig kicsi.

 

Uniós szintű szabályozás ugyan egyelőre nincs, hét országban, köztük Svédországban, Belgiumban és Spanyolországban már átültették a hazai jogba az Európai Tanács egy korábbi – nem kötelező – határozatát, amely 30-40 anyag tiltását tartalmazta. E szerint a tetováló tintáknak meg kell felelniük a kozmetikai termékekre és az élelmiszerekre vonatkozó minimumkövetelményeknek.

Egy idei svéd tanulmány azonban arról árulkodik, hogy ez a szabályozás nem sokat használ. A felmérés során a piacon lévő 34 festékből 12-ben találtak tiltott anyagokat, vagy magas szennyezettséget mutattak ki. A nemzeti szintű korlátozás azért sem lehet hatékony, mert még ha egy-egy országban be is tiltanak bizonyos termékeket, azokat könnyen be lehet szerezni egy másik uniós tagállamból.

Világ egészség európai bizottság tetoválás uniós szabályozás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2018. október 14. 11:52 Élet, Világ

A Rossmann tulajdonosa csak azokat az országokat támogatná, ahol nincs túl sok gyerek

Dirk Rossmann szerint ez a kulcsa Afrika fejlődésének és az Európába áramló menekültek megállításának is.

Torontáli Zoltán
2018. október 13. 15:57 Tech, Világ

A leginnovatívabb közlekedési eszköz a jó öreg vasút lett

Önvezető autó ide, elektromos kamion oda, a vasút nem a prototípusok kísérleteinél tart, hanem már bevezeti a legújabb technológiáit.

Rigó Anita
2018. október 13. 12:05 Világ

A Coca-Cola és a Nestlé felel a legtöbb műanyagszemétért a világon

A Coca-Cola, a PepsiCo és a Nestlé termékeinek műanyagszemete járul hozzá a leginkább a környezetszennyezéshez a világban, állapították meg környezetvédelmi aktivisták, miután begyűjtöttek 200 ezer darab műanyagszemetet az Egyesült Királyság partjaitól kezdve Vietnamig, és végignézték azokat - írja az Independent.

Fontos

Wiedemann Tamás Váczi István
2018. október 15. 13:45 Állam, Pénz

Máshová terelné a pénzt a kormány azzal, hogy megszünteti a legnépszerűbb állami lakástámogatási formát

Túl nagy volt az extraprofit, meg amúgy is ott van a CSOK – erre hivatkozva szüntetné meg a kormánypárt a lakásra gyűjtők állami támogatását. De a lakáslottó is nyerhet a lakástakarék megszüntetésén.

Hajdu Miklós Kasnyik Márton
2018. október 15. 09:02 Piac

Kihalási hullám van a magyar cégeknél, és ennek meg is van az oka

2017 és 2018 között csökkent a cégek száma az első féléves adatok alapján, és növekedésbe fordult egy olyan mutató, ami a bedőlések kockázatát méri.

Wiedemann Tamás
2018. október 12. 09:51 Állam, Pénz

Az uniós pénzek nagy részét úgy égetjük el, hogy nem lesz belőle jólét hosszabb távon

Lényegében elégettük az Európai Uniótól származó támogatásokat. Mindezt úgy sikerült elérni, hogy nálunk volt arányaiban a legtöbb csalás.