Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. július 17. 12:56 Világ

Kiosztotta a populista politikusokat Orbán Viktor kedvelt történésze

A Jeruzsálemi Héber Egyetemen történelmet oktató Yuval Harari napjaink egyik legfelkapottabb szerzője, gondolkodója. Az angolul 2014-ben megjelent, az emberiség múltját összefoglaló Sapiens – Az emberiség rövid története, valamint a 2016-os Homo Deus – A holnap rövid története című könyvei számos országban lettek bestsellerek, az előbbit egyaránt dicsérte például a Microsoft-társalapító Bill Gates és Barack Obama amerikai exelnök.

A Homo Deust Harari személyesen mutatta be Emmanuel Macron francia elnöknek, a Heti Válasz pedig az év elején arról írt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök is olvasta a munkát, és annyira elnyerte tetszését, hogy állítólag stábja személyes találkozó reményében kereste meg a szerzőt.

A történész konferenciák sztárelőadójának számít – szerepelt például az idei davosi Világgazdasági Fórumon –, és a sajtó is szívesen készít vele interjúkat. Harari a napokban a CNBC-nek arról beszélt: sohasem szabad lebecsülni az emberi ostobaság szerepét, ez a történelmet alakító egyik legerőteljesebb tényező.

Az egyetemi tanár szerint kétséges, hogy a populista vezetők képesek megoldani napjaink legnagyobb globális kihívásait.

Az ilyen politikusokat úgy jellemezte, hogy a jövőről szóló valós víziók helyett a múlt nosztalgikus ábrándjait adják el az embereknek.

Harari elismerte, hogy a populista vezetőknek helyes meglátásaik és valós válaszaik vannak a nemzeti szinten felmerülő gondokra, de szerinte ez nem sokat ér, mert a világ három legnagyobb problémája globális természetű. Ez pedig nem más, mint az atomháború fenyegetése, az éghajlatváltozás, valamint a robbanásszerű, az életet gyökeresen átalakító technológiai változások sora.

„Ezeket a problémákat csak világszinten lehet megoldani, és egyelőre az ilyen politikusoktól nem hallottam semmilyen reális javaslatot” – tette hozzá. A könyveiben általában optimista kutató azzal folytatta, hogy ennek nagyon rossz vége lehet. „Az emberi civilizáció fennmaradását teszik kockára; ha nem találunk megoldást, igen nagy bajban leszünk. Nem bízhatunk abban, hogy az emberek – akár a vezetők – azt teszik, ami a legjobb az emberiségnek. Reménykedhetünk benne, de nem biztos, hogy ez történik majd.”

Az egyetemi tanár arról is beszélt, hogy a technológiai találmányok képesek megváltoztatni a világot, de a használatuk jellege sosem előre meghatározott. Ez a helyzet most például a mesterséges intelligenciával és a biotechnológiával – az emberiségnek kell eldöntenie, mihez kezd velük. Szerinte ez a kormányok feladata, de problémát okoz, hogy közülük sok még mindig a régi problémákkal szöszmötöl, így nem jut elég figyelem az új kihívásokra. Súlyosbítja a helyzetet, hogy a közvélemény nem igazán foglalkozik ezekkel a kérdésekkel, az üzleti és az akadémiai világban dolgozó szakértőknek pedig nincs felhatalmazásuk az újdonságok szabályozására.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Harari Orbán Viktor populizmus Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.