Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2018. június 26. 18:27 Világ

Bérbarátnőkért versengenek a kínai fiatalok, hogy ne égjenek le a szüleik előtt

A kínai egykepolitika, amely 1979 2015 között volt hatályban, egyre jelentősebb társadalmi feszültséget okoz Kínában. A tiltott terhességmegszakítások, a gyermekgyilkosságok és az elhibázott szabályozás miatt száz újszülött kislányra 117 fiú jutott, mivel a többség a fiúgyerekeket preferálta. Ennek az lett a következménye, hogy ma a 24 és 40 évesek között 30 millióval több férfi van, mint nő, és ez feloldhatatlan társadalmi frusztrációhoz vezet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKína végre felhagy az állami születéskorlátozással, de így is baj lesz30 millió nő hiányzik az országból, és még több munkás a gyárakból. Későn eszmélt a pártvezetés, legalább két évtized, amíg enyhül a probléma.

Látványosan tetten érhető ez a legnagyobb kínai ünnep idején, holdújévkor is, amikor a nagycsaládok összegyűlnek, és egy közös vacsorával búcsúztatják az óévet. Az egyedülállóknak azonban több kellemetlenséget is okozhat egy ilyen hazalátogatás, mert a szülők gyakran nyomasztják őket a házasság fontosságáról szóló kioktatásokkal.

A jelenség annyira általános, hogy mostanra teljes iparág települt rá: különböző társkeresőkön barátot/barátnőt lehet bérelni arra a néhány napra, amíg az ember a szüleinél tartózkodik. Egy jó megjelenésű, tanult bérbarát vagy bérbarátnő díja egy napra 3 és 10 ezer jüan (130 és 420 ezer forint) között mozog. Az egyik legismertebb ilyen alkalmazásnak, a Hire Me Plz-nek 700 ezer felhasználója van.

A Reuters egy frissen végzett női jogászon keresztül mutatja be ezt a világot, aki azért regisztrált egy bérbarátnő-keresőn, mert kíváncsi volt egy ilyen családi látogatásra. A bloggerkedéssel is foglalkozó Juking nem kért pénzt a szolgáltatásáért, csak az útiköltséget fizettette ki. Juking összesen 700 megkeresést kapott, végül egy harmincas éveiben járó rendszergazdát választott.

A felek írásban rögzítették, hogy nincs csókolózás, nem alszanak együtt és nem isznak alkoholt, de a nő vállalta, hogy segít a házimunkában. “Közeleg a holdújév, és a szüleim mindig azzal nyomasztanak, hogy találjak egy barátnőt” – monda a kiválasztott fiú az utazás előtt, aki abban reménykedett, hogy a barátnő-hamisítvánnyal leszereli őket, mert a szülei környezetében a házasságról szól minden.

Pekingből kétezer kilométert utazva jutottak el a férfi falujába. A látogatás jól sült el, de Jukingban mégis a bűntudat érzése volt a legerősebb az utazás után. Hazaérkezése után egy blogposztban vallott erről, és utólag a férfi szülei előtt is felfedték magukat. Bár a szülők nem haragudtak rájuk, a fiú anyja a látványos szemléltetés ellenére is ugyanúgy sürgeti a fiát, hogy találjon magának párt.

Világ barát barátnő egykepolitika házasság Kína Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Kasnyik Márton
2018. november 13. 11:48 Világ

Megpróbálta lefizettetni magát a lengyel pénzügyi felügyelet vezetője, és erről hangfelvétel is készült

Nem kevés pénzt, mintegy hárommilliárd forintot kért a jóindulatért cserébe.

Torontáli Zoltán
2018. november 12. 17:28 Élet, Világ

Soha nem fizettek még annyit kortárs műtárgyért, mint a Medence két alakkal címűért fognak

David Hockney festménye 80 millió dollárért mehet el, és ezzel a legértékesebb műalkotás lehet, amelyet még élő művész jegyez.

Torontáli Zoltán
2018. november 12. 12:00 Piac, Világ

A szemüvegkeretek nagy része eladhatatlanul porosodik a raktárakban

Évek óta nagy üzleti ígéret a 3D nyomtatás, amely hatékonyabbá tenné a gyártást, de a technológia mögé csak most álltak be a nagy nevek.

Fontos

Hajdu Miklós
2018. november 13. 06:56 Tech

Adatszemüveg és virtuális valóság: szinte olyan lesz az autógyári munka, mint egy videójáték

Tablet, okosóra és hamarosan adatszemüveg egészíti ki karbantartók szerszámkészletét a magyarországi autógyárakban.

Bucsky Péter
2018. november 12. 06:53 Piac

Évi 48 milliárd forintnyi társasági adót trükközhet ki az országból 30 magyarországi multi

Ha csak a legnagyobb multik abbahagynák a nyereség kijátszását, egy pillanat alatt 1 százalékot nőne a magyar GDP. A nagy transzferár-trükk, harmadik rész.

Rigó Anita
2018. november 11. 07:49 Élet

Évi tízezer gyermek születik apa nélkül Magyarországon

Nemcsak a nők, hanem a férfiak gyermekvállalási életkora is jelentősen kitolódott az utóbbi két évtizedben.