Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. július 28. 12:22 Tech, Világ

Beszállnál egy ballonba, hogy 30 kilométeres magasságból megnézd a Földet?

A kereskedelmi alapú űrutazás megvalósításán ma már elég sok vállalkozás dolgozik, ám úgy még valószínűleg senki sem gondolt a lehetőségre, mint a World View. A Bloomberg azt írja, hogy ez az amerikai társaság nem zajos rakétával, hanem csendes ballonnal vinné fel az utasait, és bár csak az űr szélére érne ki velük, az utazás lényege pont az lenne, hogy a résztvevők úgy gyönyörködhessenek a Föld látványában, mint az űrhajósok.

A World View az elmúlt pár évben elég jó eredményeket ért el a speciális ballonok építésében, de talán még fontosabb, hogy megbízható technológiát sikerült fejlesztenie a magas légrétegekben való irányításhoz is.

A cég többnyire amerikai állami megrendeléseket kap, például amikor arra van szükség, hogy egy ballont felküldjenek egy adott területre, és bizonyos hosszabb ideig ott tartva onnan figyelhessék a földi eseményeket. Általában meteorológiai, kutatási céljai vannak az ilyen projekteknek, de akadnak már a szolgáltatásnak magáncég megrendelői is.

Az egyik jó példa a KFC gyorskiszolgáló étteremlánc volt, amely nagy reklámzajt csapva csirkés szendvicseket küldött fel a sztratoszférába. A cég vezetői azonban a Bloombergnek arról számoltak be, hogy elég sok komoly érdeklődő megkeresését is fogadják, a hajózó társaságoknak például nagyon jól jönne, ha bizonyos veszélyes tengeri helyeken egy állandóan fent lévő ballonon keresztül figyelhetnék a modern-kori kalózok elhelyezkedését.

Az alkalmazott ballontechnika érthető módon üzleti titok, de annyit lehet tudni, hogy a szerkezetek héliummal működnek, és a magasban levegő hozzáadásával vagy elvételével mozognak (miközben a hélium mennyisége állandó marad), de persze a földről irányítják őket.

Míg korábban azt gondolták, hogy 20-30 kilométeres magasságban egy ballont a folyamatos és erős szél miatt nem lehet jól kormányozni, a World View addig fejlesztette a technológiáját, hogy képes lett olyan csendesebb zugokat találni, ahol időlegesen meghúzhatja magát. Ennek következtében pedig viszonylag kis területen képes maradni, illetve szükség esetén felszállni vagy leereszkedni.

Az egyik legfontosabb eredmény, hogy a ballonok ma már viszonylag nagy pontossággal hozhatók vissza a Földre – ez volt ugyanis a másik legnagyobb gát az eddigi fejlesztéseknél. Igaz, az érkezési területet még ma is csak nagyjából tudják belőni. Egyszer előfordult, hogy egy helyi lakos a földre visszatért ballont begyűjtötte, és tetemes összeget akart kicsikarni érte, azzal érvelve, hogy agyonütötte a kutyáját, de egyrészt a fedélzeti kamerák képéből kiderült, hogy erről szó sem lehetett, másrészt azóta sokat javult a leszállás pontossága.

A tervek szerint a cég épít egy olyan ballont, amelyhez egy kis kabint csatolnak, bárral és mellékhelyiséggel, az utasok pedig szép csendben és egyenletesen emelkedve juthatnának fel 30 kilométeres magasságra. Ez az a pont, ahonnan már úgy lehet nézni a Földet, mint ahogy a bolygó körül keringő űrhajósok látják. Két óra kellemes nézelődés után a ballont az irányítható ejtőernyőkkel hoznák vissza a földre, és mindezért 75 ezer dollárt kellene fizetniük az utasoknak.

Tech Világ ballon sztratoszféra űrutazás World View Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Straub Ádám
2019. július 14. 15:02 Tech

Megéri lemondani a kábeltévé-előfizetést?

Az amerikaiak 35 százalékának már nincs kábeltévé-előfizetése, itthon azonban még nem olyan egyértelmű, hogy jó döntés csak a streamingszolgáltatókra hagyatkozni.

Avatar
2019. július 8. 06:18 Tech, Vállalat

Olyan jól megy a magyar programozósuliknak, hogy már a régióban terjeszkednek

A veszteséges működés tavaly már inkább kivétel volt mint alapszabály, a piacon beindult a konszolidáció, páran kiszálltak. A Green Fox és a Codecool azonban elindult meghódítani a régiót.

Avatar
2019. július 7. 07:04 Tech

A társadalomnak kell eldöntenie, mit kezd a hamis pornóval

A képfelismerési és képmódosítási technológia gyorsan fejlődik és beépült a mindennapjainkba, de lehet, hogy valahogy határt kell szabni a használatának.

Fontos

Jandó Zoltán
2019. július 10. 15:24 Vállalat

Kirakták Andy Vajna embereit a vezetésből, és költözik is a TV2 anyacége

Átvette a TV2 vezetését, és megvásárolta a Lánchíd Rádiót és a Heti Választ is Alcsútdoboz fideszes alpolgármestere. Utóbbi két cég a Mészáros-birodalom egyik központjába költözött.

Jandó Zoltán Fabók Bálint
2019. július 10. 06:43 Vállalat

A legmagasabb szinten dönthettek Mészáros Lőrincék 40 milliárdos üzletéről

Egyelőre az sem egyértelmű, honnan lesz pénz a mostani felvásárlásra, de a 4iG további akvizíciókat tervez Magyarországon és a régióban.

Avatar
2019. július 9. 16:00 Vállalat

Szegény rokon marad Magyarország Európában, ha ilyen munkát támogat az állam

A magyar átlagnál jobb, de európai összevetésben olcsó és egyszerű munkát hoznak Magyarországra az államilag támogatott külföldi cégek.