Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. augusztus 3. 09:15 Világ

Minden nyolcadik európai tetovált, sokuk veszélyes festékkel

A szépség- és a textiliparban használható színezőanyagokat szigorúan szabályozza az EU, a tetoválószalonokra és -festékekre viszont semmilyen jogi korlátozás nem vonatkozik. Ám az egészségre gyakorolt potenciális káros hatások miatt ezen változtatna az Európai Bizottság – írja a Politico. Nincs könnyű dolga.

Az Európai Bizottság tavaly felkérte az Európai Vegyianyag-ügynökséget (ECHA), hogy vizsgálja meg, a festékekben található anyagok biztonságosak-e az ember számára. Az ECHA tavaly év végén tette közzé eredményeit, ami alapján több mint 4000 anyag szabályozását ajánlja egy 500 oldalas dokumentumban. Az ügynökség tudományos bizottsága még idén elküldi javaslatát az Európai Bizottságnak, amelynek három hónapja lesz eldönteni, átülteti-e azt az uniós jogba.

A szabályozást ugyanakkor nehéz lesz bevezetni, mivel a piac sok kis szereplőből áll. Emellett probléma, hogy a festékgyártók a pigmentanyagokat jellemzően más céllal állítják elő, például textilek, autók és műanyagok színezéséhez. A tetoválóművészek ettől függetlenül tetoválófestéknek hívják őket. A pigmentgyártók nem állítják, hogy színezőiket tetováló- és tartóssmink-festékekhez lehet használni, mert nem akarnak felelősséget vállalni.

A tetováláshoz használt festékek csomagolása is különféle, néhányra rá vannak írva az összetevők és a származási ország, néhányra nincsenek. A tetoválóművészeket pedig leginkább az érdekli, hogy a festék sokáig élénk színű maradjon.

További nehézséget okoz, hogy az egészséggel kapcsolatos aggodalmakat alátámasztó kutatások nem egyértelműek. Ugyan a festékekben találtak néhány anyagot, amelyek bizonyítottan rákkeltőek, nem született olyan tanulmány, ami a tetoválások és a rák kialakulása közötti közvetlen összefüggést vizsgálta volna. Ez persze nem jelenti azt, hogy nincs kapcsolat köztük.

 

Ugyan 2003 óta 5 százalékról 12 százalékra nőtt a tetoválással rendelkező európai állampolgárok aránya, a tetkópiac még mindig kicsi.

 

Uniós szintű szabályozás ugyan egyelőre nincs, hét országban, köztük Svédországban, Belgiumban és Spanyolországban már átültették a hazai jogba az Európai Tanács egy korábbi – nem kötelező – határozatát, amely 30-40 anyag tiltását tartalmazta. E szerint a tetováló tintáknak meg kell felelniük a kozmetikai termékekre és az élelmiszerekre vonatkozó minimumkövetelményeknek.

Egy idei svéd tanulmány azonban arról árulkodik, hogy ez a szabályozás nem sokat használ. A felmérés során a piacon lévő 34 festékből 12-ben találtak tiltott anyagokat, vagy magas szennyezettséget mutattak ki. A nemzeti szintű korlátozás azért sem lehet hatékony, mert még ha egy-egy országban be is tiltanak bizonyos termékeket, azokat könnyen be lehet szerezni egy másik uniós tagállamból.

Világ egészség európai bizottság tetoválás uniós szabályozás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

2019. február 14. 17:37 Világ

Várhatjuk-e az államtól, hogy megmentsen minket a természeti katasztrófától?

Van egy titka az államilag finanszírozott kutatás-fejlesztésnek, amire a piac nem képes. Hogy hagyja a kutatókat hibázni.

Torontáli Zoltán
2019. február 14. 15:24 Világ

A Tesco bezár 30 lengyel üzletet, és nem tart nyitva éjjel Szlovákiában

Lengyelországban a boltszám csökkenése négy éve megy, Szlovákiában nem éri meg az éjjeli nyitva tartás.

Váczi István
2019. február 13. 11:38 Világ

Óriási aranybánya lapul a szigeten, amely a világ legújabb országa lehet

58 milliárd dollárt ér a bougainville-i bányában lévő arany és réz, de a függetlenségre készülő sziget nem akarja, hogy a korábbi üzemeltető visszatérjen.

Fontos

Jandó Zoltán
2019. február 15. 18:34 Adat

Sehol nem gazdagszik olyan ütemben a foci, mint Magyarországon

Beverekedte magát Európa 20 leggazdagabb ligája közé az nb1, de a régióban mindenhol egészségesebb a focicsapatok bevételi struktúrája.

Torontáli Zoltán
2019. február 15. 10:00 Vállalat

A kamionosok után a buszosoknál is kitörhet a kelet-nyugati európai csata

Az Európai Parlament lényegében helybenhagyta azt a javaslatcsomagot, amely alaposan átrendezheti a buszos közlekedést az unióban.

Fabók Bálint
2019. február 15. 06:53 Vállalat

“Lassacskán kezdenek minket emberszámba venni”: Miskolcig söpör az audis sztrájkhullám

A miskolci SEG Automitive-nál sosem sztrájkoltak, de részben az audisok hatására szokatlan összefogás valósult meg. A vezetők azonban megtörték a lendületet.