Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. június 26. 13:20 Tech, Világ

A robotok elvégzik a piszkos munkát, és senkit sem kell kirúgni

Minden kutatás szerint az éttermi dolgozókat veszélyezteti leginkább a robotizáció, az ő munkájukat nagyon könnyen át tudják venni a gépek. Évek óta minden felmérés azt mondja, hogy a robotok elterjedése megállíthatatlan, és nem lesz szükség annyi emberi munkaerőre az éttermekben, mint ma. Az amerikai tapasztalatok azonban nem egészen ezt mutatják.

A valóság az előrejelzésekkel szemben az, hogy jönnek ugyan a robotok, de egyáltalán nem kell senkit elbocsátani miattuk. Ennek pedig az általános munkaerőhiány az oka.

Ahogy a Wall Street Journal írja, az étteremtulajdonosok azzal küzdenek, hogy ha találnak is alkalmazottat, ők a hosszas betanítás és próbaidő után hamar rájönnek, hogy sok esetben nehéz, kimerítő fizikai munkáról van szó, és az első adandó alkalommal továbbállnak.

A hamburgerhúsok grillezése tipikus példa erre: a dolgozók nagyon nem szeretnek egész nap állva húspogácsákat forgatni az állandóan forró és olajos sütő mellett. Az éttermek azonban ide már be tudnak állítani robotokat, a munkatársakat pedig kellemesebb feladatokra tudják beosztani. Szó sincs arról, hogy bárkit el kellene bocsátani, és ideális esetben a gépek elvégzik a piszkos munkát helyettük.

Az Egyesült Államokban áprilisban 884 ezer betöltetlen vendéglátóipari állás volt, ami rekordnak számít. Öt év alatt 1,6 millióval nőtt a szektorban foglalkoztatottak száma, és most már 12 millióhoz közelít.

Ha a gépesítés miatt embereket kellene elküldeni, akkor a vendéglátóipari szakmákban nőne a munkanélküliség, de a számok nem ezt mutatják. Sőt, a 6 százalékos mutató rekordalacsonynak számít ebben az iparágban, még akkor is, ha jóval meghaladja az átlagos amerikai 3,8 százalékos arányt.

Azt gondolhatnánk, hogy ha a robotok alkalmazása nem is csökkenti az emberi munkaerőt, legalább az egy étteremre jutó alkalmazottak számát mérsékli, de még ez sem igaz. Sőt, a 2007-es átlagos 17,4 fő helyett ma már átlagosan 18,4 alkalmazott dolgozik egy étteremben.

A jelenség mögött az áll, hogy az éttermek például azzal próbálnak bevételt növelni, hogy hosszabban tartanak nyitva, esetleg éjjel-nappal nyitva tartó helyekké válnak, vagy a házhoz szállításban próbálnak erősíteni. Ezekhez a bővítésekhez azonban újabb emberekre van szükségük.

A robotok telepítését és az emberek érdekeit a legtöbb helyen igyekeznek összehangolni. A Dunkin’ Donuts-nál például kiterjedt felmérést készítettek a munkavállalók körében arról, hogy milyen munkafázisokat mennyire szeretnek, hogy mit próbáljanak meg kiváltani gépekkel.

Ennél a láncnál most úgy látják, hogy belátható időn belül nem képzelhető el egy teljesen robotizált étterem, a gépek ugyanis csak alapfeladatokat tudnak ellátni, és nincsenek azon a szinten, hogy ki tudnák váltani az emberi munkaerőt. A legfejlettebb robotikai megoldásokkal pedig üzleti problémák is akadnak, egy 100 ezer dolláros robotnak értelmezhető időn belül egyelőre nem látszik  a megtérülése.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOlyan olcsó lesz ételt rendelni, hogy tíz év múlva lemondhatsz a konyhádrólA robotika és a logisztika annyit fejlődhet, hogy az otthoni főzés és így a konyhák szerepe is visszaszorulhat.

Tech Világ Amerika étterem munkaerőhiány robot Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Rigó Anita
2018. november 16. 16:19 Tech

Zuckerberg tagadja, hogy tudott volna a sorosozó álhírkampányról

A New York Times cikke hatalmas vihart kavart a cég körül, a vezetők igyekeznek magyarázkodni.

Hajdu Miklós
2018. november 13. 06:56 Tech

Adatszemüveg és virtuális valóság: szinte olyan lesz az autógyári munka, mint egy videójáték

Tablet, okosóra és hamarosan adatszemüveg egészíti ki karbantartók szerszámkészletét a magyarországi autógyárakban.

Hajdu Miklós
2018. november 10. 17:08 Tech

Egy intézmény nyerte el a magyar egyetemekhez jutó uniós kutatási pénzek közel harmadát

Tovább elemeztük a H2020 pályázatok adatait, ezúttal a magyar egyetemekre koncentrálva. Kiderült, hogy a CEU messze kiemelkedik a magyar egyetemek között a nemzetközi színtéren.

Fontos

Torontáli Zoltán
2018. november 18. 13:36 Élet, Világ

Az almák Ferrarija finom, piros, drága, és hihetetlenül erős marketing van mögötte

Átalakítja a gyümölcstermesztés mögötti üzleti modellt a Pink Lady és a nyomában meginduló klub almák serege, de ennek megvannak a veszélyei is. Magyarország kimarad az új almahullámból.

Rigó Anita
2018. november 18. 07:29 Élet

Az általánost végzettek és a tizenévesek körében beindult a baby-boom Magyarországon

Harminc fölött és húsz alatt vállalnak több gyermeket a magyar nők. Több a gyereknélküli vagy a sokgyerekes család, kevesebb a kétgyerekes család.

Jandó Zoltán
2018. november 17. 07:22 Pénz, Piac

Háromszáz milliárdnyi Mészáros-vagyon vált láthatóvá

Hiába estek a Mészáros-részvények, a felcsúti milliárdos nem lett szegényebb. Közel 120 milliárd forintra értékelték az állami megrendelésekkel kipárnázott építőipari cégeit, a Mészáros és Mészáros Kft-t és az R-Kordot.