Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. augusztus 3. 09:15 Világ

Minden nyolcadik európai tetovált, sokuk veszélyes festékkel

A szépség- és a textiliparban használható színezőanyagokat szigorúan szabályozza az EU, a tetoválószalonokra és -festékekre viszont semmilyen jogi korlátozás nem vonatkozik. Ám az egészségre gyakorolt potenciális káros hatások miatt ezen változtatna az Európai Bizottság – írja a Politico. Nincs könnyű dolga.

Az Európai Bizottság tavaly felkérte az Európai Vegyianyag-ügynökséget (ECHA), hogy vizsgálja meg, a festékekben található anyagok biztonságosak-e az ember számára. Az ECHA tavaly év végén tette közzé eredményeit, ami alapján több mint 4000 anyag szabályozását ajánlja egy 500 oldalas dokumentumban. Az ügynökség tudományos bizottsága még idén elküldi javaslatát az Európai Bizottságnak, amelynek három hónapja lesz eldönteni, átülteti-e azt az uniós jogba.

A szabályozást ugyanakkor nehéz lesz bevezetni, mivel a piac sok kis szereplőből áll. Emellett probléma, hogy a festékgyártók a pigmentanyagokat jellemzően más céllal állítják elő, például textilek, autók és műanyagok színezéséhez. A tetoválóművészek ettől függetlenül tetoválófestéknek hívják őket. A pigmentgyártók nem állítják, hogy színezőiket tetováló- és tartóssmink-festékekhez lehet használni, mert nem akarnak felelősséget vállalni.

A tetováláshoz használt festékek csomagolása is különféle, néhányra rá vannak írva az összetevők és a származási ország, néhányra nincsenek. A tetoválóművészeket pedig leginkább az érdekli, hogy a festék sokáig élénk színű maradjon.

További nehézséget okoz, hogy az egészséggel kapcsolatos aggodalmakat alátámasztó kutatások nem egyértelműek. Ugyan a festékekben találtak néhány anyagot, amelyek bizonyítottan rákkeltőek, nem született olyan tanulmány, ami a tetoválások és a rák kialakulása közötti közvetlen összefüggést vizsgálta volna. Ez persze nem jelenti azt, hogy nincs kapcsolat köztük.

 

Ugyan 2003 óta 5 százalékról 12 százalékra nőtt a tetoválással rendelkező európai állampolgárok aránya, a tetkópiac még mindig kicsi.

 

Uniós szintű szabályozás ugyan egyelőre nincs, hét országban, köztük Svédországban, Belgiumban és Spanyolországban már átültették a hazai jogba az Európai Tanács egy korábbi – nem kötelező – határozatát, amely 30-40 anyag tiltását tartalmazta. E szerint a tetováló tintáknak meg kell felelniük a kozmetikai termékekre és az élelmiszerekre vonatkozó minimumkövetelményeknek.

Egy idei svéd tanulmány azonban arról árulkodik, hogy ez a szabályozás nem sokat használ. A felmérés során a piacon lévő 34 festékből 12-ben találtak tiltott anyagokat, vagy magas szennyezettséget mutattak ki. A nemzeti szintű korlátozás azért sem lehet hatékony, mert még ha egy-egy országban be is tiltanak bizonyos termékeket, azokat könnyen be lehet szerezni egy másik uniós tagállamból.

Világ egészség európai bizottság tetoválás uniós szabályozás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2018. november 21. 16:22 Világ

A magyar gazdaságot is kisegíthetik a Fehér Házban német autóipari vezetők

A Bloomberg értesülései szerint meghívást kapott a Fehér Házba a három nagy német autógyártó csoport vezetője. Az Egyesült Államok és az EU éppen egy új kereskedelmi megállapodás létrehozásán dolgozik, hogy elkerülhető legyen a totális transzatlanti kereskedelmi háború.

Torontáli Zoltán
2018. november 20. 17:05 Élet, Világ

Nem sikerült a Google-nak vércukormérő kontaktlencsét fejleszteni

Ilyen az, amikor egy nagyon ígéretes fejlesztés négy év próbálkozás után kimúlik, a projektet felfüggesztették.

Váczi István
2018. november 20. 11:26 Világ

Van, ahol akasztással kezelik a devizaválságot

Kivégeztek két devizakereskedőt Iránban, mert a hatóságok szerint manipulálták a piacot.

Fontos

Hajdu Miklós
2018. november 20. 12:50 Élet

A magyar iskolarendszer még mindig ugyanazokkal a problémákkal küzd, mint 10-15 éve

Bár számos reform történt a közoktatásban, a kétezres évek problémáinak jelentős része még mindig aktuális.

Bucsky Péter
2018. november 18. 21:45 Élet

Annyira pokoli lett egy egyszerű gázkazán-csere, hogy az emberek inkább áttérnek fafűtésre

Azért szigorította az EU a kazáncsere-szabályokat, hogy csökkenjen a környezetszennyezés. Magyarországon ebből olyan drágulás és bürokrácia-túltengés lett, hogy az emberek inkább a fa- vagy villanyfűtést választják.

Torontáli Zoltán
2018. november 18. 13:36 Élet, Világ

Az almák Ferrarija finom, piros, drága, és hihetetlenül erős marketing van mögötte

Átalakítja a gyümölcstermesztés mögötti üzleti modellt a Pink Lady és a nyomában meginduló klub almák serege, de ennek megvannak a veszélyei is. Magyarország kimarad az új almahullámból.