Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. július 29. 07:21 Tech, Világ

A GPS egy könnyen sebezhető rendszer, és ha támadják, összeomlik a gazdaság

Ma már nem kell sokat magyarázni, hogy miért fontos a GPS megfelelő működése. Világszerte 2 milliárd eszközbe van beépítve GPS-vevő, elég ha a mobiltelefonokra vagy a navigációs berendezésekre gondolunk, és a becslések szerint 2022-re a szám 7 milliárdra emelkedik.

Azt azonban kevesen tudják, hogy ez a műholdas helymeghatározó rendszer egyben a világ legfontosabb pontosidő-mérő hálózata is. Eszközök százmilliói a GPS jelekből nyerik a pontos időt, és ebben az esetben tényleg a pontos időre kell gondolni, mert ha a másodperc milliomod részével elcsúsznak a jelek, akkor az eszközök nem tudnak szinkronban működni. Márpedig ez óriási problémákhoz vezethet.

A 31 műholdból álló GPS-t kezdetben saját használatra építette ki az amerikai légvédelem, és csak 2000-től engedte át kereskedelmi hasznosításra. Ahogy a Bloomberg írja, amikor 2016 januárjában kiselejtezték az egyik műholdat, és az ezzel kapcsolatos adatokat törölték a rendszerből, pár apró hibát vétettek, ami miatt a műholdak sorra 13,7 miliszekundummal késésbe kerültek.

Ennek következtében a következő 11 órában leállt az amerikai mobiltelefon bázisállomások jelentős része, a rendőrség és a tűzoltóság kommunikációs hibákkal találta szembe magát, az angol BBC egyes rádiójelei megszakadtak, a Föld közelében lévő aszteroidákat megfigyelő teleszkóppal pedig megszakadt a kapcsolat.

A jelenség magyarázata, hogy mind a 31 GPS műholdon vannak olyan atomórák, amelyek állandóan meghatározzák a pontos időt, és a mérések adatait leküldik a Földre. A legtöbb esetben ez az eszközök időmérésének forrása, és bár a nagyon kritikus felhasználók egy részének van valamilyen földi atomórára kapcsolható vészmegoldása, a többség védtelen a rendszer legkisebb hibáival szemben is.

Az egész GPS rendszert az amerikai Colorado Springs-ben állomásozó egyik repülőszázad működteti, egyetlen kis szobából, amelyet két biztonsági ajtó, és egyetlen őr véd. Az üzemeltető tisztek a legmagasabb biztonsági minősítéssel rendelkeznek, más pedig csak akkor teheti be a lábát a helyiségbe, ha előtte átesett a nemzetbiztonsági háttérvizsgálaton.

A műholdak működését 1,5 másodpercenként küldött, illetve érkező jelekkel ellenőrzik, ezen kívül naponta legalább egyszer minden műholdat külön is tesztelnek.

A Pentagon 2007-ben szembesült azzal, hogy a napkitörések és az aszteroidák mellett akár egy ellenséges haderő is veszélyeztetheti a GPS műholdakat, mert ekkor Kína a Földről kilőtt rakétával megsemmisített egy saját műholdat. Azóta Oroszország, Irán és Észak-Korea is bejelentette, hogy képes erre, és ha ez így van, akkor egy GPS műholdat is ki tudnak iktatni a rendszerből.

Ennél azonban egyelőre az az aggasztóbb, hogy a GPS jelek elég gyengék ahhoz, hogy gyakorlatilag bárki árnyékolni tudja a vételi lehetőséget. Az a legkevesebb, hogy már egy mobiltoronyra szálló galamb is átmeneti zavart tud okozni, a rosszabb hír az, hogy ha valaki nagyon szeretné egy berendezés GPS hozzáférését blokkolni, akkor viszonylag könnyen meg is teheti a kereskedelemben kapható egyszerű és olcsó eszközökkel.

Európai adatok szerint az elmúlt két évben 50 ezer ilyen eset történt, a legtöbbször valószínűleg olyan kamionosok éltek a lehetőséggel, akik kicsit el szerettek volna tűnni a központban ülő főnökeik vigyázó szemei elől.

Sokkal veszélyesebb, amikor a GPS vevőket megpróbálják átverni, azaz olyan jeleket szórnak rájuk, amelyek máshova pozicionálják őket. Így lehet elég könnyen eltéríteni egy mozgó eszközt, például egy drónt. Amennyiben ez egy egyszerű lehetőség marad a jövőben is, akkor az önvezető autók vezénylésével is komoly gondok adódhatnak.

A legérdekesebb mégis az, hogy egy hekker a megfelelő jelek szórásával az eszköz időérzékelését is be tudja csapni, azaz lehetővé válik számára az időben való virtuális előre és vissza mozgás. Márpedig ettől a nagy pontossággal összehangolt pénzügyi rendszerek képesek összeomlani.

A nagy cégek azzal védik magukat egy ilyen hiba vagy támadás ellen, hogy zavar esetén egy alternatív, nem GPS alapú időmérő hálózatra is képesek csatlakozni, ám a kisebb piaci szereplők védtelenek.

A Bloombergnek nyilatkozó biztonsági szakértő azt mondja, nem is attól félnek igazán, hogy valaki alapvetően átállítja az órákat és ezzel bedönti a teljes pénzügyi rendszert, mert ezt azonnal mindenki észreveszi. Ennél sokkal baljósabb forgatókönyv, hogy az eszközök időérzékelését csak olyan minimális mértékben mozgatják előre és hátra, ami nem üti ki azonnal a biztosítékot, ám mégis megzavarja az algoritmusokat. Ez esetben nem leállás, hanem a globális pénzügyi rendszerekben észlelt folyamatos káosz lehet a következmény.

A GPS mellett létezik egy európai, egy orosz és egy kínai műholdas helymeghatározó rendszer is, ám ezek nem globális lefedettségűek, ezért teljes mértékben nem alkalmasak alternatívának.

A megnyugtató megoldás a GPS kiváltására képes földi hálózat létrehozása lenne, ám az Egyesült Államok eddig nem sokat tett ennek érdekében. A GPS műholdak jelenlegi verziói sokkal több ideje vannak fent, mint amennyire tervezték őket, de folyamatosan cserélik le az eszközöket, és az újabb modellek sokkal erősebb jeleket fognak kibocsátani, hogy a vevőberendezések legalább az egyszerűbb trükkök ellen védettek legyenek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Világ GPS hekker idő időmérés műhold pontos idő Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.