Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. július 28. 12:22 Tech, Világ

Beszállnál egy ballonba, hogy 30 kilométeres magasságból megnézd a Földet?

A kereskedelmi alapú űrutazás megvalósításán ma már elég sok vállalkozás dolgozik, ám úgy még valószínűleg senki sem gondolt a lehetőségre, mint a World View. A Bloomberg azt írja, hogy ez az amerikai társaság nem zajos rakétával, hanem csendes ballonnal vinné fel az utasait, és bár csak az űr szélére érne ki velük, az utazás lényege pont az lenne, hogy a résztvevők úgy gyönyörködhessenek a Föld látványában, mint az űrhajósok.

A World View az elmúlt pár évben elég jó eredményeket ért el a speciális ballonok építésében, de talán még fontosabb, hogy megbízható technológiát sikerült fejlesztenie a magas légrétegekben való irányításhoz is.

A cég többnyire amerikai állami megrendeléseket kap, például amikor arra van szükség, hogy egy ballont felküldjenek egy adott területre, és bizonyos hosszabb ideig ott tartva onnan figyelhessék a földi eseményeket. Általában meteorológiai, kutatási céljai vannak az ilyen projekteknek, de akadnak már a szolgáltatásnak magáncég megrendelői is.

Az egyik jó példa a KFC gyorskiszolgáló étteremlánc volt, amely nagy reklámzajt csapva csirkés szendvicseket küldött fel a sztratoszférába. A cég vezetői azonban a Bloombergnek arról számoltak be, hogy elég sok komoly érdeklődő megkeresését is fogadják, a hajózó társaságoknak például nagyon jól jönne, ha bizonyos veszélyes tengeri helyeken egy állandóan fent lévő ballonon keresztül figyelhetnék a modern-kori kalózok elhelyezkedését.

Az alkalmazott ballontechnika érthető módon üzleti titok, de annyit lehet tudni, hogy a szerkezetek héliummal működnek, és a magasban levegő hozzáadásával vagy elvételével mozognak (miközben a hélium mennyisége állandó marad), de persze a földről irányítják őket.

Míg korábban azt gondolták, hogy 20-30 kilométeres magasságban egy ballont a folyamatos és erős szél miatt nem lehet jól kormányozni, a World View addig fejlesztette a technológiáját, hogy képes lett olyan csendesebb zugokat találni, ahol időlegesen meghúzhatja magát. Ennek következtében pedig viszonylag kis területen képes maradni, illetve szükség esetén felszállni vagy leereszkedni.

Az egyik legfontosabb eredmény, hogy a ballonok ma már viszonylag nagy pontossággal hozhatók vissza a Földre – ez volt ugyanis a másik legnagyobb gát az eddigi fejlesztéseknél. Igaz, az érkezési területet még ma is csak nagyjából tudják belőni. Egyszer előfordult, hogy egy helyi lakos a földre visszatért ballont begyűjtötte, és tetemes összeget akart kicsikarni érte, azzal érvelve, hogy agyonütötte a kutyáját, de egyrészt a fedélzeti kamerák képéből kiderült, hogy erről szó sem lehetett, másrészt azóta sokat javult a leszállás pontossága.

A tervek szerint a cég épít egy olyan ballont, amelyhez egy kis kabint csatolnak, bárral és mellékhelyiséggel, az utasok pedig szép csendben és egyenletesen emelkedve juthatnának fel 30 kilométeres magasságra. Ez az a pont, ahonnan már úgy lehet nézni a Földet, mint ahogy a bolygó körül keringő űrhajósok látják. Két óra kellemes nézelődés után a ballont az irányítható ejtőernyőkkel hoznák vissza a földre, és mindezért 75 ezer dollárt kellene fizetniük az utasoknak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Világ ballon sztratoszféra űrutazás World View Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.