Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2018. június 26. 18:27 Világ

Bérbarátnőkért versengenek a kínai fiatalok, hogy ne égjenek le a szüleik előtt

A kínai egykepolitika, amely 1979 2015 között volt hatályban, egyre jelentősebb társadalmi feszültséget okoz Kínában. A tiltott terhességmegszakítások, a gyermekgyilkosságok és az elhibázott szabályozás miatt száz újszülött kislányra 117 fiú jutott, mivel a többség a fiúgyerekeket preferálta. Ennek az lett a következménye, hogy ma a 24 és 40 évesek között 30 millióval több férfi van, mint nő, és ez feloldhatatlan társadalmi frusztrációhoz vezet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKína végre felhagy az állami születéskorlátozással, de így is baj lesz30 millió nő hiányzik az országból, és még több munkás a gyárakból. Későn eszmélt a pártvezetés, legalább két évtized, amíg enyhül a probléma.

Látványosan tetten érhető ez a legnagyobb kínai ünnep idején, holdújévkor is, amikor a nagycsaládok összegyűlnek, és egy közös vacsorával búcsúztatják az óévet. Az egyedülállóknak azonban több kellemetlenséget is okozhat egy ilyen hazalátogatás, mert a szülők gyakran nyomasztják őket a házasság fontosságáról szóló kioktatásokkal.

A jelenség annyira általános, hogy mostanra teljes iparág települt rá: különböző társkeresőkön barátot/barátnőt lehet bérelni arra a néhány napra, amíg az ember a szüleinél tartózkodik. Egy jó megjelenésű, tanult bérbarát vagy bérbarátnő díja egy napra 3 és 10 ezer jüan (130 és 420 ezer forint) között mozog. Az egyik legismertebb ilyen alkalmazásnak, a Hire Me Plz-nek 700 ezer felhasználója van.

A Reuters egy frissen végzett női jogászon keresztül mutatja be ezt a világot, aki azért regisztrált egy bérbarátnő-keresőn, mert kíváncsi volt egy ilyen családi látogatásra. A bloggerkedéssel is foglalkozó Juking nem kért pénzt a szolgáltatásáért, csak az útiköltséget fizettette ki. Juking összesen 700 megkeresést kapott, végül egy harmincas éveiben járó rendszergazdát választott.

A felek írásban rögzítették, hogy nincs csókolózás, nem alszanak együtt és nem isznak alkoholt, de a nő vállalta, hogy segít a házimunkában. “Közeleg a holdújév, és a szüleim mindig azzal nyomasztanak, hogy találjak egy barátnőt” – monda a kiválasztott fiú az utazás előtt, aki abban reménykedett, hogy a barátnő-hamisítvánnyal leszereli őket, mert a szülei környezetében a házasságról szól minden.

Pekingből kétezer kilométert utazva jutottak el a férfi falujába. A látogatás jól sült el, de Jukingban mégis a bűntudat érzése volt a legerősebb az utazás után. Hazaérkezése után egy blogposztban vallott erről, és utólag a férfi szülei előtt is felfedték magukat. Bár a szülők nem haragudtak rájuk, a fiú anyja a látványos szemléltetés ellenére is ugyanúgy sürgeti a fiát, hogy találjon magának párt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ barát barátnő egykepolitika házasság Kína Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Fontos

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.