Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2018. június 26. 18:27 Világ

Bérbarátnőkért versengenek a kínai fiatalok, hogy ne égjenek le a szüleik előtt

A kínai egykepolitika, amely 1979 2015 között volt hatályban, egyre jelentősebb társadalmi feszültséget okoz Kínában. A tiltott terhességmegszakítások, a gyermekgyilkosságok és az elhibázott szabályozás miatt száz újszülött kislányra 117 fiú jutott, mivel a többség a fiúgyerekeket preferálta. Ennek az lett a következménye, hogy ma a 24 és 40 évesek között 30 millióval több férfi van, mint nő, és ez feloldhatatlan társadalmi frusztrációhoz vezet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKína végre felhagy az állami születéskorlátozással, de így is baj lesz30 millió nő hiányzik az országból, és még több munkás a gyárakból. Későn eszmélt a pártvezetés, legalább két évtized, amíg enyhül a probléma.

Látványosan tetten érhető ez a legnagyobb kínai ünnep idején, holdújévkor is, amikor a nagycsaládok összegyűlnek, és egy közös vacsorával búcsúztatják az óévet. Az egyedülállóknak azonban több kellemetlenséget is okozhat egy ilyen hazalátogatás, mert a szülők gyakran nyomasztják őket a házasság fontosságáról szóló kioktatásokkal.

A jelenség annyira általános, hogy mostanra teljes iparág települt rá: különböző társkeresőkön barátot/barátnőt lehet bérelni arra a néhány napra, amíg az ember a szüleinél tartózkodik. Egy jó megjelenésű, tanult bérbarát vagy bérbarátnő díja egy napra 3 és 10 ezer jüan (130 és 420 ezer forint) között mozog. Az egyik legismertebb ilyen alkalmazásnak, a Hire Me Plz-nek 700 ezer felhasználója van.

A Reuters egy frissen végzett női jogászon keresztül mutatja be ezt a világot, aki azért regisztrált egy bérbarátnő-keresőn, mert kíváncsi volt egy ilyen családi látogatásra. A bloggerkedéssel is foglalkozó Juking nem kért pénzt a szolgáltatásáért, csak az útiköltséget fizettette ki. Juking összesen 700 megkeresést kapott, végül egy harmincas éveiben járó rendszergazdát választott.

A felek írásban rögzítették, hogy nincs csókolózás, nem alszanak együtt és nem isznak alkoholt, de a nő vállalta, hogy segít a házimunkában. “Közeleg a holdújév, és a szüleim mindig azzal nyomasztanak, hogy találjak egy barátnőt” – monda a kiválasztott fiú az utazás előtt, aki abban reménykedett, hogy a barátnő-hamisítvánnyal leszereli őket, mert a szülei környezetében a házasságról szól minden.

Pekingből kétezer kilométert utazva jutottak el a férfi falujába. A látogatás jól sült el, de Jukingban mégis a bűntudat érzése volt a legerősebb az utazás után. Hazaérkezése után egy blogposztban vallott erről, és utólag a férfi szülei előtt is felfedték magukat. Bár a szülők nem haragudtak rájuk, a fiú anyja a látványos szemléltetés ellenére is ugyanúgy sürgeti a fiát, hogy találjon magának párt.

Világ barát barátnő egykepolitika házasság Kína Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2019. június 25. 09:55 Világ

Pár év múlva már Horvátországban is euróval fizethetünk

Ha minden jól megy, 2022-ben már déli szomszédunknál is az euró lesz a hivatalos fizetőeszköz.

Váczi István
2019. június 24. 12:26 Világ

Tragédiák sújtotta gépével lopta el a show-t a Boeing az Airbus elől

Minden jól ment a párizsi légi szalonon az Airbus számára, míg egyik legfontosabb ügyfele be nem jelentette, hogy 200 737 Maxot rendel a Boeingtól.

Torontáli Zoltán
2019. június 23. 12:52 Élet, Világ

Minél több pénz van egy elhagyott pénztárcában, annál inkább visszaadják a megtalálók

A svájciak a legbecsületesebb visszaadók, de a trend globálisan is egyforma, és nagyon egyszerű magyarázata van.

Fontos

Jandó Zoltán
2019. június 24. 06:23 Vállalat

A teljes magyar építőipar nyolcadából már a NER húzza a hasznot

Tavaly a 6000 milliárd forintos magyar építőipar nyolcadát már fideszközeli vállalkozók ellenőrizték, fele részben Mészáros Lőrinc és Szíjj László kettőse.

Váczi István
2019. június 23. 16:46 Közélet

Egy lesorosozott civilszervezet ellenőrzi Mészáros Lőrinc közpénzes munkáját

Egy uniós program keretében, a kormány áldásával az általa évek óta támadott Transparency International ellenőriz egy projektet, ahol Mészáros egyik cége dolgozik.

Avatar
2019. június 23. 07:48 Közélet, Tech

Zuckerberg király saját dénárt akar verni, és ennek sokan nem örülnek

A pénzügyi adatainkat összefésülik a médiafogyasztási szokásainkkal, az okoseszközök és szenzorok által biztosított adatokkal, és az egészet egybecsomagolva eladhatják bárkinek.