Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2018. június 26. 09:31 Világ

Illegális kínai gyárak miatt csúszhat az ózonréteg regenerálódása

Amerikai kutatóknak májusban jelent meg egy tanulmánya arról, hogy egy évekkel ezelőtt betiltott szennyezőanyag mennyisége ismét növekedésnek indult, és ez veszélyt jelent az ózonrétegre. A tudósok azt valószínűsítették, hogy a szennyezés Kelet-Ázsiából származik, és ekkor még csak feltételezték, hogy illegálisan működő gyárak lehetnek felelősek érte.

A szennyezést okozó CFC-11 nevű ipari gázt (freont) műanyag szigetelő habok készítésénél használják, például hűtők gyártásánál. Az eddig legsikeresebbnek tartott klímavédelmi megállapodásban, az 1989-ben hatályba lépett Montreáli Jegyzőkönyvben tiltották be a gáz használatát, 2010-es céldátummal. 

A kutatók szerint a CFC-11 újra növekedésnek indult mennyisége akadályozza, hogy az ózonréteg visszanyerje eredeti szintjét. Ezt korábban a század közepére várták, a mostani felfedezés viszont egy évtizeddel is eltolhatja a regenerációt. Az ózonrétegnek amiatt van óriási jelentősége, mert megvédi az embereket és a növényeket a nap ultraibolya sugárzásától.

A tanulmány publikálása után egy hónappal a New York Times írt arról, hogy helyszíni interjúk és hivatalos dokumentumok alapján sikerült feltárnia a titokzatos szennyezés rejtélyét. A gyanús jelek egy kínai iparvárosba vezettek, a kínai Santung tartományban, Pekingtől nem messze. Xingfuban a lap több helyi gyárossal is beszélt, és többen is megerősítették, hogy a kicsi, kezdetleges eszközökkel felszerelt gyáraikban továbbra is használják a betiltott anyagot.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKína nagyratörő tervvel venné fel a harcot a klímaváltozássalA világ legnagyobb kibocsátáskereskedő rendszerét hozná létre, bár a korábbi kísérletek rendre kudarcot vallottak.

Santung tartományban több nyilvánosan elérhető adat is alátámasztja az illegális anyagok használatát. Csak Xingfuban mintegy 1700 olyan gyár működik, ahol szigetelő habot gyártanak. Közülük több gyárat is bezártak az elmúlt években, azonban a kínai hatóságok sem vették sokáig komolyan a környezetvédelmi előírásokat. Kínában korábban a gazdasági fejlődés felülírta a környezeti szempontokat, az elmúlt pár évben azonban a pártvezetés elkezdett nagyobb figyelmet fordítani a környezetvédelemre.

A vidéki, kis gyárak azonban vagy nem elég tájékozottak a tiltott anyagok használatával kapcsolatban, vagy tudatosan hágják át a szabályokat. Az illegális gyártók általában elhagyatott helyeket keresnek, nincsenek cégként bejegyezve, rendszeresen változtatják a székhelyüket, és a helyi kádereket is lefizetik.

Világ Kína környezetszennyezés környezetvédelem ózonréteg Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2019. május 25. 13:36 Élet, Világ

25-ből 24 nőnek nem lett gyereke azok közül, akik lefagyasztották a petesejtjeiket

Átlagosan 37 évesen jelennek meg a meddőségi központokban, és 43 évesen mennek vissza a petesejtekért.

Avatar
2019. május 24. 10:50 Világ

Modi nem ért el áttörést az indiai gazdaságban, mégis óriásit nyert a világ legnagyobb választásán

Nem mentek a dolgok annyira a kormányzással, de pont a választások előtt fel lehetett hergelni az embereket a pakisztáni veszéllyel.

Torontáli Zoltán
2019. május 23. 11:30 Vállalat, Világ

Már nem az olcsóság vonzza a vásárlókat, át kell alakítani az Aldi-Lidl modellt

Németországban egyre kevésbé árérzékenyek a vásárlók, a diszkont modellnek alkalmazkodnia kell ehhez, és ez elég sokba kerül.

Fontos

Hajdu Miklós
2019. május 24. 06:40 Adat, Közélet

A győztesekhez tartozni jó, akkor is, ha politikai táborokról van szó

Az MSZP-sek jóval boldogabbak voltak a fideszeseknél, amíg az ő pártjuk volt kormányon. 2010 óta viszont a szocialisták bizonyulnak a szomorúbb csoportnak az egyre derűsebb Fidesz-szimpatizánsokkal szemben.

Jandó Zoltán
2019. május 23. 14:42 Vállalat

Huszonhat munkással kaszált 3,6 milliárdot az állami megbízásokkal kitömött építőcég

Árbevételét megduplázta, nyereségét pedig megháromszorozta tavaly a 190 milliárdból épülő Puskás Stadion kivitelezésén is dolgozó Magyar Építő Zrt.

Váczi István
2019. május 23. 13:13 Vállalat

Vajna örökösei megütötték a főnyereményt: 12 milliárdos osztalék

Magyarország legnagyobb kaszinós cége, az öt fővárosi játékhelyet és a vegas.hu online kaszinót üzemeltető LVC Diamond 12,2 milliárd forint osztalékot fizetett.