Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. július 28. 12:22 Tech, Világ

Beszállnál egy ballonba, hogy 30 kilométeres magasságból megnézd a Földet?

A kereskedelmi alapú űrutazás megvalósításán ma már elég sok vállalkozás dolgozik, ám úgy még valószínűleg senki sem gondolt a lehetőségre, mint a World View. A Bloomberg azt írja, hogy ez az amerikai társaság nem zajos rakétával, hanem csendes ballonnal vinné fel az utasait, és bár csak az űr szélére érne ki velük, az utazás lényege pont az lenne, hogy a résztvevők úgy gyönyörködhessenek a Föld látványában, mint az űrhajósok.

A World View az elmúlt pár évben elég jó eredményeket ért el a speciális ballonok építésében, de talán még fontosabb, hogy megbízható technológiát sikerült fejlesztenie a magas légrétegekben való irányításhoz is.

A cég többnyire amerikai állami megrendeléseket kap, például amikor arra van szükség, hogy egy ballont felküldjenek egy adott területre, és bizonyos hosszabb ideig ott tartva onnan figyelhessék a földi eseményeket. Általában meteorológiai, kutatási céljai vannak az ilyen projekteknek, de akadnak már a szolgáltatásnak magáncég megrendelői is.

Az egyik jó példa a KFC gyorskiszolgáló étteremlánc volt, amely nagy reklámzajt csapva csirkés szendvicseket küldött fel a sztratoszférába. A cég vezetői azonban a Bloombergnek arról számoltak be, hogy elég sok komoly érdeklődő megkeresését is fogadják, a hajózó társaságoknak például nagyon jól jönne, ha bizonyos veszélyes tengeri helyeken egy állandóan fent lévő ballonon keresztül figyelhetnék a modern-kori kalózok elhelyezkedését.

Az alkalmazott ballontechnika érthető módon üzleti titok, de annyit lehet tudni, hogy a szerkezetek héliummal működnek, és a magasban levegő hozzáadásával vagy elvételével mozognak (miközben a hélium mennyisége állandó marad), de persze a földről irányítják őket.

Míg korábban azt gondolták, hogy 20-30 kilométeres magasságban egy ballont a folyamatos és erős szél miatt nem lehet jól kormányozni, a World View addig fejlesztette a technológiáját, hogy képes lett olyan csendesebb zugokat találni, ahol időlegesen meghúzhatja magát. Ennek következtében pedig viszonylag kis területen képes maradni, illetve szükség esetén felszállni vagy leereszkedni.

Az egyik legfontosabb eredmény, hogy a ballonok ma már viszonylag nagy pontossággal hozhatók vissza a Földre – ez volt ugyanis a másik legnagyobb gát az eddigi fejlesztéseknél. Igaz, az érkezési területet még ma is csak nagyjából tudják belőni. Egyszer előfordult, hogy egy helyi lakos a földre visszatért ballont begyűjtötte, és tetemes összeget akart kicsikarni érte, azzal érvelve, hogy agyonütötte a kutyáját, de egyrészt a fedélzeti kamerák képéből kiderült, hogy erről szó sem lehetett, másrészt azóta sokat javult a leszállás pontossága.

A tervek szerint a cég épít egy olyan ballont, amelyhez egy kis kabint csatolnak, bárral és mellékhelyiséggel, az utasok pedig szép csendben és egyenletesen emelkedve juthatnának fel 30 kilométeres magasságra. Ez az a pont, ahonnan már úgy lehet nézni a Földet, mint ahogy a bolygó körül keringő űrhajósok látják. Két óra kellemes nézelődés után a ballont az irányítható ejtőernyőkkel hoznák vissza a földre, és mindezért 75 ezer dollárt kellene fizetniük az utasoknak.

Tech Világ ballon sztratoszféra űrutazás World View Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Fabók Bálint
2019. február 19. 17:11 Tech

Álinterjúkkal és kamutárgyalásokkal próbálja megszerezni a Huawei az Apple titkait

Az amerikai kormány szerint a Huaweinél külön ösztönzőprogram van arra, hogy információkat szerezzenek a riválisoktól.

Wiedemann Tamás
2019. február 18. 17:16 Tech, Vállalat

Egyre furcsább módszerekkel próbálják begyűjteni az űrszemetet

Egyre több cég próbál valamiféle megoldást találni a több százezer darabból álló űrszemét összeszedésére és megsemmisítésére.

Wiedemann Tamás
2019. február 18. 10:35 Adat, Tech

Ezek a mobilok sugároznak a legerősebben

Az első helyen egy kínai gyártó szerepel, de a top tízben van Iphone, Sony és Google saját márkás készülék is.

Fontos

Bucsky Péter
2019. február 19. 07:00 Pénz

Évi 50 milliárdot hagyunk az államnál egy ki nem használt adókedvezmény miatt

Százezrek nem élnek az szja-kedvezménnyel, pedig egy orvosi papírral évi 90 ezer forintot spórolhatnának. Aki eddig nem tette meg, öt évre visszamenőleg is kérheti.

Jandó Zoltán
2019. február 18. 06:53 Közélet

Káoszba süllyedt a kormány terve, hogy jobban szervezzék a nagy sportrendezvényeket

Nagyon úgy tűnik, hogy hiába volt rá törekvés, mégsem lesz egységes szervezési kerete és felelőse a magyarországi rendezésű nagy sporteseményeknek. Pedig lett volna logika benne.

Torontáli Zoltán
2019. február 17. 07:17 Élet

Mégis mit eszünk ennyire a Túró Rudin?

Szó szerint ízekre szedtük a kakaós masszával bevont túrórudat. Most kiderül, hogy miért van benne kukoricakeményítő, hidrogénezett olaj, vagy olyan vegyületek, mint a kálcium-laktát vagy a kálium-szorbát.