Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2018. június 21. 11:17 Világ

Szellemmunkások árasztják el az Öböl-országok jól fizető állásait

Tavaly új beléptetési rendszert vezettek be Kuvaitban az állami alkalmazottaknak. Azóta minden reggel ujjlenyomattal kell igazolniuk, hogy munkába állnak. A rendszer felállítása után mintegy ötezer ember mondott fel. A kuvaiti pénzügyminisztérium szerint többségük sosem jelent meg a munkahelyén, lényegében fiktíven dolgozott, és épp az ő kiszűrésükre hozták létre a rendszert.

A kis olajországban a foglalkoztatottak mintegy 70 százaléka az állami szektorban dolgozik, és hiába származik rengeteg pénze az államnak az olajvagyonból, bevételének több mint felét fizetésekre költi.

A hatalmas olajvagyonnak köszönhetően a környékbeli olajállamokban jellemzően az állam a legnagyobb foglalkoztató, a szellemmunkások problémája pedig minden országban jelen van. A kuvaiti pénzügyminisztériumban például 1987-ben 700-an dolgoztak, ma viszont már 3500-an, miközben a minisztérium saját bevallása szerint még tíz százalékkal sem lett több munkájuk azóta. A korábbihoz képest alacsonyabb olajárak miatt viszont az államok egyre inkább igyekeznek tenni a jelenség ellen.

A Dubajt vezető Mohamed bin Rásid Al-Maktúm sejk két éve meglepetéslátogatásokat tett kormányhivataloknál, majd a Twitterre tett fel videókat arról, hogy az üres székeket nézegeti.

A Bloombergnek egy szaúd-arábiai minisztérium alkalmazottja mesélte, hogy a főnöke évek óta csak három napot jár be dolgozni, hiába van teljes állásban. Amikor egy miniszter meglátogatta a részlegüket, több olyan ember is megjelent a munkahelyén, akiket korábban sosem látott. Ekkor jött rá arra, hogy papíron évek óta jóval több kollégája van.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz állások jelentős része tökéletesen értelmetlenHa hirtelen eltűnne pár szakma, senki sem venné észre a változást.

Szaúd-Arábiában a foglalkoztatottak kétharmada közalkalmazott, és ez különösen nagy problémát jelent. Míg Katarban és Kuvaitban jóval kevesebben élnek – és nagyobb az egy lakosra jutó olajbevétel -, Szaúd-Arábiában a lakosság 70 százaléka 30 év alatti, és 2022-ig 1,2 millió ember fog munkába állni, pedig az állami kiadások közel fele már most is fizetésekre megy el.

A Bloomberg szerint a térségben a fiatalok többsége a sokkal kényelmesebbnek tűnő állami szférában tervez dolgozni. A fizetések magasabbak, több munkaszüneti nap van, kevesebbet kell dolgozni, és több a bónusz. A magánszektorban pedig egyre inkább bevándorlók helyezkednek el, bár őket próbálja kiszorítani a szaúdi állam, és arra kényszerítik a magáncégeket, hogy a helyi munkaerőt részesítsék előnyben.

Világ Kuvait Szaúd-Arábia Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2019. június 23. 12:52 Élet, Világ

Minél több pénz van egy elhagyott pénztárcában, annál inkább visszaadják a megtalálók

A svájciak a legbecsületesebb visszaadók, de a trend globálisan is egyforma, és nagyon egyszerű magyarázata van.

Avatar
2019. június 18. 10:31 Pénz, Világ

Tengeri olajfúrók papírjait érdemes venni, csak el kell találni, hogy melyik nem megy csődbe

A Brent olaj ára olyan szintre csökkent, hogy lassan érdemes lehet befektetni, most mégis a kivárás mellett érvelünk.

Torontáli Zoltán
2019. június 15. 16:01 Vállalat, Világ

Közeleg a fordulópont, valamiről mindenképp le kell mondani a webáruházaknál

Két karton ásványvizet bolti áron eladni és házhoz vinni olyan tevékenység, amely soha nem lehet nyereséges. A kereskedők már nem sokáig tudják lenyelni a veszteséget.

Fontos

Váczi István
2019. június 23. 16:46 Közélet

Egy lesorosozott civilszervezet ellenőrzi Mészáros Lőrinc közpénzes munkáját

Egy uniós program keretében, a kormány áldásával az általa évek óta támadott Transparency International ellenőriz egy projektet, ahol Mészáros egyik cége dolgozik.

Avatar
2019. június 23. 07:48 Közélet, Tech

Zuckerberg király saját dénárt akar verni, és ennek sokan nem örülnek

A pénzügyi adatainkat összefésülik a médiafogyasztási szokásainkkal, az okoseszközök és szenzorok által biztosított adatokkal, és az egészet egybecsomagolva eladhatják bárkinek.

Kasnyik Márton Hajdu Miklós
2019. június 21. 06:43 Adat

Kettészakadt a budapesti panelmezőny, már nem a Pók utca a legdrágább lakótelep

Új adatbázist építettünk, hogy eldöntsük az örök kérdést: melyik a legdrágább és melyik a legolcsóbb panel lakótelep? Az utóbbi évek eszeveszett áremelkedése nem ugyanúgy érintette a paneleket.