Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. július 17. 12:56 Világ

Kiosztotta a populista politikusokat Orbán Viktor kedvelt történésze

A Jeruzsálemi Héber Egyetemen történelmet oktató Yuval Harari napjaink egyik legfelkapottabb szerzője, gondolkodója. Az angolul 2014-ben megjelent, az emberiség múltját összefoglaló Sapiens – Az emberiség rövid története, valamint a 2016-os Homo Deus – A holnap rövid története című könyvei számos országban lettek bestsellerek, az előbbit egyaránt dicsérte például a Microsoft-társalapító Bill Gates és Barack Obama amerikai exelnök.

A Homo Deust Harari személyesen mutatta be Emmanuel Macron francia elnöknek, a Heti Válasz pedig az év elején arról írt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök is olvasta a munkát, és annyira elnyerte tetszését, hogy állítólag stábja személyes találkozó reményében kereste meg a szerzőt.

A történész konferenciák sztárelőadójának számít – szerepelt például az idei davosi Világgazdasági Fórumon –, és a sajtó is szívesen készít vele interjúkat. Harari a napokban a CNBC-nek arról beszélt: sohasem szabad lebecsülni az emberi ostobaság szerepét, ez a történelmet alakító egyik legerőteljesebb tényező.

Az egyetemi tanár szerint kétséges, hogy a populista vezetők képesek megoldani napjaink legnagyobb globális kihívásait.

Az ilyen politikusokat úgy jellemezte, hogy a jövőről szóló valós víziók helyett a múlt nosztalgikus ábrándjait adják el az embereknek.

Harari elismerte, hogy a populista vezetőknek helyes meglátásaik és valós válaszaik vannak a nemzeti szinten felmerülő gondokra, de szerinte ez nem sokat ér, mert a világ három legnagyobb problémája globális természetű. Ez pedig nem más, mint az atomháború fenyegetése, az éghajlatváltozás, valamint a robbanásszerű, az életet gyökeresen átalakító technológiai változások sora.

„Ezeket a problémákat csak világszinten lehet megoldani, és egyelőre az ilyen politikusoktól nem hallottam semmilyen reális javaslatot” – tette hozzá. A könyveiben általában optimista kutató azzal folytatta, hogy ennek nagyon rossz vége lehet. „Az emberi civilizáció fennmaradását teszik kockára; ha nem találunk megoldást, igen nagy bajban leszünk. Nem bízhatunk abban, hogy az emberek – akár a vezetők – azt teszik, ami a legjobb az emberiségnek. Reménykedhetünk benne, de nem biztos, hogy ez történik majd.”

Az egyetemi tanár arról is beszélt, hogy a technológiai találmányok képesek megváltoztatni a világot, de a használatuk jellege sosem előre meghatározott. Ez a helyzet most például a mesterséges intelligenciával és a biotechnológiával – az emberiségnek kell eldöntenie, mihez kezd velük. Szerinte ez a kormányok feladata, de problémát okoz, hogy közülük sok még mindig a régi problémákkal szöszmötöl, így nem jut elég figyelem az új kihívásokra. Súlyosbítja a helyzetet, hogy a közvélemény nem igazán foglalkozik ezekkel a kérdésekkel, az üzleti és az akadémiai világban dolgozó szakértőknek pedig nincs felhatalmazásuk az újdonságok szabályozására.

Világ Harari Orbán Viktor populizmus Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2019. február 21. 10:08 Világ

Rosszabb levegőt fogunk szívni a klímaváltozás miatt

A sarkvidékek melegedése miatt gyengülnek az időjárási frontok, ami hosszabb hőhullámokat és a szennyezett levegő városok fölött maradását okozza.

2019. február 19. 11:24 Világ

Jobban függnek gázügyben az oroszok Európától, mint fordítva

Egyáltalán nem olyan biztos, hogy az Északi Áramlat Putyin trükkje, mint ahogyan azt az angolszász sajtó állítja. Oroszország jobban függ Európától, mint fordítva.

2019. február 14. 17:37 Világ

Várhatjuk-e az államtól, hogy megmentsen minket a természeti katasztrófától?

Van egy titka az államilag finanszírozott kutatás-fejlesztésnek, amire a piac nem képes. Hogy hagyja a kutatókat hibázni.

Fontos

Bucsky Péter
2019. február 19. 07:00 Pénz

Évi 50 milliárdot hagyunk az államnál egy ki nem használt adókedvezmény miatt

Százezrek nem élnek az szja-kedvezménnyel, pedig egy orvosi papírral évi 90 ezer forintot spórolhatnának. Aki eddig nem tette meg, öt évre visszamenőleg is kérheti.

Jandó Zoltán
2019. február 18. 06:53 Közélet

Káoszba süllyedt a kormány terve, hogy jobban szervezzék a nagy sportrendezvényeket

Nagyon úgy tűnik, hogy hiába volt rá törekvés, mégsem lesz egységes szervezési kerete és felelőse a magyarországi rendezésű nagy sporteseményeknek. Pedig lett volna logika benne.

Torontáli Zoltán
2019. február 17. 07:17 Élet

Mégis mit eszünk ennyire a Túró Rudin?

Szó szerint ízekre szedtük a kakaós masszával bevont túrórudat. Most kiderül, hogy miért van benne kukoricakeményítő, hidrogénezett olaj, vagy olyan vegyületek, mint a kálcium-laktát vagy a kálium-szorbát.