Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. június 26. 13:20 Tech, Világ

A robotok elvégzik a piszkos munkát, és senkit sem kell kirúgni

Minden kutatás szerint az éttermi dolgozókat veszélyezteti leginkább a robotizáció, az ő munkájukat nagyon könnyen át tudják venni a gépek. Évek óta minden felmérés azt mondja, hogy a robotok elterjedése megállíthatatlan, és nem lesz szükség annyi emberi munkaerőre az éttermekben, mint ma. Az amerikai tapasztalatok azonban nem egészen ezt mutatják.

A valóság az előrejelzésekkel szemben az, hogy jönnek ugyan a robotok, de egyáltalán nem kell senkit elbocsátani miattuk. Ennek pedig az általános munkaerőhiány az oka.

Ahogy a Wall Street Journal írja, az étteremtulajdonosok azzal küzdenek, hogy ha találnak is alkalmazottat, ők a hosszas betanítás és próbaidő után hamar rájönnek, hogy sok esetben nehéz, kimerítő fizikai munkáról van szó, és az első adandó alkalommal továbbállnak.

A hamburgerhúsok grillezése tipikus példa erre: a dolgozók nagyon nem szeretnek egész nap állva húspogácsákat forgatni az állandóan forró és olajos sütő mellett. Az éttermek azonban ide már be tudnak állítani robotokat, a munkatársakat pedig kellemesebb feladatokra tudják beosztani. Szó sincs arról, hogy bárkit el kellene bocsátani, és ideális esetben a gépek elvégzik a piszkos munkát helyettük.

Az Egyesült Államokban áprilisban 884 ezer betöltetlen vendéglátóipari állás volt, ami rekordnak számít. Öt év alatt 1,6 millióval nőtt a szektorban foglalkoztatottak száma, és most már 12 millióhoz közelít.

Ha a gépesítés miatt embereket kellene elküldeni, akkor a vendéglátóipari szakmákban nőne a munkanélküliség, de a számok nem ezt mutatják. Sőt, a 6 százalékos mutató rekordalacsonynak számít ebben az iparágban, még akkor is, ha jóval meghaladja az átlagos amerikai 3,8 százalékos arányt.

Azt gondolhatnánk, hogy ha a robotok alkalmazása nem is csökkenti az emberi munkaerőt, legalább az egy étteremre jutó alkalmazottak számát mérsékli, de még ez sem igaz. Sőt, a 2007-es átlagos 17,4 fő helyett ma már átlagosan 18,4 alkalmazott dolgozik egy étteremben.

A jelenség mögött az áll, hogy az éttermek például azzal próbálnak bevételt növelni, hogy hosszabban tartanak nyitva, esetleg éjjel-nappal nyitva tartó helyekké válnak, vagy a házhoz szállításban próbálnak erősíteni. Ezekhez a bővítésekhez azonban újabb emberekre van szükségük.

A robotok telepítését és az emberek érdekeit a legtöbb helyen igyekeznek összehangolni. A Dunkin’ Donuts-nál például kiterjedt felmérést készítettek a munkavállalók körében arról, hogy milyen munkafázisokat mennyire szeretnek, hogy mit próbáljanak meg kiváltani gépekkel.

Ennél a láncnál most úgy látják, hogy belátható időn belül nem képzelhető el egy teljesen robotizált étterem, a gépek ugyanis csak alapfeladatokat tudnak ellátni, és nincsenek azon a szinten, hogy ki tudnák váltani az emberi munkaerőt. A legfejlettebb robotikai megoldásokkal pedig üzleti problémák is akadnak, egy 100 ezer dolláros robotnak értelmezhető időn belül egyelőre nem látszik  a megtérülése.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOlyan olcsó lesz ételt rendelni, hogy tíz év múlva lemondhatsz a konyhádrólA robotika és a logisztika annyit fejlődhet, hogy az otthoni főzés és így a konyhák szerepe is visszaszorulhat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Világ Amerika étterem munkaerőhiány robot Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Fontos

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.