Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. július 16. 17:42 Világ

Három magyarországnyi GDP-t zúzhat le a világgazdaságból a vámháború

A tűzzel játszanak a kereskedelmi háborút kezdeményező-folytató politikusok, figyelmeztet a Nemzetközi Valutaalap (IMF) most kiadott jelentésében. A világban még mindig zakatoló, egyidejű növekedést ugyanis a kereskedelmi háború fenyegeti a leginkább.

Miközben az amerikai kormány több száz milliárd dollár értékben tervez büntetővámokat kiróni egy rakás kínai termékre és az európai autóimportra, továbbá az észak-atlanti, illetve (a britek kiválása miatt) az európai szabadkereskedelmi zónát is újratárgyalják, az egész szabályalapú kereskedelmi rendszer veszélybe került – állapítja meg a nemzetközi szervezet. Az egymás lépéseire válaszul meghozott megtorló intézkedések azért is visszafogják a világgazdaságot, mert a piaci szereplők újabbakat várnak majd, ezért tovább nőhet a bizonytalanság, beruházásokat halaszthatnak el. Ráadásul a világgazdaság hatékonyságának romlásával zavarok lehetnek az ellátási láncokban, emelkedhetnek az árak, és az új technológiák is lassabban terjedhetnek majd, ami a termelékenységnek árthat.

Ha az eddig belengetett kereskedelmi akadályokat megvalósítják, akkor a globális gazdaság 2020-ban fél százalékkal is elmaradhat attól, amit most várnak – mondta a jelentés ismertetésekor az IMF vezető közgazdásza, Marurice Obstfeld. Ez pénzben sem kevés: az IMF becslése szerint 97,7 ezermilliárd dollár lesz a világ GDP-je két év múlva, ez alapján ötszázmilliárd dollárt bukhat a világ a vámháború miatt. A potenciális veszteség háromszor annyi, mint Magyarország GDP-je lehet idén év végén dollárban számolva.

De szervezet most olyan növekedési becsléseket tett közzé, ahol nem számoltak a még csak belengetett vámok hatásával. Ez alapján idén és jövőre is egészséges növekedésre számítanak a világgazdaság meghatározó régióiban.

 

A világkereskedelem növekedése viszont a mostani modell szerint is lassulni fog a következő években.

Az IMF szerint egyébként éppen az Egyesült Államok gazdaságát fenyegeti leginkább a kereskedelmi háború, ami ironikus, hiszen túlnyomó részben éppen az amerikai kormány kezdeményezi az egészet. Sőt, az amerikai folyó fizetési mérleg egyenlege a valutaalap szerint romlani fog a piacvédelmi intézkedések miatt.

Világ imf nemzetközi valutaalap világgazdaság Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2018. november 20. 11:26 Világ

Van, ahol akasztással kezelik a devizaválságot

Kivégeztek két devizakereskedőt Iránban, mert a hatóságok szerint manipulálták a piacot.

Váczi István
2018. november 20. 10:04 Világ

Váratlan helyről kapott igazolást Trump kereskedelmi háborúja

Okosan válogatták össze a megvámolt kínai termékeket az amerikaiak egy európai tanulmány szerint, így a számla közel háromnegyedét Kína állja. Az amerikai kereskedelmi deficit is csökkenhet.

Kasnyik Márton
2018. november 19. 13:45 Világ

Az olasz maffia ráment az EU-s forrásokra, és megszállta a teljes élelmiszerláncot

A földektől az éttermekig mindenhová beépült a maffia. Ez teljesen logikus, hiszen a gazdaság hitelválságban szenved, a bűnszervezeteknek viszont rengeteg készpénzük van.

Fontos

Bucsky Péter
2018. november 18. 21:45 Élet

Annyira pokoli lett egy egyszerű gázkazán-csere, hogy az emberek inkább áttérnek fafűtésre

Azért szigorította az EU a kazáncsere-szabályokat, hogy csökkenjen a környezetszennyezés. Magyarországon ebből olyan drágulás és bürokrácia-túltengés lett, hogy az emberek inkább a fa- vagy villanyfűtést választják.

Torontáli Zoltán
2018. november 18. 13:36 Élet, Világ

Az almák Ferrarija finom, piros, drága, és hihetetlenül erős marketing van mögötte

Átalakítja a gyümölcstermesztés mögötti üzleti modellt a Pink Lady és a nyomában meginduló klub almák serege, de ennek megvannak a veszélyei is. Magyarország kimarad az új almahullámból.

Rigó Anita
2018. november 18. 07:29 Élet

Az általánost végzettek és a tizenévesek körében beindult a baby-boom Magyarországon

Harminc fölött és húsz alatt vállalnak több gyermeket a magyar nők. Több a gyereknélküli vagy a sokgyerekes család, kevesebb a kétgyerekes család.