Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. július 25. 11:48 Világ

Akár több tízmilliós bónuszokat is fizetnek a brit cégek, hogy megtartsák a képzett európai dolgozókat

Amióta a britek megszavazták, hogy kilépnek az Európai Unióból, a brit vállalatok egyre nehezebben tudják megszerezni vagy akár megtartani a képzett uniós munkavállalókat. Éppen ezért kénytelenek plusz juttatásokat kínálni: a Migrate UK ügyvédi iroda felmérése szerint 2016 nyara óta 10-ből 6 vállalat emelte a fizetéseket, osztott bónuszt, vagy vállalta be a munkavállaló tandíjának finanszírozását emiatt. Néhány vállalat 100 ezer fontos (37 millió forintos) bónuszt is osztott, hogy bebiztosítsa legjobb munkavállalóit – írja az Independent.

Az ezer HR-igazgató részvételével készült felmérés szerint a vállalatok 39 százaléka már vesztett el uniós munkavállalót a Brexit miatt, ők hazaköltöztek vagy másik uniós országba mentek dolgozni.

A legrosszabbul a pénzügyi szolgáltató szektort érinti, hogy visszaesett az uniós munkaerő beáramlása, itt a cégek 83 százaléka jelezte, hogy gondban van a toborzással. A feldolgozóipari cégek több mint kétharmada, a jogi irodák 63 százaléka, míg az IT-cégek 79 százaléka is azt mondta, hogy most nehezebb képzett munkaerőt találni.

Többféle ösztönzőt is bevetnek az uniós dolgozók megtartásáért a brit vállalatok: 12 százalékuk magasabb fizetésekkel, 16 százalékuk magasabb bónusszal próbálkozik. Ötből majdnem egy vállalat egészségügyi biztosítást, 9 százalék plusz szabadságot és ingyen szállást, valamint 7 százalék már tandíj-támogatást is kínált.

A Brexit miatti bizonytalanság és font leértékelődése miatt tavaly ötéves mélypontra, 101 ezerre esett az uniós tagországokból az Egyesült Királyságba áramló nettó bevándorló népesség száma. A képzett munkaerő-utánpótlás csökkenése pedig már most sokba kerül a brit vállalatoknak.

A felmérésben résztvevő vállalatok 5 ezer fonttól 100 ezer font (1,8-37,7 millió forint) értékig terjedő munkavállalói ösztönzőket vetettek eddig be, a legmagasabb összeget azonban csak a cégek 1 százaléka említette. Tízből négy vállalat 10 ezer és 60 ezer fontot költött egy-egy munkavállaló megtartására.

Az adatokból már most látszik egyébként, hogy egyre többen vették az irányt kifelé az Egyesült Királyságból (fekete vonal), miközben a bevándorlás (kék vonal) csökkent. Ez a trend várhatóan fokozódni fog, ha a Brexit-tárgyalások folyamán nem találnak megnyugtató megoldást az európai munkavállalók helyzetére.

Forrás: Migration Watch UK

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ bevándorlás Brexit Egyesült Királyság Európai Unió kivándorlás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.