Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. augusztus 3. 09:15 Világ

Minden nyolcadik európai tetovált, sokuk veszélyes festékkel

A szépség- és a textiliparban használható színezőanyagokat szigorúan szabályozza az EU, a tetoválószalonokra és -festékekre viszont semmilyen jogi korlátozás nem vonatkozik. Ám az egészségre gyakorolt potenciális káros hatások miatt ezen változtatna az Európai Bizottság – írja a Politico. Nincs könnyű dolga.

Az Európai Bizottság tavaly felkérte az Európai Vegyianyag-ügynökséget (ECHA), hogy vizsgálja meg, a festékekben található anyagok biztonságosak-e az ember számára. Az ECHA tavaly év végén tette közzé eredményeit, ami alapján több mint 4000 anyag szabályozását ajánlja egy 500 oldalas dokumentumban. Az ügynökség tudományos bizottsága még idén elküldi javaslatát az Európai Bizottságnak, amelynek három hónapja lesz eldönteni, átülteti-e azt az uniós jogba.

A szabályozást ugyanakkor nehéz lesz bevezetni, mivel a piac sok kis szereplőből áll. Emellett probléma, hogy a festékgyártók a pigmentanyagokat jellemzően más céllal állítják elő, például textilek, autók és műanyagok színezéséhez. A tetoválóművészek ettől függetlenül tetoválófestéknek hívják őket. A pigmentgyártók nem állítják, hogy színezőiket tetováló- és tartóssmink-festékekhez lehet használni, mert nem akarnak felelősséget vállalni.

A tetováláshoz használt festékek csomagolása is különféle, néhányra rá vannak írva az összetevők és a származási ország, néhányra nincsenek. A tetoválóművészeket pedig leginkább az érdekli, hogy a festék sokáig élénk színű maradjon.

További nehézséget okoz, hogy az egészséggel kapcsolatos aggodalmakat alátámasztó kutatások nem egyértelműek. Ugyan a festékekben találtak néhány anyagot, amelyek bizonyítottan rákkeltőek, nem született olyan tanulmány, ami a tetoválások és a rák kialakulása közötti közvetlen összefüggést vizsgálta volna. Ez persze nem jelenti azt, hogy nincs kapcsolat köztük.

 

Ugyan 2003 óta 5 százalékról 12 százalékra nőtt a tetoválással rendelkező európai állampolgárok aránya, a tetkópiac még mindig kicsi.

 

Uniós szintű szabályozás ugyan egyelőre nincs, hét országban, köztük Svédországban, Belgiumban és Spanyolországban már átültették a hazai jogba az Európai Tanács egy korábbi – nem kötelező – határozatát, amely 30-40 anyag tiltását tartalmazta. E szerint a tetováló tintáknak meg kell felelniük a kozmetikai termékekre és az élelmiszerekre vonatkozó minimumkövetelményeknek.

Egy idei svéd tanulmány azonban arról árulkodik, hogy ez a szabályozás nem sokat használ. A felmérés során a piacon lévő 34 festékből 12-ben találtak tiltott anyagokat, vagy magas szennyezettséget mutattak ki. A nemzeti szintű korlátozás azért sem lehet hatékony, mert még ha egy-egy országban be is tiltanak bizonyos termékeket, azokat könnyen be lehet szerezni egy másik uniós tagállamból.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ egészség európai bizottság tetoválás uniós szabályozás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.