Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. augusztus 3. 09:15 Világ

Minden nyolcadik európai tetovált, sokuk veszélyes festékkel

A szépség- és a textiliparban használható színezőanyagokat szigorúan szabályozza az EU, a tetoválószalonokra és -festékekre viszont semmilyen jogi korlátozás nem vonatkozik. Ám az egészségre gyakorolt potenciális káros hatások miatt ezen változtatna az Európai Bizottság – írja a Politico. Nincs könnyű dolga.

Az Európai Bizottság tavaly felkérte az Európai Vegyianyag-ügynökséget (ECHA), hogy vizsgálja meg, a festékekben található anyagok biztonságosak-e az ember számára. Az ECHA tavaly év végén tette közzé eredményeit, ami alapján több mint 4000 anyag szabályozását ajánlja egy 500 oldalas dokumentumban. Az ügynökség tudományos bizottsága még idén elküldi javaslatát az Európai Bizottságnak, amelynek három hónapja lesz eldönteni, átülteti-e azt az uniós jogba.

A szabályozást ugyanakkor nehéz lesz bevezetni, mivel a piac sok kis szereplőből áll. Emellett probléma, hogy a festékgyártók a pigmentanyagokat jellemzően más céllal állítják elő, például textilek, autók és műanyagok színezéséhez. A tetoválóművészek ettől függetlenül tetoválófestéknek hívják őket. A pigmentgyártók nem állítják, hogy színezőiket tetováló- és tartóssmink-festékekhez lehet használni, mert nem akarnak felelősséget vállalni.

A tetováláshoz használt festékek csomagolása is különféle, néhányra rá vannak írva az összetevők és a származási ország, néhányra nincsenek. A tetoválóművészeket pedig leginkább az érdekli, hogy a festék sokáig élénk színű maradjon.

További nehézséget okoz, hogy az egészséggel kapcsolatos aggodalmakat alátámasztó kutatások nem egyértelműek. Ugyan a festékekben találtak néhány anyagot, amelyek bizonyítottan rákkeltőek, nem született olyan tanulmány, ami a tetoválások és a rák kialakulása közötti közvetlen összefüggést vizsgálta volna. Ez persze nem jelenti azt, hogy nincs kapcsolat köztük.

 

Ugyan 2003 óta 5 százalékról 12 százalékra nőtt a tetoválással rendelkező európai állampolgárok aránya, a tetkópiac még mindig kicsi.

 

Uniós szintű szabályozás ugyan egyelőre nincs, hét országban, köztük Svédországban, Belgiumban és Spanyolországban már átültették a hazai jogba az Európai Tanács egy korábbi – nem kötelező – határozatát, amely 30-40 anyag tiltását tartalmazta. E szerint a tetováló tintáknak meg kell felelniük a kozmetikai termékekre és az élelmiszerekre vonatkozó minimumkövetelményeknek.

Egy idei svéd tanulmány azonban arról árulkodik, hogy ez a szabályozás nem sokat használ. A felmérés során a piacon lévő 34 festékből 12-ben találtak tiltott anyagokat, vagy magas szennyezettséget mutattak ki. A nemzeti szintű korlátozás azért sem lehet hatékony, mert még ha egy-egy országban be is tiltanak bizonyos termékeket, azokat könnyen be lehet szerezni egy másik uniós tagállamból.

Világ egészség európai bizottság tetoválás uniós szabályozás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2019. május 20. 17:52 Világ

Bőrükön érzik a klímaváltozást, de a jólét fontosabb

A forró nyaraktól szenvedő Ausztráliában a baloldal az éghajlatváltozás megfékezését ígérte, a jobboldal a szénbányászatot preferálta. Mégis az utóbbi nyert.

Váczi István
2019. május 20. 16:22 Világ

Jó időre meghatározza Európa sorsát a hétvégi választás

Hosszú időre lekerül a szorosabb integráció a napirendről, ha az euroszkeptikus pártok nagyon megerősödnek az Európai Parlamentben.

Torontáli Zoltán
2019. május 17. 14:38 Vállalat, Világ

Az online ruhaboltoknak elegük van abból, hogy kölcsönzőként használják őket

Olyan méreteket ölt a ruhavisszaküldés az online üzletekben, hogy a kereskedők elkezdték feketelistázni a renitens vásárlóikat.

Fontos

Tóth István János
2019. május 21. 17:48 Adat, Közélet

Nyolc ábra egy magyar csodáról

Ha piacgazdaság van, akkor kétségtelenül Mészáros Lőrinc cégei a legjobbak az országban, és nekik kellene nyerniük az összes közbeszerzést. De van alternatív magyarázat is.

Jandó Zoltán
2019. május 21. 06:46 Közélet, Vállalat

Körbezártak minket az oroszok, és a kormány önként sétál a karjaikba

Gázkörgyűrű építésével foglalja vissza Kelet-Közép-Európát a Gazprom. Bár a magyar hatóság a régióban egyedüliként résen volt, a kormány ezt az előnyt is eldobhatja.

Jandó Zoltán
2019. május 20. 11:41 Tech, Vállalat

Gyakorlatilag kicsinálják a magyarok második kedvenc okostelefon-márkáját

A magyar okostelefon-piacot is felboríthatja a Huawei-botrány. Itthon az elmúlt hónapokban minden negyedik készüléket a kínai gyártó adta el.