Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. július 17. 12:56 Világ

Kiosztotta a populista politikusokat Orbán Viktor kedvelt történésze

A Jeruzsálemi Héber Egyetemen történelmet oktató Yuval Harari napjaink egyik legfelkapottabb szerzője, gondolkodója. Az angolul 2014-ben megjelent, az emberiség múltját összefoglaló Sapiens – Az emberiség rövid története, valamint a 2016-os Homo Deus – A holnap rövid története című könyvei számos országban lettek bestsellerek, az előbbit egyaránt dicsérte például a Microsoft-társalapító Bill Gates és Barack Obama amerikai exelnök.

A Homo Deust Harari személyesen mutatta be Emmanuel Macron francia elnöknek, a Heti Válasz pedig az év elején arról írt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök is olvasta a munkát, és annyira elnyerte tetszését, hogy állítólag stábja személyes találkozó reményében kereste meg a szerzőt.

A történész konferenciák sztárelőadójának számít – szerepelt például az idei davosi Világgazdasági Fórumon –, és a sajtó is szívesen készít vele interjúkat. Harari a napokban a CNBC-nek arról beszélt: sohasem szabad lebecsülni az emberi ostobaság szerepét, ez a történelmet alakító egyik legerőteljesebb tényező.

Az egyetemi tanár szerint kétséges, hogy a populista vezetők képesek megoldani napjaink legnagyobb globális kihívásait.

Az ilyen politikusokat úgy jellemezte, hogy a jövőről szóló valós víziók helyett a múlt nosztalgikus ábrándjait adják el az embereknek.

Harari elismerte, hogy a populista vezetőknek helyes meglátásaik és valós válaszaik vannak a nemzeti szinten felmerülő gondokra, de szerinte ez nem sokat ér, mert a világ három legnagyobb problémája globális természetű. Ez pedig nem más, mint az atomháború fenyegetése, az éghajlatváltozás, valamint a robbanásszerű, az életet gyökeresen átalakító technológiai változások sora.

„Ezeket a problémákat csak világszinten lehet megoldani, és egyelőre az ilyen politikusoktól nem hallottam semmilyen reális javaslatot” – tette hozzá. A könyveiben általában optimista kutató azzal folytatta, hogy ennek nagyon rossz vége lehet. „Az emberi civilizáció fennmaradását teszik kockára; ha nem találunk megoldást, igen nagy bajban leszünk. Nem bízhatunk abban, hogy az emberek – akár a vezetők – azt teszik, ami a legjobb az emberiségnek. Reménykedhetünk benne, de nem biztos, hogy ez történik majd.”

Az egyetemi tanár arról is beszélt, hogy a technológiai találmányok képesek megváltoztatni a világot, de a használatuk jellege sosem előre meghatározott. Ez a helyzet most például a mesterséges intelligenciával és a biotechnológiával – az emberiségnek kell eldöntenie, mihez kezd velük. Szerinte ez a kormányok feladata, de problémát okoz, hogy közülük sok még mindig a régi problémákkal szöszmötöl, így nem jut elég figyelem az új kihívásokra. Súlyosbítja a helyzetet, hogy a közvélemény nem igazán foglalkozik ezekkel a kérdésekkel, az üzleti és az akadémiai világban dolgozó szakértőknek pedig nincs felhatalmazásuk az újdonságok szabályozására.

Világ Harari Orbán Viktor populizmus Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2018. október 14. 11:52 Élet, Világ

A Rossmann tulajdonosa csak azokat az országokat támogatná, ahol nincs túl sok gyerek

Dirk Rossmann szerint ez a kulcsa Afrika fejlődésének és az Európába áramló menekültek megállításának is.

Torontáli Zoltán
2018. október 13. 15:57 Tech, Világ

A leginnovatívabb közlekedési eszköz a jó öreg vasút lett

Önvezető autó ide, elektromos kamion oda, a vasút nem a prototípusok kísérleteinél tart, hanem már bevezeti a legújabb technológiáit.

Rigó Anita
2018. október 13. 12:05 Világ

A Coca-Cola és a Nestlé felel a legtöbb műanyagszemétért a világon

A Coca-Cola, a PepsiCo és a Nestlé termékeinek műanyagszemete járul hozzá a leginkább a környezetszennyezéshez a világban, állapították meg környezetvédelmi aktivisták, miután begyűjtöttek 200 ezer darab műanyagszemetet az Egyesült Királyság partjaitól kezdve Vietnamig, és végignézték azokat - írja az Independent.

Fontos

Wiedemann Tamás
2018. október 12. 09:51 Állam, Pénz

Az uniós pénzek nagy részét úgy égetjük el, hogy nem lesz belőle jólét hosszabb távon

Lényegében elégettük az Európai Uniótól származó támogatásokat. Mindezt úgy sikerült elérni, hogy nálunk volt arányaiban a legtöbb csalás.

Rigó Anita
2018. október 12. 06:54 Állam

Az egy- és a kétgyermekes családok bánhatják a legújabb segélymegvonást

Sok család eleshet a 23 ezer forintos segélytől.

Kasnyik Márton
2018. október 10. 09:44 Élet

70 cikk a G7-ről, amit kiteszünk az ablakba

Ha szeretnéd látni a legjavát annak, amit az utóbbi egy évben itt összehoztunk, akkor kattints ide.