Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. július 16. 17:42 Világ

Három magyarországnyi GDP-t zúzhat le a világgazdaságból a vámháború

A tűzzel játszanak a kereskedelmi háborút kezdeményező-folytató politikusok, figyelmeztet a Nemzetközi Valutaalap (IMF) most kiadott jelentésében. A világban még mindig zakatoló, egyidejű növekedést ugyanis a kereskedelmi háború fenyegeti a leginkább.

Miközben az amerikai kormány több száz milliárd dollár értékben tervez büntetővámokat kiróni egy rakás kínai termékre és az európai autóimportra, továbbá az észak-atlanti, illetve (a britek kiválása miatt) az európai szabadkereskedelmi zónát is újratárgyalják, az egész szabályalapú kereskedelmi rendszer veszélybe került – állapítja meg a nemzetközi szervezet. Az egymás lépéseire válaszul meghozott megtorló intézkedések azért is visszafogják a világgazdaságot, mert a piaci szereplők újabbakat várnak majd, ezért tovább nőhet a bizonytalanság, beruházásokat halaszthatnak el. Ráadásul a világgazdaság hatékonyságának romlásával zavarok lehetnek az ellátási láncokban, emelkedhetnek az árak, és az új technológiák is lassabban terjedhetnek majd, ami a termelékenységnek árthat.

Ha az eddig belengetett kereskedelmi akadályokat megvalósítják, akkor a globális gazdaság 2020-ban fél százalékkal is elmaradhat attól, amit most várnak – mondta a jelentés ismertetésekor az IMF vezető közgazdásza, Marurice Obstfeld. Ez pénzben sem kevés: az IMF becslése szerint 97,7 ezermilliárd dollár lesz a világ GDP-je két év múlva, ez alapján ötszázmilliárd dollárt bukhat a világ a vámháború miatt. A potenciális veszteség háromszor annyi, mint Magyarország GDP-je lehet idén év végén dollárban számolva.

De szervezet most olyan növekedési becsléseket tett közzé, ahol nem számoltak a még csak belengetett vámok hatásával. Ez alapján idén és jövőre is egészséges növekedésre számítanak a világgazdaság meghatározó régióiban.

 

A világkereskedelem növekedése viszont a mostani modell szerint is lassulni fog a következő években.

Az IMF szerint egyébként éppen az Egyesült Államok gazdaságát fenyegeti leginkább a kereskedelmi háború, ami ironikus, hiszen túlnyomó részben éppen az amerikai kormány kezdeményezi az egészet. Sőt, az amerikai folyó fizetési mérleg egyenlege a valutaalap szerint romlani fog a piacvédelmi intézkedések miatt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ imf nemzetközi valutaalap világgazdaság Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Debreczeni Anna
2024. március 25. 09:33 Világ

Nem a német gazdaság fogja kihúzni a gödörből a magyart

Továbbra is egy helyben jár a német gazdaság, ami nem jó hír a magyar exportkilátások szempontjából.

Mészáros R. Tamás
2024. március 25. 04:34 Világ

Trump miatt egyesek új atomkortól tartanak 

Ha az Egyesült Államok jövő januártól valóban feloldja védelmi garanciáit, Dél-Koreától Lengyelországig számos helyen felmerülhet, hogy nincs más módja az önvédelem biztosításának. 

Váczi István
2024. március 19. 08:39 Világ

Olcsóbban építenek, és elcsaklizzák a forgalmat a Budapest-Belgrád vasútról a szerbek

Mintha szándékosan a magyar közlekedéspolitika ellentétét valósítanák meg a szerbek.

Fontos

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.

Stubnya Bence
2024. március 26. 09:13 Adat

200-250 ezer főre becsli a jegybank a munkaerőpiac hazai tartalékait

Az alacsonyan és közepesen képzett fiatalok, valamint az 55-74 éves nők körében vannak leginkább olyanok, akik enyhíteni tudnák a munkaerőhiányt.