Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. július 16. 17:42 Világ

Három magyarországnyi GDP-t zúzhat le a világgazdaságból a vámháború

A tűzzel játszanak a kereskedelmi háborút kezdeményező-folytató politikusok, figyelmeztet a Nemzetközi Valutaalap (IMF) most kiadott jelentésében. A világban még mindig zakatoló, egyidejű növekedést ugyanis a kereskedelmi háború fenyegeti a leginkább.

Miközben az amerikai kormány több száz milliárd dollár értékben tervez büntetővámokat kiróni egy rakás kínai termékre és az európai autóimportra, továbbá az észak-atlanti, illetve (a britek kiválása miatt) az európai szabadkereskedelmi zónát is újratárgyalják, az egész szabályalapú kereskedelmi rendszer veszélybe került – állapítja meg a nemzetközi szervezet. Az egymás lépéseire válaszul meghozott megtorló intézkedések azért is visszafogják a világgazdaságot, mert a piaci szereplők újabbakat várnak majd, ezért tovább nőhet a bizonytalanság, beruházásokat halaszthatnak el. Ráadásul a világgazdaság hatékonyságának romlásával zavarok lehetnek az ellátási láncokban, emelkedhetnek az árak, és az új technológiák is lassabban terjedhetnek majd, ami a termelékenységnek árthat.

Ha az eddig belengetett kereskedelmi akadályokat megvalósítják, akkor a globális gazdaság 2020-ban fél százalékkal is elmaradhat attól, amit most várnak – mondta a jelentés ismertetésekor az IMF vezető közgazdásza, Marurice Obstfeld. Ez pénzben sem kevés: az IMF becslése szerint 97,7 ezermilliárd dollár lesz a világ GDP-je két év múlva, ez alapján ötszázmilliárd dollárt bukhat a világ a vámháború miatt. A potenciális veszteség háromszor annyi, mint Magyarország GDP-je lehet idén év végén dollárban számolva.

De szervezet most olyan növekedési becsléseket tett közzé, ahol nem számoltak a még csak belengetett vámok hatásával. Ez alapján idén és jövőre is egészséges növekedésre számítanak a világgazdaság meghatározó régióiban.

 

A világkereskedelem növekedése viszont a mostani modell szerint is lassulni fog a következő években.

Az IMF szerint egyébként éppen az Egyesült Államok gazdaságát fenyegeti leginkább a kereskedelmi háború, ami ironikus, hiszen túlnyomó részben éppen az amerikai kormány kezdeményezi az egészet. Sőt, az amerikai folyó fizetési mérleg egyenlege a valutaalap szerint romlani fog a piacvédelmi intézkedések miatt.

Világ imf nemzetközi valutaalap világgazdaság Olvasson tovább a kategóriában

Világ

2019. február 14. 17:37 Világ

Várhatjuk-e az államtól, hogy megmentsen minket a természeti katasztrófától?

Van egy titka az államilag finanszírozott kutatás-fejlesztésnek, amire a piac nem képes. Hogy hagyja a kutatókat hibázni.

Torontáli Zoltán
2019. február 14. 15:24 Világ

A Tesco bezár 30 lengyel üzletet, és nem tart nyitva éjjel Szlovákiában

Lengyelországban a boltszám csökkenése négy éve megy, Szlovákiában nem éri meg az éjjeli nyitva tartás.

Váczi István
2019. február 13. 11:38 Világ

Óriási aranybánya lapul a szigeten, amely a világ legújabb országa lehet

58 milliárd dollárt ér a bougainville-i bányában lévő arany és réz, de a függetlenségre készülő sziget nem akarja, hogy a korábbi üzemeltető visszatérjen.

Fontos

Jandó Zoltán
2019. február 15. 18:34 Adat

Sehol nem gazdagszik olyan ütemben a foci, mint Magyarországon

Beverekedte magát Európa 20 leggazdagabb ligája közé az nb1, de a régióban mindenhol egészségesebb a focicsapatok bevételi struktúrája.

Torontáli Zoltán
2019. február 15. 10:00 Vállalat

A kamionosok után a buszosoknál is kitörhet a kelet-nyugati európai csata

Az Európai Parlament lényegében helybenhagyta azt a javaslatcsomagot, amely alaposan átrendezheti a buszos közlekedést az unióban.

Fabók Bálint
2019. február 15. 06:53 Vállalat

“Lassacskán kezdenek minket emberszámba venni”: Miskolcig söpör az audis sztrájkhullám

A miskolci SEG Automitive-nál sosem sztrájkoltak, de részben az audisok hatására szokatlan összefogás valósult meg. A vezetők azonban megtörték a lendületet.