Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2018. június 26. 09:31 Világ

Illegális kínai gyárak miatt csúszhat az ózonréteg regenerálódása

Amerikai kutatóknak májusban jelent meg egy tanulmánya arról, hogy egy évekkel ezelőtt betiltott szennyezőanyag mennyisége ismét növekedésnek indult, és ez veszélyt jelent az ózonrétegre. A tudósok azt valószínűsítették, hogy a szennyezés Kelet-Ázsiából származik, és ekkor még csak feltételezték, hogy illegálisan működő gyárak lehetnek felelősek érte.

A szennyezést okozó CFC-11 nevű ipari gázt (freont) műanyag szigetelő habok készítésénél használják, például hűtők gyártásánál. Az eddig legsikeresebbnek tartott klímavédelmi megállapodásban, az 1989-ben hatályba lépett Montreáli Jegyzőkönyvben tiltották be a gáz használatát, 2010-es céldátummal. 

A kutatók szerint a CFC-11 újra növekedésnek indult mennyisége akadályozza, hogy az ózonréteg visszanyerje eredeti szintjét. Ezt korábban a század közepére várták, a mostani felfedezés viszont egy évtizeddel is eltolhatja a regenerációt. Az ózonrétegnek amiatt van óriási jelentősége, mert megvédi az embereket és a növényeket a nap ultraibolya sugárzásától.

A tanulmány publikálása után egy hónappal a New York Times írt arról, hogy helyszíni interjúk és hivatalos dokumentumok alapján sikerült feltárnia a titokzatos szennyezés rejtélyét. A gyanús jelek egy kínai iparvárosba vezettek, a kínai Santung tartományban, Pekingtől nem messze. Xingfuban a lap több helyi gyárossal is beszélt, és többen is megerősítették, hogy a kicsi, kezdetleges eszközökkel felszerelt gyáraikban továbbra is használják a betiltott anyagot.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKína nagyratörő tervvel venné fel a harcot a klímaváltozássalA világ legnagyobb kibocsátáskereskedő rendszerét hozná létre, bár a korábbi kísérletek rendre kudarcot vallottak.

Santung tartományban több nyilvánosan elérhető adat is alátámasztja az illegális anyagok használatát. Csak Xingfuban mintegy 1700 olyan gyár működik, ahol szigetelő habot gyártanak. Közülük több gyárat is bezártak az elmúlt években, azonban a kínai hatóságok sem vették sokáig komolyan a környezetvédelmi előírásokat. Kínában korábban a gazdasági fejlődés felülírta a környezeti szempontokat, az elmúlt pár évben azonban a pártvezetés elkezdett nagyobb figyelmet fordítani a környezetvédelemre.

A vidéki, kis gyárak azonban vagy nem elég tájékozottak a tiltott anyagok használatával kapcsolatban, vagy tudatosan hágják át a szabályokat. Az illegális gyártók általában elhagyatott helyeket keresnek, nincsenek cégként bejegyezve, rendszeresen változtatják a székhelyüket, és a helyi kádereket is lefizetik.

Világ Kína környezetszennyezés környezetvédelem ózonréteg Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2018. november 18. 13:36 Élet, Világ

Az almák Ferrarija finom, piros, drága, és hihetetlenül erős marketing van mögötte

Átalakítja a gyümölcstermesztés mögötti üzleti modellt a Pink Lady és a nyomában meginduló klub almák serege, de ennek megvannak a veszélyei is. Magyarország kimarad az új almahullámból.

Rigó Anita
2018. november 16. 12:06 Világ

Az erdőtüzek felgyorsíthatják a klímaváltozást, miközben a klímaváltozás miatt több az erdőtűz

Kutatók aggódnak, hogy az erdőtüzekből származó szén-dioxid kibocsátás nem várt mértékben tovább gyorsíthatja a globális felmelegedést.

Rigó Anita
2018. november 15. 11:05 Világ

100 százalékban megújuló energiára váltana 2050-ig Spanyolország

Már ha a törékeny hatalmú kormány el tudja fogadtatni a törvényjavaslatot.

Fontos

Rigó Anita
2018. november 18. 07:29 Élet

Az általánost végzettek és a tizenévesek körében beindult a baby-boom Magyarországon

Harminc fölött és húsz alatt vállalnak több gyermeket a magyar nők. Több a gyereknélküli vagy a sokgyerekes család, kevesebb a kétgyerekes család.

Jandó Zoltán
2018. november 17. 07:22 Pénz, Piac

Háromszáz milliárdnyi Mészáros-vagyon vált láthatóvá

Hiába estek a Mészáros-részvények, a felcsúti milliárdos nem lett szegényebb. Közel 120 milliárd forintra értékelték az állami megrendelésekkel kipárnázott építőipari cégeit, a Mészáros és Mészáros Kft-t és az R-Kordot.

Wiedemann Tamás
2018. november 16. 17:50 Állam, Piac

A gazdálkodók két százaléka használja a magyar termőföldek kétharmadát

Az Orbán-kormány sem csökkentette érdemben a nagybirtokok arányát. Közben két évtized alatt egymillió ember felhagyott a földműveléssel.