Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. július 16. 17:42 Világ

Három magyarországnyi GDP-t zúzhat le a világgazdaságból a vámháború

A tűzzel játszanak a kereskedelmi háborút kezdeményező-folytató politikusok, figyelmeztet a Nemzetközi Valutaalap (IMF) most kiadott jelentésében. A világban még mindig zakatoló, egyidejű növekedést ugyanis a kereskedelmi háború fenyegeti a leginkább.

Miközben az amerikai kormány több száz milliárd dollár értékben tervez büntetővámokat kiróni egy rakás kínai termékre és az európai autóimportra, továbbá az észak-atlanti, illetve (a britek kiválása miatt) az európai szabadkereskedelmi zónát is újratárgyalják, az egész szabályalapú kereskedelmi rendszer veszélybe került – állapítja meg a nemzetközi szervezet. Az egymás lépéseire válaszul meghozott megtorló intézkedések azért is visszafogják a világgazdaságot, mert a piaci szereplők újabbakat várnak majd, ezért tovább nőhet a bizonytalanság, beruházásokat halaszthatnak el. Ráadásul a világgazdaság hatékonyságának romlásával zavarok lehetnek az ellátási láncokban, emelkedhetnek az árak, és az új technológiák is lassabban terjedhetnek majd, ami a termelékenységnek árthat.

Ha az eddig belengetett kereskedelmi akadályokat megvalósítják, akkor a globális gazdaság 2020-ban fél százalékkal is elmaradhat attól, amit most várnak – mondta a jelentés ismertetésekor az IMF vezető közgazdásza, Marurice Obstfeld. Ez pénzben sem kevés: az IMF becslése szerint 97,7 ezermilliárd dollár lesz a világ GDP-je két év múlva, ez alapján ötszázmilliárd dollárt bukhat a világ a vámháború miatt. A potenciális veszteség háromszor annyi, mint Magyarország GDP-je lehet idén év végén dollárban számolva.

De szervezet most olyan növekedési becsléseket tett közzé, ahol nem számoltak a még csak belengetett vámok hatásával. Ez alapján idén és jövőre is egészséges növekedésre számítanak a világgazdaság meghatározó régióiban.

 

A világkereskedelem növekedése viszont a mostani modell szerint is lassulni fog a következő években.

Az IMF szerint egyébként éppen az Egyesült Államok gazdaságát fenyegeti leginkább a kereskedelmi háború, ami ironikus, hiszen túlnyomó részben éppen az amerikai kormány kezdeményezi az egészet. Sőt, az amerikai folyó fizetési mérleg egyenlege a valutaalap szerint romlani fog a piacvédelmi intézkedések miatt.

Világ imf nemzetközi valutaalap világgazdaság Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2019. augusztus 22. 15:00 Világ

Betiltja a pálmaolajmentes termékeket Indonézia

A miniszter szerint a jelölés egy összehangolt akció, aminek a pálmaolajtermesztők tönkretétele a célja. Valójában azoban az uniós környezetvédelmi szabályozás szigorítása lehet a háttérben.

Váczi István
2019. augusztus 22. 12:37 Világ

Elkaszálták saját rakétavédelmi fejlesztésüket az amerikaiak

Szokatlan módon felbontotta az amerikai védelmi minisztérium a Boeinggal kötött egymilliárd dolláros szerződését, amely a rakétavédelmi rendszer továbbfejlesztésére irányult.

Váczi István
2019. augusztus 21. 16:48 Világ

Az ország, ahol héthavi fizetésbe kerül egy hűtő

Ha társadalmi-gazdasági összeomlásról van szó, nehéz felvenni a versenyt Venezuelával, de Afrikában is akad hasonlóan kilátástalan helyzetben lévő ország.

Fontos

Fabók Bálint
2019. augusztus 21. 06:51 Világ

138 milliárd forintos afrikai útépítés reklámfilmjében tűnik fel a Duna Aszfalt

A világ egyik legkorruptabb országában vesznek részt egy világkereskedelmi szempontból számottevő útépítésen. A kollégáik nagy nehézségekkel küzdenek.

Bucsky Péter
2019. augusztus 20. 07:27 Közélet, Világ

A környezetszennyező repülést elfelejti az állam adóztatni

Egy szinte észrevétlen adóval milliárdokhoz juthatna a magyar költségvetés is, ráadásul a hatása is jó lenne. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy áfa- és jövedéki adómentes a kerozin.

Torontáli Zoltán
2019. augusztus 18. 07:08 Élet

Vegetarianizmus, természetes étel és klímavédelem: ez nehéz lesz egyszerre

Tudatos vásárlóként hiába szeretnél egyszerre sok mindent elérni, egyelőre úgy néz ki, hogy ez ma még maradéktalanul nem sikerülhet. Melyik ujjunkba harapjunk?