Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2018. július 12. 17:47 Világ

Egyre kisebb az EU gazdasági súlya a világban

Az Eurostat kétévente megvizsgálja, hogy áll az unió az alapvető társadalmi és gazdasági statisztikákban a világ más országaihoz képest – a napokban megjelent kiadvány két legfontosabb megállapítását mutatjuk be röviden.

Egyrészt az uniós statisztikai hivatal arra a következtetésre jutott, hogy

az unió országainak részesedése a Föld lakosságából megfeleződött 50 év alatt.

1965 és 2015 között bár a tagállamok lakossága 426 millió főről 509 millióra gyarapodott évi 0,4 százalékos növekedési ütemmel, az messze elmaradt a világszerte tapasztalt népességnövekedéstől. Ez utóbbi ugyanis évi 1,6 százalékos bővüléssel 3,3-ról 7,4 milliárdra ugrott a vizsgált fél évszázad során.

 

Érdemes megfigyelni, hogy Kína sem tudott lépést tartani a Föld népességnövekedésével (az évenkénti ütem itt 1,3 százalék volt), és annak ellenére, hogy az Egyesült Államok lakossága 200 millióról 320 millióra növekedett, az USA részesedése is visszaszorult hatról négy százalékra.

Másrészt pedig

a világ GDP-termeléséhez is egyre kisebb mértékben járul hozzá az Európai Unió.

 

Az Eurostat a gazdasági termeléssel kapcsolatban csak 2006 és 2016 közötti adatokat hasonlított össze, de ezen időszak alatt is nagy változások történtek. 2006-ban ugyanis még az unió volt arányaiban a legnagyobb termelő, azonban ezt a pozíciót 2016-ra átvette tőle az Egyesült Államok, méghozzá annak ellenére, hogy az USA részesedése is valamelyest csökkent az össz-GDP termelésből. Igaz, a világszerte előállított GDP-nek még mindig több, mint egyötöde az unióhoz kötődött két évvel ezelőtt. 

 

Kína pedig mindeközben majdnem megtriplázta a termeléshez való hozzájárulását, amivel messze lekörözte a szintén visszaszorulóban lévő Japánt, megközelítve az uniót, illetve az USA-t. A GDP előállítása azonban továbbra is nagyon koncentrált a világ országai között: az Eurostat számításai szerint a termelés 86 százaléka a legnagyobb fejlett és fejlődő gazdaságokat magába foglaló G20*A G20 a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő szervezet, tagja Argentína, Ausztrália, Brazília, Kanada, Kína, Franciaország, Németország, India, Indonézia, Olaszország, Japán, Mexikó, Oroszország, Szaúd-Arábia, Dél-afrikai Köztársaság, Dél-Korea, Törökország, az Egyesült Királyság, az Amerikai Egyesült Államok és az Európai Unió. országcsoporthoz köthető.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Eurostat statisztika társadalomstatisztika Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Fontos

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.