Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. július 28. 12:22 Tech, Világ

Beszállnál egy ballonba, hogy 30 kilométeres magasságból megnézd a Földet?

A kereskedelmi alapú űrutazás megvalósításán ma már elég sok vállalkozás dolgozik, ám úgy még valószínűleg senki sem gondolt a lehetőségre, mint a World View. A Bloomberg azt írja, hogy ez az amerikai társaság nem zajos rakétával, hanem csendes ballonnal vinné fel az utasait, és bár csak az űr szélére érne ki velük, az utazás lényege pont az lenne, hogy a résztvevők úgy gyönyörködhessenek a Föld látványában, mint az űrhajósok.

A World View az elmúlt pár évben elég jó eredményeket ért el a speciális ballonok építésében, de talán még fontosabb, hogy megbízható technológiát sikerült fejlesztenie a magas légrétegekben való irányításhoz is.

A cég többnyire amerikai állami megrendeléseket kap, például amikor arra van szükség, hogy egy ballont felküldjenek egy adott területre, és bizonyos hosszabb ideig ott tartva onnan figyelhessék a földi eseményeket. Általában meteorológiai, kutatási céljai vannak az ilyen projekteknek, de akadnak már a szolgáltatásnak magáncég megrendelői is.

Az egyik jó példa a KFC gyorskiszolgáló étteremlánc volt, amely nagy reklámzajt csapva csirkés szendvicseket küldött fel a sztratoszférába. A cég vezetői azonban a Bloombergnek arról számoltak be, hogy elég sok komoly érdeklődő megkeresését is fogadják, a hajózó társaságoknak például nagyon jól jönne, ha bizonyos veszélyes tengeri helyeken egy állandóan fent lévő ballonon keresztül figyelhetnék a modern-kori kalózok elhelyezkedését.

Az alkalmazott ballontechnika érthető módon üzleti titok, de annyit lehet tudni, hogy a szerkezetek héliummal működnek, és a magasban levegő hozzáadásával vagy elvételével mozognak (miközben a hélium mennyisége állandó marad), de persze a földről irányítják őket.

Míg korábban azt gondolták, hogy 20-30 kilométeres magasságban egy ballont a folyamatos és erős szél miatt nem lehet jól kormányozni, a World View addig fejlesztette a technológiáját, hogy képes lett olyan csendesebb zugokat találni, ahol időlegesen meghúzhatja magát. Ennek következtében pedig viszonylag kis területen képes maradni, illetve szükség esetén felszállni vagy leereszkedni.

Az egyik legfontosabb eredmény, hogy a ballonok ma már viszonylag nagy pontossággal hozhatók vissza a Földre – ez volt ugyanis a másik legnagyobb gát az eddigi fejlesztéseknél. Igaz, az érkezési területet még ma is csak nagyjából tudják belőni. Egyszer előfordult, hogy egy helyi lakos a földre visszatért ballont begyűjtötte, és tetemes összeget akart kicsikarni érte, azzal érvelve, hogy agyonütötte a kutyáját, de egyrészt a fedélzeti kamerák képéből kiderült, hogy erről szó sem lehetett, másrészt azóta sokat javult a leszállás pontossága.

A tervek szerint a cég épít egy olyan ballont, amelyhez egy kis kabint csatolnak, bárral és mellékhelyiséggel, az utasok pedig szép csendben és egyenletesen emelkedve juthatnának fel 30 kilométeres magasságra. Ez az a pont, ahonnan már úgy lehet nézni a Földet, mint ahogy a bolygó körül keringő űrhajósok látják. Két óra kellemes nézelődés után a ballont az irányítható ejtőernyőkkel hoznák vissza a földre, és mindezért 75 ezer dollárt kellene fizetniük az utasoknak.

Tech Világ ballon sztratoszféra űrutazás World View Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Rigó Anita
2018. november 16. 16:19 Tech

Zuckerberg tagadja, hogy tudott volna a sorosozó álhírkampányról

A New York Times cikke hatalmas vihart kavart a cég körül, a vezetők igyekeznek magyarázkodni.

Hajdu Miklós
2018. november 13. 06:56 Tech

Adatszemüveg és virtuális valóság: szinte olyan lesz az autógyári munka, mint egy videójáték

Tablet, okosóra és hamarosan adatszemüveg egészíti ki karbantartók szerszámkészletét a magyarországi autógyárakban.

Hajdu Miklós
2018. november 10. 17:08 Tech

Egy intézmény nyerte el a magyar egyetemekhez jutó uniós kutatási pénzek közel harmadát

Tovább elemeztük a H2020 pályázatok adatait, ezúttal a magyar egyetemekre koncentrálva. Kiderült, hogy a CEU messze kiemelkedik a magyar egyetemek között a nemzetközi színtéren.

Fontos

Hajdu Miklós
2018. november 20. 12:50 Élet

A magyar iskolarendszer még mindig ugyanazokkal a problémákkal küzd, mint 10-15 éve

Bár számos reform történt a közoktatásban, a kétezres évek problémáinak jelentős része még mindig aktuális.

Bucsky Péter
2018. november 18. 21:45 Élet

Annyira pokoli lett egy egyszerű gázkazán-csere, hogy az emberek inkább áttérnek fafűtésre

Azért szigorította az EU a kazáncsere-szabályokat, hogy csökkenjen a környezetszennyezés. Magyarországon ebből olyan drágulás és bürokrácia-túltengés lett, hogy az emberek inkább a fa- vagy villanyfűtést választják.

Torontáli Zoltán
2018. november 18. 13:36 Élet, Világ

Az almák Ferrarija finom, piros, drága, és hihetetlenül erős marketing van mögötte

Átalakítja a gyümölcstermesztés mögötti üzleti modellt a Pink Lady és a nyomában meginduló klub almák serege, de ennek megvannak a veszélyei is. Magyarország kimarad az új almahullámból.