Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2018. június 26. 09:31 Világ

Illegális kínai gyárak miatt csúszhat az ózonréteg regenerálódása

Amerikai kutatóknak májusban jelent meg egy tanulmánya arról, hogy egy évekkel ezelőtt betiltott szennyezőanyag mennyisége ismét növekedésnek indult, és ez veszélyt jelent az ózonrétegre. A tudósok azt valószínűsítették, hogy a szennyezés Kelet-Ázsiából származik, és ekkor még csak feltételezték, hogy illegálisan működő gyárak lehetnek felelősek érte.

A szennyezést okozó CFC-11 nevű ipari gázt (freont) műanyag szigetelő habok készítésénél használják, például hűtők gyártásánál. Az eddig legsikeresebbnek tartott klímavédelmi megállapodásban, az 1989-ben hatályba lépett Montreáli Jegyzőkönyvben tiltották be a gáz használatát, 2010-es céldátummal. 

A kutatók szerint a CFC-11 újra növekedésnek indult mennyisége akadályozza, hogy az ózonréteg visszanyerje eredeti szintjét. Ezt korábban a század közepére várták, a mostani felfedezés viszont egy évtizeddel is eltolhatja a regenerációt. Az ózonrétegnek amiatt van óriási jelentősége, mert megvédi az embereket és a növényeket a nap ultraibolya sugárzásától.

A tanulmány publikálása után egy hónappal a New York Times írt arról, hogy helyszíni interjúk és hivatalos dokumentumok alapján sikerült feltárnia a titokzatos szennyezés rejtélyét. A gyanús jelek egy kínai iparvárosba vezettek, a kínai Santung tartományban, Pekingtől nem messze. Xingfuban a lap több helyi gyárossal is beszélt, és többen is megerősítették, hogy a kicsi, kezdetleges eszközökkel felszerelt gyáraikban továbbra is használják a betiltott anyagot.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKína nagyratörő tervvel venné fel a harcot a klímaváltozássalA világ legnagyobb kibocsátáskereskedő rendszerét hozná létre, bár a korábbi kísérletek rendre kudarcot vallottak.

Santung tartományban több nyilvánosan elérhető adat is alátámasztja az illegális anyagok használatát. Csak Xingfuban mintegy 1700 olyan gyár működik, ahol szigetelő habot gyártanak. Közülük több gyárat is bezártak az elmúlt években, azonban a kínai hatóságok sem vették sokáig komolyan a környezetvédelmi előírásokat. Kínában korábban a gazdasági fejlődés felülírta a környezeti szempontokat, az elmúlt pár évben azonban a pártvezetés elkezdett nagyobb figyelmet fordítani a környezetvédelemre.

A vidéki, kis gyárak azonban vagy nem elég tájékozottak a tiltott anyagok használatával kapcsolatban, vagy tudatosan hágják át a szabályokat. Az illegális gyártók általában elhagyatott helyeket keresnek, nincsenek cégként bejegyezve, rendszeresen változtatják a székhelyüket, és a helyi kádereket is lefizetik.

Világ Kína környezetszennyezés környezetvédelem ózonréteg Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2019. február 22. 09:41 Világ

Feje tetejére állt az olajpiac, üresen közlekednek a szupertankerek

Az OPEC visszafogta, az amerikaiak felpörgették a kitermelést, így most üresen tart tucatnyi hatalmas tanker a Mexikói-öböl felé.

Váczi István
2019. február 21. 10:08 Világ

Rosszabb levegőt fogunk szívni a klímaváltozás miatt

A sarkvidékek melegedése miatt gyengülnek az időjárási frontok, ami hosszabb hőhullámokat és a szennyezett levegő városok fölött maradását okozza.

2019. február 19. 11:24 Világ

Jobban függnek gázügyben az oroszok Európától, mint fordítva

Egyáltalán nem olyan biztos, hogy az Északi Áramlat Putyin trükkje, mint ahogyan azt az angolszász sajtó állítja. Oroszország jobban függ Európától, mint fordítva.

Fontos

Váczi István
2019. február 21. 06:52 Közélet, Vállalat

Közel 2000 milliárd forintért vásárolt már cégeket az Orbán-kormány

Némelyik jól teljesít, más csődbe ment, és van olyan is, amely már Mészáros Lőrincé. De alapvetően csak puffadt és puffadt az állam az utóbbi években.

Bucsky Péter
2019. február 19. 07:00 Pénz

Évi 50 milliárdot hagyunk az államnál egy ki nem használt adókedvezmény miatt

Százezrek nem élnek az szja-kedvezménnyel, pedig egy orvosi papírral évi 90 ezer forintot spórolhatnának. Aki eddig nem tette meg, öt évre visszamenőleg is kérheti.

Jandó Zoltán
2019. február 18. 06:53 Közélet

Káoszba süllyedt a kormány terve, hogy jobban szervezzék a nagy sportrendezvényeket

Nagyon úgy tűnik, hogy hiába volt rá törekvés, mégsem lesz egységes szervezési kerete és felelőse a magyarországi rendezésű nagy sporteseményeknek. Pedig lett volna logika benne.