Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. július 17. 12:56 Világ

Kiosztotta a populista politikusokat Orbán Viktor kedvelt történésze

A Jeruzsálemi Héber Egyetemen történelmet oktató Yuval Harari napjaink egyik legfelkapottabb szerzője, gondolkodója. Az angolul 2014-ben megjelent, az emberiség múltját összefoglaló Sapiens – Az emberiség rövid története, valamint a 2016-os Homo Deus – A holnap rövid története című könyvei számos országban lettek bestsellerek, az előbbit egyaránt dicsérte például a Microsoft-társalapító Bill Gates és Barack Obama amerikai exelnök.

A Homo Deust Harari személyesen mutatta be Emmanuel Macron francia elnöknek, a Heti Válasz pedig az év elején arról írt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök is olvasta a munkát, és annyira elnyerte tetszését, hogy állítólag stábja személyes találkozó reményében kereste meg a szerzőt.

A történész konferenciák sztárelőadójának számít – szerepelt például az idei davosi Világgazdasági Fórumon –, és a sajtó is szívesen készít vele interjúkat. Harari a napokban a CNBC-nek arról beszélt: sohasem szabad lebecsülni az emberi ostobaság szerepét, ez a történelmet alakító egyik legerőteljesebb tényező.

Az egyetemi tanár szerint kétséges, hogy a populista vezetők képesek megoldani napjaink legnagyobb globális kihívásait.

Az ilyen politikusokat úgy jellemezte, hogy a jövőről szóló valós víziók helyett a múlt nosztalgikus ábrándjait adják el az embereknek.

Harari elismerte, hogy a populista vezetőknek helyes meglátásaik és valós válaszaik vannak a nemzeti szinten felmerülő gondokra, de szerinte ez nem sokat ér, mert a világ három legnagyobb problémája globális természetű. Ez pedig nem más, mint az atomháború fenyegetése, az éghajlatváltozás, valamint a robbanásszerű, az életet gyökeresen átalakító technológiai változások sora.

„Ezeket a problémákat csak világszinten lehet megoldani, és egyelőre az ilyen politikusoktól nem hallottam semmilyen reális javaslatot” – tette hozzá. A könyveiben általában optimista kutató azzal folytatta, hogy ennek nagyon rossz vége lehet. „Az emberi civilizáció fennmaradását teszik kockára; ha nem találunk megoldást, igen nagy bajban leszünk. Nem bízhatunk abban, hogy az emberek – akár a vezetők – azt teszik, ami a legjobb az emberiségnek. Reménykedhetünk benne, de nem biztos, hogy ez történik majd.”

Az egyetemi tanár arról is beszélt, hogy a technológiai találmányok képesek megváltoztatni a világot, de a használatuk jellege sosem előre meghatározott. Ez a helyzet most például a mesterséges intelligenciával és a biotechnológiával – az emberiségnek kell eldöntenie, mihez kezd velük. Szerinte ez a kormányok feladata, de problémát okoz, hogy közülük sok még mindig a régi problémákkal szöszmötöl, így nem jut elég figyelem az új kihívásokra. Súlyosbítja a helyzetet, hogy a közvélemény nem igazán foglalkozik ezekkel a kérdésekkel, az üzleti és az akadémiai világban dolgozó szakértőknek pedig nincs felhatalmazásuk az újdonságok szabályozására.

Világ Harari Orbán Viktor populizmus Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Kasnyik Márton
2019. július 14. 07:28 Világ

Az igazi rejtély a legmagasabb körökben mozgó szexkereskedő álmilliárdos mögött

Nem kizárt, hogy Jeffrey Epstein a legprofibb hivatásos zsarolóként szerezte bevételeit. Most összeomolhat a kártyavár.

Fabók Bálint
2019. július 13. 11:59 Világ

A Földközi-tenger annyira szennyezett, hogy megfeketedett halakat fognak ki belőle

Ez a világon az egyik legszennyezettebb tenger, Korzikánál egy több tucat kilométer hosszú egybefüggő szemétsziget is összeállt.

Váczi István
2019. július 11. 17:56 Világ

Salátaszedő robotot építettek, már csak fel kell gyorsítani

Egy robot számára nagyon komplikált a salátaszüret, de a nehezét már megoldották a fejlesztők.

Fontos

Jandó Zoltán
2019. július 10. 15:24 Vállalat

Kirakták Andy Vajna embereit a vezetésből, és költözik is a TV2 anyacége

Átvette a TV2 vezetését, és megvásárolta a Lánchíd Rádiót és a Heti Választ is Alcsútdoboz fideszes alpolgármestere. Utóbbi két cég a Mészáros-birodalom egyik központjába költözött.

Jandó Zoltán Fabók Bálint
2019. július 10. 06:43 Vállalat

A legmagasabb szinten dönthettek Mészáros Lőrincék 40 milliárdos üzletéről

Egyelőre az sem egyértelmű, honnan lesz pénz a mostani felvásárlásra, de a 4iG további akvizíciókat tervez Magyarországon és a régióban.

Avatar
2019. július 9. 16:00 Vállalat

Szegény rokon marad Magyarország Európában, ha ilyen munkát támogat az állam

A magyar átlagnál jobb, de európai összevetésben olcsó és egyszerű munkát hoznak Magyarországra az államilag támogatott külföldi cégek.